Een sabbatical: een verrijking van je cv of een belemmering voor je carrière?

  • Daan Panis
  • 9 januari 2018

In het verleden was een sabbatical alleen voor wetenschappers. Ze werden een aantal maanden vrijgesteld van al hun verplichtingen, zodat ze zich volledig op hun onderzoek konden richten.

Tegenwoordig nemen steeds meer mensen een sabbatical en is het uitgegroeid tot een ware hype. Er zijn zelfs bedrijven die een sabbatical aanmoedigen bij hun werknemers (bron).

Veel mensen nemen een sabbatical om een wereldreis te maken, zichzelf bij te scholen of om inspiratie op te doen. Maar is een sabbatical nu van toegevoegde waarde voor je carrière en een verrijking van je cv? Of zorgt een dergelijke loopbaanonderbreking voor een gat in je cv? Ontdek het in dit blog!

Waarom een sabbatical?

Mensen kunnen allerlei redenen hebben om een sabbatical te nemen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die een sabbatical gebruiken om zakelijke redenen. Ze investeren in zichzelf, vergaren nieuwe kennis of ontwikkelen hun persoonlijke vaardigheden. Dit kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door een cursus te volgen of jezelf om te scholen.

Er zijn ook mensen die graag wat meer van de wereld willen zien en een sabbatical gebruiken om een lange reis maken. Tijdens deze reis willen ze tot rust komen of nieuwe ervaringen opdoen.

Een sabbatical wordt ook wel gebruikt om privé redenen. Mensen die een zware periode achter de rug hebben, gaan er graag een tijdje tussenuit om (opnieuw) op zoek te gaan naar zichzelf. Daarnaast kiezen sommige mensen voor een sabbatical, omdat hun huidige baan niet bij hun past. In dit geval dient de sabbatical als oriëntatiehulpmiddel.

Valkuilen

Een sabbatical lijkt op het eerste gezicht erg aantrekkelijk. Er zijn echter een aantal valkuilen waar je rekening mee moet houden. Het moet namelijk geen luie vakantie worden, waarin je niets uitvoert. Een sabbatical is alleen een verrijking van je cv als je nuttige dingen doet.

Valkuil 1: Sabbatical loopt uit de hand Wanneer je een sabbatical neemt om jezelf te (her)ontdekken of om tot rust te komen na een burn-out, kan het voorkomen dat de afstand tussen jou en de arbeidsmarkt onbedoeld groter wordt. Je wilt bijvoorbeeld niet meer terug, omdat je eindelijk weer goed in je vel zit.

Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het zal zijn om weer aan de slag te gaan. Wanneer je nog onder contract staat tijdens je sabbatical, wordt de afstand tussen collega's groter naar mate je langer wegblijft. Daarnaast loop je het risico dat jouw werkzaamheden der mate goed worden overgenomen dat je niet meer nodig bent. Wanneer je werkloos bent, kan een lange sabbatical leiden tot een gat in je cv. Hiermee vergroot je het risico dat andere sollicitanten de voorkeur genieten wanneer je besluit te herintreden. Blijf dus op je hoede en voorkom dat een sabbatical uit de hand loopt. Valkuil 2: De meningen zijn verdeeld De meningen over een sabbatical zijn verdeeld. Niet alle bedrijven zien de toegevoegde waarde ervan in. Bij dergelijke bedrijven kun je dus niet altijd op steun rekenen. Als je momenteel niet werkzaam bent, is dit natuurlijk geen probleem. Echter, als je in dienst wilt blijven, zal het lastig zijn om goedkeuring te krijgen. 

Valkuil 3: Veranderingen in de markt Het is ook aan te raden om te kijken of de branche waarin jij werkt snel verandert. Wanneer dat zo is, is het niet slim om een lange tijd weg te gaan. Als je jouw werkzaamheden hervat, zal de branche sterk zijn veranderd en zul je een tijdje nodig hebben om jezelf weer helemaal bij te werken of om een baan te vinden (bijvoorbeeld als je ontslag hebt genomen).

Er zijn nog een aantal andere vragen die je jezelf moet stellen, voordat je een sabbatical neemt. Hoe zit het met je baanzekerheid? Moet je je eigen baan opzeggen voordat je een sabbatical gaat nemen of kun je iets regelen met de baas? Hoe ga je draagvlak creëren bij je collega’s? Waarom ga je het doen?

De meeste van de genoemde valkuilen kun je vermijden met behulp van een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je een goed uitgewerkt plan hebt, voordat je een sabbatical neemt.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Het plan

Ten eerste heb je een doel nodig. Zonder doel resulteert de extra vrije tijd al snel in verloren tijd. Een doel zorgt voor duidelijkheid en houdt je verantwoordelijk voor mislukking. Wanneer je geen doelen formuleert, kun je achteraf nooit kijken en evalueren wat er goed en fout is gegaan. Daarnaast is het makkelijker om je baas te overtuigen van de toegevoegde waarde van je sabbatical, wanneer je een concreet doel hebt.

Bijvoorbeeld wanneer je werkt voor een reisbureau en mensen al jaren advies geeft op basis van reisgidsen die je hebt gelezen. Om klanten beter te kunnen helpen en om jezelf te ontwikkelen, maak je een plan om een half jaar door Azië te reizen. Zo kun je in de toekomst mensen helpen vanuit je eigen expertise en ervaringen. Iets wat veel waard is voor de klanten van het reisbureau.

Het is ook handig om een back-up plan te hebben. Veel mensen gaan tijdens hun sabbatical een wereldreis maken. Reizen is erg onvoorspelbaar, er kan namelijk van alles gebeuren. Het is dus aan te raden om iets achter de hand te hebben, zoals een cursus die je kunt volgen. Wanneer de reis niet doorgaat en jouw vervanger al is begonnen, kun je jezelf in ieder geval blijven ontwikkelen.

Volg je passie

De sabbatical moet niet alleen van toegevoegde waarde zijn voor je carrière, maar ook voor je leven. Zorg er dus voor dat je iets interessants doet, waar je passie ligt en waar je zelf achter staat. Laat je niet leiden door het verleden en gebruik de sabbatical om richting te geven aan je carrière.

Hoe beter jouw passie aansluit bij de functie waarop je gaat solliciteren in de toekomst, hoe waardevoller jouw sabbatical zal zijn. Daarnaast heeft het volgen van je passie een positief effect het sollicitatieproces. Wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek met passie over je ervaringen vertelt, maak je een positieve indruk. Mensen stralen enthousiasme uit wanneer ze over hun passie spreken en dat werkt aanstekelijk.

De sabbatical: een belemmering of een verrijking?

Is een sabbatical een verrijking van je cv of een belemmering voor je carrière? Dat is afhankelijk van je eigen keuzes. Zorg dat je tijdens de sabbatical kansen grijpt die bevorderlijk zijn voor je carrière. Verbeter jouw unieke sterke punten en ontwikkel nieuwe vaardigheden.

Of je nu om zakelijke of privé redenen een sabbatical neemt, zorg dat je goed voorbereid bent. Volg je passie, maak een goed uitgewerkt plan en voer dit uit!

 

Stelling: Bedrijven zouden sabbaticals moeten aanmoedigen!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

  Vond je dit blog interessant? Bekijk dan ook eens onze andere blogs! 9 tips voor een geslaagde herintreding Durf de sprong te wagen! 8 tips voor een carrièreswitch Van je passie je beroep maken, het kan! Benut en ontwikkel jouw talent met behulp van job crafting Laat een goede laatste indruk achter met jouw vertrek!

1 Reactie op "Een sabbatical: een verrijking van je cv of een belemmering voor je carrière?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Jildert
    • 2 september 2021

    Ik ben benieuwd op welk onderzoek(en) de schrijver zich heeft gebaseerd. Te veel bangmakerij wat mij betreft, verder goed geschreven hoor.