Een sterk antwoord op de vraag “Wat zijn je zwakke punten?”

 • Pascal Joore
 • 19 april 2016

Ja… je hebt zwakke punten. Dat weet jij en dat weet de recruiter.

Zeggen dat je geen zwakke punten hebt is dus geen optie, maar wat moet je dan wel zeggen?

“Ik ben te perfectionistisch”, “Ik werk te hard” of “Ik ben te betrokken”?

Nee, met dergelijke cliché uitspraken maak je geen indruk. Je zult een stapje verder moeten gaan. Het probleem is dat je jouw kansen op een baan ook niet wil vergooien.

Het bovenstaande dilemma zorgt ervoor dat veel sollicitanten de gevreesde vraag “Wat zijn je zwakke punten” niet goed beantwoorden. Ze kiezen ervoor ontkennend te reageren of om té positief over zwakheden praten. Dit gaat ten koste van je geloofwaardigheid.

Niemand is perfect. Je moet dus niet ontkennen dat je zwakke punten hebt, maar laten zien dat je er op een rationele manier mee omgaat. In dit blog leggen we uit hoe je in twee stappen een sterk antwoord geeft en geven we 4 voorbeelden om je op weg te helpen.

Waarom wordt de vraag gesteld?

De vraag “Wat zijn je zwakke punten” wordt gesteld om een tweetal redenen. De eerste en meest voor de hand liggende reden is dat de recruiter wil weten wat hij/zij in huis haalt. Beschik je over zwakke punten die het uitvoeren van de functie kunnen belemmeren?

De tweede reden is om te testen of je zelfkennis hebt en hier daadwerkelijk iets mee doet. Weet jij wie je bent? Weet je over welke persoonlijke eigenschappen jij beschikt? Durf je eerlijk te spreken over jouw tekortkomingen? En nog belangrijker, weet je hoe je ermee om moet gaan?

Een sterk antwoord

Een sterk antwoord bestaat uit twee onderdelen. Je begint met een bekentenis en volgt met het herstel. Je geeft dus eerst toe dat je over één of een (klein) aantal zwakke punten beschikt, maar die vertaal je vervolgens naar iets positiefs. Hierbij is het belangrijk dat je realistisch bent, zodat je geloofwaardig overkomt.

Vergeet bij het beantwoorden van de vraag niet dat je jezelf aan het verkopen bent. Iets is pas positief als het (ook) van toegevoegde waarde is voor de werkgever. Daarnaast is het verstandig om geen zwakke punten te noemen die een significante belemmering vormen voor het uitvoeren van de functie waarop je solliciteert.

De bekentenis

Voordat je iets kunt bekennen, moet je jezelf goed kennen. Neem dus rustig de tijd voor een oefening zelfreflectie en schrijf alle punten op die in de context van de vacature als zwak kunnen worden geïnterpreteerd. 

Dit kan een praktisch punt zijn zoals het gebrek aan ervaring, maar het is beter om je te focussen op persoonlijke eigenschappen. Door persoonlijke eigenschappen te betrekken bij het antwoord, toon je meer zelfbewustzijn dan wanneer je toegeeft dat je een bepaalde handeling niet kunt uitvoeren.

Mocht je moeite hebben met het beoordelen van persoonlijke eigenschappen of meer inspiratie nodig hebben, kun je online voldoende (gratis) persoonlijkheidstests vinden.

Daarnaast raden we je aan om mensen uit je directe omgeving een soortgelijke test in te laten vullen om jou te beoordelen. Het beeld dat we van onszelf hebben, wil nog weleens afwijken van het beeld dat anderen van ons hebben.

Zodra je voldoende zelfkennis hebt vergaard, is het tijd om een lijst te maken van je zwakke punten en deze naast de vacature te leggen. Nu kun je twee dingen doen:

 1. Je kunt op zoek gaan naar irrelevante zwakke punten.
 2. Je kunt op zoek gaan naar relevante eigenschappen waarin je doorslaat.

Met het tweede bedoelen we een eigenschap die bijdraagt aan het uitvoeren van de werkzaamheden, maar die je te extreem toepast of waar je te veel waarde aan hecht. Aan de hand van voorbeelden zal dit dadelijk verder worden verduidelijkt.

Probeer aan de hand van jouw lijst en de vacature minimaal twee punten te vinden waarmee je verder kunt.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Het herstel

Het herstel is bedoeld om te laten zien dat je op een rationele manier omgaat met je zwakke punten.

Met een goed antwoord kun je onder andere laten zien dat je zelfbewust bent en de capaciteit hebt om de impact van je zwakke eigenschappen te beperken.

Probeer bij het beantwoorden van de vraag altijd te letten op je geloofwaardigheid. Een bescheiden antwoord (herstel) is in veel gevallen beter dan een te positief antwoord.

Wanneer je zegt dat je geen zwakke punten hebt of wanneer je overduidelijk te positief bent, kan de recruiter het gevoel krijgen dat je iets veel extremers te verbergen hebt. Dat kan dus averechts werken.

Een goed antwoord is afhankelijk van de vacature en de sollicitant zelf, daarom kunnen we geen complete lijst met voorgekauwde antwoorden geven. Inhoudelijk zou elk antwoord per persoon moeten verschillen, omdat iedereen andere zwakke punten heeft en daar ook nog eens anders mee omgaat. 

Je zult dus zelf aan de slag moeten. Formuleer een aantal bekentenissen en vraag jezelf vervolgens af hoe je dit zou vertalen in iets positiefs. Kijk hierbij ook naar het verleden. Het is altijd goed om jouw antwoord te onderbouwen met praktijkvoorbeelden, omdat je hiermee bewijst dat je je daadwerkelijk zo gedraagt in een bepaalde situatie.

Om je op weg te helpen, geven we hieronder een viertal voorbeelden. 

De control freak

Bekentenis: “Ik heb graag de controle over alle werkzaamheden, zodat ik zeker weet dat alles goed gebeurt. Het probleem is dat ik over het algemeen niet voldoende tijd en middelen heb om dit op lange termijn vol te houden, waardoor ik zelf overwerkt raak.”

Herstel: “Ik ben momenteel bezig met een cursus waarin ik leer om te delegeren. Het is niet makkelijk, maar ik ben steeds beter in staat om taken uit handen te geven. Bij mijn vorige werkgever ben ik begonnen met het weggeven van één taak per week. Ondertussen geef ik dagelijks een taak uit handen.”

De behulpzame collega

Bekentenis: “Ik heb vaak moeite om “Nee” te zeggen, waardoor ik soms te veel tijd besteed aan het helpen van collega’s. Hierdoor loopt mijn eigen werk vertraging op.”

Herstel: “Momenteel volg ik een aantal Webinars over assertiviteit op de werkvloer, zodat ik in de toekomst beter voor mezelf durf op te komen. Ik zeg niet dat ik anderen niet meer help, maar ik ben aan het leren hoe ik prioriteiten moet stellen met betrekking tot mijn taken en die van anderen.”

De goedgelovige werknemer

Bekentenis: “Ik ga altijd uit van het beste in de mens. In het verleden heeft dit ertoe geleid dat een aantal klanten hun afspraak niet nakwamen en de factuur niet betaalden. Door mijn onzorgvuldigheid met betrekking tot de overeenkomst hadden we juridisch gezien geen been om op te staan.”

Herstel: “Hoewel ik nog altijd uitga van het beste in de mens, probeer ik op voorhand kritischer te kijken naar de haalbaarheid van een overeenkomst en koppel ik sancties aan het eventueel niet nakomen van een afspraak.”

De starter

Bekentenis: “Als starter moet ik toegeven dat ik geen ervaring heb met dergelijke processen en procedures.”

Herstel: “Maar door mijn gebrek aan ervaring, denk ik nog niet in een vast patroon. Hierdoor kan ik met een frisse blik naar de bedrijfsprocessen kijken en wellicht met innovatieve ideeën komen.”

Een sterk antwoord

Een sterk antwoord ligt niet in het ontkennen van je zwakke punten, maar in het omarmen ervan. Iemand met veel zelfkennis weet hoe hij/zij op een rationele manier om moet gaan met deze eigenschappen en kan de recruiter daarvan overtuigen.

Ga dus op zoek naar je eigen zwakke punten, beken dat je niet perfect bent, zorg voor een goed herstel en overtuig jouw potentiële werkgever op een geloofwaardige manier dat deze eigenschappen geen belemmering vormen voor het uitvoeren van de functie!

Stelling: Het is beter om eerlijk te zijn over je zwakke punten dan erover te liegen en het risico te lopen dat de recruiter het doorheeft.

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

13 Reacties op "Een sterk antwoord op de vraag “Wat zijn je zwakke punten?”"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Anko Holthuis
  • 20 april 2016

  Prima artikel dat aanzet om te werken aan het tastbaar maken van je zelfbewustzijn. Hierdoor raak je beter in staat om deze toch altijd weer lastige vraag goed te pareren.
  Zeer nuttig en aansprekend artikel!

  • Walter Brouwer
  • 21 april 2016

  Eens met de stelling: laat zien wie je bent en wat je kunt. En dus ook wat je (nog) niet kunt of minder goed is ontwikkeld bij je. Want de baan kríjgen is 1 ding, maar de baan hóuden… Nadat je de baan hebt bemachtigd wil je toch ‘lekker kunnen werken’ en niet steeds op je tenen hoeven lopen omdat je verwachtingen hebt gewekt, die je niet kunt waarmaken? Daarom: wees eerlijk over wie je bent en wat je kunt. En laat vervolgens aan het oordeel van de recruiter of werkgever of ze op grond daarvan met je in zee willen.

  • hans
  • 27 april 2016

  Ik ben nogal erg gedreven in sommige zaken. Dat kan nog wel eens wat drammerig overkomen. Om die reden gebruik ik nooit meer dan 3 argumenten tegelijkertijd, die ik maximaal 1x herhaal. Zo beperk ik mijn drive 🙂

  • Jarik
  • 14 september 2017

  Ik geef hier altijd heel open antwoord op!
  Mijn zwakke punt is samenvatten, daar ben ik vrij slecht in en word ik elke week iets beter in, het positieve is wel dat mijn verhaal of uitleg van A tot Z gevuld is met alle informatie die nodig is.

   • hajar
   • 1 oktober 2023

   ik veel plannen tegelijk organiseren en dat lukt soms niet

  • wellens
  • 16 oktober 2017

  Erg goed geschreven. Blij een artikel te vinden waarin het goed gekaderd is. De kwadranten van Ofman zouden hier ook mooi passen.

  • Martin de Groot
  • 2 november 2017

  Ik praat in een sollicitatie gesprek ,vaak uit enthousiasme,te veel .

  • Hans Schouwenaar
  • 15 maart 2018

  Leuk om te lezen en ongetwijfeld een immer actueel punt. Er is een goede link te leggen naar het concept van kernkwaliteiten en valkuilen van Daniel Offman. In ons taalgebied wat mij betreft nog steeds een topper als het gaat om persoonlijk leiderschap!

  • Rob Broekhof
  • 17 augustus 2018

  Naast waar en niet waar is er niet waargenomen …
  Naast positieve en zwakke punten zijn er nog veel dingen te ontdekken.

  • Harry Betlem
  • 18 juli 2019

  Eigenlijk komt het neer op wees eerlijk naar jezelf en over jezelf.
  Ik heb ooit eens gezegd, mijn resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor mijn toekomst, het zijn lessen geweest waarin ik mezelf heb leren kennen.

  • Teddy Raatgever- Lens
  • 22 november 2019

  Ik ben geneigd leuke taken eerst op te pakken waardoor minder leuke taken langer blijven liggen. Hier ga ik steeds beter mee om door leuke en minder leuke taken met elkaar af te wisselen.

  • Van gyzel jenny
  • 6 december 2019

  Denken dat de funtie te hoig gegrepen is . Te geloofwaardig en ik wil alles perfect hebben . Ik neem mijn werk te persoonlijk

  • John van Deuveren
  • 19 november 2020

  Elke organisatie en elk mens heeft minder sterke punten. In een sollicitatieprocedure willen beide partijen zichzelf zo goed mogelijk “verkopen”. Het benadrukken van minder sterke punten heeft daarmee geen prioriteit. De kandidaat zou ook kunnen stellen dat als de vraagsteller eerst eerlijk zou willen verkondigen waarom kandidaat níet zou moeten willen werken bij de organisatie, de kandidaat wil overwegen om antwoord te geven op deze zeer matige vraag. Deze vraag zorgt namelijk voor verwarring en verwijdering en lijkt er vooral op gericht om níet tot elkaar te komen. Ik heb ik al mijn sollicitatierondes nog nooit een functie geaccepteerd bij een bedrijf wat de vraag stelde : Wat zijn JOUW (bezittelijk voornaamwoord, dus s.v.p. niet : “je”) zwakke punten. Mijn antwoord : “Heb je nog betere vragen dan deze ? Anders drink ik mijn koffie op en ga ik weer”. Deze mastodont van een vraag zou inmiddels verboden moeten worden.