Het ultieme antwoord op de vraag: waarom moeten we jou aannemen?

 • Pascal Joore
 • 9 juni 2015

“Waarom moeten we jou aannemen?”

Een vraag die vaak wordt gesteld tijdens een sollicitatiegesprek, maar tevens een vraag die vaak slecht beantwoord wordt. Veelvoorkomende antwoorden zijn:

“Je zou mij aan moeten nemen, omdat ik een echte teamspeler ben” “Omdat ik geld nodig heb” “Omdat ik een harde werker ben”

We kunnen je op voorhand al vertellen dat dit niet de antwoorden zijn die wij als recruiter willen horen. Het antwoord op de vraag moet namelijk hetgeen zijn dat jou onderscheidt van de rest. De bovenstaande antwoorden doen dat niet. In ieder geval niet voldoende.

Het antwoord op de vraag is bepalend voor het resultaat van het sollicitatiegesprek en maakt dus het verschil tussen wel of geen baan. Dit is het moment om jezelf te verkopen aan jouw toekomstige werkgever! Doe dat dus ook.

Voorbereiding

Iedereen die zich enigszins heeft voorbereid op een sollicitatiegesprek heeft, als het goed is, nagedacht over een antwoord op de vraag “waarom zouden we jou moeten aannemen?”. Jouw CV sluit perfect aan op de functievereisten en je beschikt over de benodigde ervaring en vaardigheden. Je hebt kennis van de producten en/of diensten die het bedrijf aanbiedt. Je bent de ideale persoon voor deze functie. Mooi… Je hebt voldoende informatie om een goed antwoord te geven op deze belangrijke vraag. Maar niets is minder waar!

Iedereen die wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is namelijk al door de eerste ronde heen gekomen. Dit betekent dat alle kandidaten, jouw concurrenten, voldoen aan de functievereisten en beschikken over de nodige ervaring en vaardigheden. Je moet dus iets anders vinden om jezelf te onderscheiden, maar wat?

Om het ultieme antwoord te kunnen geven op de vraag moet je eerst weten waarom de vraag wordt gesteld.

Waarom stellen recruiters deze vraag?

De taak van de recruiter is om de beste persoon te vinden voor de openstaande functie. Recruiters hebben vaak de keuze uit meerdere geschikte kandidaten. Vooral nu de concurrentie op arbeidsmarkt hoog is (en tot 2024 nog verder toe zal nemen). De kans is dus groot dat de winnende kandidaat beter dan gemiddeld scoort en vele extra's biedt naast de standaard functievereisten.

Voor een recruiter is het van groot belang dat de kandidaat die hij/zij kiest goed gaat presteren voor de periode die men voor ogen heeft. Daar wordt een recruiter namelijk op beoordeeld. 

Wanneer ze de vraag “Waarom zouden we jou moeten aannemen?” stellen, willen ze dus dat jij een sterk antwoord geeft. Ze willen dat jij je onderscheidt van de rest. Ze willen dat je een antwoord geeft waarmee je hen verzekert dat jij de juiste kandidaat bent.

Maar hoe doe je dat dan?

Het ultieme antwoord

Het ultieme antwoord op de vraag “Waarom zouden we jou moeten aannemen?” is helaas geen hapklare zin die je altijd kunt gebruiken. Elk bedrijf, elke positie en elke vacature is namelijk weer anders. Dat betekent dat het antwoord op de vraag dus nooit hetzelfde kan zijn en dat wij de vraag helaas niet voor jou kunnen beantwoorden. Je zult zelf je eigen antwoord op de vraag moeten geven, maar daar kunnen we jou wel bij helpen.

Het ultieme antwoord op de vraag bestaat uit twee onderdelen:

 1. Het deel waarin jij jezelf onderscheidt van anderen
 2. Het deel waarin je een koppeling maakt tussen de genoemde punten uit onderdeel 1 en de functie waarop je solliciteert

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Wat onderscheidt jou van anderen? 

Het heeft over het algemeen geen zin om terug te vallen op jouw relevante opleidingen, vaardigheden en werkervaring.

Oké, dit kan soms voldoende zijn. Bijvoorbeeld wanneer je werkzoekende bent in een nichemarkt of wanneer er weinig kandidaten zijn. In dit artikel focussen we ons echter op het grotere publiek dat te kampen heeft met sterke concurrentie op de arbeidsmarkt.

Afijn. Het is dus de taak om jezelf te onderscheiden op… Ja waarop eigenlijk? Iets dat geen functievereiste is?

Goed nieuws, jezelf onderscheiden is het eenvoudigste dat er is. Dat doe je namelijk al je hele leven, bewust of onbewust. Vanaf je geboorte presteer je op bepaalde punten beter dan anderen en vice versa. Vaak ben je je hiervan niet bewust, omdat het automatisch gaat. Het is iets dat jij vanzelfsprekend vindt. Iets dat voor andere mensen moeilijk is en voor jou juist gemakkelijk.

We hebben het hier over jouw talent.

Jouw talent is precies waar de recruiter naar opzoek is. Unieke kwaliteiten waarmee jij jezelf kan onderscheiden van al die andere sollicitanten. Wat jouw talent is, ontdek je hier.

Koppeling aan de functie

Na het herkennen en erkennen van jouw talent moeten we het gaan koppelen aan de functie waarop jij solliciteert en de bijbehorende werkzaamheden. Dit is vaak een stuk minder moeilijk dan het eerste onderdeel, omdat jouw talenten en natuurlijke drijfveren je al in een bepaalde richting hebben geduwd.

Als het goed is heb je tijdens jouw leven bewust of onbewust bepaalde studie- of loopbaankeuzes gemaakt die aansluiten bij hetgeen waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Vakken waar jij goed in was of die jij leuk vond hebben het vervolg van jouw opleiding bepaald. Behaalde cursussen en certificaten tonen niet alleen aan wat je kunt, maar ook waar je in geïnteresseerd bent.

Vaak zal het dus zo zijn (en eigenlijk altijd moeten zijn!) dat jouw talent aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Het enige dat je nog moet doen is het verwoorden van jouw (unieke) toegevoegde waarde.

Eén ding is zeker: jouw omgeving profiteert van jouw talent. Het is iets waarin jij uitblinkt. Of het nu jouw ongekend goede rekencapaciteit, creativiteit of stressbestendigheid is, het is altijd te koppelen aan bepaalde functievereisten.

Een goede manier om talenten te koppelen aan werkzaamheden is door de STARR-methode te gebruiken. Door na te denken over praktijkvoorbeelden waarin jij goed hebt gepresteerd kun je voor jezelf achterhalen waarom je goed hebt gepresteerd, waarom je het leuk vond (of niet) en wat het resultaat van jouw handelen was. Probeer met behulp van de STARR-methode antwoord te geven op de vraag: wat ga jij vanuit jouw talent toevoegen aan het bedrijf?

Door voor jezelf op papier te zetten wat jouw talenten zijn en hoe dit talent aansluit op de functievereisten heb je een sterk antwoord paraat op de vraag “Waarom zouden we jou moeten aannemen?”. We weten dat het beantwoorden van de vraag lastig kan zijn, maar besteedt er voldoende tijd en moeite aan. Het antwoord is namelijk bepalend voor het resultaat van het gesprek.

Vergeet niet dat de recruiter een duurzame match moet vinden. Wanneer jij gepassioneerd kunt vertellen over iets dat je heel je leven graag hebt gedaan, waar jij goed in bent, wat jij beter kunt dan andere sollicitanten en waarom dat voor hen relevant is, heb jij een antwoord gegeven die de recruiter maar al te graag wil horen.

Mensen die hun talent benutten zijn gelukkiger. Ze zijn gemotiveerder en daardoor productiever. Hun energieke uitstraling heeft een positief effect op andere mensen op de werkvloer. Ze zijn tevreden met hun werk en zullen daardoor minder snel vertrekken.

Waarom zou een recruiter een dergelijke kandidaat niet aannemen?

Wat is het beste antwoord dat jij hebt gegeven op deze vraag? Wat was het resultaat van dit antwoord? Laat het ons weten in een reactie!

17 Reacties op "Het ultieme antwoord op de vraag: waarom moeten we jou aannemen?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Sas
  • 9 juni 2015

  Mijn antwoord kwam eigenlijk erop neer dat ik geen idee had. Die baan is het van beide kanten niet geworden! Alle vaardigheden klopten maar de motivatie voor het bedrijf niet. Ook een teken voor jezelf dus als je het antwoord niet weet.

  • Raquel
  • 11 juni 2015

  Waardoor viel ik op in de selectie?

  • Kitty
  • 12 juni 2015

  Het klopt allemaal zoals hier beschreven, alleen moet je wel de kans krijgen om je talenten en passie (want die heb ik) te verwoorden in een uitnodiging op je sollicitatie. En dat zit er helaas nog steeds niet in.

  • Wouter van de Voorde
  • 12 juni 2015

  Een goed en duidelijk verhaal. STARR helpt om mij om een vlotte elevator pitch te maken.
  Mijn antwoord op de vraag … Waarom zou u mij moeten aannemen voor deze functie?

  Als beginnend veiligheidskundige ondersteun ik de afdeling VMG.
  Mede door het lanceren van taak gerichte handvatten en door het goede voorbeeld te geven is het veiligheidsbesef verbeterd. Weerstanden zijn in kaart gebracht en opgelost. Er is veel bereikt door medewerkers zelf na te laten denken over hun eigen handelen en het goede gedrag te belonen door een vriendelijk woord of het geven van een schouderklopje.

  Mijn opleiding als veiligheidskundige heeft ertoe bijgedragen dat ik kennis en ervaring heb met de ARBO wet en regelgeving. Veiligheidsproblemen op een operationele manier oplossen vanaf de werkvloer tot aan het management zijn taken waar ik mij graag voor inzet. Het visueel zichtbaar maken van resultaten is daar een onderdeel van. De manier van denken, de manier van doen, en vooral de uitvoering en handhaving spreken mij bijzonder aan.

  Dus de juiste persoon op de juiste plek.

  • Luuk
  • 12 november 2015

  Het is de uitgesproken wil die de weg creëert. Anders (wat je dan dus juist niet bent) ga je ‘ongehoord gezien’ weer weg en dat is nu uitgesproken wat je niet wil…

  • Anoniem
  • 9 augustus 2016

  Vanwege mijn talenten, omdat ik gemotiveerd ben. Voor uw bedrijf ben ik een prima kracht.

   • Govaerts Joëlle
   • 21 september 2016

   Inderdaad, een to the point antwoord!

  • pietje puk
  • 19 september 2016

  Crappy info! Lekker als je niet weet wie je concurrenten zijn. Want dat kun je zelf namelijk niet beoordelen. Recruiters zijn de meest overbodige assets binnen een bedrijf, die je eruit moet kieperen, meesten beoordelen mensen als een dovend waxinelichtje

  • Ton Wurtz
  • 7 augustus 2018

  U heeft al aangegeven dat je snel van begrip moet zijn om in uw bedrijf te kunnen werken. Ik krijg daar meer dan een goed gevoel bij en wellicht past dat in ook in uw organisatie.

   • Anita
   • 21 augustus 2018

   Het is u “hebt” niet u heeft.

    • Dominique Verkammen
    • 22 november 2018

    Mag beiden

  • Peter A. Weenink
  • 7 augustus 2018

  Het moet altijd wel van de sollicitant komen. Ik hoor zelden dat een werkgever vraagt of jij wel bij dit bedrijf zou willen werken. Als deze vraag, en ook andere in deze vorm, eens gesteld zou worden, krijg je geheel andere gesprekken, met andere inhoud, die voor beide partijen veel meer op leveren waarbij de werkgever ook z’n huiswerk moet doen ipv dit (en overig afbreukrisico) enkel bij de sollicitant neer te leggen.

  • Annemarie
  • 7 augustus 2018

  Afgelopen jaar? Dit is 3 jaar oud! Je kunt het nu beter omdraaien; waarom zou ik u als werkgever kiezen? Lijkt me iets actueler op dit moment!

  • Haydar
  • 13 augustus 2019

  Ik weet dat anderen misschien dit werk ook goed kunnen maar ik weet van mij zeker dat ik dit aankan en ik ben niet met anderen te vergelijken.

  • Fatima
  • 26 september 2020

  Mijn antwoord op de vraag … Waarom zou u mij moeten aannemen voor deze functie?

  Tijdens 5 jaar werkzaam als helpende heb ik veel dingen gezien en meegekeken.
  Nu ik met de opleiding kaar ben, heb ik mezelf leren kennen tijdens deze opleiding als verzorgende-IG.
  Ik heb hierin geleerd dat je niet alles alleen doet maar dat we uiteindelijk alles samen doen.
  Verder vind ik ouderen zorg erg interessant om mezelf in de dementie te verdiepen en mogelijk nog verder met mijn opleiding verder te gaan.
  Ik ben zelf erg gemotiveerd om ouderen te helpen en ben hierin erg zorgzaam.
  Natuurlijk is iedereen zorgzaam maar ik weet dat ik uit mezelf de goede zorg kan geven die ze nodig hebben.
  Je zou mij kunnen aannemen omdat ik van mijn werk hou, initiatief, zelfstandig ben en collega’s ook wat hulp kan geven met alle ondersteuning die ze nodig hebben

  • Guy Daal
  • 24 januari 2023

  Waarom moeten we je aannemen? Ik doe mijn werk met passie. Elke situatie beschouw ik als een uitdaging om het tot een goed einde te brengen. Ik het hart voor de zaak en ben gedisciplineerd, kom nooit laat en ben integer. Ik ben loyaal, mijn werkgever kan altijd een beroep op me doen en iedereen kan op mij rekenen. Ik ben in woord en daad ter ondersteuning van de mensen waarmee ik werk en ook voor mijn leidinggevende.