Hoe maak je als starter indruk met je cv en motivatiebrief?

  • Pascal Joore
  • 26 januari 2016

Je bent net afgestudeerd, je barst van de ambitie en je kunt na al die jaren eindelijk op zoek naar een echte fulltime baan.

Enthousiast begin je aan de zoektocht, maar na het zien van een aantal vacatures zakt de moed je in de schoenen. Bij elke vacature wordt een minimum van één tot drie jaar werkervaring geëist.

Wat moet je nu doen? Ga je op zoek naar een baan onder je niveau of ga je toch solliciteren?

Profileren als starter

Het vinden van een geschikte vacature is voor starters vaak niet lastig… uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek echter wel.

Een veelvoorkomend probleem bij starters is het gebrek aan werkervaring. Sommigen hebben naast hun studie een bijbaantje gehad of bij een studentenvereniging gezeten, maar ook met die ervaring kom je vaak niet in de buurt van de hoge eisen die door werkgevers worden gesteld.

Om je als starter toch te kunnen profileren op de arbeidsmarkt moet je het gebrek aan werkervaring in je cv en motivatiebrief weten te compenseren. Hoe je dat doet lees je deze week in ons blog.

Curriculum Vitae

Jouw curriculum vitae (letterlijke vertaling: levensloop) omschrijft wat je in het verleden hebt gedaan… niet wat je in de toekomst gaat doen.

Voor starters vormt het schrijven van een cv dan ook de grootste uitdaging bij een sollicitatie. Je hebt simpelweg minder te vermelden dan iemand met een langere levensloop.

Het belangrijkste waar je als starter op moet letten is relevantie. De relevantie van je studie, bijbanen en nevenactiviteiten bepalen de indeling van je cv. Afhankelijk van de vacature moet je zelf inschatten welk onderdeel het meest belangrijk is.

Cv tips voor de starter

#1 Schrijf een sterke samenvatting

Open je cv met een korte samenvatting. Het is de ideale manier om de aandacht van een recruiter of werkgever te trekken.

Focus je in de samenvatting op de toekomst en wees niet te objectief. Laat naast jouw sterke punten en je toegevoegde waarde ook jouw persoonlijkheid doorschijnen in de samenvatting. Dat is waar je als starter mee moet scoren.

Probeer in 2 tot 4 zinnen de lezer nieuwsgierig te maken naar de rest van je cv en motivatiebrief.

#2 Vermeld vakken van het laatste studiejaar

Het laatste studiejaar is het meest relevant voor de werkgever. Vermeld op je cv dus de vakken die je hebt gevolgd, eventueel met de behaalde cijfers erbij.

Door de relevante theoretische kennis waarover je beschikt te tonen, laat je zien dat je potentie hebt. Hoe meer potentie de werkgever ziet, hoe meer hij/zij bereid is te investeren in een nieuwe werknemer.

#3 Aparte vermelding van afstudeerstage/scriptie

Jouw afstudeerstage of scriptie is een belangrijk onderdeel van je cv, omdat het jouw persoonlijke werk is. Het is iets waar je zelf voor hebt gekozen. Je scriptie representeert dus hetgeen waar je voor gestudeerd hebt, waar je interesses liggen en waar je in de toekomst mee aan de slag wilt.

Vanzelfsprekend moet de stage of scriptie wel in lijn liggen met de functie die je ambieert. 

#4 Focus op competenties en vaardigheden

Bij een gebrek aan werkervaring is het aan te raden om je te focussen op relevante competenties en vaardigheden.

Denk hierbij aan competenties en vaardigheden die je hebt ontwikkelt tijdens het studeren, het uitoefenen van je hobby’s of het verrichten van nevenactiviteiten. Wanneer je tijdens je studie een groepsopdracht moest uitvoeren, welke rol nam je dan in? Was jij iemand die de meetings plande of vervulde jij direct vanaf het begin de rol als leider?

#5 Noem al je computervaardigheden

De computervaardigheden van starters zijn over het algemeen goed (lees: beter dan de meeste oudere werknemers in een organisatie).

Tegenwoordig is het voor starters voor de hand liggend dat je met Excel, Word of andere tekstverwerkers om kunt gaan. Dit betekent echter niet dat ze minder belangrijk zijn voor de werkgever. Vermeld ze dus!

#6 Minder is meer

Veel starters denken dat je met twee pagina’s meer indruk maakt dan met één, maar dat is zeker niet waar.

Door het gebrek aan werkervaring zul je, hoe vervelend dat ook is, in veel gevallen minder relevant zijn dan niet-starters. Wanneer jouw cv dan ook nog eens onnodig lang is en niet to the point, vergroot je de kans dat recruiters jouw cv in de prullenbak gooien voordat ze alles hebben gelezen.

