Het analyseren van een vacaturetekst
Checklist: het analyseren van een vacaturetekst!
Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging lees je vele vacatureteksten, hierdoor verlies je misschien uit het oog welke belangrijke onderdelen je moet analyseren tijdens het lezen van een vacaturetekst. Door een vacaturetekst te analyseren kom je er achter of de vacature wel echt bij je past.
Het is belangrijk om een vacature te zoeken die echt bij je past, dit beïnvloed jouw werktevredenheid en motivatie. Daarnaast heb je ook een grotere kans dat je elke dag met plezier naar je werk! Mocht je de vacature gevonden hebben die echt bij je past kan je een goed onderbouwde sollicitatie versturen. Zo kun je de werkgever goed overtuigen van jouw toegevoegde waarde.
Gebruik deze gratis checklist én de sollicitatietips bij het analyseren van een vacaturetekst, bekijk of de vacature bij je past!
Inhoudsopgave
- Checklist: het analyseren van een vacaturetekst!
- Download de Checklist!
- Hoe analyseer je een vacaturetekst?
- Het analyseren van een vacaturetekst
- 01. Analyseer de organisatie
- 02. Analyseer de functie
- 03. Wat zijn de eisen?
- 04. Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?
- 05. Wat spreekt je aan?
- 06. Past de vacature bij mij?
- 07. Contact
- Je bent klaar met het analyseren van de vacaturetekst!
Deze gratis checklist helpt je om een vacaturetekst te analyseren.
Wanneer je alle boxen hebt afgevinkt weet je of de vacature bij jou past of dat er een andere vacaturetekst beter bij je past!
Verder staat op deze pagina alle informatie die je nodig hebt om een vacaturetekst te analyseren.
Zo staat er per punt van de checklist een link naar extra informatie over elk specifiek onderdeel!
Succes met het vinden van een vacature die bij jou past en natuurlijk met jouw volgende sollicitatie!
Download de Checklist!
Wil jij deze checklist downloaden?
Download hier de checklist, vink alle boxen af tijdens het analyseren van een vacaturetekst en je komt er achter of de vacature bij je past!
Hoe analyseer je een vacaturetekst?
De opzet van een vacaturetekst kan verschillen, maar over het algemeen worden wel dezelfde onderwerpen getoond. Zorg dat je altijd de volgende onderwerpen bekijkt als je een vacaturetekst gaat analyseren:
- Sta je achter de organisatie?
- Ambieer je de functie?
- Wat zijn de eisen?
- Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?
- Hoe neem je contact op?
Wat vaak voorkomt is dat sollicitanten op vacatures solliciteren waarvoor ze niet intrinsiek gemotiveerd zijn. Dit is niet de bedoeling als jij jouw werkgeluk wilt vinden. Intrinsieke motivatie is de basis voor het vinden van jouw werkgeluk! Zorg er dus voor dat je van te voren de vacaturetekst goed analyseerd en een vacaturetekst vind die echt bij je past.
Het analyseren van een vacaturetekst
Voor sommige punten is een extra verdieping nodig. Hieronder lees je meer informatie bij alle punten uit de checklist. Door verder te lezen over het onderwerp waar jij meer over wilt weten kun jij de vacature goed analyseren.
Om je voorbereiding overzichtelijk te houden, zijn de checkboxen klikbaar. Klik op de box wanneer je een punt hebt afgerond en de box wordt afgevinkt!
01. Analyseer de organisatie
Om er achter te komen of je wilt solliciteren op een bepaalde vacature is het belangrijk om te kijken bij wat voor organisatie je solliciteert.
Wat voor organisatie is het?
Indien je bij een organisatie gaat werken is het belangrijk dat jij aansluiting ziet met hetgeen waar de organisatie voor staat. Kijk of de kernwaarden, missie en visie terugkomen in de vacaturetekst en of deze jou aanspreken. Lees verder…
Wat voor producten of diensten heeft de organisatie?
Naast de missie en visie is het belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de producten of diensten die de organisatie levert. Kijk of je achter de producten en diensten van de organisatie staat. Lees verder…
Hoe groot is de organisatie?
Denk goed na over in wat voor organisatie je wilt werken. Dit kan bijvoorbeeld een familiebedrijf zijn of een grote multinational. Bekijk in de vacaturetekst of hier iets over geschreven is. Lees verder…
Welke bedrijfscultuur heerst er?
In de vacaturetekst achterhaal je vaak wat voor cultuur er heerst in de organisatie. Weet van jezelf bij welke organisatiecultuur jij jezelf het prettigst voelt. Mensgericht, Innovatiegericht, Beheersgericht of Resultaatgericht zijn hier voorbeelden van. Lees verder…
02. Analyseer de functie
Niet alleen de organisatie is belangrijk, maar ook wat je gaat doen in de functie. Het is van belang dat je hier energie van krijgt. Hierin spelen meerdere factoren een rol.
Waarom is de vacature er?
Regelmatig is in vacatureteksten terug te vinden hoe de vacature tot stand is gekomen. Dit zegt dan iets over de functie en ontwikkelingen binnen de organisatie. Lees verder…
Wat zijn de taken en werkzaamheden?
Bekijk in de vacaturetekst welke taken en verantwoordelijkheden je krijgt in de functie. Spreekt dit jou aan? Krijg je hier energie van? Stel deze vragen om er achter te komen of de functie voor jou geschikt is. Lees verder…
Uit wat voor team bestaat de afdeling?
Naast een voorkeur voor de cultuur in een organisatie kun je ook een voorkeur hebben voor een groot of klein team. Bedenk ook wat jouw plaats wordt in dat team en of jij je daar in kunt vinden. Lees verder…
Waar kom je te werken?
Het is belangrijk om te weten op welke locatie of locaties je werkzaam bent. Past de reistijd bij je? Is er een rijbewijs nodig? Wil je wel altijd op één plek werken of wil je juist van locatie naar locatie reizen. Lees verder…
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
03. Wat zijn de eisen?
Elke vacature bevat verschillende eisen waaraan je moet voldoen. Bekijk wat een wens is of een eis. Zo kom je er achter of je geschikt bent voor de baan!
Voldoe je aan de opleidingseisen?
Bekijk of jij aan de opleidingseis voldoet of dat jij een soortgelijke opleiding hebt gevolgd. De opleidingseis kan soms worden gecompenseerd met werkervaring. Laat je niet direct afschrikken als je de gewenste opleiding niet bezit! Lees verder…
Voldoe je aan de ervaringseisen?
In een vacaturetekst staat vaak gevraagde werkervaring. Maak zelf een inschatting of je beschikt over deze ervaring of hoe je dit kan compenseren met bijvoorbeeld gevolgde trainingen of cursussen. Lees verder…
Voldoe je aan de vaardigheidseisen?
Vaak worden er bepaalde vaardigheden gevraagd in een vacaturetekst, waaronder taalvaardigheid. Niet alle vaardigheden zijn een eis, maar kunnen ook een pré zijn. Mocht je daarover beschikken dan heb je een streepje voor. Lees verder…
04. Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?
Bij een functie horen ook arbeidsvoorwaarden, zowel primaire als secundaire. Bekijk of de vermelde arbeidsvoorwaarden je aanspreken. Let op: laat extrinsieke motivatie geen doorslaggevende factor zijn!
Wat is het dienstverband?
Indien je gaat solliciteren heb je een voorkeur voor een bepaald dienstverband. Wil je fulltime werken of juist parttime? Kijk of dit wordt vermeld in de vacaturetekst. Mocht dit niet het geval zijn kan je hier altijd nog naar vragen. Lees verder…
Wat zijn de primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden?
In een vacaturetekst staat vaak een gevraagde ervaring. Maak zelf een inschatting of je beschikt over deze ervaring of hoe je dit kan compenseren met bijvoorbeeld gedane trainingen of cursussen. Lees verder…
Wat zijn de ontwikkelingsmogelijkheden?
Persoonlijke ontwikkeling is cruciaal geworden op de werkvloer. Naast dat je de uitdaging in je baan blijft houden en je carrièrekansen vergroot, vergroot het je kennis en kwaliteiten. Kijk in de vacature of de functie past bij jouw groeiambities. Lees verder…
Download en/of print de checklist en start je voorbereiding!
Download hier de checklist, vink alle boxen af en je weet of de vacaturetekst bij jou past!
05. Wat spreekt je aan?
Probeer voor jezelf op te schrijven wat je zo leuk vindt aan de vacature. Van te voren op schrijven wat je zoekt in een functie kan hierbij helpen. Zo kan je de koppeling maken.
Wat spreekt je aan in de organisatie?
Er zijn veel factoren die je aan een organisatie leuk kan vinden. Is het juist de cultuur, de producten of de missie en visie die jou zo aanspreken? Schrijf voor jezelf op wat jou aanspreekt in de organisatie of wat juist niet. Lees verder…
Wat spreekt je aan in de functie?
Het is belangrijk dat je werk doet wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Schrijf voor jezelf op wat jou aanspreekt in de functie of wat juist niet. Lees verder…
Wat spreekt je aan in de arbeidsvoorwaarden?
De arbeidsvoorwaarden zijn een vorm van extrinsieke motivatie. Laat je keuze hier niet volledig van afhangen. Overweeg wel de voordelen van bijvoorbeeld een auto van de zaak of doorgroeimogelijkheden. Lees verder…
06. Past de vacature bij mij?
Door na te gaan wat de eisen zijn weet je of je geschikt bent, maar daarnaast is het ook de vraag of de vacature echt bij jou past. Kortom; Word je gelukkig van deze baan?
Wat zijn jouw sterke en minder sterke punten?
Bekijk in de vacaturetekst of de baan bij je past. Kan je in de functie jouw sterke punten en minder sterke punten kwijt of kan je in de functie jouw minder sterke punten ontwikkelen? Lees verder over sterke punten en minder sterke punten…
Wat zijn jouw drijfveren en intrinsieke motivatie?
Voordat je gaat solliciteren weet je meestal wat jouw persoonlijke drijfveren en intrinsieke motivatie zijn. Ga na of je volledig achter deze functie staat en of de functie aansluit bij jouw drijfveren en intrinsieke motivatie. Lees verder…
Heb je twijfels?
Mocht je na het analyseren van de vacaturetekst nog twijfels hebben, schrijf op welke twijfels je hebt en hoe deze twijfels weg genomen kunnen worden. Indien deze niet weg genomen kunnen worden, dan past de baan wellicht niet bij je! Lees verder…
07. Contact
Je bent er van overtuigd dat deze vacature jou op het lijf geschreven is. Het is tijd om te kijken naar de contactmogelijkheden.
Met wie neem je contact op?
In de vacaturetekst vind je vaak terug met wie je contact op moet nemen voor het toesturen van je motivatiebrief of met wie je contact op kan nemen indien je nog vragen hebt. Dit zou ook je gesprekspartner kunnen zijn. Lees meer…
Binnen welke termijn moet je solliciteren?
Ook staat er in de vacaturetekst vaak voor welke datum je moet solliciteren. Indien deze datum pas net verstreken is kan je altijd nog contact opnemen of het nog mogelijk is om nog te solliciteren.
Op welke manier kun je solliciteren
In de vacaturetekst kan je ook kijken op welke manieren je kunt solliciteren. Dit kan via een mail, een telefonisch gesprek of via een audiobericht. Bekijk de mogelijkheden en maak de keuze waar jij jezelf het prettigst bij voelt. Lees meer…
Je bent klaar met het analyseren van de vacaturetekst!
WETALENT wenst je veel succes met het vinden van werkgeluk!
Stelling: deze checklist om een vacaturetekst te analyseren is volledig!
Eens of oneens? Mocht je iets missen laat het ons weten in de reacties.
0 Reactie op "Het analyseren van een vacaturetekst"