Benadruk je vaardigheden met het vaardigheden-cv: 6 tips

 • Pascal Joore
 • 22 november 2016

Heb je weinig werkervaring om mee te pronken? Ga je een carrièreswitch maken? Of wil je simpelweg de nadruk leggen op de vaardigheden waarover je beschikt?

Gebruik dan een vaardigheden-cv voor je volgende sollicitatie!

Als werkzoekende moet je een cv kiezen waarmee jij jezelf het best kunt verkopen. In de bovenstaande scenario’s vormt het vaardigheden-cv de ideale mogelijkheid om jezelf aan te prijzen.

In een vaardigheden-cv ligt de nadruk namelijk niet op een chronologische opsomming van je werkervaring, maar op (overdraagbare) vaardigheden, competenties en prestaties. Hierdoor kun je een gebrek aan ervaring compenseren en alsnog kans maken op de baan die je graag wilt.

Om je te helpen bij het schrijven van een vaardigheden-cv (ook wel competentie-cv genoemd), geven we deze week 6 tips!

Indeling vaardigheden-cv

Het vaardigheden-cv bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Persoonsgegevens (tip 1)
 • Samenvatting (tip 2)
 • Competenties en vaardigheden (tip 3)
 • Prestaties (tip 4)
 • Werkervaring uitgedrukt in rollen (tip 5)
 • Opleidingen (tip 6)

Afhankelijk van de relevantie van je opleidingen kun je ervoor kiezen om het onderdeel verder naar boven te plaatsen. Voor een starter zijn de gevolgde opleidingen bijvoorbeeld belangrijker dan voor een senior die al jaren geen opleiding meer heeft gevolgd.

#1 Persoonsgegevens

Vul hier je persoonsgegevens in zoals je naam, adres, geboortedatum, geslacht, nationaliteit en contactgegevens.

Vermeld bij de contactgegevens minstens een e-mailadres en telefoonnummer, zodat de werkgever je makkelijk kan benaderen. Het doel van je sollicitatie is immers om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Om een goede indruk te maken, is het belangrijk om bij het solliciteren de sollicitatie-etiquette te hanteren. Gebruik een zakelijk e-mailadres om professioneel over te komen. Maak desnoods een nieuw e-mailadres aan als je er geen hebt.

#2 Samenvatting

Veel werkzoekenden kiezen voor een vaardigheden-cv wanneer ze een carrièreswitch maken of een gat in hun cv hebben.

In dit soort gevallen moet je elke mogelijkheid aangrijpen om het gebrek aan werkervaring te compenseren. Eén van deze aangewezen mogelijkheden is de persoonlijke samenvatting.

Door een samenvatting bij je cv te betrekken, creëer je de mogelijkheid om jezelf in twee tot vier zinnen te verkopen. Probeer de aandacht van de recruiter te trekken, je enthousiasme door te laten schemeren en de lezer nieuwsgierig te maken naar de rest van het cv. Benadruk je motivatie om voor het bedrijf te werken en laat tegelijkertijd je toegevoegde waarde zien.

Als je een carrièreswitch maakt, is het aan te raden om je keuze voor de switch te verklaren in de samenvatting. Laat zien dat het een logische stap is in je carrière om onzekerheden bij de werkgever weg te nemen.

#3 Competenties en vaardigheden

In dit onderdeel beschrijf je over welke competities en vaardigheden je beschikt. Het is aan te raden om dit onderdeel per sollicitatie/vacature te herzien, omdat elke functie en elk bedrijf unieke kenmerken heeft.

Om de kans op een baan te vergroten, dien je je vaardigheden zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij het functieprofiel. Analyseer de vacature en bepaal welke vaardigheden noodzakelijk zijn om de functie succesvol uit te kunnen voeren.

Ga vervolgens op zoek naar de competities en vaardigheden waarover je beschikt. Blik terug op je sociale en professionele leven en zoek naar alle bruikbare informatie die je kunt gebruiken.

Kies een vijftal competenties en vaardigheden uit die significant bijdragen aan het uitvoeren van de functie. Beschrijf vervolgens aan de hand van de STAR-methode waarom jouw unieke kwaliteiten van toegevoegde waarde zijn voor de werkgever.

Neem hier rustig de tijd voor. Met een gezonde dosis creativiteit kun je jouw competenties en vaardigheden redelijk eenvoudig vertalen naar voordelen voor de werkgever.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Prestaties

Benoem in dit onderdeel een aantal opmerkelijke prestaties die je hebt geleverd. Het is belangrijk dat de prestaties relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Je hoeft dus niet per se aan je grootste prestaties ooit te denken.

Misschien heb je tijdens het beoefenen van je hobby of tijdens je studie een prestatie geleverd die toen niet zo bijzonder was, maar die in de context van de beoogde functie ineens erg relevant is.

Probeer in dit gedeelte van je cv elke uitspraak die je doet te onderbouwen met concrete resultaten. Denk aan het aantal klanten dat je hebt binnengehaald, omzetcijfers die je hebt gehaald, prijzen die je hebt gewonnen of het aantal artikelen dat je hebt gepubliceerd.

Om onzekerheden weg te nemen bij de werkgever is het belangrijk dat de resultaten verifieerbaar zijn. Vermeld, waar mogelijk, een bron waar de informatie terug te vinden is (kwartaalcijfers, jaarrekeningen, oud-leidinggevenden, etc).

#5 Werkervaring uitgedrukt in rollen

In een chronologisch cv beschrijf je jouw werkervaring aan de hand van functietitels. Echter, in sommige gevallen (bijvoorbeeld bij een carrièreswitch) kun je niet pronken met functietitels, omdat ze niet relevant zijn.

Toch heb je in voorgaande functies rollen vervuld die wel degelijk van toegevoegde waarde zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Door je (werk)ervaring in rollen uit te drukken, kun je irrelevante werkgevers en functietitels achterwege laten en de nadruk leggen op je vaardigheden en competenties.

Als je bijvoorbeeld een teamleider bent geweest (tijdens je studie of in een vorige baan) heb je rollen vervult als planner, begeleider, manager, bemiddelaar en organisator. Pak de relevante rollen eruit en beschrijf wat je hebt gedaan, hoe je dat hebt gedaan en wat je hebt bereikt. Ook hier kun je de STAR-methode gebruiken om je uitspraken te onderbouwen.

#6 Opleidingen

Benoem in dit onderdeel de opleidingen die je hebt gevolgd. Hoe recenter en relevanter de opleiding, hoe uitgebreider je erover kunt uitweiden. Vermeld bijvoorbeeld een aantal vakken, stages, projecten of afstudeeropdrachten die van toegevoegde waarde zijn voor de functie.

Zoals eerder vermeld, kun je dit onderdeel ook op een andere positie in je cv zetten. Probeer, afhankelijk van de relevantie, in te schatten welke positie geschikt is.

Lengte vaardigheden-cv

Waneer je een vaardigheden-cv gebruikt om een gebrek aan werkervaring te compenseren, wil het weleens voorkomen dat je cv uiteindelijk niet langer is dan één pagina.

Ga het cv dan niet aanvullen met extra tekst om zogezegd “indruk te maken”. Overbodige irrelevante tekst leidt alleen maar af en kan ervoor zorgen dat een recruiter halverwege stopt met lezen.

Het vaardigheden-cv

Als werkzoekende kan het vaardigheden-cv de ideale manier zijn om jezelf te verkopen. Hanteer de bovenstaande tips, benadruk je vaardigheden, laat irrelevante informatie achterwege en vergroot de kans op een sollicitatiegesprek!

Als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je ook overwegen om een modern cv te maken. Hiermee heb je meer mogelijkheden om jezelf te onderscheiden en de nadruk te leggen op de onderdelen die jij belangrijk vindt!

Stelling: Het vaardigheden-cv biedt evenveel kansen als het chronologische cv!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

2 Reacties op "Benadruk je vaardigheden met het vaardigheden-cv: 6 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Droombaan
  • 14 december 2016

  Handig artikel! Zijn inderdaad genoeg mensen die (bijna) hun hele leven bij hetzelfde bedrijf hebben gewerkt waardoor ze volgens het ”gewone” cv weinig variërend werk hebben gedaan, terwijl ze in dit bedrijf misschien wel 10 verschillende functies hebben gehad.

  Groet, Vincent

  • Thijs
  • 3 januari 2018

  Goed verhaal over vaardigheden c.v.. Het zou sprekender worden wanneer het gekoppeld wordt aan een voorbeeld