Hoe vermeld je opleidingen op je cv?

 • Lars Tertoolen
 • 22 oktober 2019

Waar plaats je jouw opleidingen op je cv? In welke volgorde? En wat vermeld je precies? Hoe je opleidingen op je cv plaatst hangt sterk af van jouw persoonlijke situatie. Iemand met veel werkervaring pakt het anders aan dan een starter of iemand met weinig relevante werkervaring.

Lees verder en krijg antwoord op al deze vragen over het juist vermelden van je opleidingen op je cv!

Waarom vermeld je jouw opleidingen op je cv?

Zien welke opleidingen je hebt gevolgd is voor een werkgever zeer waardevol. Het is niet voor niets dat werkgevers in veel vacatures aangeven welk opleidingsniveau er van de kandidaten wordt verwacht. De opleidingen die je hebt gevolgd zeggen namelijk iets over je vermogen, je vastberadenheid en je persoonlijkheid.

Ten eerste zeggen je opleidingen iets over je werk- en denkvermogen. Het afronden van een opleiding is een bevestiging dat je in staat bent om op een bepaald niveau te denken en werken. Wanneer jij je je afgeronde opleiding op je cv zet, ziet een werkgever dit als een verwijzing naar de betrouwbaarheid en professionele houding. Vanzelfsprekend betekend het niet dat je dit zonder opleiding niet bent.

Daarnaast zegt het iets over jouw vastberadenheid en persoonlijkheid. In wezen toont een diploma of certificering aan dat je de wens hebt om als professional vooruit te gaan. De kans is groot dat je deze drive ook hebt in de rest van je carrière, iets wat zeer waardevol is voor een werkgever.

Ook zegt je opleidingsrichting iets over waar je interesses liggen op professioneel gebied. Nu kan dit in de loop van jaren veranderen, maar zeker bij carrièrestarters is dit een goede indicatie van wat je interesseert en waarvan je gemotiveerd raakt.

Waar staan opleidingen op je cv?

Wat eerst: werkervaring of opleiding? Op welke plaats je opleidingen op je cv vermeld is niet bij ieder cv hetzelfde. Wat eerst komt ligt aan je persoonlijke situatie. We onderscheiden drie gebruikelijke plaatsen van het vermelden van je opleidingen en werkervaring op je cv:

Volgorde cv voor een starter / iemand met weinig werkervaring

Als je nieuw bent op de arbeidsmarkt en/of weinig relevante werkervaring hebt, zijn je opleidingen de belangrijkste indicatie van je bekwaamheid. Bij deze indeling begin je daarom met personalia, persoonlijk profiel en vervolgens je opleidingen. De werkervaring die wel hebt volgt daarna op je cv. Met deze indeling benadruk je als starter je academische successen.

Volgorde cv voor iemand met werkervaring

Wanneer je al relevante werkervaring hebt, is het verstandig om je werkervaring boven je opleidingen te plaatsen. Start dan met personalia, persoonlijk profiel, werkervaring en daarna je opleidingen.

Deze volgorde is gebruikelijk indien je meer dan 1,5 jaar werkervaring hebt opgedaan. Veel werkgevers vinden op een bepaald punt in je carrière de werkervaring belangrijk dan je educatie. Tegen die tijd heb je voldoende werkervaring om te benadrukken dat je niet alleen op je opleiding hoeft te vertrouwen.

Volgorde cv met de focus op vaardigheden

Een hele andere manier van het indelen van je cv is bij een vaardigheden cv. In een dergelijk cv ligt de nadruk namelijk niet op een opsomming van je werkervaring en opleidingen, maar op (overdraagbare) vaardigheden, competenties en prestaties.

Het vaardigheden cv bestaat uit de volgende onderdelen: persoonsgegevens, samenvatting, competenties en vaardigheden, prestaties, werkervaring uitgedrukt in rollen en je opleidingen. Afhankelijk van de relevantie van je opleidingen kun je ervoor kiezen om het onderdeel verder naar boven te plaatsen.

De volgorde van je opleidingen

De meest voorkomende cv’s zijn een chronologisch cv, teruglopend cv en vaardigheden cv.

Opleidingen op het chronologisch cv

Bij een chronologisch cv ligt de nadruk op het tijdsverloop van oud naar nieuw. Dit is vooral geschikt voor starters en sollicitanten met weinig werkervaring. In dit cv ga je de onderdelen in chronologische volgorde zetten. Je begint dus met de eerste opleiding en somt de opleidingen in tijdsvolgorde verder op.

Opleidingen op het teruglopend cv

Bij een teruglopend cv, ook wel omgekeerd chronologisch cv, start je met je meest recente opleiding en werk je terug in de tijd. Deze manier van een cv opstellen wordt het meestgebruikt en is voor werkzoekende met relevante werkervaring het meest geschikt.

Wanneer je voor dit cv kiest, komt je laatste opleiding bovenaan te staan. Dit is praktisch omdat je laatste opleiding vaak ook je hoogst genoten opleiding is. Deze valt dan meteen op!

Opleidingen op het vaardigheden cv

Bij een vaardigheden cv is er geen tijdsgebonden volgorde. Begin met een opleiding die het meeste toevoegt aan jouw waarde voor het bedrijf waar je je sollicitatie naartoe stuurt.

Hoe recenter en relevanter de opleiding, hoe uitgebreider je er op in kan gaan. Vermeld bijvoorbeeld een aantal vakken, stages, projecten of afstudeeropdrachten die van toegevoegde waarde zijn voor de functie.

Hoe vermeld je jouw opleidingen op jouw cv?

