Effectief solliciteren: 5 doeltreffende tips

  • Lars Tertoolen
  • 19 november 2019

Effectief solliciteren, iedere werkzoekende die begint aan een sollicitatie hoopt het doel te bereiken en succesvol een nieuwe baan binnen te halen.

Toch is het in de praktijk niet altijd zo dat elke sollicitatie effectief is.

Sommige sollicitanten versturen één sollicitatie en hebben direct beet, anderen versturen tientallen sollicitaties maar vissen keer op keer achter het net. Het is erg vervelend wanneer je veel tijd en moeite besteedt aan sollicitaties en je telkens je doel niet bereikt.

Om jouw kans op een succesvolle sollicitatie te vergroten geven we in dit blog 5 doeltreffende tips over hoe je effectief kunt solliciteren!

1. Weet waarom je solliciteert

Weten waarom je iets doet heeft veel voordelen. Bij elke sollicitatie zou je jezelf af moeten vragen waarom je iets wilt doen. Doe je het omdat het goed betaalt? Solliciteer je omdat het een ‘logische’ stap is in je carrière? Of doe je het omdat je je passie wilt volgen?

Werkgevers zijn op zoek naar intrinsiek gemotiveerde werknemers. Intrinsieke motivatie ontstaat uit gedrag dat wordt gestimuleerd door interne beloningen zoals plezier, blijdschap en voldoening.

Maar ook voor jou als sollicitant is het gewoonweg het meest effectief wanneer je gaat solliciteren bij een bedrijf waar je écht wilt werken. Waarom? Het zorgt voor een onuitputtelijke bron van energie, je gaat met plezier naar je werk en het vergroot de kans dat je zult slagen. Erg waardevol voor werkgevers.

De kans dat je sollicitatie effectief is én jij gelukkig wordt van je nieuwe baan is veel groter wanneer je van tevoren duidelijk hebt wat je wilt en waarom je dit wilt. Veel vragen in je sollicitatiegesprek zullen ook over dit onderwerp gaan.

Om een goed antwoord te geven op gestelde vragen moet je onder andere weten wat jouw unieke kwaliteiten zijn, waar je enthousiast van wordt en waar je in de toekomst naartoe wilt.

Wat je moet achterhalen is waar je intrinsiek gemotiveerd voor bent, waar je goed in bent en wat je belangrijk vindt. Lees hier verder over de vraag waarom je solliciteert!

2. Solliciteer doelgericht

Het sollicitatielandschap is de laatste jaren flink veranderd. Vroeger was het gebruikelijk daadwerkelijk een gerichte sollicitatiebrief te versturen. Tegenwoordig gaat dit via de mail, via een sollicitatieformulier en soms is zelfs alleen het achterlaten van je LinkedIn profiel genoeg.

Doordat het online vaak gemakkelijker is te solliciteren kiezen sommige werkzoekenden ervoor om enorme aantallen sollicitaties de deur uit te doen. Kwantiteit boven kwaliteit. Dit heeft over het algemeen weinig tot geen zin.

De reden hiervoor is dat de baan meestal niet écht goed bij je past. Daarnaast gaat de kwaliteit van de sollicitatiebrieven, motivaties en cv’s flink naar beneden wanneer je er grote hoeveelheden van schrijft en verstuurd. Een recruiter voelt direct aan of iemand volledig voor de functie gaat of niet. 

Veel effectiever is om je te beperken tot twee of drie sollicitaties. De tijd die je anders kwijt bent aan hopeloze aantallen snelle sollicitaties steek je dan in deze drie.

Want wees nou eerlijk, reageer je liever op een kleiner aantal vacatures waar je een goede kans hebt, of een groot aantal zonder kans van slagen?

Zoek eerst vacatures die écht goed bij je passen. Deze sluiten dan goed aan wat we bij de eerste tip hebben ontdekt, de reden waarom je solliciteert! Neem goed de tijd om te kijken of de functie en het bedrijf de juiste voor jou zijn. Vervolgens kun je hier nu een oprechte en passende motivatie voor schrijven.

De volgende stap, wat tevens ook de volgende tip is, is het opstellen van een passend cv.

3. Een effectief cv: koppel je cv aan de vacature

Een goed cv is vanzelfsprekend nodig. Maar jouw perceptie van een goed cv is niet per se hetzelfde als die van een werkgever. Daarnaast denken ook veel sollicitanten dat wanneer je eenmaal een mooi cv gemaakt hebt je klaar bent met dit onderdeel voor de rest van je sollicitatieproces.

In de praktijk werkt dit vaak anders. Een goed en mooi cv is zeker de basis voor een effectief cv, maar per sollicitatie is het verstandig om je cv te herzien en goed aan te sluiten op de vacature waarop je solliciteert.

Veel werkzoekenden stellen een cv op met de intentie om een document te maken dat de ervaringen en kennis zo goed mogelijk weergeeft. Niks mis mee, de veelgemaakte fout is dat ze proberen al hun ervaringen en kennis te vertellen. Ze vertellen in dat kleine document heel hun verhaal.

Een werkgever staat er echter anders in, deze is op zoek naar de juiste persoon voor de functie en  het bedrijf. Vaak is niet het hele verhaal relevant, maar een kleiner (relevanter) deel.

De werkgever kijkt dus met een andere bril naar jouw cv. Om deze te helpen, en jouw kansen te verhogen, moet je het ze makkelijker maken. Een recruiter krijgt namelijk elke dag een grote hoeveelheid cv’s voor ogen.

Hoe maak je een effectief cv?

Door die relevante informatie die gezocht wordt gelijk beschikbaar te maken. Als je een cv opstuurt, zorg dan dat alleen relevante informatie over jou, met betrekking tot de baan waarop je solliciteert, in je cv bovenaan staat en gelijk opvalt.

