Red flags voor de sollicitant: 9 signalen dat deze job niet voor jou is

  • Lars Tertoolen
  • 4 december 2018

Bij een aantal mensen heerst het idee dat het voornamelijk de organisatie is die de sollicitant afwijst. Waarom zou je als sollicitant een baan afwijzen als je specifiek op die rol hebt gesolliciteerd?

In de huidige markt komt het echter steeds vaker voor dat de sollicitant de aangeboden baan afwijst. Om te voorkomen dat kandidaten functies afwijzen, proberen werkgevers op steeds meer manieren het mooist mogelijke plaatje te schetsen voor de kandidaat. Dit is niet altijd in lijn met de waarheid en het is moeilijk om te bepalen of dit klopt.

Maar dat is niet de enige reden om als kandidaat niet op een aanbod in te gaan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de baan niet juist voor je is of het bedrijf zelf ongeschikt is.

Het kan lastig zijn om een rationele afweging te maken als je een baan aangeboden krijgt. Toch zijn er een aantal signalen waardoor je bij jezelf af kunt vragen of dit wel de juiste plek voor je is.

Om deze signalen te herkennen geven we hierna 9 red flags. Mocht je deze red flags herkennen tijdens het sollicitatieproces, dan doe je je er goed aan om nog eens lang en hard na te denken voordat je jouw handtekening onderaan een contract zet.

#1 Jij komt niet aan bod

Het kan voorkomen dat een recruiter het hele gesprek over zichzelf en/of het bedrijf praat. Er wordt dan weinig tot niks aan jou gevraagd, iets wat toch wel relevant is tijdens een sollicitatiegesprek.

Een sollicitatiegesprek is bedoeld om te kijken of er een match is tussen de organisatie en de kandidaat. De kandidaat gaat het gesprek in om te kijken of het bedrijf bij hem of haar past en een werkgever om te kijken of de kandidaat binnen de functie past.

In hoeverre kan de recruiter weten of jij de juiste persoon bent voor de baan als jij niet aan bod komt tijdens het gesprek? Een sollicitatiegesprek hoort een tweerichtingsgesprek te zijn.

#2 Werknemers blijven niet lang bij de organisatie

Het kan tijdens een sollicitatieproces duidelijk worden dat het verloop van het personeel groot is. Als de recruiters hier een opmerking over maken of zelfs zo ver gaan en hierover beginnen te klagen, dan is het naar alle waarschijnlijkheid een issue binnen de organisatie. 

Een andere manier om een beeld te krijgen van het verloop is door op LinkedIn te zoeken naar (voormalige) werknemers van de organisatie. Dit doe je door op LinkedIn te zoeken naar personen en vervolgens in het geavanceerde filter de bedrijfsnaam in te vullen bij "Huidige bedrijven" of "Vorige bedrijven". Let er wel op dat de tip minder goed werkt bij grote bedrijven, omdat je dan te veel profielen moet nalopen. Daarnaast moet je niet vergeten dat niet iedereen een LinkedIn profiel heeft. 

De kans dat het bedrijf grotendeels zelf de schuldige is voor het hoge verloop van personeel is aannemelijk. Een goede reden om jezelf eens af te vragen of je in zo’n bedrijf wilt werken.

#3 Ze praten slecht over degene die je gaat vervangen

Als sollicitant is het erg onverstandig om negatief te praten over je vorige werkgever (lees meer), maar hetzelfde geldt voor werkgevers.

Als een werkgever of recruiter negatief praat over jouw voorganger, is de kans groot dat ze dat ook doen wanneer jij vertrekt. Daarnaast is het niet professioneel en kan het een teken zijn van een roddelcultuur.

#4 De werknemers die je ziet hebben het niet naar hun zin

Als je op gesprek gaat, is de kans groot dat je meer werknemers tegenkomt dan alleen de recruiters. Door deze potentiële collega’s als het ware te ‘bestuderen’ kan je veel te weten komen. Kijk eens of je de algemene houding en het humeur van de werknemers af kan lezen.

Het is natuurlijk niet zo dat één werknemer tekenend is voor de hele organisatie. Als echter de meerheid van het personeel dat je tegenkomt er uitziet alsof ze gevangen zitten, is het de moeite waard om er achter te komen of dit door het bedrijf komt.

#5 Ze stellen ongepaste vragen

Een gesprek gaat over de functie, het bedrijf en hoe jij hierin past. Als er vragen gesteld worden die totaal niet relevant en ongepast zijn, dan kan dat onprettig zijn.

Om te voorkomen dat je met een mond vol tanden komt te staan of per ongeluk een antwoord geeft dat je eigenlijk niet wilt geven, is het belangrijk om van tevoren te weten hoe je gepast kunt antwoorden op ongepaste vragen.

Lees daarom in dit blog hoe je gepast antwoord kan geven op zo’n ongewenste vraag. Al weet je het goed op te lossen, het kan toch verstandig zijn om je af te vragen of je in zo’n bedrijf aan de slag wilt.

#6 De baan past niet bij je

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt er veel duidelijk over de organisatie en de functie die je gaat bekleden. Vanzelfsprekend leek de baan enorm goed bij je te passen toen je de vacature las, anders had je niet gesolliciteerd. Toch komt het voor dat je er gaandeweg het gesprek achterkomt dat deze toch minder goed bij je past dan vooraf gedacht.

Wanneer je bijvoorbeeld erg stressgevoelig bent, dan is het lastig als duidelijk wordt dat de baan voornamelijk bestaat uit het behalen van targets. Ook kan het zijn dat je graag wilt leren en doorgroeien, maar dat er helemaal geen doorgroeimogelijkheden zijn.

Tuurlijk zijn er dingen die je lastig vindt en het beoefenen van de werkzaamheden is een uitstekende mogelijkheid je hierin te verbeteren. Als je echter van jezelf weet dat dit een probleem zal blijven, dan is het wellicht toch niet de baan voor jou.

Lees in dit blog meer over het belang van weten waarom je solliciteert.

#7 Ze vinden alle antwoorden goed

Soms weet je een vraag niet goed te beantwoorden en geef je een antwoord waarvan je zelf weet dat je er helemaal naast zit. Op het moment dat de recruiters toch enthousiast reageren, is dit een aanleiding om jezelf achter de oren te krabben.

Let op als je merkt dat ieder antwoord dat je geeft echt precies het goede blijkt te zijn in de ogen van recruiters. Het kan natuurlijk dat je elke vraag precies goed weet te beantwoorden, maar als je hier zelf over twijfelt, kan er ook iets meer spelen.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat het bedrijf in een noodsituatie zit en dat ze iemand snel willen aannemen. Ook kan het zijn dat ze weinig waarde hechten aan de mate waarin iemand geschikt is voor de functie die hij/zij gaat bekleden. Misschien ben jij wel de enige in een lange periode die komt solliciteren en willen ze de functie eindelijk invullen. Wil jij deze persoon dan zijn?

#8 Zie bieden direct een baan aan

Als ze tijdens het gesprek meteen al aangeven dat de baan voor jou is, dan is dat een positief signaal. Toch geeft het stof tot nadenken.

Over het algemeen geven recruiters niet direct aan dat je het bent geworden, omdat ze eerst nog moeten overleggen en een afweging moeten maken tussen jou en je concurrenten. Is dit niet het geval dan kan het zijn dat ze je perfect vinden, maar ook dat er geen andere gegadigden zijn. In dat laatste geval moet je jezelf afvragen of anderen de baan wellicht hebben afgewezen en waarom.

Ook kan het zijn dat ze de baan zo aan je opdringen, omdat ze in een crisis zitten en personeel nodig hebben. Word je dan aangenomen voor je kwaliteiten of op basis van je beschikbaarheid?

Doe in zo’n geval een stapje terug en probeer rationeel na te denken over waarom ze jou zo hard proberen de baan te verkopen. Is het echt omdat je over de juiste competenties beschikt of kan er iets anders spelen?

#9 Ze vragen of je bereid bent dingen te doen die niet in de baanomschrijving staan

"Ben je bereid om…?”. Vragen die op deze manier beginnen, eindigen vaak met werkzaamheden of activiteiten die niet vermeld staan in de werkomschrijving. Nu zijn zulke vragen geen aanleiding om een baan direct af te wijzen, maar kan het wel een voorbode zijn.

Als recruiters tijdens het sollicitatiegesprek al naar bijkomende activiteiten vragen, hoeveel taken zullen er dan nog bijkomen als je de baan eenmaal hebt?

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Red flags? Denk nog eens goed na!

Het afwijzen van een baan kan op de korte termijn echt een tegenvaller zijn en het laat je met een teleurstellend gevoel achter. En het pijnlijke is, dat je er waarschijnlijk nooit achterkomt hoe het gelopen was als je de baan wél had aangenomen.

Als je kijkt naar de lange termijn is het echter van grote waarde dat je een plek vindt die goed bij jouw competenties en verwachtingen aansluit. Als je terechtkomt in een werkomgeving die niet bij je past is de kans op demotivatie, conflicten en een snel vertrek groot.

Kortom, herken je een of meerdere red flags? Neem dan net even wat langer de tijd om een goede en rationele keuze te maken. Wees eerlijk naar jezelf en zorg dat je werkgeluk vindt voor de lange termijn!

Stelling: Een aangeboden baan afwijzen is voor mij niet zo moeilijk!

Laat het ons weten in een reactie

3 Reacties op "Red flags voor de sollicitant: 9 signalen dat deze job niet voor jou is"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Marike Jonker
    • 5 december 2018

    Herkenbare signalen, Pascal! Zolang werkgevers denken dat ze kandidaten aantrekken door zaken mooier voor te stellen dan ze zijn, moet je hierop beducht zijn. Wat zou het fijn zijn als ze ontdekken dat de kale waarheid voor de juiste kandidaat super-aantrekkelijk is!

    • Lilian
    • 25 april 2019

    Goed om te lezen. Ik heb laatst een sollicitatiegesprek gehad met ten minste twee van deze red flags. Ten eerste : ik werd ondervraagd alsof ik bij de neutralisatiedienst was terechtgekomen. Ik ben geboren in een Oost-Europees land en hier opgegroeid. Mij werd zo’n beetje gevraagd of mijn ouders een Nederlands paspoort hadden en of ze ook in Nederland woonden. En nog meer. Ten tweede: Ik was gelijk aangenomen. Wat mij vooral raakt zijn de (zoveelste) vragen over mijn afkomst. Ik vind het heel onbeleefd en kwetsend. Maar wat kan ik hiermee?

    • Esmar
    • 28 november 2021

    Bedankt voor deze uitleg. Toen ik op een sollicitatiegesprek moest komen, werd ik kil ontvangen door de receptioniste. Ik ervaarde een negatieve energie. Vervolgens toen het gesprek begon, moest ik meteen over mijn werkervaringen beginnen ? Dat was best lang aangezien ik al wat ouder ben. Daarna werd mij gevraagd of ik een man heb ? En mijn leeftijd werd gevraagd. Dat waren al drie punten in het gesprek die ik niet als aangenaam ervaarde. Ook de klanten reviews van het bedrijf (kwam ik te laat achter) waren zeer negatief. Vermoedelijk hebben ze snel iemand nodig, maar ik ben die persoon niet. Ik vind het wel jammer, want het bedrijf was wel vlak bij mijn huis.