Hoe geef je antwoord op de vraag: ‘wat zijn je sterke punten?’
- Lars Tertoolen
- 13 augustus 2019
‘Wat zijn je sterke punten?’ een vraag die je altijd kunt verwachten tijdens je sollicitatiegesprek.
Net als je zwakke punten komen je sterke punten te allen tijde naar voren in een sollicitatiegesprek. Voor de ene sollicitant is het benoemen van positieve eigenschappen geen enkel probleem, voor de ander is het een stuk lastiger te benoemen.
Toch is het ook voor de personen die het antwoord al klaar hebben liggen oppassen en is het verstandig heel goed na te denken over hoe je deze vraag gaat beantwoorden. Er zit namelijk meer achter deze vraag dan veel sollicitanten denken. Lees in ons blog hoe je antwoord geeft op de vraag: ‘Wat zijn je sterke punten?’
Waarom wordt er naar je sterke punten gevraagd tijdens je sollicitatie?
Het is niet zonder reden dat deze vraag altijd terugkomt in een gesprek. Ten eerste wil je gesprekspartner ontdekken of jouw persoonlijke eigenschappen aansluiten op de functie. Het is voor een recruiter belangrijk om te weten of jij geschikt bent voor deze specifieke functie en of jij voldoet aan de behoeften van het bedrijf. Met het antwoord dat je geeft moet je laten zien wat je in huis hebt en uitermate geschikt bent voor wat het bedrijf zoekt.
Ten tweede kan er met het antwoord afgeleid worden of je eerlijk en realistisch bent. Ben je in staat je zelfkennis te achterhalen en jezelf te leren kennen? Het is verstandig om je voor te bereiden en een zowel zelfbewust als zelfverzekerd antwoord te geven. Je sterke punten zijn tenslotte een deel van je persoonlijkheid.
Bereid je voor
Net als de andere vragen die je altijd kunt verwachten in een sollicitatiegesprek, is het voorbereiden van deze vraag de sleutel tot een goed antwoord.
Bekijk de vacaturetekst goed voordat je naar je sollicitatiegesprek gaat. Bij het benoemen van je sterke punten is het verstandig om te kijken naar welke eigenschappen er worden gevraagd in de vacaturetekst, deze zijn namelijk relevant voor de positie waarop je solliciteert. Bekijk eventueel ook vergelijkbare vacatureteksten en kijk welke eigenschappen er terug komen. Bekijk en gebruik ook de handige checklist: voorbereiden sollicitatiegesprek!
Het is verstandig om je antwoord hierop af te stemmen, maar pas op dat je niet alle eigenschappen benoemt die in de vacaturetekst staan, dit komt ongeloofwaardig over. Daarnaast moet je daadwerkelijk over deze eigenschappen beschikken. Is dit niet het geval, dan loop je vroeg of laat tegen je eigen leugen aan.
Het is verder van belang dat je een antwoord voorbereid die je kunt onderbouwen met voorbeelden en waarbij je een goede balans vind tussen bescheidenheid en arrogantie. Hoe je dat doet bespreken we in de volgende punten.
Balans tussen bescheiden en arrogant
Het komt voor dat werkzoekenden meer tijd besteden aan de vraag ‘Wat zijn je zwakke punten?’, dan aan de vraag over je sterke punten. Toch is het benoemen van je sterke punten net zo belangrijk. Tijdens je sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je jezelf verkoopt en aan de werkgever laat zien wat je kunt.
Hoe beter de indruk is die je maakt, hoe meer kans je maakt op de baan. Desondanks ligt er een valkuil bij het promoten van jezelf. Iemand die té positief over zichzelf is komt arrogant over. Bescheidenheid wordt geassocieerd met geloofwaardigheid, sympathie en beleefdheid. Probeer de juiste balans te vinden tussen bescheidenheid en arrogantie. Het is de kunst om jouw sterke punten met gepaste bescheidenheid te communiceren.
Achterhaal en analyseer je sterke punten. Ga niet alles opnoemen, maar kijk welke het beste aansluiten op de functie. Door van te voren goed na te denken over je sterke punten kun je een afweging maken over welke punten je het best kunt benoemen. Zo wordt je zelfbewuster en kun je op een geloofwaardige manier jezelf verkopen aan je toekomstige werkgever zonder arrogant over te komen.
Wees eerlijk
Bij het benoemen van je sterke punten is het ook belangrijk dat je jezelf blijft. Bedenk welk beeld je van jezelf neer wilt zetten. Benoem geen sterke punten die je helemaal niet bezit. Met een beetje bluffen kun je nog wegkomen, maar je moet geen positieve eigenschappen gaan benoemen die je niet bezit. Je potentiële werkgever komt hier altijd achter.
Om je sterke punten te benoemen kun je als hulpmiddel je omgeving gebruiken. Het is belangrijk dat je jouw sterke punten kunt benoemen, maar ook dat anderen dit in je herkennen. Mensen uit je omgeving kunnen jou hier het beste bij helpen.
Positieve eigenschappen en competenties
Competenties zijn persoonsgebonden eigenschappen die tot bepaald gedrag leiden. Ze zijn noodzakelijk om werkzaamheden succesvol uit te voeren en spelen daarom vaak een doorslaggevende rol in het wervingsproces. Hoe meer relevante competenties je hebt, hoe meer kans je maakt op de baan waarop je solliciteert.
Houd er wel rekening me dat iedere eigenschap sterke kanten en zwakke kanten heeft. De zwakke kanten, ook zwakke punten, kun je zien als verbeterpunten. Zo kan een bescheiden persoon gezien worden als een onzichtbaar persoon en een ambitieus iemand als te veeleisend.
Er zijn talloze persoonlijke eigenschappen die je kunt benoemen als je ze bezit en relevant zijn voor de functie. Als inspiratie is het prettig wat voorbeelden van verschillende positieve eigenschappen te zien die je kunt benoemen in je sollicitatiegesprek. Deze staan hieronder in een lijst positieve eigenschappen:
- Behulpzaam
- Doorzettingsvermogen
- Enthousiast
- Flexibiliteit
- Innovatief
- Kritisch
- Loyaal
- Oprecht
- Sociaal
- Teamplayer
- Ambitieus
- Analytisch
- Betrouwbaar
- Collegiaal
- Creatief
- Gedreven
- Integer
- Prestatiegericht
- Wilskracht
- Zorgvuldig
Ontdek je sterke punten
Om een goed antwoord te geven wanneer er gevraagd wordt naar je sterke punten, moet je inzichtelijk hebben wat je sterke punten daadwerkelijk zijn. Het ontdekken van je sterke punten is belangrijk in je sollicitatie. Vaak communiceer je deze ook al op je cv in de vorm van competenties of vaardigheden.
Er zijn verschillende manieren om je sterke punten te ontdekken. Kijk eens terug op je carrière. Wat heb je bereikt en hoe heb je dit bereikt? Hier zullen een aantal punten naar voren komen.
Vraag ook aan je naaste omgeving wat zij vinden dat jouw sterke eigenschappen zijn. Graaf dieper door waarom ze dit vinden en wanneer ze dit terug zien komen, deze voorbeelden kun je weer gebruiken in je argumentatie.
Verder ontdek je jouw sterke punten met een online test. Er zijn verschillende testen waarmee je dit kan doen. Doe bijvoorbeeld een intelligentietest, competentietest of persoonlijkheidstest.
Indien je het inschatten van je sterke punten moeilijk vindt, kun je een lijstje maken met verschillende competenties. Beperk daarna je lijstje van 3 tot 5 vaardigheden en zorg dat je een voorbeeld hebt bij elk van deze vaardigheden. Blijf vooral gefocust op de sterke punten die relevant zijn voor de functie en het bedrijf.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Gebruik de STARR-methode
Dé manier om het benoemen van je sterke punten te ondersteunen is met behulp van voorbeelden. Bedenk voor elke sterkte een voorbeeld in de vorm van een succesverhaal. Een hulpmiddel om dit te doen is de STARR-methode. Met de STARR-methode kun je jouw succesverhalen vertellen en toelichten.
De STARR-methode staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Het zorgt ervoor dat je jouw antwoord concreet maakt.
Situatie - Beschrijf de situatie waar je in zat. Wat voor probleem je hebt opgelost, welke vaardigheid je hebt gebruikt of welk idee je hebt bedacht.
Taak - Leg vervolgens uit welke taken jouw werk vereist in de desbetreffende situatie.
Actie - Beschrijf hierna welke actie je hierop hebt uitgevoerd, laat merken welke vaardigheden hiervoor nodig zijn.
Resultaat - Vertel daarna wat het resultaat was van jouw acties en gebruikte vaardigheden.
Reflectie - Bespreek het resultaat, vertel wat er goed ging en welke sterke punten je hebt gebruikt om het tot een succes te brengen.
De STARR-methode is niet alleen relevant om je sterke punten te benadrukken. Lees meer over hoe je het maximale uit je sollicitatie haalt met de STARR-methode.
Voorbeelden sterke punten
Het is altijd prettig om voorbeelden van sterke punten in te zien als hulpmiddel voor je sollicitatie. Om je op weg te helpen, geven we twee voorbeelden van het toepassen van de STARR-methode. Gebruik deze voorbeelden van positieve eigenschappen als inspiratie voor jouw sollicitatie!
Voorbeeld 1Vraag van de recruiter:
“In je cv staat dat klantgerichtheid één van jouw sterke punten is. Kun jij mij vertellen waaruit dat blijkt?”
Jouw antwoord:
S: “Een maand of vijf geleden, was ik accountmanager bij Bedrijf X. Ik had een klant aan de lijn om te informeren hoe hij de samenwerking met ons vond en of hij tevreden was met de kwaliteit van product Y. In de loop van het gesprek kwam ik erachter dat hij niet helemaal tevreden was.”
T: “Het was mijn taak als accountmanager om de relaties met klanten te onderhouden en te versterken. Toen ik merkte dat de klant niet helemaal tevreden was heb ik dus gelijk actie ondernomen.”
A: “Ik heb een vervolgafspraak gemaakt voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek heb ik uitgebreid bevraagd wat hij bedoelde met zijn opmerkingen en waarover hij niet tevreden was. We hebben een goed gesprek gehad en zijn tot oplossing Z gekomen.”
R: “Na dit persoonlijk gesprek hebben we vier weken later weer een gesprek gehad. Hierin vertelde hij mij dat hij tevreden was over oplossing Z. Ook zei hij blij te zijn dat ik zijn signaal aan de telefoon zo serieus had genomen.”
R: “Achteraf ben ik blij dat ik gelijk actie heb ondernomen. Als ik het telefoongesprek niet zo serieus had genomen, was deze belangrijke klant misschien bij ons weggegaan.”
Voorbeeld 2Vraag van de recruiter:
Je geeft aan dat innovativiteit een van je sterke punten is. Kun jij mij vertellen waaruit dat blijkt?”
Jouw antwoord:
S: "Twee jaar geleden werkte ik als Sales Manager bij bedrijf X. Ons klant terugbetalingsproces duurde 12 dagen en kostte een overmatige hoeveelheid personeelsuren."
T: "Ik had de taak dit terug te brengen met het extra voordeel dat ik tijd en middelen bespaarde."
A: "Ik heb het bestaande systeem geanalyseerd en identificeerde waar problemen zich voordeden. Met al die kennis heb ik een nieuw proces ontworpen en vervolgens een systeem opgezet voor interne en externe feedback en communicatie, zodat alle betrokkenen aan boord en op snelheid waren."
R: "Daarmee heb ik met succes een nieuw proces geïmplementeerd dat de tijd die nodig was om de verwerking van terugbetalingen aan klanten te verkortte van 12 dagen naar 3 dagen. Hierdoor waardoor jaarlijks meer dan 100.000 euro aan personeelsuren werd bespaard en 50% werd behaald verhoging van klant beoordelingen."
R: "Ik was erg tevreden met het resultaat. Het was ook een geweldig resultaat vanuit het oogpunt van de klant. Door een innovatief nieuw proces te implementeren kan ik terugkijken op een geslaagd project met enorm veel winst en tevredenheid in het vooruitzicht."
Stelling: drie of meer sterke punten benoemen tijdens je sollicitatie komt arrogant over!
Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie?
Jennefer Brandon
innovatief: inspringen wanneer zich een probleem voor doet bijvoorbeeld: enkele jaren terug moest ik wederom een jaarlijks terug kerend evenement organiseren, waarbij ik 200+ vrouwen van verschillende gemeenten in het Caraibisch gebied voor drie dagen en 2 nachten moest accomoderen. de emailadressen van bepaalde leiders waren niet operationeel, dus moest ik ze op een of ander manier bereiken. ik heb toen via alle kanalen die ik kende hun contact nummers achterhaald en zodoende de uitnodigingen kunnen verzenden,