Gebruik ook dezelfde benaming in functietitels, vaardigheden en competenties (als deze overeenkomen) die gevraagd worden in de vacature. Dit sluit weer beter aan op de zoektocht van de werkgever.

Op deze manier zal jouw cv beter passen bij de verwachtingen van de recruiter, en zul je vaker de initiële scan overleven. Dit principe geldt overigens ook voor de motivatiebrief die je meestuurt. Een motivatiebrief moet behalve goed en meeslepend ook relevant zijn.

Dat is meer werk, maar absoluut de moeite waard omdat je zo wél effectief solliciteert.

4. Online imago en personal branding

Oké, je hebt de eerste scan van de recruiter overleefd. Jouw cv en motivatiebrief zijn in het oog gesprongen, en ze overwegen om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Hangen ze dan gelijk aan de telefoon om je uit te nodigen? Vaak niet.

De tijd dat recruiters je uitnodigen op alleen een geschreven cv en motivatiebrief is voorbij. Ze gaan verder zoeken. Graven in jou als persoon, om te achterhalen wie jij bent. Wat je namelijk moet realiseren is dat je een bepaald beeld van jezelf creëert middels jouw cv en motivatiebrief.

Wat een recruiter echter heel goed realiseert, is dat jij dit zo bedoeld hebt. Ze gaan nu dus op zoek naar een onafhankelijke bron om dat beeld van jou te kunnen bevestigen: de online wereld.

Zorg voor een positief effect

Een werkgever of recruiter gaat je hoogstwaarschijnlijk eerst op Google en andere Social Media opzoeken voordat je daadwerkelijk uitgenodigd wordt.

Jouw taak is om ervoor te zorgen dat je het imago, wat je gecreëerd hebt via jouw cv en brief, gaat versterken via de bevindingen op internet. Of in ieder geval overeenkomt.

Werkgevers hebben tegenwoordig beschikking tot allerlei middelen om uit te zoeken of jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Je moet er dus ook voor zorgen dat jouw online voorkomen goed is.

Verwijder zo veel mogelijk negatieve informatie die over je te vinden is. Met behulp van personal branding kun je jouw kwaliteiten identificeren en deze op een heldere en consistente manier communiceren. Met een personal brand weet je wat je wilt en waar je voor staat.

Wees effectief, authentiek, creëer je eigen merk en versterk de kans op succes tijdens het  solliciteren door een goed online imago!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

5. Een goede voorbereiding op het gesprek

Wanneer je sollicitatie effectief is geweest, is de volgende stap van het solliciteren het sollicitatiegesprek. Het is enorm zonde om al het werk wat je in je sollicitatie gestopt hebt, teniet te doen door je niet goed voor te bereiden op je gesprek. Besteed daarom genoeg tijd aan je voorbereiding.

Wanneer je de eerste vier tips goed hebt uitgevoerd zul je merken dat je al heel wat voorbereidend werk verricht hebt! Zo weet je exact te vertellen wat jou drijfveren zijn om hier aan de slag te gaan (tip 1), waarom jij zo goed bij het bedrijf en de functie past (tip 2) en hoe jouw kennis, werkervaring en vaardigheden aansluiten bij de functie (tip 3).

En met een beetje geluk heeft je gesprekspartner raakvlakken op werkverleden, interesses of  hobby’s gevonden op gebied van werkverleden (tip 4). Dit leidt weer tot een beter gesprek.

Wat moet je nog wel doen?

De voorbereiding van je sollicitatiegesprek kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Toch zijn er een aantal taken die elke sollicitant zou moeten voorbereiden voor een goed gesprek. Bekijk, download en gebruik dé checklist: voorbereiden op het sollicitatiegesprek!

Belangrijke punten van deze checklist zijn:

Een stap van deze checklist die écht bijdraagt aan de effectiviteit van je sollicitatie is het leren kennen van je gesprekspartners.

Achterhaal met wie je in gesprek gaat en kijk wat je over deze personen te weten kan komen. Bekijk foto’s en leer meer over het werkverleden en hobby’s van de gesprekspartners. Deze informatie kun je gebruiken om een raakvlak te creëren. Hoewel de spreekwoordelijke ‘klik’ er van nature moet zijn, dien je het ontstaan ervan wel te faciliteren.

Effectief solliciteren!

Sommige sollicitanten versturen één sollicitatie en hebben direct beet, anderen versturen tientallen sollicitaties maar vissen keer op keer achter het net. Hoe kun je effectief solliciteren?

De kans dat je sollicitatie effectief is én jij gelukkig wordt van je nieuwe baan is veel groter wanneer je van te voren duidelijk hebt, wat je wilt en waarom je dit wilt. Beperk je daarnaast tot twee of drie sollicitaties. Een recruiter voelt direct aan of iemand volledig voor de functie gaat of niet. 

Sluit verder je cv en motivatiebrief goed aan bij de functie. Zorg tot slot dat je online imago je sollicitatie versterkt. Daarna is het een kwestie van goed voorbereiden op je sollicitatiegesprek!

Wanneer je deze 5 tips toepast tijdens het solliciteren zul je zien dat je zien dat je effectief en succesvol bent!

Stelling: je kunt beter drie goede sollicitaties versturen dan 10 snelle sollicitaties!

Eens of Oneens. Laat het ons weten in de reacties

2 Reacties op "Effectief solliciteren: 5 doeltreffende tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • H.W.A. (Tony) Meeus
    • 19 november 2019

    Dank U zeer voor deze wijze van “technische sollicitatie-support”

      • Lars Tertoolen
      • 20 november 2019

      Hallo Tony,

      Leuk om te horen! Heel veel succes met solliciteren.

      Mvg,

      Lars Tertoolen