6 redenen waarom vrijwilligerswerk doen goed is voor op je cv

  • Lars Tertoolen
  • 10 maart 2020

Niemand hoeft je te vertellen waarom vrijwilligerswerk doen goed is voor de maatschappij, maar heeft iemand je al verteld dat het ook uitstekend is voor op jouw cv?

Aankomende vrijdag en zaterdag op 13 en 14 maart is het weer tijd voor NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Een prachtig initiatief waarbij duizenden mensen zich inzetten voor de samenleving. Naast deze twee dagen zijn er veel mensen die zich elke dag ontzettend hard inzetten voor anderen.

Het uitvoeren van vrijwilligerswerk verbetert de samenleving, maar het biedt ook nieuwe kansen voor je carrière. Deze week geven we 6 redenen waarom vrijwilligerswerk doen goed is voor op je cv!

Wat is vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk wordt beschreven als een onbetaalde activiteit waarbij je tijd vrijmaakt om een​ organisatie, vereniging of een persoon te helpen. Meestal is vrijwilligerswerk gericht op het ondersteunen van anderen. Vaak is dat bij een maatschappelijke organisatie zonder winstoogmerk of particulieren die ondersteuning goed kunnen gebruiken.

Één van de voordelen van vrijwilligerswerk is de impact op de gemeenschap. Onbetaalde vrijwilligers zijn vaak de lijm die een gemeenschap bij elkaar houdt. Door vrijwilligerswerk kun je contact maken met je gemeenschap en er een betere plek van maken.

Waarom is vrijwilligerswerk doen goed voor je cv?

Vrijwilligersactiviteiten uitvoeren draagt ontzettend goed bij aan de samenleving. Daarnaast is vrijwilligerswerk uitstekend voor op je cv.

#1 Werkervaring

Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om ervaring op te doen in een bekend of nieuw vakgebied. Het kan een werkgever laten zien dat je de competenties en vaardigheden hebt waarnaar ze op zoek zijn bij een potentiële werknemer. Een voordeel van het vermelden van vrijwilligerswerk op je cv is het inzichtelijk maken van deze ervaring.

Zeker als starter kan het van grote waarde zijn. Je hebt simpelweg minder te vermelden dan iemand met een langere levensloop. Maar als je relevante ervaringen naast je studie of in het begin van je carrière hebt meegekregen, is dit een uitstekende manier om te laten zien wat je in je mars hebt.

Daarnaast is het voor de ervaren sollicitant een uitermate geschikte manier om je te onderscheiden. Veel organisaties zien graag sollicitanten die naast hun dagelijkse werk op andere manieren ervaring hebben opgedaan en in staat zijn de competenties die ze bezitten te kunnen onderbouwen.

#2 Vrijwilligerswerk vult gaten op

Als je een tijd lang geen baan hebt gehad, dan ontstaat er een gat in je cv. Om dit gat te compenseren kun je aantonen dat je je in deze periode toch hebt ontwikkeld en ervaring hebt opgedaan. Wanneer je inactief bent geweest op de arbeidsmarkt, betekent dat niet dat je inactief bent geweest op privégebied.

Het vermelden van vrijwilligerswerk kan een effectief middel zijn om het gat in je cv op te vullen.

#3 Persoonlijke ontwikkeling

Vrijwilligerswerk geeft je de kans om voort te bouwen op vaardigheden die je al hebt en nieuwe te leren. Je kunt bijvoorbeeld een andere taal of spreekvaardigheid in het openbaar gebruiken, computervaardigheden ontwikkelen of sociale vaardigheden verbeteren.

Deze ontwikkelde vaardigheden en competenties staan goed op je cv en zijn uitstekend te onderbouwen met voorbeelden uit je vrijwilligerswerk. Gebruik daarvoor de STARR-methode!

#4 Zelfvertrouwen

Al is zelfvertrouwen minder relevant voor je cv, het kan een belangrijke factor zijn in een sollicitatie. Je zelfvertrouwen behouden is vooral belangrijk als je een tijdje werkloos bent geweest. Het helpt ook wanneer je ontmoedigd bent in je zoektocht naar een nieuwe baan of loopbaanrichting.

En vrijwilligerswerk kan je helpen zelfvertrouwen te winnen. Je gaat je actief, nuttig en productief voelen. Daarnaast kan je door vrijwilligerswerk achterhalen van welke werkzaamheden je energie krijgt en dit meenemen in je carrièrekeuzes.

Noteer je vrijwilligerswerk op je cv en licht in je motivatiebrief toe wat je voor waardevolle ontdekkingen hebt opgedaan tijdens het uitvoeren ervan.

#5 Netwerk

Netwerken is het opbouwen en onderhouden van langdurige relaties, die wederzijds voordelig zijn en die van belang kunnen zijn bij het realiseren van doelen in zowel je carrière als je privé-leven. Vrijwilligerswerk geeft je de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en je netwerk uit te breiden.

Wanneer je een vrijwilligersrol kiest met aan je carrière gerelateerde werkzaamheden, heb je grote kans dat je mensen tegenkomt met vergelijkbare interesses of die werkzaam zijn in hetzelfde werkgebied.

