Hoe ga je om met een gat in je cv? 4 tips

  • Pascal Joore
  • 11 april 2017

Een gat in je cv in de huidige arbeidsmarkt is bijna niet te voorkomen. In wezen is een gat in je cv niet erg. Het gaat er meer om dat je kunt verklaren hoe het gat is ontstaan.

Er zijn tal van manieren waarop een gat in je cv kan ontstaan. Denk aan een student die direct na zijn studie een wereldreis heeft gemaakt of iemand die na zwangerschapsverlof gaat herintreden.

Hoewel een gat in je cv negatieve associaties oproept, hoeft het geen probleem te vormen voor je zoektocht naar een baan. Je bent niet de enige! Er zijn genoeg mensen die één of meerdere periodes niet actief zijn geweest op de arbeidsmarkt. Je hoeft je door een gat in je cv niet te laten ontmoedigen. De kunst zit hem in hoe je er mee omgaat. Wij geven je deze week daarom 4 tips.

De gevolgen van een gat in je cv

Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende oorzaken voor het ontstaan van een gat je in cv. Een gat in je cv brengt echter ook een aantal gevolgen met zich mee.

Stilstaan is achteruitgaan

Wellicht heb je in het verleden enige tijd zonder baan gezeten of zit je momenteel zonder baan. De mate waarin je stilstaat, verschilt per persoon. Op het gebied van je carrière is dat vaak het geval, maar dit hoeft niet te betekenen dat dit op het gebied van persoonlijke ontwikkeling ook zo is.

Stilstaan is achteruitgaan, omdat je achterstand oploopt wanneer je enige tijd inactief bent geweest op de arbeidsmarkt. Je loopt achterstand op, omdat:

  • Mensen die werkzaam zijn op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de markt
  • Mensen die werkzaam zijn actief bezig zijn met zelfontwikkeling
  • Bedrijven en processen continu veranderen
  • Werkmethodes continu veranderen en er nieuwe ontstaan (denk aan flexwerken)

Voor een groot deel heb je zelf in de hand in welke mate je een achterstand oploopt. Door een proactieve houding aan te nemen, kun je meegroeien met de ontwikkelingen in de markt en jezelf blijven ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld een opleiding volgen of aan je persoonlijke competenties werken.

Je komt moeilijker aan een baan

Hoe hard het misschien ook klinkt, de kans dat je moeilijker aan een baan komt, wordt groter naar mate je langer inactief bent op de arbeidsmarkt. Bedrijven geven eenmaal de voorkeur aan iemand die actief is op de arbeidsmarkt. De kans is groter dat deze persoon up-to-date is van de ontwikkelingen binnen de branche waarin deze persoon werkzaam is.

Wel of niet vermelden op je cv?

De vraag blijft of je het gat in je cv wel of niet moet vermelden. Voor sommige mensen is dat een dilemma. Wat doe je bijvoorbeeld als je bent ontslagen na een conflict? Dat is geen gebeurtenis waarmee je jezelf verkoopt aan je toekomstige werkgever. De keus is aan jezelf om het wel of niet te vermelden. Echter adviseren wij om dit wél te doen. De kans is groot dat een recruiter of een dergelijke werkgever jouw eerlijkheid waardeert. Per slot van rekening duurt eerlijkheid het langst.

Een gat in je cv: 4 tips

Hieronder geven we 4 tips om de impact van de gevolgen te reduceren en je kans op een baan te vergroten.

#1 Haal het maximale uit je nevenactiviteiten

Wanneer je inactief bent geweest op de arbeidsmarkt, betekent dat niet je dat inactief bent geweest op sociaal vlak. Sommige nevenactiviteiten lijken in het eerste opzicht niet aan te sluiten bij de verantwoordelijkheden en werkzaamheden van de functie waarop je solliciteert. Echter, als je dieper graaft, vind je altijd wel een aantal vaardigheden en competenties die overdraagbaar zijn.

Zet een aantal taken die je hebt uitgevoerd op een rij en beschrijf een aantal competenties die relevant zijn voor de functie. Dit kan lastig zijn, omdat je de competenties uit de context van je sociale leven moet halen en ze moet vertalen naar de werkzaamheden die bij de functie horen. Een tweetal voorbeelden:

Taak: vrijwilligerswerk voetbalvereniging. Vaardigheden: (logistieke) planning en organiseren van sponsorevenementen.

Taak: beheren van bankrekeningen en budget Vaardigheden: financiële planning, afhandelen van facturen en bijhouden van administratie. 

Kijk bij het beschrijven van je nevenactiviteiten kritisch naar de relevantie van de taken en activiteiten. Indien je nevenactiviteiten lang geleden hebben plaatsgevonden of wanneer de werkzaamheden niet aansluiten bij de functie, is het niet verstandig om ze te vermelden. Dit maakt jouw cv minder relevant.

#2 Maak gebruik van het vaardigheden-cv

Afhankelijk van je situatie moet je een cv kiezen waarmee jij jezelf het best kunt verkopen. Wanneer je een gat op je cv hebt, kan een vaardigheden-cv (ook wel competentie-cv genoemd) de oplossing bieden. Hierbij leg je de nadruk op jouw competenties, vaardigheden en ervaringen. Je vermijdt hiermee de chronologische volgorde van je werkervaring. Op die manier wordt het gat in je cv minder benadrukt dan in een chronologisch cv.

Nog een belangrijk verschil tussen een regulier cv en het vaardigheden-cv is de presentatie van je werkervaring. Je werkervaring wordt in rollen uitgedrukt, waardoor je voor een functie dus eigenlijk meerdere rollen hebt vervult.

Een uitgebreide uitleggen over het opstellen van een vaardigheden-cv vind je hier

#3 Voeg een samenvatting toe aan je cv

De samenvatting van je cv (ook wel het persoonlijk profiel genoemd) is het enige onderdeel van een cv waarin je de kans krijgt om te focussen op de toekomst. De rest van je cv is voornamelijk gericht op je verleden.

In het persoonlijk profiel stel je jezelf in het kort voor. Dit doe je door te omschrijven wat je sterke eigenschappen zijn en waar je naar opzoek bent. Tevens is dit de unieke kans om je doelen te benoemen en te laten zien dat je op de hoogte bent van recente ontwikkelingen in de markt. Bij het benoemen van je doelen, kun je eventueel verwijzen naar het gat in je cv (indien de reden van het gat in je cv te maken heeft gehad met het behalen van één van je doelen).

Voorbeeld Mijn naam is Piet en ik ben 31 jaar. Ik ben ambitieus, durf lef te tonen en heb commercieel inzicht. Het is mijn doel om mezelf continu te blijven ontwikkelen op commercieel gebied, zoals ik dat de afgelopen zes maanden ook heb gedaan. Na diverse verkoopcursussen te hebben gevolgd, ben ik klaar voor een uitdagende functie waarbij commercieel inzicht, het benaderen van klanten, het onderhouden van klantcontact en het behalen van targets onderdeel zijn van de functie.

#4 Benoem in je motivatiebrief de reden(en) van het gat

Indien er geen mogelijkheid is om het gat op je cv te benoemen of uitgebreid te omschrijven, kun je ervoor kiezen om hier in je motivatiebrief over te schrijven. Wat vooral van belang is, is dat je de reden van het gat in je cv op een positieve wijze omschrijft.

Dit betekent dus dat je kunt zeggen dat je de tijd hebt gebruikt om je kennis op meerdere gebieden te verbreden of dat je een tijd uit de roulatie bent geweest, omdat je opzoek was naar een baan die nauwlettend aansloot op jouw wensen. Je kunt benoemen dat jij een ideaalbeeld had over de juiste baan en dat je die in de tussentijd hebt bijgesteld. Benoem waarom dit beeld is bijgesteld.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Een gat in je cv

Er zijn tal van manieren waarop een gat op je cv kan ontstaan. Soms kun je er niks aan doen en in sommige gevallen is het een bewuste keuze. We raden je aan om het gat in je cv te vermelden en de nadruk te leggen op de manier waarop je er mee omgaat. Haal het maximale uit jouw nevenactiviteiten, gebruik een vaardigheden-cv, voeg een persoonlijke samenvatting toe aan je cv en laat in je motivatiebrief zien dat je op een goede manier met het gat omgaat!

Stelling: Een gat in je cv hoeft geen belemmering te vormen voor de zoektocht naar een baan! Wat vind jij hiervan? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "Hoe ga je om met een gat in je cv? 4 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent