Salaris, salaris en nog eens salaris! Vergeet je niet iets?

  • Pascal Joore
  • 12 mei 2015

Secundaire arbeidsvoorwaarden… Het woord secundair zegt het al. Bij onderhandelingen staan deze arbeidsvoorwaarden op de tweede plek. Toch zijn ze vaak veel belangrijker dan wordt gedacht.

Naast jouw primaire arbeidsvoorwaarden zoals salaris, het aantal uur dat je per week werkt en de duur van jouw arbeidscontract zijn er nog veel meer zaken waarover je kunt en moet onderhandelen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voorwaarden die je bovenop de primaire arbeidsvoorwaarden krijgt. Welke voor jou van kracht zijn hangt af van de functie/branche, maar ook het verloop van het arbeidsvoorwaardengesprek.

Om het optimale uit jouw gesprek te halen is het van belang om te weten welke secundaire arbeidsvoorwaarden je kunt verwachten, welke waarde ze voor jou hebben en hoe je ze kunt gebruiken tijdens de onderhandeling.

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de extra’s die je bovenop jouw salaris krijgt. Sommige van deze voorwaarden kun je in harde euro’s uitdrukken, andere weer niet.

Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn: cursussen, opleidingen, de dertiende maand, een auto van de zaak, kinderopvang, bonusregeling, gsm, flexibele werktijden, laptop, tablet, ziektekostenverzekering, fitnessabonnement, doorgroeimogelijkheden, zorg- en ouderschapsverlof, kledingvergoeding, reiskostenvergoeding en jouw pensioenregeling.

Je moet natuurlijk niet verwachten dat je al deze arbeidsvoorwaarden aangeboden krijgt. Het is daarom van belang om voor het onderhandelingsgesprek duidelijk in kaart te brengen welke voorwaarden je kunt verwachten.

Wat kun je verwachten?

Het antwoord op deze vraag is, zoals eerder genoemd, sterk afhankelijk van de functie/branche. Er zijn namelijk branches waar de secundaire arbeidsvoorwaarden (grotendeels) bepaald worden door een CAO, maar er zijn ook branches waar veel meer ruimte is voor speling.

Daarnaast speelt jouw positie in de arbeidsmarkt een belangrijke rol bij het overeenkomen van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Wanneer het bedrijf jou nodig heeft heb je vanzelfsprekend een sterkere onderhandelingspositie.

Gebruik jouw netwerk en andere bronnen (zoals het internet) om te achterhalen welke secundaire arbeidsvoorwaarden je kunt verwachten.

Wat zijn deze arbeidsvoorwaarden waard?

Het belang van secundaire arbeidsvoorwaarden wordt vaak onderschat, omdat de voordelen niet in euro’s worden uitgedrukt. Mensen zijn daardoor geneigd alleen maar naar het salaris te kijken tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek.

Persoonlijke situatie

Ondanks het feit dat sommige secundaire arbeidsvoorwaarden op korte termijn niet voelbaar zijn, kunnen ze wel degelijk financiële voordelen bieden en een ‘laag’ salaris compenseren. De waarde van secundaire arbeidsvoorwaarden is echter afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het is dus jouw taak om de voorwaarden te beoordelen.

Op basis van de verwachtingen ga je kijken welke secundaire arbeidsvoorwaarden voor jou en welke voor het bedrijf interessant zijn. Soms pronkt een bedrijf namelijk met ‘goede’ secundaire arbeidsvoorwaarden, terwijl die voor jou helemaal niet zo goed zijn.

Een dertiende maand, ziektekostenverzekering of reiskostenvergoeding zijn allemaal meevallers die uiteindelijk honderden euro’s per maand waard zijn. Maar wat zijn voorwaarden als een opleiding of gratis kinderopvang waard? Zijn dit ‘goede’ secundaire arbeidsvoorwaarden?

Neem jouw thuissituatie onder de loep

Ben je een ambitieuze alleenstaande moeder die graag carrière wilt maken? Dan is kinderopvang van onschatbare waarde. Heb je geen kinderen en ben je ook niet van plan ooit kinderen te nemen? Dan kan het bedrijf wel pronken met een dergelijke voorwaarde, maar dan heb je er niets aan.

Wil je in de toekomst kinderen? Verdiep je dan goed in de mogelijkheden met betrekking tot ouderschapsverlof en kinderopvang. Probeer tevens in te schatten hoeveel deze voorwaarden voor je betekenen. Besluit jouw partner huisvrouw/huisman te worden of blijven jullie beiden werken?

Ga je in de nabije toekomst verhuizen? Bekijk dan welke voorwaarden je kunt verwachten met betrekking tot een auto van de zaak of een reiskostenvergoeding.

Zodra je duidelijk in beeld hebt gebracht welke secundaire arbeidsvoorwaarden je kunt verwachten en wat ze voor jou waard zijn is het tijd voor de onderhandeling.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

De onderhandeling

Het onderhandelingsgesprek is voor veel mensen vaak een spannende gebeurtenis. Het verloop van het gesprek bepaald namelijk jouw salaris, maar ook welke secundaire arbeidsvoorwaarden je krijgt aangeboden.

Secundaire arbeidsvoorwaarden  kunnen meerdere toepassingen hebben in het gesprek. Het is zowel een onderwerp om over te onderhandelen als een middel om mee te onderhandelen. 

Kom de tegenpartij tegemoet

Door direct aan het begin de tegenpartij tegemoet te komen met een voor jou ondergeschikte arbeidsvoorwaarde laat je merken dat met jou te praten valt. Je creëert hiermee een goede sfeer waardoor de onderhandelaar jou meer gunt.

Als je bijvoorbeeld geen auto van de zaak nodig hebt, omdat je dichtbij woont, kun je aan het begin van het gesprek al zeggen dat een auto voor jou overbodig is. Hierdoor kun je later in het gesprek een tegenprestatie verwachten.

Secundaire arbeidsvoorwaarden als compensatiemiddel

Dankzij de goede voorbereiding weet je welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn en welke niet. De minder belangrijke voorwaarden kun je als ‘wisselgeld’ gebruiken tijdens de onderhandelingen.

Wanneer tijdens het gesprek naar voren komt dat het salaris lager uitvalt dan je had verwacht kun je dit proberen te compenseren met voor jou relevante secundaire arbeidsvoorwaarden en vice versa.

Wees reëel

Weet goed wat je waard bent, maar kijk ook eens verder dan alleen de arbeidsvoorwaarden. Heb je een goed gevoel bij het bedrijf? Spreekt de bedrijfscultuur je aan? Kun je jouw talenten benutten?

Als de antwoorden op deze vragen positief zijn moet je jezelf afvragen of het hebben van een laptop van de zaak überhaupt wel zo belangrijk is.

Probeer naast het maken van een rationele keuze ook jouw gevoel te volgen. Sommige dingen in het leven zijn nu eenmaal onbetaalbaar!

Welke arbeidsvoorwaarden heb jij weleens als compensatiemiddel gebruikt? Heb jij nog andere tips voor het onderhandelingsgesprek? Laat het ons weten in reactie!

0 Reactie op "Salaris, salaris en nog eens salaris! Vergeet je niet iets?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent