Waarom zou je fietsen naar je werk? 6 voordelen

  • Lars Tertoolen
  • 21 mei 2019

Het is weer bijna de nationale Fiets naar je Werk Dag. Deze actie is speciaal opgericht om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de fiets als vervoermiddel naar het werk. Heel veel mensen stappen deze dag op de fiets naar hun werk. Het doel is om werkend Nederland te motiveren om vaker naar het werk te fietsen. Maar waarom eigenlijk?

Het is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk, maar fietsen naar je werk heeft een aantal voordelen. Welke dat zijn lees je in dit blog.

#1 Geef je vitaliteit een boost!

Vitaliteit (letterlijk vertaald: levenskracht) is de energie, de motivatie en de veerkracht hebben om je leven op een positieve manier in te delen. Het is dus belangrijk om je vitaliteit hoog te houden, voor zowel je privé-leven als op je werk. Wanneer je vitaal bent ervaar je meer plezier en heb je meer energie op het werk. Daarbij ben je productiever en ontwikkel je jezelf sneller.

Bewegen is cruciaal om je fysiek en mentaal fit te voelen. Ga daarom eens in de zoveel tijd fietsen naar je werk. Op die manier beweeg je meer, heb je meer energie en door een positieve instelling begin je fris aan je werkdag.

Wil jij meer tips om je vitaliteit te verhogen op de werkvloer? Lees hier verder!

#2 Goed voor je gezondheid!

Bewegen is gezond. Iedereen weet het, maar veel mensen bewegen nog te weinig. De norm hierbij is minimaal 30 minuten per dag matige tot intensieve beweging (o.a. fietsen, wandelen en zwemmen). Naar je werk fietsen is de ideale manier om aan je dagelijkse beweging te komen.

Ten eerste is het gezond omdat je hierdoor de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, darmkanker en hoge bloeddruk vermindert. Ten tweede is het goed voor je lichaamsgewicht. Door op de fiets naar je werk te gaan kun je afvallen of je gewicht op peil houden. Daarnaast is voldoende beweging goed voor de botten, gewrichten en spieren. En niet te vergeten is het goed voor je mentale gezondheid!

[wt_cv_template_cta]

#3 Draag bij aan een beter milieu!

De fiets is veel beter voor het milieu dan de auto. Wanneer er meer mensen de fiets zouden pakken zou dat zorgen voor minder brandstofverbruik, minder uitlaatgassen, minder (auto)wegen, minder ruimtebeslag voor parkeren en minder geluids- en verkeershinder. Daarnaast heeft een slecht milieu ook weer gevolgen voor je gezondheid. Luchtverontreiniging kan de kans verhogen op gezondheidsrisico’s.

63 miljoen uur! Dat is de extra tijd die Nederlandse reizigers per jaar kwijt zijn, voornamelijk door files. Naast dat het je ongelofelijk veel tijd kost, is het ontzettend slecht voor het milieu en levert het een hoop ergernissen op. Als 5% van het autoverkeer niet in de spits op de autoweg rijdt zijn bijna alle files opgelost. Reden genoeg om je auto vaker in te ruilen voor een fiets.

#4 De bereikbaarheid en reistijd

De ene dag veel te vroeg, de volgende dag net op tijd of iets te laat. In verband met de files is het lastig in te schatten hoe laat je op je werk bent. Dit kan elke dag weer anders zijn. Met de fiets is dit heel anders. Door het weer of in hele speciale situaties kan het voorkomen dat het anders loopt, maar over het algemeen is je reistijd altijd hetzelfde.

Door te fietsen naar je werk te gaan bespaar je tijd. Je bent niet veel te vroeg of te laat op je werk. Je bent altijd op tijd en hierdoor kom je je afspraken altijd na.

#5 Bespaar kosten

Fietsen is goedkoper en daarmee bespaar je in je reiskosten. Daarbij hebben veel Nederlanders al een fiets. Wanneer je geen fiets bezit, zal je er een aan moeten schaffen of gebruik moeten maken van een ov-fiets. Toch vallen deze kosten in het niets met de aanschafkosten van een auto. Ook de onderhoudskosten van een fiets liggen vele malen lager.

Daarnaast is er nog het voordeel je geen kosten maakt aan het openbaar vervoer, je geen wegenbelasting betaalt en geen brandstofkosten kwijt bent.

#6 Ook in het voordeel voor de werkgever

Ook voor werkgevers zijn fietsende werknemers aantrekkelijk. Allereerst betekent het dat je werknemers vitaler, gezonder, milieubewuster en vaker op tijd zijn! De voordelen daarvan zijn in de vorige punten besproken. Maar er zijn nog meer voordelen, o.a. in de vorm van het fietsplan.

Met het fietsplan kun je werknemers stimuleren gebruik te maken van de fiets voor het woon-werkverkeer. Als je voldoet aan een aantal eisen kan er met fors belastingvoordeel een fiets worden aanschaft. Andere voordelen voor de werkgever zijn:

  • Je biedt een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde
  • Verlaging van de sociale werkgeverslasten
  • Je draagt bij aan een beter milieu
  • Minder parkeerruimte nodig

Met de Fietscalculator kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel kosten je kunt besparen als medewerkers die nu met de auto naar het werk gaan, dit met de fiets doen. Reden genoeg om je medewerkers te stimuleren om op de fiets naar het werk te komen!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Fiets naar je Werk Dag!

Is fietsen naar het werk voor jouw haalbaar? Stap dan eens op de fiets naar je werk. Ervaar hoe het is om de reis naar je werk af te leggen met een ander vervoermiddel dan de auto. Wellicht raken jij en/of anderen gemotiveerd om vaker de auto in te ruilen voor de fiets.

Op die manier ben je vitaler en ervaar je meer plezier en energie op het werk. Daarnaast is het ontzettend gezond en bespaar je in je reiskosten. Ook draag je bij aan een beter milieu en kom je vaker op tijd. Tot slot is je werkgever blij met fietsende werknemers en doormiddel van een fietsplan kun je mooie voordelen behalen.

Natuurlijk hóef jij je niet aan te melden om op de fiets naar je werk te gaan. Toch kun je het wel doen bij FiscFree waar duizenden deelnemers je voorgingen. Met je aanmelding steun je dan ook het goede doel: Stichting CooP-Africa. Een leuke bijkomstigheid is dat je automatisch kans maakt op mooie prijzen die verloot worden onder de deelnemers. Aanmelden dus!

Stelling: Ik doe mee met Fiets naar je Werk Dag!

Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "Waarom zou je fietsen naar je werk? 6 voordelen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent