4 tips om een aanbod op een baan professioneel af te slaan

  • Daan Panis
  • 16 januari 2018

Een lastige situatie: je hebt een baan aangeboden gekregen, maar je overweegt om het aanbod niet te accepteren.

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je dit zou doen. Het kan zijn dat je een beter aanbod hebt gehad van een ander bedrijf of dat je na het sollicitatiegesprek toch niet zo’n goed gevoel over de functie hebt.

Het is te begrijpen dat het niet helemaal lekker voelt om een aanbod af te wijzen, omdat je juist in het begin zoveel indruk hebt willen maken op de recruiter. Vervolgens moet je hem/haar nu teleurstellen door de baan niet te accepteren. En juist omdat het zo lastig kan zijn, geven we je deze week 4 tips hoe je dit het beste kunt doen.

#1 Weet het zeker

Voordat je de baan afwijst, moet je er 100% zeker van zijn dat je de baan niet wilt. Denk er goed over na, want als je de baan eenmaal hebt afgewezen is er geen weg meer terug. Het zou zonde zijn als je achteraf spijt krijgt.

Twijfel is nooit goed en in de meeste gevallen is je onderbuik gevoel juist. Als het dus niet goed voelt, kun je de baan beter niet nemen. Het zou jammer zijn als je de baan accepteert en na één jaar weer opzoek moet gaan naar een nieuwe baan, omdat je huidige baan toch niet bij jou past.

#2 Bedank je contactpersoon

Recruiters hebben veel tijd in je gestoken. Ze hebben je cv bekeken, gesprekken met je gevoerd en uiteindelijk besloten om jou een baan aan te bieden. Zorg dus altijd dat je beleefd blijft en respect toont, wanneer je het aanbod afslaat. Bedank de recruiter voor zijn/haar tijd.

Als je de recruiter voor iets specifieks bedankt, is het niet een standaard afwijzing en kom je persoonlijker over. Bijvoorbeeld: “Ik vond het fijn dat jullie niet alleen naar het cv keken, maar ook naar de kandidaat als persoon. Daarnaast stel ik het erg op prijs dat ik snel reactie kreeg op mijn sollicitatie. Na het sollicitatiegesprek kwam ik er helaas achter dat de functie niets voor mij was.”

Doordat je de afwijzing goed afhandelt, blijf je positief in de gedachte van de recruiter zitten. Wanneer er een andere (leukere) functie vrijkomt, is de kans aanwezig dat de recruiter jou nog eens zal benaderen.

Als je op een slechte manier een aanbod op een baan afslaat, kan dit negatieve gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de recruiter van werkgever verandert en dat je hem/haar nogmaals tegenkomt bij het solliciteren. De recruiter zal dan weinig zin hebben om met jou het sollicitatieproces in te gaan, omdat je de vorige keer onprofessioneel hebt gehandeld.

Daarnaast kun je te maken hebben met een intermediair met meerdere vacatures in dezelfde branche. Onprofessioneel gedrag kan er dan voor zorgen dat je voor geen enkele vacature meer in aanmerking komt.

#3 Geef een goede reden

Wees altijd eerlijk en geef een duidelijke reden als je een aanbod op een baan afslaat. Het kan namelijk een feedback moment zijn voor de recruiter.

Als je een duidelijke reden geeft, kan de recruiter dit gebruiken om zich te ontwikkelen. Het kan namelijk voorkomen dat je de baan hebt afgewezen, omdat jij je niet goed voelde bij het bedrijf. In dit geval kan de recruiter er zelf niet veel aan doen. Heb je de baan afgewezen, omdat je onprofessioneel behandeld bent? Dan weet de recruiter dat hij/zij de volgende keer professioneler met kandidaten om moet gaan.

Het kan voorkomen dat je het lastig vindt om zoiets te zeggen, maar je kunt dan denken aan het volgende. De recruiter zal ook eerlijk zijn wanneer hij jou afwijst voor de functie. Het is geen ramp om eerlijk te zijn, beide partijen hebben daar het meeste aan.

Wees wel voorzichtig met opmerkingen over het personeel. Wanneer je geen goed gevoel bij het personeel hebt, dan moet je daar slim mee om gaan. Het is niet gepast om je hier negatief over te uiten. Geef aan dat de bedrijfscultuur niet helemaal bij jou past en laat het hierbij.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Reageer snel

Het recruitment proces is een lang proces. Het kan maanden duren voordat de juiste kandidaat is gekozen. Wanneer jij een baan aangeboden krijgt en dit aanbod wilt afslaan, is het niet fijn voor de recruiter als hij/zij een lange tijd op jouw reactie moet wachten. Misschien moet hij/zij helemaal opnieuw beginnen met het benaderen van kandidaten, cv’s doornemen en gesprekken voeren. Het is dus nodig om op tijd aan te geven dat je niet op het aanbod in wilt gaan, want dat is kostbare tijd voor de recruiters.

Je kunt bijvoorbeeld eerst via de telefoon aangeven dat je niet op het aanbod ingaat en de recruiter wilt bedanken voor de tijd en moeite. Daarna kun je hem/haar een e-mail sturen waarin je uitgebreider toelicht waarom je de baan niet hebt geaccepteerd. Zo laat je de recruiter zo snel mogelijk weten dat je niet op het aanbod ingaat, zodat hij/zij direct weer aan de slag kan om een nieuwe kandidaat te vinden.

Voorbeeld

Er zijn verschillende manieren om een aanbod op een baan af te slaan. Je kunt bijvoorbeeld via de telefoon de recruiter persoonlijk uitleggen waarom je niet op het aanbod in gaat. Als je dit iets te persoonlijk en te spannend vindt, kun je via een e-mail het aanbod afslaan. Met een e-mail staat alles overzichtelijk op een rijtje.

Om je op weg te helpen, geven we een voorbeeld. Dit is in de vorm van een e-mail, maar bij een telefonische afwijzing kun je een vergelijkbare formulering gebruiken.

Beste (naam),

Bedankt voor het mooie aanbod. Hoewel ik het sollicitatieproces bij jullie erg positief heb ervaren, heb ik toch besloten om het aanbod niet te accepteren.

De reden hiervoor is dat ik een andere baan heb aangeboden gekregen waar ik mijn persoonlijke vaardigheden beter kan ontwikkelen. Daarnaast denk ik dat die baan beter is voor het verdere verloop van mijn carrière.

Nogmaals bedankt voor de tijd en moeite. Ik vond het fijn dat jullie niet alleen naar het cv keken, maar ook naar de kandidaat als persoon. Daarnaast stel ik het erg op prijs dat ik snel reactie van jullie kreeg op mijn sollicitatie. Wie weet spreken we elkaar nog in de toekomst.

Met vriendelijke groeten,

(Je naam)

Een aanbod afslaan

Het kan lastig zijn om een aanbod op een baan af te slaan. Als je het op de juiste manier doet, sluit je het sollicitatieproces bij het bedrijf netjes af en kan het alleen maar positieve gevolgen hebben in de toekomst.

Zorg ervoor dat je 100% zeker weet dat je de baan wilt afwijzen, bedank de recruiter voor de tijd en moeite, reageer snel en geef een goede reden.

 

Stelling: Het is beter om een aanbod op een baan af te wijzen via de telefoon dan met een e-mail!

Eens of Oneens? Laat het ons weten in een reactie!

  Vond je dit blog interessant? Bekijk dan ook eens onze andere blogs: De jacht op schaars talent: wat te doen als je wordt gehunt? De perfecte e-mail voor een open sollicitatie: 5 tips Out-of-the-box denken: een afwijzing omzetten in kansen Zet jouw talent als merk in de markt met behulp van personal branding Bescheidenheid bij het zoeken naar werk: goed of slecht?  

0 Reactie op "4 tips om een aanbod op een baan professioneel af te slaan"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent