Reizen vermelden op je cv: haal voordeel uit je reis!

  • Lars Tertoolen
  • 14 juli 2020

Voor veel mensen is de vakantieperiode weer aangebroken. Ondanks dat we in een tijd leven waar verre reizen minder vanzelfsprekend zijn als voorheen, neemt dat niet weg dat we in het verleden geen mooie reizen gemaakt hebben.

Op lange buitenlandse reizen heb je vaak waardevolle ervaringen opgedaan, maar ze zorgen ook voor onderbrekingen in je loopbaan. Vermeld je deze reizen dan wel of niet op je cv?

Niet alle reizen zijn relevant, maar het is zeker verstandig om lange reizen te vermelden op je cv. Je kunt zelfs veel voordeel halen uit je reizen en een nog betere indruk maken! Lees in ons blog hoe jij je voordeel haalt uit het vermelden van je reizen op je cv!

1. De voordelen van reizen op je cv

Het plaatsen van reizen op je cv kan op verschillende manieren bijdrage aan de kracht van je cv. Voordat we verder gaan naar hoe jij voordeel uit je reizen haalt, geven we eerst 6 voordelen van reizen op je cv!

#1. Verklaar gaten in je cv

Hoewel een gat in je cv negatieve associaties oproept, hoeft het geen probleem te vormen voor je zoektocht naar een baan. Je bent niet de enige! Er zijn genoeg mensen die één of meerdere periodes niet actief zijn geweest op de arbeidsmarkt.

Ontbrekende periodes tussen banen of opleidingen vallen wel op. Schep daarom duidelijkheid over deze periodes door aan te geven waar, wanneer en hoe lang je gereisd hebt.

#2. Compenseer gebrek aan werkervaring

Wanneer je solliciteert terwijl je de gewenste werkervaring niet hebt, moet je extra overtuigend zijn. Werkgevers vragen onder andere naar werkervaring om te kijken of je de juiste competenties bezit die nodig zijn voor de functie. Dit betekent echter niet dat je competenties alleen ontwikkelt in werkgerelateerde situaties. Competenties ontwikkel je bijvoorbeeld ook door te reizen.

#3. Onderbouw je soft skills

Hard skills zijn meetbare en functionele vaardigheden die makkelijk zijn vast te stellen door een werkgever of recruiter. Denk bijvoorbeeld aan de talen die je spreekt of je computervaardigheden. Hard skills zijn over het algemeen makkelijk om op papier te zetten. Tijdens je reizen heb je wellicht verschillende talen geleerd, maar naast deze hard skill ontwikkel je ook verschillende soft skills op reis.

Soft skills zijn minder aantoonbaar dan hard skills en daardoor ook lastiger om vast te stellen door een werkgever. Het zijn interpersoonlijke vaardigheden die onder andere bepalen hoe jij communiceert met anderen, hoe jij denkt over jezelf en hoe jij emotioneel reageert op bepaalde situaties.

Dan is de vraag, hoe toon je deze eigenschappen? Het maken van een reis laat zien dat je uit je comfortzone durft te stappen, dat je een uitdaging durft aan te gaan en dat je onbekende situaties niet uit de weg gaat. Een reis draagt bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Zo zul je veel ervaringen opdoen en vaardigheden leren die in je verdere carrière van pas zullen komen. Door reizen ben je in staat je soft skills te onderbouwen!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4. Versterk je taalvaardigheid

Veel bedrijven zoeken mensen die specifieke talen beheersen, maar ook als er niet specifiek naar het spreken van een vreemde taal gevraagd wordt is het een groot pluspunt op je cv. De wereld is tegenwoordig zo internationaal en multicultureel dat je nooit weet wanneer taalvaardigheid van pas kan komen.

Grote internationale reizen zijn eigenlijk altijd bevorderlijk voor je taalvaardigheid. Lees hier verder over hoe je jouw talen vermeldt op je cv! Het vermelden van jouw reis versterkt de geloofwaardigheid van je beheersing van talen.

#5. Het is relevant voor de functie

Bijna alle reiservaringen kunnen nuttig zijn voor werkgevers als je maar de relevante vaardigheden benadrukt. Vaak sluiten opgedane vaardigheden aan bij de functie, maar soms sluit de gehele reis zelfs aan.

Bijvoorbeeld wanneer je solliciteert bij een reisbureau waar je mensen advies geeft over reizen naar Azië. Je kunt je wereldreis door Azië gebruiken om mensen te helpen vanuit je eigen expertise en ervaringen. Iets wat veel waard is voor het reisbureau.

#6. Het zegt iets over je persoonlijkheid

De reizen die je maakt, zeggen veel over jou als persoon. Een organisatie is hierdoor beter in staat een beeld over je te vormen. Door het vermelden van deze reizen kun je een bedrijf laten zien dat je bijvoorbeeld veel verantwoordelijkheid aankan of maatschappelijk betrokken bent. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk in het buitenland (maatschappelijke verantwoordelijkheid) of reizen die je alleen gemaakt hebt (zelfstandigheid).

2. Welke reizen vermeld je?

Hoewel alle reizen op de een of andere manier waardevol zijn, vermeld je alleen de reiservaringen die echt toevoegde waarde hebben voor je carrière. Een maand op het strand liggen op Ibiza of oude gebouwen fotograferen tijdens een stedentrip zal een werkgever niet overtuigen dat je tijdens je reis relevante ervaringen hebt opgedaan.

Het is daarom erg belangrijk om te kijken naar de relevantie van een reis ten opzichte van een functie en organisatie. Reizen door derdewereldlanden, vrijwilligerswerk in het buitenland of een lange internationale stagereis hebben je waarschijnlijk een meer ervaren persoon gemaakt.

Dit laatste zijn het soort reizen dat je op een cv moet benadrukken. Vermeld deze en beargumenteer dit ook in je motivatiebrief en tijdens je sollicitatiegesprek.

3. Waar vermeld je reizen op je cv?

Reizen kun je op verschillende manieren vermelden op je cv. Veel mensen kiezen er voor om een aparte sectie te maken, dit is ook wel het meest voor de hand liggende wanneer je meerdere reizen wilt vermelden of geen andere geschikte onderdelen op je cv hebt.

Andere geschikte onderdelen zijn bijvoorbeeld nevenactiviteiten of stages. Sommigen vermelden het onder het kopje nevenactiviteiten. Dit past uitstekend bij een reis waarbij je vrijwilligerswerk hebt gedaan. Ook plaatsen mensen hun stagereizen onder het kopje opleidingen of stages, iets wat logischerwijs prima aansluit.

Wat je beter niet kunt doen is je reizen zonder werkgerelateerde activiteiten plaatsen onder werkervaring. Het lijkt aantrekkelijk want het vult dan mooi het gat op in je werkervaring, maar het wordt vaak niet gewaardeerd door de lezer van je cv.

4. Hoe vermeld je reizen op je cv?

Wanneer je jouw reizen onder nevenactiviteiten of stages vermeldt dan hanteer je dezelfde vermelding als de rest van dat onderdeel.

Wanneer je geen andere geschikte onderdelen op je cv hebt, dan maak je een apart kopje. Anders dan bij werkervaringen en opleidingen heb je bij dit onderdeel veel meer vrijheid in de benaming van het onderdeel. Je kunt kiezen voor simpelweg Reizen. Ook kun je gaan voor: Overige ervaringen, Internationale ervaringen, Tussenjaar, Sabbatical of Loopbaanonderbreking.

Noteer altijd de data van vertrek en terugkomst. Op deze manier wordt het voor de lezer duidelijk wat je het ‘gat’ op je cv gedaan hebt. Noteer ook altijd de bestemming of het reisgebied. Een lezer kan dan beter beslissen of het de moeite is om verder op je reis door te vragen.

5. Hoe haal je voordeel uit je reis?

Wanneer je écht indruk wilt maken, dan moet je op zoek gaan naar de koppeling tussen je reiservaringen en de functie. Vaak zijn er competenties te vinden die je ontwikkeld hebt tijdens je reis die ook aansluiten op de functie. Indien relevant beschrijf deze competenties bij je reizen op je cv.

Beschrijf in het kort iets meer over je reis. Denk hierbij aan de reden om te reizen, ontwikkelde vaardigheden, opgedane kennis en ervaringen. Benadruk de voordelen!

Bijvoorbeeld als er in de vacature gezocht wordt naar een ondernemend persoon. Met een verre reis laat je zien dat je uit je comfortzone durft te stappen, dat je een uitdaging durft aan te gaan en dat je onbekende situaties niet uit de weg gaat. Beschrijf dit kort bij je reis.

Voeg extra waarde toe aan je cv door de koppeling te maken. Op deze manier is het niet alleen een verklaring van een gat in je cv, maar maakt het jouw cv sterker!

Bekijk hier de checklist voor alle onderdelen op jouw cv om een ijzersterke indruk te maken!

 

Stelling: het vermelden van een wereldreis is beter dan een onverklaard gat in je werkervaring.

Eens of Oneens? Laat het ons weten in de reacties

 

0 Reactie op "Reizen vermelden op je cv: haal voordeel uit je reis!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent