Welk beroep past bij mij?

 • Pascal Joore
 • 3 november 2015

‘Welk beroep past bij mij?’, is een vraag die veel mensen zichzelf stellen.

Je weet wat je leuk vindt om te doen, je weet waar je passies liggen, je weet waar je goed in bent, maar je hebt geen flauw idee welk beroep daarbij past.

Het is een veelvoorkomend probleem bij mensen die op zoek zijn naar een (andere) baan: een globaal idee hebben van wat je wilt, maar dit niet kunnen koppelen aan de arbeidsmarkt.

Veel mensen proberen dit op te lossen door lukraak te zoeken naar vacatures. Een hele rits aan functietitels uitproberen in de hoop een vacature te vinden die bij je past.

Dit is een tijdrovende methode die vaak op niets uitloopt. Je verliest het doel dat je voor ogen hebt. Je gaat wellicht voor een baan die enigszins in de buurt komt van wat je wilt, maar waar je uiteindelijk helemaal niet gelukkig van wordt.

Voordat je op zoek gaat naar vacatures moet je het globale idee dat je hebt, koppelen aan de arbeidsmarkt. De ideale tool om je hierbij te helpen is het schrijven van je eigen vacature!

Je eigen vacature schrijven

Wat bedoelen we daarmee?

In plaats van willekeurig op zoek te gaan naar vacatures ga je jouw eigen ‘ideale vacature’ schrijven. Jouw wensen, vaardigheden, passies en talenten vertaal je naar een concreet functieprofiel. Op die manier ga je van een abstract idee naar een concrete vacature met specifieke werkzaamheden en verantwoordelijkheden.

Door daar vervolgens een functietitel aan te koppelen, kun je gericht op zoek gaan naar je volgende baan. Hierdoor vind je niet alleen sneller werk, maar vermijd je ook het risico op (vele) afwijzingen. Het draagt op die manier dus ook bij aan het tegengaan van de (langdurige) banenjacht stress.

De vacature

Om een idee te krijgen van hoe jouw eigen vacature er ongeveer uit moet komen te zien, kun je hier een kijkje nemen.

Zodra je een idee hebt van de inhoud en indeling van vacatures kun je beginnen aan je eigen vacature.

In plaats van bovenaan te beginnen met de functietitel, beginnen we onderaan met informatie over het bedrijf waar je wilt werken. De reden waarom we dit doen wordt dadelijk vanzelf duidelijk.

Het heeft onder andere te maken met het schrijven van de juiste functietitel en functieomschrijving. Die kun je immers pas schrijven wanneer je concrete werkzaamheden en verantwoordelijkheden hebt geformuleerd.

Over bedrijf X

Iedereen fantaseert weleens over zijn/haar toekomstige baan of werkgever, in een bepaald gebouw, met een bepaalde cultuur, in een specifieke omgeving… sluit je ogen en omschrijf die omgeving.

Zie jij jezelf zitten in een grote of kleine organisatie? Geef je de voorkeur aan een nationale of internationale onderneming?

Wil jij onderdeel uitmaken van een bedrijf dat zich bezighoudt met het verbeteren van het milieu?

Of vind jij een informele bedrijfscultuur het enige dat mee mag tellen bij het selecteren van een werkgever?

Omschrijf het type bedrijf waar jij graag zou willen werken en noteer een aantal kenmerken die voor jou belangrijk zijn.

Bedrijf X biedt

In dit gedeelte worden de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden beschreven. Vaak staan hier leuke extra’s in zoals een lease auto, laptop en/of smartphone.

Hoewel het leuk is om hierover te fantaseren, gaan we het niet meenemen in jouw eigen vacature. Wanneer je op zoek bent naar de baan die écht bij je past, mogen dergelijke zaken niet meetellen. Het heeft namelijk niets te maken met intrinsieke motivatie.

Waar je echter wel naar moet kijken, is het salaris. Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt wordt grotendeels aangestuurd door de hoogte van het salaris. Het probleem is dat veel mensen vaak geen idee hebben wat hun waarde is op de arbeidsmarkt.

Om gericht te kunnen zoeken naar vacatures is het belangrijk dat je zorgvuldig bent bij het bepalen van je waarde. Het gaat er dus niet om wat je wilt verdienen, maar wat je kunt verdienen. Wanneer je al enigszins weet in welke branche je wilt werken kun je door middel van je leeftijd en ervaring een reële inschatting maken.

Je hebt online verschillende tools die je hierbij kunnen helpen (voorbeeld 1 en voorbeeld 2). Kijk daarnaast naar andere mensen in jouw omgeving (zowel online als offline) met ongeveer dezelfde leeftijd die werkzaam zijn binnen de betreffende branche.

Mocht je totaal geen idee hebben over hetgeen je wilt doen, kun je ook na het doorlopen van alle stappen het salaris pas bepalen.

Persoonlijke eigenschappen

Het beschrijven van je sterke punten vergt enige zelfkennis. Het is dan ook aan te raden hulp in te roepen van mensen uit je directe omgeving. Ook al is het alleen maar om je eigen vermoedens te bevestigen. 

Het doel is om ongeveer 5 positieve persoonlijke eigenschappen te kiezen waarmee jij jezelf kunt verkopen. Kies er daarnaast ook 5 waar jij slecht op scoort. Wanneer je dadelijk gaat zoeken naar vacatures kun je filteren op deze sterke en zwakke eigenschappen.

Ter inspiratie kun je gebruik maken van de 5 persoonlijkheidsdimensies of het Enneagram persoonlijkheidsmodel.

Maak daarnaast een vragenlijst voor de mensen in je directe omgeving. Noteer een groot aantal persoonlijke eigenschappen (ook waarvan je denkt dat je er slecht op scoort) die vervolgens moeten worden beoordeeld op een schaal van 1 tot 5.

Het maken van een vragenlijst is vooral goed om te kijken of jouw zelfbeeld aansluit bij het beeld dat anderen van je hebben. Vul zelf dus ook de vragenlijst in en vergelijk de resultaten.

Opleiding en ervaring

Vernoem bij dit onderdeel jouw werkervaring en genoten opleidingen. Vermeld, wanneer mogelijk, hoeveel jaar ervaring je hebt in een bepaalde branche, welke talen je beheerst en over welke specifieke vaardigheden je beschikt die relevant kunnen zijn voor jouw zoektocht.

Jouw opleidingsniveau en aantal jaren werkervaring kun je vaak invullen bij online vacaturesites voordat je begint met zoeken. Hierdoor filter je direct allerlei irrelevante vacatures weg.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Taken en verantwoordelijkheden

Beschrijf welke taken je wilt uitvoeren en welke verantwoordelijkheden je daarbij wilt krijgen. Nu wordt duidelijk waarom je van onder naar boven moet werken bij het schrijven van jouw vacature. Je dient hierbij namelijk rekening te houden met de persoonlijke eigenschappen die je hebt genoteerd. Daarnaast dienen de werkzaamheden in lijn te liggen met je werkervaring en niveau van opleiding.

Persoonlijke eigenschappen kunnen worden gekoppeld aan bepaalde taken en verantwoordelijkheden. Zo is een extravert van nature goed in het ontmoeten van nieuwe mensen. Een goede eigenschap wanneer je producten en/of diensten wilt gaan verkopen. Een mensgericht persoon is beter geschikt voor een baan in de zorg, terwijl een perfectionist beter geschikt is voor een administratieve functie.

Je kunt bij dit onderdeel jouw intuïtie laten spreken. Vaak weet je van jezelf goed wat bij je past en wat niet. Het is hierbij echter wel belangrijk dat je weet wat allemaal mogelijk is (en wat niet!). Laat je zoektocht naar een baan niet beperkt worden door onwetendheid. Een handig hulpmiddel vind je hier.

Functieomschrijving

Bij deze stap is het jouw taak om al het bovenstaande samen te vatten in 3 à 4 regels. Probeer de taken en verantwoordelijkheden te vertalen in een aantal kerntaken.

Vernoem daarnaast ook waar je dit wilt uitvoeren (stad, regio of hele land), hoeveel uur per week je wilt werken (full-time of part-time) en tot welke branche deze functie behoort.

Functietitel

Tot slot moet je proberen een titel te geven aan jouw persoonlijke profiel. Dit kan erg lastig zijn wanneer je geformuleerde taken en verantwoordelijkheden meerdere functies overlappen. Mocht het nog te vaag zijn kun je ook meerdere functietitels opschrijven. Een website ter inspiratie vind je hier.

Wanneer je dadelijk opzoek gaat naar vacatures krijg je een beter beeld van functietitels en de bijhorende werkzaamheden. Na verloop van tijd kun je het aantal functietitels terugbrengen naar één of twee.

'Welk beroep past bij mij?'

Na het doorlopen van de bovenstaande stappen heb je een globaal idee vertaald naar een concreet functieprofiel. Je weet nu onder andere naar wat voor type bedrijf je op zoek bent, welke werkzaamheden je uit wilt voeren, welke verantwoordelijkheden je wilt krijgen en welke titel daar bij hoort.

Het belang van een goede eerste stap bij de zoektocht naar werk wordt vaak onderschat. Het bevordert niet alleen jouw zoektocht, maar ook het verdere verloop van je carrière. Wanneer je een baan vindt die bij je past, ga je met meer plezier naar je werk, ben je gemotiveerder en voel je je nuttiger.

Herzie, herzie en herzie

De kans is groot dat je na het bekijken van een aantal vacatures tot de conclusie komt dat jouw ideale vacature niet naadloos aansluit op het aanbod van vacatures. Dit kan allerlei oorzaken hebben.

Vraag jezelf af op welke onderdelen je iets in wilt/kunt leveren.

Waar woon je, welke bedrijven bevinden zich in jouw regio en hoever ben je bereid te reizen? Wat heb je te bieden en wat verwacht je van het bedrijf? Staat jouw werkervaring in lijn met de salarisindicatie die je hebt gegeven?

De kans is groot dat je jouw eigen vacature een aantal keer moet herzien, maar dat is niet erg. 

Je zult op sommige onderdelen iets in moeten leveren, maar na een aantal herzieningen wordt het steeds duidelijker welk beroep bij je past.

Mocht je het gevoel hebben dat je te veel in moet leveren, kun je altijd overwegen een open sollicitatie te versturen. Hierbij pas jij je niet aan op het aanbod van vacatures, maar kijk je puur naar wat jij wilt!

Stelling: Het gebrek aan oriëntatie op de arbeidsmarkt leidt tot werkontevredenheid!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

2 Reacties op "Welk beroep past bij mij?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Marcel van unen
  • 3 november 2015

  Eens, als je je eigen arbeidsmarktwaarde niet kent, hoe kun je jezelf dan verkopen op zo’n ingewikkelde markt? De arbeidsmarkt is zeer diffuus. Weet wat je in huis hebt en waar je wilt werken, dan wordt het zoeken naar werk een stuk leuker!

  • Glenny
  • 4 november 2015

  In de eerste plaats mijn complimenten voor deze oefening. Ik sla mij voor de kop dat ik hem niet zelf heb bedacht ;-). En ik ben het absoluut eens met jullie stelling, te veel mensen blijven maar zitten waar ze zitten met de pest in hun lijf. Slecht voor hen ,maar ook slecht voor het bedrijf.