Voorkom dus dat je de aandacht van de recruiter kwijtraakt door geen irrelevante informatie te vermelden. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Tips voor de motivatiebrief

Bij het schrijven van een motivatiebrief ligt de focus op de toekomst en die heb jij als starter nog helemaal voor je liggen. Jouw motivatiebrief is dus hét onderdeel waarop jij moet scoren.

Naast de tips die voor elke sollicitant gelden moet je als starter iets extra’s doen om het gebrek aan ervaring te compenseren.

#1 Overtuig met enthousiasme en persoonlijkheid

Je hebt een vacature gevonden die aansluit bij je interesses. Je bent ambitieus, je wilt graag aan de slag, je bent bereid hard te werken en je bent leergierig. Het is jouw taak om dit te vertalen naar een sterke motivatiebrief, waarin jouw enthousiasme en persoonlijkheid duidelijk naar voren komen.

Het tonen van persoonlijkheid is net zo belangrijk als het tonen van enthousiasme. Wanneer je een raakvlak creëert met de recruiter maak je namelijk meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. En een raakvlak creëer je het best door een persoonlijke touch aan je motivatiebrief te geven.

#2 Noem de voordelen van het gebrek aan werkervaring

Een gebrek aan werkervaring is niet per se negatief. Sterker nog, het biedt allerlei voordelen.

Zo kan een gebrek aan ervaring bijdragen aan innovatie, omdat je nog niet wordt beperkt door procedures of routines. Goede ideeën ontstaan door out-of-the-box te denken. Mensen met werkervaring denken in een bepaald patroon en zijn daar dus minder goed in.

Daarnaast kan een onervaren werknemer nog gevormd worden naar hetgeen nodig is binnen de organisatie. Ook hier geldt wederom dat werkervaring een belemmering vormt. In dit geval heeft werkervaring een negatief effect op de ‘kneedbaarheid’ van een werknemer.

Wees niet bang om dergelijke voordelen te benoemen in je motivatiebrief.

3. Vermijd abstracte uitspraken

Wanneer je geen relevante werkervaring hebt, is dat jammer, maar ga geen abstracte zinnen formuleren om indruk te maken.

Een voorbeeld: “Voor bedrijf X heb ik bijgedragen aan de optimalisatie van het bedrijfsproces”.   

Wat heb je bijgedragen? Over wat voor bedrijfsproces heb je het? Wat was het resultaat?

Werkgevers zijn op zoek naar concrete kennis, ervaringen en competenties. Wanneer je te abstract bent schrik je de lezer af, met als gevolg dat ze de relevante onderdelen van de brief ook niet lezen.

4. De STAR-methode is ook zonder werkervaring mogelijk

In een sterke motivatiebrief koppel je jouw ervaring aan hetgeen in de vacature van je wordt gevraagd. Een handig hulpmiddel hierbij is de STAR-methode. Hierbij toon je jouw competenties door situaties uit het verleden te beschrijven.

Hoe relevanter de situatie uit het verleden, hoe beter. Dit betekent echter niet dat het een werkgerelateerde situatie moet zijn.

Competenties ontwikkel je bijvoorbeeld ook door te reizen, een conflict op te lossen of door met andere studenten aan een project te werken.

Extra tools

Wanneer je de aandacht van een recruiter niet kan trekken met behulp van je werkervaring, zul je dat op een andere manier moeten doen.

Zodra je de aandacht hebt, kun je de recruiter of werkgever overtuigen met je motivatiebrief. Maar voordat je die aandacht daadwerkelijk krijgt, moet je soms wat verder gaan dan de gemiddelde sollicitant.

Wees dus niet bang om een modern cv te maken of een creatieve sollicitatie de deur uit te doen.

Mocht dat niet gek genoeg zijn, kun je altijd nog een stapje verder gaan door op een ongebruikelijke manier werk te vinden.

Dergelijke methodes kunnen de oplossing bieden wanneer je het gevoel hebt dat jouw sollicitaties in de prullenbak belanden, voordat ze überhaupt worden bekeken. 

Profileren als starter

Laat je niet ontmoedigen door de hoge eisen die werkgevers stellen. Open je cv met een sterke samenvatting en focus vervolgens op je competenties. Maak de recruiter/werkgever nieuwsgierig naar jouw motivatiebrief, vermijd abstracte uitspraken en overtuig de recruiter met je enthousiasme en persoonlijkheid. Succes!

Stelling: Werkgevers stellen te hoge eisen in vacatures voor startersfuncties!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

 

1 Reactie op "Hoe maak je als starter indruk met je cv en motivatiebrief?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • x
    • 27 oktober 2020

    Waardevol artikel! Wellicht is het een mooie aanvulling om toe te lichten hoe je om moet gaan met andere ‘gebreken’ in je cv en motivatiebrief. Neem bijvoorbeeld het niet (goed genoeg) spreken van een tweede vreemde taal, of het gebrek van passende achtergrond (te specialistisch of juist te breed bijvoorbeeld).