Vrijwilligerswerk op je cv kan dus bijdragen aan het netwerk wat je meeneemt naar een nieuwe functie. Wanneer iemand uit je vrijwilligersnetwerk zo relevant is in je werkgebied kun je deze zelfs gebruiken als een referentie op je cv.

#6 Positieve indruk

Vrijwillige werkzaamheden die je in je vrije tijd uitvoert, zeggen veel over jou als persoon. Een organisatie is hierdoor beter in staat een beeld over je te vormen. Door het vermelden van deze activiteiten kun je een bedrijf laten zien dat je bijvoorbeeld maatschappelijk betrokken bent.

Het wordt algemeen erkend dat vrijwilligerswerk de gemeenschap ten goede komt en ondersteuning en middelen biedt aan degenen die het het hardst nodig hebben. Hierdoor kijken werkgevers over het algemeen positiever naar sollicitanten die vrijwilligerswerk op hun cv hebben. Het maakt een hele positieve indruk.

Vrijwilligerswerk laat ook zien dat je toegewijd bent. Dit kan echt helpen om je cv op te laten vallen, omdat veel werkgevers naar deze kwaliteit zoeken bij het scannen door cv’s.

Vrijwilligerswerk op je cv

Vrijwilligerswerk valt bij een sollicitatie onder nevenactiviteiten. Een nevenactiviteit of nevenfunctie is een verrichting die niet de belangrijkste of hoofdactiviteit van iemand is. Het zijn bijkomende activiteiten naast je gebruikelijke werk of opleiding. 

Nevenactiviteiten kunnen soms veel toevoegen aan je cv, maar soms ook bijna niets. Afhankelijk van de relevantie, kun je de plek op je cv bepalen. Hierbij geldt: hoe relevanter de nevenactiviteiten, hoe hoger je het op je cv plaatst.

Over het algemeen worden nevenactiviteiten vermeld na de onderdelen opleidingen en werkervaring. Mocht je cursussen, trainingen of andere zaken hebben die voor jou meer waarde bieden, dan kun je deze eerder vermelden.

Mocht je meerdere nevenactiviteiten vermelden op je cv dan is het verstandig deze in dezelfde chronologische volgorde te plaatsten als je met je opleidingen en werkervaring hebt gedaan.

Het kan zijn dat bij een sollicitatie bij bedrijf A een vrijwilligersactiviteit relevant is, maar bij bedrijf B minder of helemaal niet. Het is daarom erg belangrijk om te kijken naar de relevantie van je vrijwilligerswerk ten opzichte van een functie en organisatie.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Voorbeeld van vrijwilligerswerk op je cv

Mochten taken of verantwoordelijkheden tijdens je vrijwilligerswerk relevant zijn, vermeld het dan met een korte toelichting. Vermeld daarbij de begin- en einddatum van het uitvoeren van de activiteit. In het sollicitatiegesprek kun je verdere uitleg geven over de bijdrage aan je competenties. Zorg er dus voor dat je een onderbouwing kunt geven.

Een tweetal voorbeelden:

01/2018 – 07/2018

Vrijwilligerswerk voetbalvereniging

Verantwoordelijk voor (logistieke) planning en organiseren van sponsorevenementen.

03/2012 – 05/2017

Beheren van bankrekeningen en budget tennisvereniging

Verantwoordelijk voor financiële planning, afhandelen van facturen en bijhouden van administratie.

Het kan goed dat voor een specifieke sollicitatie je vrijwilligerswerk minder relevant is. Dan kun je er ook voor kiezen om het beknopt op je cv te zetten. Wellicht heeft jouw vrijwilligerswerk raakvlakken met de interesses van een recruiter. Op die manier kun je dan mooi een persoonlijke band opbouwen tijdens het gesprek. Noteer je vrijwilligerswerk dan korter:

vrijwilligerswerk-cv-afbeelding-1
vrijwilligerswerk-cv-afbeelding-2
Zoek jij een mooi cv waar je jouw vrijwilligerswerk kan weergeven? Bovenstaande en meer manieren van weergave zijn makkelijk en mooi weer te geven met onze cv templates!

Geef je cv een boost met vrijwilligerswerk!

Het uitvoeren van vrijwilligerswerk verbetert de samenleving, maar het biedt ook nieuwe kansen voor je carrière. Daarnaast is vrijwilligerswerk uitstekend voor op je cv. Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om ervaring op te doen in een bekend of nieuw vakgebied. Het vermelden van vrijwilligerswerk kan ook een effectief middel zijn om het gat in je cv op te vullen. Verder geeft vrijwilligerswerk je de kans om voort te bouwen op vaardigheden die je al hebt en nieuwe te leren. Ook geeft het je de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en je netwerk uit te breiden. Het wordt algemeen erkend dat vrijwilligerswerk de gemeenschap ten goede komt en ondersteuning en middelen biedt aan degenen die het het hardst nodig hebben. Hierdoor kijken werkgevers over het algemeen positiever naar sollicitanten die vrijwilligerswerk op hun cv hebben. Het maakt een hele positieve indruk! Bekijk hier de checklist om alle onderdelen op jouw cv correct te tonen!

Stelling: wel of geen vrijwilligerswerk op je cv kan écht het verschil maken in een sollicitatie!

Eens of Oneens? Laat het ons weten in de reacties 

   

0 Reactie op "6 redenen waarom vrijwilligerswerk doen goed is voor op je cv"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent