6 tips om uit je comfortzone te stappen op het werk

  • Lars Tertoolen
  • 13 november 2018

Ken je dat gevoel? Je hebt iets ondernomen wat je nog niet eerder deed. Van te voren twijfelde je nog, maar nu je klaar bent overheerst een gevoel van voldoening en zie je nieuwe mogelijkheden. De reden dat veel mensen twijfelen voordat ze aan iets nieuws beginnen, is omdat je hiervoor uit je comfortzone moet stappen.

Buiten de grenzen van de comfortzone treden kan ontzettend veel opleveren, zowel in je privé-leven als in je carrière. Zo wordt je onafhankelijker, groeit je zelfvertrouwen, draagt het bij aan zelfontplooiing en zorgt het voor meer uitdaging. 

Vanzelfsprekend heb je hier baat bij op de werkvloer. Als je in staat bent om uit je comfortzone te stappen groei je als persoon, doorbreek je de routine en maak je meer kans op promotie.

Toch blijven we vaak het oude en vertrouwde. Waarom iets nieuws doen wat ons angstig en onzeker maakt? Je comfortzone vormt een barrière die ervoor zorgt dat we blijven hangen in gewoontes. Het heet niet voor niets de ‘comfortzone’. Het is de omgeving waarin jij je het meest op je gemak voelt.

Daarom geven we 6 tips om (stapje voor stapje) uit je comfortzone te stappen op het werk.

#1 Bepaal wat je gaat doen

Stel eerst vast wat je wilt bereiken. Wat houdt je tegen, maar kan je carrière wel verrijken? Welke competities kun je verbeteren door uit je comfortzone te stappen?

Vaak kun je op het werk zelf iets bedenken wat je kunt doen om uit je comfortzone te stappen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een presentatie op een vergadering of het aansturen van anderen.

Schakel eventueel je omgeving in. Collega’s weten vaak het beste waarin jij je professioneel nog kunt verbeteren.

Het kan ook zijn dat je uitdagingen niet durft aan te gaan door faalangst. Lees hier hoe je om kunt gaan met faalangst op de werkvloer.

Kijk vervolgens of het haalbaar is om uit je comfortzone te stappen in je huidige rol. Wees hierbij eerlijk naar jezelf! Het verwerpen van ideeën met het argument dat het niet haalbaar is, is vaak makkelijker dan erkennen dat het je angstig maakt. Dat is de drempel van de comfortzone.

Vraag eventueel aan je leidinggevende of hij/zij nog opdrachten of verantwoordelijkheden voor je heeft. Dit helpt je over de drempel heen, omdat er een verwachtingspatroon aan vastzit. Je kunt er niet zo makkelijk onderuit.

#2 Neem onzekerheden weg

Uit je comfortzone stappen, betekent vaak iets nieuws doen. En wanneer je iets nieuws probeert, heb je simpelweg te maken met onzekerheden.

Een manier om deze onzekerheden weg te nemen is door je op voorhand in te lezen of onderzoek te doen. Als je ergens meer van weet, wordt het minder eng een neemt je zelfvertrouwen toe.

Er is helaas altijd de kans dat het misgaat. Om je hierop voor te bereiden, is het aan te raden om voor jezelf na te denken over het ergste scenario. Bepaal vervolgens hoe je deze situatie kan voorkomen en hoe je de schade kunt beperken als het toch misgaat.

Neem het voorbeeld van het geven van een presentatie op een vergadering. Je kunt je voorbereiden door veel te oefenen of door kaartjes met je tekst te maken. Door van te voren aan te geven dat je zenuwachtig bent, neem je de spanning weg en zullen mensen begrip hebben voor eventuele fouten die je maakt.

Lees hier meer over het omgaan met onzekerheden op de werkvloer.

#3 Maak een plan en neem kleine stapjes

Maak een plan van aanpak. Uiteraard kun je er meteen vol voor gaan en direct de stap zetten naar je einddoel. Vaak is dit beangstigend en daarom is het verstandig om kleine stapjes te nemen.

Een plan met kleinere stappen is makkelijker op te volgen. Bij grote stappen ben je sneller geneigd het plan uit of af te stellen. Door kleine stappen te nemen, verbreed je geleidelijk de grenzen van je comfortzone.

Lees hier meer over het stellen van doelen op de werkvloer.

Om jezelf scherp te houden, kan het helpen om met deadlines te werken. Anders is het te makkelijk om terug te krabbelen. Met een strakke planning push je jezelf om aan het werk te gaan.

#4 Vraag om hulp

Er zijn allerlei manieren waarop anderen jou kunnen helpen. Dit kan bijvoorbeeld door collega’s op de hoogte te stellen van je doelstellingen en het begrip te vergroten.

Ook kan je iemand anders betrekken bij je uitdagingen. Wanneer je iemand medeverantwoordelijk maakt, dan kan die persoon je een duwtje in de rug geven op het moment dat je het nodig hebt.

Verder kun je een leidinggevende, een HR-medewerker of een loopbaancoach inschakelen. Zij hebben hier ervaring mee en kunnen je helpen een stap in de juiste richting te zetten. Je laat er ook mee zien dat je ambitie hebt en door wilt groeien.

#5 Werk aan je mindset

Het verbreden van je comfortzone gaat samen met onrust, twijfels en onzekerheid. Accepteer dat je misschien tijdelijk je evenwicht kwijtraakt. Het is belangrijk dat je inziet dat het niet erg is om fouten te maken en dat je ervan leert.

Verder is het belangrijk om positief te blijven. Luister niet naar je 'interne criticus’ die probeert om jou in je comfortzone te houden. Het leven in de comfortzone is makkelijk en de onzekerheid zorgt er voor dat je erin blijft.

Sta open voor verandering en raak niet teleurgesteld als het niet meteen loopt zoals je had gehoopt. Neem kleine stappen, leer ervan en ga weer aan de slag.

#6 Stel niet uit tot morgen

Je hebt besloten dat je aan jezelf wilt werken en een plan gemaakt. Nu is het tijd om te beginnen. En waarom niet vandaag?

Hoe langer je het uitstelt, hoe langer het gaat duren voordat je profiteert van de voordelen. Daarbij zorgt uitstel voor een stressvolle situatie. De twijfel en onzekerheid gaan alleen weg door actie te ondernemen. Na de eerste stap zul je merken dat het gemakkelijker wordt en dat je zelfvertrouwen toeneemt.

Uitstelgedrag komt niet alleen voor op de werkvloer, maar ook bij de zoektocht naar werk. Lees hier meer over het vermijden van uitstelgedrag.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Stap uit de comfortzone!

Uit je comfortzone stappen is moeilijk, maar kan erg veel opleveren. Zo groei je als persoon en maak je meer kans op promotie.

Hanteer de bovenstaande tips en kom erachter tot waar jouw potentie reikt!

Stelling: Buiten je comfortzone treden heeft alleen maar voordelen!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie?

0 Reactie op "6 tips om uit je comfortzone te stappen op het werk"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent