5 redenen waarom jouw collega’s belangrijker zijn dan je denkt

 • Pascal Joore
 • 29 december 2015

Veel mensen brengen meer tijd door met hun collega’s dan met hun partner of gezin.

Vooral voor mensen die in teamverband werken is het onvermijdelijk om naast de formele zakelijke relaties ook persoonlijke relaties op te bouwen. En dat is helemaal niet erg. Sterker nog, het heeft allerlei voordelen.

Daar waar veel mensen beweren dat je werk en privé gescheiden moet houden, kan het geen kwaad om jezelf open op te stellen en eens verder te kijken dan de zakelijke kant van je collega’s.

#1 Werktevredenheid

Wanneer mensen wordt gevraagd wat ze het leukst vinden aan hun werk worden collega's als eerst genoemd. Pas daarna volgen zaken als vrijheid/verantwoordelijkheid, bedrijfscultuur, variatie/ontwikkeling en uitdaging (bron).

Jouw collega's bepalen dus grotendeels of jij met plezier naar je werk gaat. En dat is niet gek. Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens en hebben de psychologische behoefte om ergens bij te horen.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die een sterke band hebben met collega’s onder andere meer herkenning krijgen (43% meer) en meer worden gestimuleerd zichzelf te ontwikkelen (37% meer) dan mensen die geen sterke band hebben met collega’s (bron).

Het hebben van een sterke band met je collega’s zorgt naast tevredenheid dus ook voor motivatie en waardering. Dit is ook voor de werkgever interessant. Tevreden en intrinsiek gemotiveerde werknemers zijn productiever en minder vaak ziek.

#2 Ontwikkeling

Je bent met wie je omgaat. Het is een cliché uitspraak, maar daardoor niet minder waar.

Mensen kunnen je inspireren, je aan het denken zetten, je naar nieuwe plekken brengen en je nieuwe ervaringen laten opdoen.

Hoe sterker de band met jouw collega’s hoe meer invloed ze op je hebben. Laat je dus omringen door mensen waar je veel van kunt en wilt leren.

#3 Meer kansen

Simpelweg hard werken en goede resultaten boeken is niet voldoende om op te vallen of promotie te krijgen. Het is natuurlijk wel belangrijk, maar wanneer je niet goed in de groep ligt kan het allemaal voor niets zijn.

Probeer zo nu en dan wat extra tijd te besteden aan jouw collega’s. Hoe persoonlijker en sterker de relatie met je collega’s, hoe groter de kans dat zij je iets gunnen. En dan hebben we het niet alleen over promoties. Ook het aanbieden van hulp of het delen van informatie valt hieronder.

De beste carrièrekansen worden niet geadverteerd of zomaar in je schoot geworpen, maar er wordt wel over gepraat. Wie moet er binnenkort vertrekken? Wat kunnen we de komende maand verwachten? En waar liggen de kansen?

Naar mate je een betere band hebt met je collega’s, zullen ze ook meer met je bespreken. Op die manier kun je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en hier handig op inspelen.

Vergeet niet dat topwerknemers zelden alleen presteren. Je zult vroeg of laat je collega’s nodig gaan hebben om je carrièredoelen te kunnen bereiken.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Steun

Hoge betrokkenheid onder collega's zorgt ervoor dat werken in zware tijden ook leuk blijft. Of in ieder geval draaglijk. 

In tijden van stress en tegenslagen op de werkvloer komt de relatie met jouw leidinggevende en het management onder druk te staan. Bijvoorbeeld wanneer het bedrijf verlies lijdt of of wanneer er een reorganisatie op de planning staat. In dergelijke situaties heb je jouw collega’s nodig om op terug te vallen.

Hetzelfde geldt voor vervelende situaties aan het thuisfront. Wanneer je een sterke band hebt met jouw collega’s kunnen zij je advies geven en je er doorheen slepen. Terwijl een slechte band met je collega’s het tegenovergestelde effect kan hebben. De werkvloer vormt in dat geval een extra bron van frustratie, waardoor de kans op conflicten toeneemt. Met alle nadelige gevolgen van dien.

Tot slot is het belangrijk om over je werk te kunnen praten met mensen die daadwerkelijk weten waar je het over hebt. In sommige gevallen zul je thuis je hart niet kunnen luchten over werkgerelateerde zaken, omdat je partner of andere familieleden het simpelweg niet zullen begrijpen.

#5 Netwerk

Jouw netwerk is bepalend voor het verloop van je carrière en jouw (ex)collega’s vormen de meest belangrijke en waardevolle connecties binnen dat netwerk.

Hoe sterker de band met je (ex)collega’s hoe meer ze voor je zullen betekenen. Nu en in de toekomst.

Ze zijn (of waren) namelijk werkzaam in dezelfde branche en hebben dus relevante werkervaring. Zij vormen een kennisbank die te allen tijde voor je klaar staat en zij zijn degenen die jou in contact kunnen brengen met potentiële klanten en werkgevers.

Wat betekenen jouw collega’s voor je?

Mensen zijn sociale wezens en dat verandert niet wanneer je ’s ochtends de werkvloer betreedt. Iedereen heeft een persoonlijk leven en het kan geen kwaad om meer over je collega’s te leren en vice versa.

Het hebben van een sterke band met je collega’s zorgt ervoor dat je je thuis voelt op het werk en er met plezier naartoe gaat. Collega’s kunnen jou door zware tijden heen slepen en jouw carrière naar een hoger niveau tillen.

Wees dus niet bang om je zakelijke en professionele kant soms even aan de kant te zetten en te werken aan de relatie met je collega’s!

Stelling: Een sterke band creëren met collega’s is de beste manier om succesvol te worden!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

5 Reacties op "5 redenen waarom jouw collega’s belangrijker zijn dan je denkt"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Harry Betlem
  • 29 december 2015

  Oneens, collegae ‘krijg’ je bij je baan. Soms kun je het met een of meer wel vinden, maar ‘vrienden’ worden het niet.
  Vrienden zoek je uit!
  Collegae niet

  • can
  • 29 december 2015

  Enigzins mee eens! Het is leuk als je leuke collega’s hebt (mooi meegenomen) maar ik vind dat niet het allerbelangrijkste tenslotte kom ik om te werken….

  • Erwin Walk
  • 5 januari 2016

  Mee eens, maar dit moet wel van beide zijde belangrijk gevonden worden als collega’s. Dus het is net als bij vrienden goede collega’s moet je selectief toelaten, er zijn er ook die uiteindelijk een mes in de rug steken als ze dezelfde kansen krijgen, ideeën hebben enz., of zelfs jouw kennis en kunde in hun voordeel gebruiken ten koste van jouzelf.

  • Pieter
  • 10 november 2017

  Mooi

  • Donald duck
  • 15 november 2017

  Mee eens ook al heb ik geen werk