Net als bij andere onderdelen van je cv is het belangrijk om rekening te houden met de lezer. Hoe relevant is de informatie voor je potentiële nieuwe werkgever?

Wat je in ieder geval moet vermelden zijn de volgende onderdelen:

 • Naam van de opleiding
 • Naam van het opleidingsinstituut
 • De data van het starten en stoppen met de opleiding

Het is daarnaast ook gebruikelijk om aan te geven of je wel of niet een diploma behaald hebt bij de opleiding. Geef ook relevante certificaten, cursussen en trainingen aan die je op de studie hebt behaald.

Verder kun je ervoor kiezen om een korte beschrijving toe te voegen. Hierin kun je, indien relevant, informatie geven over je vakken, minors, onderzoeken en scripties. Bij het vaardigheden cv ga je hier diep in op de vaardigheden die je hier hebt geleerd.

Wanneer je opleidingen hebt genoten die niet of minder relevant zijn, benoem je alleen de bovengenoemde drie punten zonder extra beschrijving.

Voorbeeld cv met opleidingen

voorbeeld-cv-opleidingen

Op zoek naar deze of andere cv voorbeelden? Bekijk onze cv voorbeelden of gebruik onze snel en gemakkelijk aan te passen cv templates.

Vermelden van je huidige opleiding op je cv

Als je nog niet klaar bent met je opleiding, kun je deze nog steeds vermelden. Werkgevers zijn geïnteresseerd in wat je studeert en in eventuele cursussen of projecten die relevant zijn voor de functie. Deze kun je extra toelichten door het los te vermelden.

Het is gebruikelijk om bij de einddatum ‘heden’ te vermelden. Op deze manier weet een potentiële werkgever dat je momenteel de opleiding nog niet hebt afgerond.

Voorbeeld cv met je huidige opleiding

voorbeeld-cv-huidige-opleiding Op zoek naar deze of andere cv voorbeelden? Bekijk onze cv voorbeelden of gebruik onze snel en gemakkelijk aan te passen cv templates.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Vermelden van een onafgeronde opleiding op je cv

Wat doe je als je een opleiding niet afmaakt? Het kan zijn dat je dat liever niet vermeld, omdat je zo wellicht een mindere indruk maakt op je toekomstige werkgever. De keuze is aan jezelf om het wel of niet te vermelden, het advies is echter om het wel te doen. Per slot van rekening duurt eerlijkheid het langst.

Probeer ook niet op je cv te verbergen dat je geen diploma behaald hebt, door er niks bij te zetten. Dit komt waarschijnlijk ooit nog wel ter spraken tijdens een sollicitatiegesprek.

Tijdens het sollicitatiegesprek kun je uitgebreid toelichten waarom je de opleiding niet hebt afgemaakt. Maar dat is lastig op een cv.

Hoe pak je het aan?

Je kunt ervoor kiezen om bij een mindere relevante opleiding te vermelden dat je geen diploma behaald hebt en het daarbij te laten. De kans is groot dat de lezer zich focust op je andere informatie.

De andere keuze is het kort toelichten waarom je de opleiding niet afgerond hebt en aangeven wat je wel geleerd hebt. Geef een eerlijke, maar goede reden waarom je niet verder bent gegaan. Focus daarna op de vakken en vaardigheden die je wel geleerd hebt.

Indien je bijvoorbeeld je propedeuse wel behaald hebt, vermeld dat dan op je cv.

Heb je geen opleiding gevolgd of afgerond? Ga dan voor het vaardigheden cv en focus je op je vaardigheden, competenties en prestaties.

Op zoek naar cv voorbeelden? Bekijk onze cv voorbeelden of gebruik onze snel en gemakkelijk aan te passen cv templates.

Vermeld je opleidingen goed op je cv!

Zien welke opleidingen je hebt gevolgd is voor een werkgever zeer waardevol. Het is niet voor niets dat werkgevers in veel vacatures aangeven welk opleidingsniveau er van de kandidaten wordt verwacht. De opleidingen die je hebt gevolgd zeggen namelijk iets over je vermogen, je vastberadenheid en je persoonlijkheid. Op welke plaats je opleidingen op je cv vermeld is niet bij ieder cv hetzelfde. Wat eerst komt ligt aan je persoonlijke situatie. De meest voorkomende cv’s zijn een chronologisch cv, teruglopend cv en vaardigheden cv. Net als bij andere onderdelen van je cv is het belangrijk om rekening te houden met hoe relevant de informatie is voor je potentiële nieuwe werkgever. Noteer alleen de relevante gegevens en vermeld je opleidingen juist op je cv! Bekijk hier de checklist om te kijken welke onderdelen er allemaal op jouw cv horen!

Stelling: opleidingen zijn belangrijker dan werkervaring!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties.

1 Reactie op "Hoe vermeld je opleidingen op je cv?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Ingrid de Jong
  • 11 april 2023

  Beste Lars, bedankt voor dit verhelderende artikel. Ik heb zelf een post hbo opleiding tot coach in het onderwijs gedaan. Daarnaast ook diverse kleine cursussen op dit gebied. Ik merk dat ik het altijd lastig vindt welke opleidingen en cursussen ik op dit gebied op mijn cv meld en hoe ik dit neer moet zetten. Ik had altijd de grote en kleine opleidingen door elkaar staan. Ik heb 1 van jouw voorbeelden gebruikt. Daarbij de post hbo opleiding tot coach laten benadrukken, omdat dit toch een grote meer waarde heeft en de kleinere opleidingen/cursussen apart daaronder aangegeven. Ik heb er vertrouwen in dat dit effect gaat hebben! Bedankt en groetjes Ingrid.