Hoe start jij de zoektocht naar de baan die bij je past?

  • Pascal Joore
  • 2 juni 2015

Wat is jouw antwoord op de vraag: naar wat voor baan ben je op zoek?

Het is verleidelijk om te zeggen dat je open staat voor allerlei functies, branches, bedrijven en organisaties. Je wilt zo snel mogelijk een baan vinden en geld gaan verdienen.

Kun jij jezelf hier in vinden?

Dan ben je verkeerd bezig!

Ten eerste zorgen dergelijke brede zoekcriteria voor een vaag beeld. Je kunt niet duidelijk omschrijven wat je precies wilt. Deze onduidelijkheid toont zich ook in jouw CV, motivatiebrieven en sollicitatiegesprekken. Een recruiter voelt direct aan of iemand volledig voor de functie gaat of niet. Op de hedendaagse arbeidsmarkt is de concurrentie hoog, er is geen plaats voor mensen die twijfelen.

Ten tweede is de genoemde motivatie helemaal de verkeerde motivatie. Wanneer je werk zoekt om alleen maar geld te verdienen ga je het niet lang vol houden. In plaats van geld speelt namelijk de intrinsieke motivatie een veel belangrijkere rol bij de tevredenheid over jouw werk (onderzoek). Met andere woorden: zoek een baan die je echt wilt, waar je jouw passie kwijt kunt en waar je hart sneller van gaat kloppen.

Bij het vinden van de baan die je echt wilt is de eerste stap in jouw zoektocht de belangrijkste stap: je moet weten wat jouw droom is, wat jouw talenten zijn en waar jouw plek is op de arbeidsmarkt.

Jouw droom

Veel mensen vinden het lastig om te beschrijven wat ze precies willen. Het is daarom belangrijk de tijd te nemen en voor jezelf na te denken over wat je wilt. Wat is jouw passie? Waarom is dit jouw passie? Waar word je blij van? Wat is jouw droombaan?

In een eerder artikel hebben we al beschreven hoe jij antwoord kan geven op deze vragen. Lees het hier.

Het is belangrijk dat je jezelf bij het achterhalen van jouw droom niet laat beperken door behaalde prestaties in het verleden, zoals jouw diploma’s. Dit klinkt misschien raar, omdat diploma’s juist nieuwe deuren voor je openen. Er komen meer functies  beschikbaar waar je op kunt solliciteren, er zijn meer bedrijven waar je terecht kunt en misschien heb je zelfs meer keuze uit landen waar je jouw droombaan kunt najagen.

Wat we met het beperken bedoelen is dat wanneer je wilt achterhalen wat je precies wilt het belangrijk is dat je jouw fantasie de vrije loop laat gaan. Veel mensen laten zich (onbewust) beperken door hetgeen ze wel of niet bereikt hebben.

Je zult je waarschijnlijk snel realiseren dat, als je jouw fantasie de vrij loop laat gaan, jouw dromen niet haalbaar zijn.

Wat heb je er dan aan?

Door te dromen over wat je wilt, wordt je je bewust van het verschil tussen jouw huidige situatie en de gewenste situatie. De omvang van dit verschil zal per persoon verschillen. De één is al gelukkig met hetgeen dat hij/zij heeft, de ander heeft nog een hele weg te gaan.

Door te fantaseren over jouw dromen krijg je voor jezelf in beeld wat er ontbreekt in jouw leven of juist niet. Het biedt een stukje zelf-reflectie, meer overzicht in wat je wilt en welke functies en bedrijven jouw hierbij kunnen helpen. 

Jouw talenten

Zodra je weet wat je wilt is het belangrijk dat je weet wat je kunt. Wat zorgt ervoor dat jij naast jouw kwalificaties en vaardigheden opvalt tussen andere mensen? Wat maakt jou uniek?

Juist… Jouw talent(en).

Tuurlijk, je moet over bepaalde certificaten en vaardigheden bezitten om een bepaalde baan binnen te slepen. Echter, bezit waarschijnlijk elke sollicitant over de vereiste documenten en vaardigheden. Het is dus van cruciaal belang dat je jezelf kunt differentiëren van anderen. En het ideale hulpmiddel hiervoor is jouw talent.

Het goede nieuws is dat iedereen talent heeft waarmee hij/zij zichzelf kan onderscheiden. Het slechte nieuws is dat je dus moet weten wat jouw talent is en hoe je jouw talent moet gebruiken bij het overtuigen van jouw toekomstige werkgever. En dat weten veel mensen niet.

Het achterhalen van jouw talent(en) is een hele ontdekkingsreis op zich. Hoe je dit doet lees je hier.

Zodra je weet wat jouw talenten zijn, is het belangrijk dat je dit kunt koppelen aan de werkzaamheden die je verricht of in de toekomst gaat verrichten.

Stel dat je het erg leuk vindt om de wekelijkse vrijdagmiddagborrel te organiseren. Misschien is er meer dan alleen het drinken en de gezelligheid die je leuk vindt. Je hebt waarschijnlijk een sterk organisatorisch vermogen.

Blijf jij in noodsituaties altijd rustig en behoud jij het overzicht? Dan ben jij van nature een stressbestendig persoon. Een krachtige eigenschap waarmee je bij veel functies pluspunten scoort.

Door te terug te kijken naar bepaalde gebeurtenissen en activiteiten kun je jouw talenten makkelijker omschrijven. Het kan dus geen kwaad een lijst te maken met gebeurtenissen en/of activiteiten waarin jij goed hebt gehandeld, die je leuk vindt om te doen of die je in het verleden goed hebt gedaan. Schrijf vervolgens op waarom je het leuk vindt of waarom je iets goed hebt gedaan.

Op deze manier krijg je voor jezelf een duidelijk beeld van wat je kunt, wat jouw talenten zijn en hoe je dit kunt koppelen aan bepaalde werkzaamheden. Daarnaast heb je gelijk een aantal praktijkvoorbeelden achter de hand voor een motivatiebrief of sollicitatiegesprek.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

De markt

Naast jouw dromen en talenten is het belangrijk dat je weet hoe de markt er uitziet bij het nemen van de eerste stap. Jouw dromen en talenten vertalen zich in een bepaald product dat jij aan gaat bieden op de arbeidsmarkt. Het is jouw eigen merk waarmee jij een baan moet gaan vinden.

Voordat je jezelf gaat verkopen op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat je weet waar je jezelf aan gaat bieden. Het kiezen van de juiste doelgroep is cruciaal voor de efficiëntie van het verkoopproces, oftewel jouw zoektocht naar een baan. 

Voordat je gaat bepalen welke werkgever goed bij jou past moet je bepalen in welke sector je wilt werken of welke functie je wilt uitoefenen. Vaak geven jouw dromen en talenten je al een duwtje in de juiste richting. Daarnaast spelen jouw ambities en persoonlijkheid een belangrijke rol.

Wil jij op relatief korte termijn doorgroeien tot een expert op jouw vakgebied? Wil jij de hele wereld over reizen voor jouw werk? Of wil jij je eigen onderneming starten?

Ben jij introvert of extravert? Ben jij creatief of juist helemaal niet? Of draait jouw hele leven om het helpen van andere mensen?

Wanneer je de voorkeur geeft aan stabiliteit, zelfontwikkeling en doorgroeimogelijkheden is een grote organisatie in de publieke of private sector waarschijnlijk een goed idee. Echter, kan een kleinere of een non-profit organisatie meer mogelijkheden bieden wanneer je een groter aantal talenten wilt toepassen. Functies binnen kleine bedrijven zijn vaak minder gespecialiseerd, waardoor je diverser werk verricht en dus meer talenten kunt toepassen.

Wanneer je mensen wilt helpen en een verschil wilt maken, is een non-profit organisatie waarschijnlijk de meest lonende keuze. Echter, kun je een vergelijkbare rol tegenwoordig ook vinden in de commerciële sector. Er zijn steeds meer bedrijven die het maatschappelijke belang inzien van bijvoorbeeld milieuvriendelijk of duurzaam handelen.

Ben je een geboren ondernemer met een idee dat je wilt verkopen? Wil je vrij zijn en niet beperkt worden door andere mensen? Dan is het wellicht een goed idee om je eigen onderneming te starten.

Welk scenario klinkt voor jou het meest aantrekkelijk, rekening houdend met jouw dromen en talenten?

Door te dromen, jouw talenten te ontdekken en de arbeidsmarkt te onderzoeken breng je duidelijk in kaart wat je wilt, wat je kunt en waar je dit kunt bewerkstelligen. Na deze eerste stap kun je vol overtuiging jouw doel nastreven. Je zult gemotiveerder, enthousiaster en doelgerichter zijn tijdens jouw zoektocht naar werk. Dit is iets wat recruiters zullen waarnemen en graag zien in sollicitanten.

Werken neemt een groot deel van jouw leven in. Zorg er dan ook voor dat je iets doet dat je leuk vindt. Door een goede eerste stap te zetten bevorder je niet alleen jouw zoektocht naar werk, maar ook het vervolg van jouw carrière. Je gaat met meer plezier naar je werk, je bent gemotiveerd, je benut jouw talenten en je voelt je nuttig.

Wie wil dit nou niet?

Wat is jouw droom? Heb jij wel eens een slechte start gemaakt in de zoektocht naar een baan? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "Hoe start jij de zoektocht naar de baan die bij je past?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent