Welke organisatiecultuur past bij jou?

 • Daan Panis
 • 17 juli 2018

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn: je hebt een fantastische functie gevonden die je op het lijf geschreven is. Je gaat op sollicitatiegesprek en je wordt nog enthousiaster. Je wacht geen seconde langer en je zet een krabbel op het contract: volgende maand start jij al met jouw droombaan!

HO, STOP!

Wellicht is het ook te mooi om waar te zijn. Heb je stilgestaan bij het feit dat een baan méér is dan alleen de functie die je uit gaat voeren? Er komt veel meer bij kijken. Denk aan de branche waarin het bedrijf actief is, de doorgroeimogelijkheden en de organisatiecultuur.

In dit blog leggen wij uit hoe je erachter kunt komen welke organisatiecultuur het beste bij jou past. Veel mensen spenderen tijdens hun werkend leven meer tijd op hun werk dan dat zij met hun partner doorbrengen. Het is dus belangrijk om bij een bedrijf te gaan werken met een organisatiecultuur die écht bij je past.

Definitie van organisatiecultuur

Een organisatiecultuur is een verzameling van normen, waarden en gedragsuitingen die gedeeld worden door de leden van de organisatie en die de leden aan elkaar en aan de organisatie bindt.

Wanneer een organisatiecultuur perfect bij je past, ben je in staat om je werk op je allerbest uit te voeren. Je bent gemotiveerd en je voelt je thuis. Wanneer de cultuur niet goed bij je past, kan dat een negatief effect hebben op je motivatie en werktevredenheid. Je voelt je niet volledig geaccepteerd en de band met je collega's is minder goed. Dit zijn belangrijke elementen die jouw werktevredenheid en productiviteit op de lange termijn bepalen.

Het is dus belangrijk om een bedrijf te vinden met een cultuur die bij je past. Om de juiste keuze te kunnen maken, is het allereerst belangrijk om te weten welke types organisatieculturen er zijn.

Types organisatieculturen

Kim Cameron en Robert Quinn ontdekten twee belangrijke dimensies voor het bepalen van de effectiviteit van een organisatie.

Op basis van deze twee dimensies kun je onderscheid maken tussen vier organisatieculturen:

 • Mensgericht
 • Innovatiegericht
 • Beheersgericht
 • Resultaatgericht

Mensgerichte organisatiecultuur

Bij de mensgerichte organisatiecultuur staan de medewerkers centraal en er heerst een groot ‘wij-gevoel’ binnen het bedrijf. Klanten worden als partners beschouwd en het team voelt aan als één familie. Teamwork staat centraal en de mensen halen het beste uit elkaar.

Innovatieve organisatiecultuur

Bij een innovatieve cultuur draait het constant om de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten. Medewerkers worden gestimuleerd om creatief en proactief te zijn. Het bedrijf is flexibel en kan snel reageren op de veranderende markt. Deze cultuur zie je vooral bij start-ups en softwarebedrijven.

Beheersgerichte organisatiecultuur

In een beheersgerichte cultuur zijn regels en procedures belangrijk. De leidinggevenden coördineren en organiseren alles. Langetermijndoelen zijn stabiliteit, efficiëntie en voorspelbaarheid. Deze organisatiecultuur komt voornamelijk voor bij overheidsinstellingen.

Resultaatgerichte organisatiecultuur

Tot slot is er een resultaatgerichte organisatiecultuur. Hierbij staat het eindproduct centraal en concurreert de organisatie met gelijkaardige organisaties. Voorbeelden van centrale waarden zijn: productiviteit, resultaten, taakgerichtheid en winst. De organisatie heeft een duidelijk doel en er wordt gebruik gemaakt van een agressieve strategie. Leidinggevenden zijn veeleisend en leggen de nadruk op marktleiderschap. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

 

Hoe weet je welk type bij jou past?

Stel dat je vers vanuit de schoolbanken aan de slag wilt gaan bij een bedrijf; hoe weet je dan in welk type organisatiecultuur jij het beste past? Het is in dit geval aan te raden om bij jezelf na te gaan over welke karaktereigenschappen jij beschikt. Probeer deze eigenschappen vervolgens te koppelen aan één van de vier organisatieculturen.

Ben je bijvoorbeeld van nature competitief en zet je je altijd voor de volle 100% in om een doel te behalen? Dan past een resultaatgerichte cultuur goed bij je.

Vind je het lastig om out-of-the-box te denken, houd je van zekerheid en krijg je graag sturing van bovenaf? Dan past een beheersgerichte cultuur goed bij je.

Het is belangrijk om dus voor jezelf na te gaan wie jij bent als persoon en over welke karaktereigenschappen je beschikt. Je kunt aan de hand daarvan goed nagaan welke organisatiecultuur goed bij je past.

Hoe kun je de organisatiecultuur achterhalen?

Website bezoeken

Soms kun je van de website van het bedrijf al goed zien hoe de organisatiecultuur in elkaar zit. Let bijvoorbeeld op de lay-out en het kleurgebruik. Soms wordt de cultuur beschreven op de website of beschikt de bedrijfswebsite over een ‘over ons/het team’ pagina. Hier kun je veel uit herleiden.

Netwerken

Als je wilt solliciteren bij een grote organisatie zoals bijvoorbeeld Philips of Unilever, is er bijna altijd wel iemand in je netwerk die daar werkt of die iemand kent die daar werkt. Probeer met die mensen in contact te komen om te achterhalen wat de organisatiecultuur is. Hierdoor kun je bepalen of je denkt goed te passen in deze cultuur.

Observeren

Je kunt tijdens je sollicitatiegesprek observeren of de organisatiecultuur bij jou past. Let onder andere op de manier waarop je ontvangen wordt, hoe het gebouw ingericht is en hoe de medewerkers onderling met elkaar omgaan. Wanneer bijvoorbeeld de medewerkers onderling af en toe een grapje maken, kun je hieruit opmaken dat er een informele werksfeer hangt.

Stel cultuurgerichte vragen

Om er echt achter te komen wat de cultuur van een bedrijf is, kun je het beste cultuurgerichte vragen stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Denk hierbij aan vragen als:

 • Zijn collega’s hecht met elkaar?
 • Is er ruimte om met nieuwe ideeën te komen?
 • Hoe verloopt de besluitvorming binnen dit bedrijf?
 • Krijg ik een target?

Welke organisatiecultuur past bij jou?

Om gelukkig te zijn op je werk, is het belangrijk dat de organisatiecultuur goed bij jou past. Het is belangrijk om te beseffen dat geen enkel cultuurtype goed of slecht is, maar dat het erom gaat welk cultuurtype het beste bij jouw karakter past en welke niet.

Het is raadzaam om voor jezelf vast te stellen binnen welke organisatiecultuur jij het best tot je recht komt en welke jij absoluut moet vermijden. Houd hier rekening mee wanneer je op zoek gaat naar een (nieuwe) baan. Op deze manier voorkom je dat je ergens aan de slag gaat terwijl de organisatiecultuur niet bij jou past. Door op voorhand na te gaan of een organisatiecultuur bij je past, scheelt dat je veel stress en ellende.

Stelling: Dat de organisatiecultuur bij je past is belangrijker dan dat de functie bij je past

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

1 Reactie op "Welke organisatiecultuur past bij jou?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Anne
  • 27 september 2019

  Stelling: Dat de organisatiecultuur bij je past is belangrijker dan dat de functie bij je past

  Eens! Ik zit op een functie die me niet bijzonder uitdaagt en ik werk in een sector die me niet bijzonder aanspreekt. Echter; de mensen maken het voor mij nog steeds leuk om ’s morgens naar mijn werk te gaan!