Hoe benadruk je soft skills tijdens het solliciteren? 5 tips

 • Natasja van Wijk
 • 30 april 2024

Elke vacaturetekst wordt gekenmerkt door een aantal vaardigheden die cruciaal zijn om de functie uit te voeren. Om kans te maken op de baan, moet je laten zien dat je over deze vaardigheden beschikt. 

Voor hard skills, zoals de talen die je spreekt, gaat dit relatief makkelijk. Je vermeldt ze op je cv, je stuurt desnoods een certificaat toe of je spreekt de talen tijdens het sollicitatiegesprek.

Voor andere vaardigheden is dit echter veel lastiger. Denk bijvoorbeeld aan het empathisch vermogen waarover iemand beschikt. Hoe overtuig je een werkgever van het feit dat je je goed kunt inleven in anderen?

Dit soort, minder tastbare, vaardigheden worden ook wel soft skills genoemd. Ze zijn moeilijk om aan te tonen, maar noodzakelijk om de baan binnen te slepen. En juist omdat ze moeilijk aantoonbaar zijn, geven we in dit blog 5 tips!

Het verschil tussen hard en soft skills

Ongeacht de functie waarop je solliciteert, kun je de vereiste vaardigheden onderverdelen in twee verschillende soorten: hard skills en soft skills.

Hard skills zijn meetbare en functionele vaardigheden die makkelijk zijn vast te stellen door een werkgever of recruiter. Ze zijn aan te leren en daardoor vaak ook vakgerelateerd. Denk bijvoorbeeld aan de talen die je spreekt of de softwarepakketten die je kunt toepassen. Hard skills zijn over het algemeen makkelijk om op papier te zetten.

Soft skills zijn minder tastbaar dan hard skills en daardoor ook lastiger om vast te stellen door een werkgever. Het zijn interpersoonlijke vaardigheden die onder andere bepalen hoe jij communiceert met anderen, hoe jij denkt over jezelf en hoe jij emotioneel reageert op bepaalde situaties.

Een aantal voorbeelden:

 • samenwerken
 • betrouwbaarheid
 • enthousiasme
 • zelfbewustzijn
 • netwerken
 • motiveren
 • inspireren
 • stressbestendigheid

Hoewel beide soorten vaardigheden belangrijk zijn tijdens het solliciteren, is het veel lastiger om je soft skills aan de man te brengen. Simpelweg omdat ze niet goed te communiceren zijn. Hieronder volgen een vijftal tips om je soft skills te benadrukken.

#1 Weet welke soft skills belangrijk zijn

Elke functie en ieder mens is uniek. Dit betekent ook dat de soft skills die je moet benadrukken per sollicitatie verschillen.

Om erachter te komen welke soft skills de werkgever belangrijk vindt, moet je de vacaturetekst en organisatie onder de loep nemen.

Vacaturetekst

Analyseer de vacaturetekst en kijk daarbij verder dan het onderdeel waarin de vereiste vaardigheden worden opgesomd:

 • Welke werkzaamheden ga je uitvoeren?
 • Welke vaardigheden zijn noodzakelijk om deze werkzaamheden succesvol uit te voeren?
 • Welke rollen ga je vervullen?
 • Kom je in een groot of klein team te werken?
 • Hebben jouw toekomstige collega’s dezelfde achtergrond als jij of moet je samenwerken met mensen uit verschillende disciplines?

De antwoorden op de bovenstaande vragen bepalen grotendeels welke soft skills nodig zijn om de functie succesvol uit te voeren (en dus ook of jij kans maakt op de baan).

Voorbeeld:

Wanneer in de vacaturetekst staat dat je als vertegenwoordiger regelmatig klanten gaat bezoeken met je collega, kun je de conclusie trekken dat je de behoeften van de klant moet begrijpen (inlevingsvermogen) en dat je goed overweg moet kunnen met je collega (samenwerken).

Organisatie

Neem naast de vacaturetekst ook de organisatie onder de loep om bijvoorbeeld vast te stellen wat voor bedrijfscultuur er heerst. De bedrijfscultuur bepaalt namelijk wat de afstand is tussen afdelingen en hoe mensen met elkaar communiceren.

Om in een cultuur te passen, moet je op emotioneel en sociaal gebied (enigszins) overeenkomen met je collega’s. Neem dus ook even de tijd om bijvoorbeeld op LinkedIn je toekomstige collega’s te bestuderen.

#2 Selecteer je sterkste soft skills

Maak aan de hand van de bovenstaande tip een lijst van soft skills die nodig zijn om de baan binnen te slepen. Vergelijk de lijst met de vaardigheden waarover je beschikt en maak vervolgens een selectie die je gaat gebruiken voor je sollicitatie.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Vermeld ze op je cv

Er heerst de misvatting dat het cv focust op het verleden en een opsomming is van gevolgde opleidingen en voormalige functies. Echter, hebben de strikte regels van het traditioneel cv de afgelopen jaren ruimte gemaakt voor vrijheid en creativiteit.

Door deze ontwikkeling heb je de vrijheid om bijvoorbeeld een extra onderdeel te voegen waarin je je soft skills presenteert. Let er wel op dat de extra onderdelen bijdragen aan de relevantie van je cv, anders kan het averechts werken.

Noem 3 tot 5 vaardigheden en licht kort toe waarom ze bij jou horen.

Voorbeeld:

Motiveren: ik motiveer mijn collega’s door vertrouwen en betrokkenheid te tonen. Dit uit zich onder andere in het geven van verantwoordelijkheid en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling.

Je kunt er ook voor kiezen om de soft skills te verwerken in de beschrijving van je werkervaring. Dit is echter alleen mogelijk als je over voldoende werkervaring beschikt.

#4 Benadruk ze in jouw motivatiebrief

Naast het cv, biedt de motivatiebrief een goede mogelijkheid om beide soorten vaardigheden te presenteren. Wanneer het aankomt op soft skills, zul je echter meer moeite moeten doen om de werkgever te overtuigen dan bij hard skills.

Simpelweg zeggen dat je een goede leider bent, is niet voldoende om indruk te maken. Soft skills zeggen iets over je sociale en emotionele intelligentie. Door de complexiteit ervan is het belangrijk om je uitspraken te onderbouwen met relevante praktijkvoorbeelden uit het verleden.

Gebruik bij het benoemen van je vaardigheden de STAR-methode. Hoe concreter de praktijkvoorbeelden zijn, hoe geloofwaardiger je overkomt.

Raak bij het schrijven de praktijkvoorbeelden de relevantie ervan niet uit het oog. Met relevante voorbeelden kun je jouw vaardigheden direct vertalen naar een voordeel voor de werkgever.

#5 Benadruk ze tijdens het sollicitatiegesprek

Hoe goed je schriftelijke vaardigheden ook zijn, tijdens een face-to-face gesprek komen je soft skills duidelijker naar voren dan in een cv of motivatiebrief.

De manier waarop je iemand begroet, de toon waarop je praat, het gebruik van stiltes, de klik die je hebt met je gesprekspartner, de manier waarop je reageert en het gebruik van lichaamstaal zegt allemaal iets over je soft skills.

Om tijdens een gesprek de juiste soft skills te benadrukken, is het belangrijk om in lijn te handelen met het gedrag dat bij de betreffende skills hoort.

Je zult wellicht denken dat dit vanzelf gaat, maar wanneer je zenuwachtig bent of moeilijke vragen krijgt voorgeschoteld, ga jij je misschien wel anders gedragen.

Bereid je dus goed voor en oefen desnoods met een vriend of familielid. Hoe meer onzekerheden je wegneemt, hoe beter jij jezelf kunt zijn!

Zorg er ook voor dat je genoeg praktijkvoorbeelden hebt waaruit blijkt hoe je jouw soft skills hebt toegepast.

Bij het vaststellen van gedrag, wordt vaak doorgevraagd met “Kun je een voorbeeld geven waarin je dat gedrag hebt vertoond en tot welk resultaat dat heeft geleid?”. Door je voor te bereiden, kom je niet met een mond vol tanden te staan.

Soft skills benadrukken tijdens het solliciteren

Soft skills zijn moeilijk om aan te tonen, maar noodzakelijk om de baan binnen te slepen. Zorg er dus voor dat je weet welke soft skills belangrijk zijn en over welke soft skills je beschikt. Vermeld ze in je cv en motivatiebrief en laat ze zien tijdens het gesprek door je op de juiste manier te gedragen!

  Update: Dit blog verscheen voor het eerst op 3 augustus 2017 en werd op 30 april 2024 geactualiseerd.  

Stelling: Soft skills zijn belangrijker dan hard skills tijdens het solliciteren!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

2 Reacties op "Hoe benadruk je soft skills tijdens het solliciteren? 5 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Corine Beerepoot
  • 17 augustus 2017

  Eens, alleen al omdat je je soft skills (bijv. enthousiasme, communicatief sterk, inlevingsvermogen, overtuigingskracht) kunt gebruiken om de ander te overtuigen van je hard skills.

  • Soft skills cv
  • 12 oktober 2018

  Focus op de vaardigheden die jij waardevol vindt en doe moeite om ze verder te ontwikkelen. Het loont om de soft skills op je cv te zetten waar je al goed in bent, om die nóg beter te maken. In plaats van een set nieuwe skills aan te leren en overal ‘gemiddeld’ in te zijn.