Wat zijn de voordelen en nadelen van parttime werken?

  • Iris Douwes
  • 25 februari 2020

Vroeger was de formule van een werkdag acht uur werken, acht uur vrije tijd en acht uur nachtrust. Echter is dit al lang niet meer de manier waarop vele mensen werken. Tegenwoordig heb je meerdere soorten werkweken met verschillende uur indelingen.

Zo werkt tegenwoordig de helft van de Nederlanders tussen de 15 en 64 jaar parttime.

Wij Nederlanders vinden vrije tijd voor het privé-leven erg belangrijk, maar wegen de voordelen van parttime op tegen de nadelen? Lees de voor- en nadelen van parttime werken in ons blog.   

Wat is parttime werken?

Parttime werken wordt ook wel deeltijd werken genoemd. Wanneer je minimaal 12 uur werkt en maximaal 32 uur, werk je parttime. De parttime werkweken bestaan gemiddeld uit 24, 28 of 32 uur werken.

De werkgever kan er voor kiezen om functies aan te bieden in parttime of in fulltime, daarnaast heb je ook nog dienstverbanden als interim of oproepkracht.

De werkgever beslist aan verschillende dingen of je fulltime of parttime aan de slag gaat . Dit kan liggen aan budget, de omvang van de werkzaamheden of een tijdelijke oplossing.

Naast een parttime werkweek zijn er nog een aantal veel voorkomende soorten werkweken in Nederland.

De werkweek van 36 uur

De werkweek van 36 uur biedt de mogelijkheid om je uren te verdelen over de week. Zo is het mogelijk om 4 dagen van 9 uur te werken. Om de week een vrije dag op te nemen, zodat je de ene week 4 dagen werkt en de andere week 5 dagen werkt.

Daarnaast kan je 5 dagen werken met 1 vrij dagdeel in de week. Als laatste heb je nog de optie om elke dag 7.2 uur te werken.

Flexibele werkweek

Sommige bedrijven hanteren flexibele werkweken. Hierbij kunnen de werknemers zelf bepalen hoeveel uren zij werken en hoe ze deze indelen.

Zo kan je bijvoorbeeld, de files vermijden of zorgen dat je werkdag aansluit bij de tijden van het openbaar vervoer.

Tevens krijgen de werknemers bij sommige bedrijven de mogelijkheid om zoveel vakantiedagen op te nemen als gewild is. Ze achten hier wel zorgvuldig mee om te gaan. Lees hier of flexibel werken iets voor jou is!

Fulltime werkweek

Naast een 36 urige werkweek, een parttime werkweek en een flexibele werkweek heb je natuurlijk de meest voorkomende werkweek: fulltime. Een fulltime werkweek bestaat uit 38 of 40 uur. 

Voordelen van parttime werken

Meer vrije tijd

Je hebt tijd voor andere dingen naast je parttime baan. Je kan je sociale contacten onderhouden, huishoudelijke taken op je nemen of gewoon leuke dingen doen.

We hebben allemaal wel eens het gevoel dat we tijd te kort komen voor ons zelf. Quality time voor jezelf is erg belangrijk om tot rust te komen en gelukkig te zijn, met een parttime baan heb je hier extra tijd voor.

Naast dat je tijd voor jezelf hebt, heb je ook meer tijd voor je kinderen. Je kan hierdoor ook geld besparen. Je hoeft geen geld te betalen voor de kinderopvang. Als je fulltime werkt moet er continue een keuze worden gemaakt tussen het zijn van een werknemer of ouder.

Na een drukke dag is het fijn om nog even iets leuks te doen. Als je fulltime werkt heb je hier vaak alleen in de avond nog tijd voor. Het komt veel voor dat door vermoeidheid of zin het er dan bij in schiet om iets leuks te doen. Bij een parttime baan heb je meer tijd over voor andere leuke dingen.

Werk-privé balans

Doordat je extra vrije tijd hebt in de week verbeter je jouw werk-privé balans. Het is belangrijk dat je een goede verdeling hebt van werk en privé.

Wanneer je op je werkt bent, wil je natuurlijk zoveel mogelijk uit je dag halen. Doordat je een vrije dag in de week hebt kun je die dag opladen voor de rest van de week. Hierdoor ervaar je meer rust en minder stress. Je hebt een minder druk schema, hierdoor zal de productiviteit op je werk verhoogd worden.

Indien er geen juiste werk-privé balans is, kunnen jou prestaties op de werkvloer minder worden en zorgen voor spanningen aan het thuisfront. Dit kan zelfs leiden tot een burn-out.

Heb je geen optimale werk-privé balans zorg dat je dan op je vrije dag helemaal niet met je werk bezig bent. Gebruik deze dag voor je privé leven!

Tijd om te freelancen

Stel je bent tevreden met je werk-privé balans en vindt dat je nog wel wat extra tijd over hebt naast je parttime baan. Naast je parttime baan kan je er voor kiezen om te gaan freelancen. Deze opdrachten kan je dan vervullen op je extra vrije dag. 

Doordat je naast je freelance opdrachten in loondienst bent bij een werkgever heb je zekerheid. Zo loop je niet het volledige risico van een zzp’er. Je kan deels freelancen en je bent deels in loondienst. Lees hier hoe je het combineren van meerdere banen kan laten slagen!

Daarnaast heb je als je deels in loondienst gaat dezelfde rechten als een fulltimer. Je hebt recht op vakantie dagen, op AOW en je bent vaak verzekerd voor arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. Indien je volledig als zzp’er werkt loop je hier op meer risico. Wellicht vind jij het wel de moeite waard om risico’s te nemen om je carrière te boosten!

Nadelen van parttime werken

Naast de voordelen van parttime werken, zitten er ook nadelen aan parttime werken. Overweeg de nadelen als je de stap wilt maken van fulltime werken naar parttime werken.

Minder uren

Indien je parttime werkt, heb je minder uren om te werken. Hierdoor zal je werk in minder uren af moeten. Vaak is wel het geval dat je minder werkzaamheden hebt dan bij een fulltime dienstverband.

Indien je minder uren werkt, ben je ook minder flexibel op zakelijk gebied. Je hebt minder dagen de tijd om afspraken te maken.

Wat ook vaak gebeurd indien je een vrije dag hebt is dat je als nog bezig bent met je werk. Je collega’s zijn die dag wel aan het werk, wellicht hebben ze jou nodig en bellen ze je toch even op. Je zal toch even snel je laptop open klappen en iets af willen werken. Laat werk op het werk!

Minder inkomsten

Aangezien je minder uren werkt heb je ook minder inkomsten. Indien je parttime wilt gaan werken is het van belang om van te voren af te wegen of je deze inkomsten zou kunnen missen.

De vraag is ook wat jouw inkomsten waard zijn tegenoverstaande van een vrije dag. Wellicht hecht je veel meer waarde aan een vrije dag en tijd voor andere dingen dan aan je inkomsten.

Je inkomsten horen niet het belangrijkste te zijn. Het is belangrijk dat je met plezier naar je werk gaat. Lees hier hoe je met meer plezier naar je werk gaat!

Negatieve vooroordelen

Parttime werken brengt soms wat negatieve gedachten met zich mee. Sommige werkgevers ervaren parttime werken als een gebrek aan toewijding.

Dit is lang niet overal zo, maar het kan zo zijn dat deeltijd werken nadelig is voor verdere carrièreontwikkeling.

Indien je lange tijd deeltijd hebt gewerkt, is een succesvolle overstap naar een voltijd baan kleiner.

Daarnaast krijg je vaak minder verantwoordelijkheden dan in een fulltime baan en hierdoor is een kans op promotie ook kleiner.

Wanneer er een crisis zich voor doet worden parttime medewerkers vaak eerder ontslagen dan fulltimers. Dit komt doordat parttimers minder tijd aanwezig zijn op het werk en vaak niet de expertise hebben van een fulltimer. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Wegen de voordelen van parttime werken op tegen de nadelen?

Als je parttime werkt heb je meer tijd voor andere dingen. Je kan je sociale contacten onderhouden, je hebt meer tijd voor je kinderen en voor jezelf. Daarnaast heb je ook nog de keuze om naast je parttime baan te gaan freelancen.

Naast het hebben van meer tijd wordt je werk-privé balans ook verbeterd. Dit zorgt voor minder stress en meer rust. Dit zorgt voor meer productiviteit op de dagen dat je wel aan het werk bent.

Denk ook na over de nadelen voordat je de keuze maakt om parttime te gaan werken. Bij een parttime baan heb je minder uren om jou taken af te krijgen, dit kan zorgen voor stress en uiteindelijk zelfs leiden tot een burn-out.

Je collega’s zijn de dagen dat jij vrij bent wel aan het werk, je bent vaak op je vrije dag alsnog met je werk bezig. Als je minder uur werkt dan heb je ook minder inkomsten. Ga voor jezelf na of dat jou dat een vrije dag waard is.

Bij sommige bedrijven zijn er negatieve vooroordelen over parttimers. Sommige werkgevers vinden dat een parttimer een gebrek aan toewijding heeft. Dit is natuurlijk lang niet altijd zo. Maak een keuze voor het dienstverband wat bij jou past!

Stelling: parttime werken is alleen voor mensen die niet gemotiveerd zijn. Eens of Oneens? Laat het ons weten in de reacties 

0 Reactie op "Wat zijn de voordelen en nadelen van parttime werken?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent