Verrijk je cv met nevenactiviteiten

  • Lars Tertoolen
  • 15 januari 2019

Als je ergens solliciteert wil je met je cv graag indruk maken op de organisatie. Personalia, opleiding en werkervaring zijn cruciale gegevens die zeker niet mogen ontbreken. De invulling hiervan is bij iedereen anders en het laat zien welke achtergrond je hebt. Om over te brengen wie je bent en wat je in huis hebt, kun je je cv aanvullen met extra informatie. Voorbeelden hiervan zijn trainingen, cursussen, referenties, hobby’s en ook nevenactiviteiten.

Bij het gebruik van nevenactiviteiten is er regelmatig twijfel om deze wel of niet toe te voegen. Veel mensen vragen zich af of het écht iets toevoegt. Daarnaast is er onduidelijkheid over hoe je deze juist vermeldt op je cv.

Indien jij relevante nevenactiviteiten op de juiste manier weet toe te passen, is dit écht een waardevolle toevoeging. Om te achterhalen of jouw nevenactiviteiten van waarde kunnen zijn geven we in dit blog verdere uitleg over het gebruik van nevenactiviteiten tijdens een sollicitatie.

Verschil tussen nevenactiviteiten en hobby’s

Nevenactiviteiten en hobby’s zijn beide activiteiten die je uitvoert naast je vaste baan of opleiding. Hierdoor ontstaat er soms onduidelijkheid over hoe deze van elkaar verschillen. Het komt dan ook voor dat nevenactiviteiten onder hobby’s worden vermeld of andersom. Dit is zonde, want er is daadwerkelijk een groot verschil.

Hobby’s zijn ontspannende bezigheden of liefhebberijen die je graag uitvoert. Het is een vrije tijdsbesteding waarbij vaak weinig verantwoordelijkheid komt kijken. Een hobby zegt veel over wat jij het liefste doet en hoe jij als persoon bent. Voorbeelden hiervan zijn sporten, lezen en koken.

Een nevenactiviteit of nevenfunctie is een verrichting die niet de belangrijkste of hoofdactiviteit van iemand is. Het zijn bijkomende activiteiten naast je gebruikelijke werk of opleiding. Het verschil met hobby’s is voornamelijk de verantwoordelijkheid die met de activiteit gemoeid is.

Deze bijkomende activiteiten hebben vaak te maken met maatschappelijke betrokkenheid. Voorbeelden hiervan zijn vrijwilligerswerk, het runnen van je eigen bedrijf, betrokkenheid bij een politieke partij of het coachen van een sportelftal.

Ben jij bezig met het maken van je cv? Het is altijd prettig om een voorbeeld cv te hebben en op basis daarvan je eigen cv te maken. Bekijk onze cv voorbeelden en doe inspiratie op voor jouw perfecte cv!

Waarom nevenactiviteiten vermelden op je cv?

Nevenactiviteiten kunnen op verschillende manieren bijdragen aan je cv. Hieronder staan 4 redenen om je nevenactiviteiten op je cv te zetten.

#1 Aanvulling competenties en ervaring

Een voornamelijk doel van het vermelden van nevenactiviteiten op je cv is het inzichtelijk maken van je competenties en ervaring die je bezit.

Zeker als starter kan het van grote waarde zijn. Je hebt simpelweg minder te vermelden dan iemand met een langere levensloop. Maar als je relevante ervaringen naast je studie of in het begin van je carrière hebt meegekregen, is dit een uitstekende manier om te laten zien wat je in je mars hebt.

Daarnaast is het voor de ervaren sollicitant een uitermate geschikte manier om je te onderscheiden. Veel organisaties zien graag sollicitanten die naast hun dagelijkse werk op andere manieren ervaring hebben opgedaan en in staat zijn de competenties die ze bezitten te kunnen onderbouwen.

#2 Persoonlijkheid laten doorschijnen

De nevenactiviteiten die je in je vrije tijd uitvoert, zeggen veel over jou als persoon. Een organisatie is hierdoor beter in staat een beeld over je te vormen. Door het vermelden van deze activiteiten kun je een bedrijf laten zien dat je bijvoorbeeld veel verantwoordelijkheid aankan of maatschappelijk betrokken bent.

Ga van te voren wel goed na welk beeld je wil schetsten. Waneer je betrokken bent bij een politieke of religieuze instantie is het niet relevant om de nadruk te leggen op de instantie. Wel relevant zijn de werkzaamheden en de toegevoegde waarde die je hebt geleverd.

#3 Een gat in je cv opvullen

Als je een tijd lang geen baan hebt gehad, dan ontstaat er een gat in je cv. Om dit gat te compenseren kun je aantonen dat je je in deze periode toch hebt ontwikkeld en ervaring hebt opgedaan.

Het vermelden van nevenactiviteiten kan een effectief middel zijn om het gat in je cv op te vullen. In dit blog lees je er meer over.

Wanneer je inactief bent geweest op de arbeidsmarkt, betekent dat niet je dat inactief bent geweest op sociaal vlak. Sommige nevenactiviteiten lijken in het eerste instantie niet aan te sluiten bij de verantwoordelijkheden en werkzaamheden van de functie waarop je solliciteert. Echter, als je dieper graaft, vind je vaak een aantal vaardigheden en competenties die overdraagbaar zijn.

#4 Belangrijke informatie voor bedrijf

Nevenactiviteiten kunnen een grotere rol spelen dan soms gedacht wordt. Ook dit is belangrijk om in je afweging mee te nemen, want veel bedrijven hebben liever dat je niet te veel betrokken bent bij nevenactiviteiten.

In de uren dat je niet aan het werk bent voor een organisatie is het aan jou om te kiezen hoe je jouw tijd besteed. Toch kan dit voor een organisatie van belang zijn. Reden hiervoor kunnen zijn:

  • Het bezitten van een eigen bedrijf die in een bepaalde vorm concurreert met de organisatie.
  • Tijdgebrek of concentratieproblemen.
  • Belangenverstrengeling.

In sommige situaties is het dus van belang dat je eerlijk dient aan te geven dat je naast je werk bepaalde activiteiten uitvoert. Het komt regelmatig voor dat er in de arbeidsovereenkomst regels worden opgenomen over het uitvoeren van nevenactiviteiten.

Relevantie

Het kan zijn dat bij een sollicitatie bij bedrijf A een activiteit relevant is, maar bij bedrijf B minder of helemaal niet. Het is daarom erg belangrijk om te kijken naar de relevantie van een activiteit ten opzichte van een functie en organisatie.

Zet een aantal taken die je hebt uitgevoerd op een rij en ga na op welke manier deze hebben bijgedragen aan jouw competenties. Als deze aansluiten bij competenties die relevant zijn voor de functie, dan is dit een uitstekende toevoeging voor je cv. Is het niet relevant? Schrap het dan van je cv.

Als je nooit relevante nevenactiviteiten hebt uitgevoerd, is het niet verstandig om deze te gaan verzinnen. Het is een optioneel onderdeel en alleen relevant als je ook daadwerkelijk activiteiten hebt uitgevoerd en waarvan je iets hebt geleerd.

Mocht je met oog op de toekomst graag je uitgangspositie voor een baan willen versterken, dan is het een mooie motivatie om te starten met een activiteit die bij jouw past.

Op zoek naar mooie cv templates? Bekijk hier onze cv templates en maak gemakkelijk jouw perfecte cv!

Manier van vermelden

Nevenactiviteiten kunnen soms veel toevoegen aan je cv, maar soms ook bijna niets. Afhankelijk van de relevantie, kun je de plek op je cv bepalen. Hierbij geldt: hoe relevanter de nevenactiviteiten, hoe hoger je het op je cv plaatst.

Over het algemeen worden nevenactiviteiten vermeld na de onderdelen opleidingen en werkervaring. Mocht je cursussen, trainingen of andere zaken hebben die voor jou meer waarde bieden, dan kun je deze eerder vermelden.

Mocht je meerdere nevenactiviteiten vermelden op je cv dan is het verstandig deze in dezelfde chronologische volgorde te plaatsten als je met je opleidingen en werkervaring hebt gedaan. Vermeld daarbij de begin- en einddatum van het uitvoeren van de activiteit.

Beschrijf de rol die je had en geef daarnaast een korte toelichting. In het sollicitatiegesprek kun je verdere uitleg geven over de bijdrage aan je competenties. Zorg er dus voor dat je een onderbouwing kunt geven. Een tweetal voorbeelden:

01/2018 - 07/2018

Vrijwilligerswerk voetbalvereniging

Verantwoordelijk voor (logistieke) planning en organiseren van sponsorevenementen.

03/2012 - 05/2017

Beheren van bankrekeningen en budget

Verantwoordelijk voor financiële planning, afhandelen van facturen en bijhouden van administratie.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Verrijk je cv met nevenactiviteiten!

Nevenactiviteiten zijn activiteiten die je uitvoert naast je opleiding of werk. Het verschil met hobby’s is voornamelijk de verantwoordelijkheid die met de activiteit gemoeid is. Deze bijkomende activiteiten hebben vaak te maken met maatschappelijke betrokkenheid.

Met behulp van nevenactiviteiten kun je relevante competenties en vaardigheden tonen op je cv. Daarbij is dit een uitstekende manier om te laten zien je wie je bent als persoon! Naast nevenactiviteiten kun je nog meer onderdelen tonen op je cv, bekijk hier de checklist!

Stelling: Minder relevante nevenactiviteiten vermelden op je cv is beter dan geen nevenactiviteiten vermelden!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie?

0 Reactie op "Verrijk je cv met nevenactiviteiten"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent