Onderdelen op het cv

Dé checklist: onderdelen op het cv!

Welke onderdelen moeten er op mijn cv? Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging of je verouderde cv weer up-to-date wilt maken, dan is dit een vraag waar je op een gegeven moment tegenaan loopt. Een cv met een mooie en professionele uitstraling is zeker belangrijk om op te vallen. Toch maak je het échte verschil door de juiste onderdelen op je cv te zetten, maar welke zijn dat?

Het antwoord op deze vraag is niet voor iedereen hetzelfde! Welke onderdelen er op jouw cv moeten is afhankelijk van wie jij bent, wat relevant is voor de functie én bij welk bedrijf je solliciteert. Om jou te helpen met het maken van deze keuzes hebben we een handige checklist opgesteld.

Gebruik deze gratis checklist én de sollicitatietips bij het opstellen van jouw cv, zodat jouw cv compleet is voor een succesvolle sollicitatie!


Deze gratis checklist helpt je om een relevant cv te maken.

Wanneer je alle boxen hebt afgevinkt die voor jou relevant zijn is je cv compleet!

Verder staat op deze pagina alle informatie die je nodig hebt om de onderdelen op de juiste manier in te vullen en te noteren.

Zo staat er per punt van de checklist een link naar extra informatie over elk specifiek onderdeel!

Succes met het maken van je cv en natuurlijk je volgende sollicitatiegesprek!

Download de Checklist: onderdelen op het cv

Checklist-onderdelen-op-het-cv
Checklist-onderdelen-op-het-cv

Wil jij deze checklist downloaden?

Download hier de checklist, vink alle boxen af die voor jouw cv relevant zijn en je cv is compleet!

Download gratis

Welke onderdelen moeten er op mijn cv?

Een veelvoorkomende fout op cv’s is het gebruik van onnodige informatie, het vertellen van een heel verhaal in dat kleine document. Een werkgever is echter op zoek naar de juiste persoon voor de functie en het bedrijf. Vaak is niet het hele verhaal relevant, maar een kleiner (relevanter) deel. Hoe meer irrelevante inhoud een werkgever tegenkomt, hoe sneller je zijn/haar aandacht kwijtraakt.

Welke informatie is relevant en schrijf je op?

Maak de relevante informatie die gezocht wordt gelijk beschikbaar. Zet alleen de relevante informatie over jou, met betrekking tot de baan waarop je solliciteert, in je cv en zorg dat je gelijk opvalt.

Overtuig de werkgever van je toegevoegde waarde met relevante inhoud. Dat betekent dat je onderdelen moet weglaten die niet bijdragen aan het uitvoeren van de functie.

Natuurlijk kun je er voor kiezen om minder relevante onderdelen toe te voegen. Dit is echter alleen verstandig als er toch een link is naar iets wat relevant is voor de functie!

De volgorde van de onderdelen op het cv

De volgorde van de onderdelen die jij op je cv plaatst is afhankelijk van jouw voorkeur. Begin wel altijd met je persoonlijke gegevens, profielfoto en persoonlijk profiel. Deze onderdelen moeten direct zichtbaar zijn! 

De rest van de onderdelen kun je zelf naar relevantie toevoegen. Wees wel consistent in de volgorde van inhoud van de onderdelen zelf. De meest voorkomende cv’s zijn een chronologisch cv, teruglopend cv en vaardigheden cv.

  • Het chronologisch cv: hier ligt de nadruk op het tijdsverloop van oud naar nieuw. 
  • Het teruglopend cv (omgekeerd chronologisch cv): start met het meest recente en werk terug in de tijd. 
  • Het vaardigheden cv: hier begin je met hetgeen dat het meeste toevoegt aan jouw cv.

Opstellen van de cv onderdelen

Voor sommige punten is een extra verdieping in het cv onderdeel nodig.  Hieronder lees je meer informatie van alle punten uit de checklist. Door verder te lezen over het onderwerp waar jij meer over wilt weten kun jij ieder cv onderdeel perfect opstellen.

Om het maken van je cv overzichtelijk te houden, zijn de checkboxen klikbaar. Klik op de box wanneer je een punt hebt afgerond en de box wordt afgevinkt!

01. Persoonlijke gegevens

Jouw persoonsgegevens (personalia) geven een snel beeld over wie je bent en hoe er contact met jou opgenomen kan worden.

Maak duidelijk wie je bent

Vermeld alleen je voor- en achternaam (doopnamen zijn niet noodzakelijk). Geef ook aan wat je woonplaats is, zodat de lezer kan zien hoever de woon-werkafstand wordt. Lees verder…

Zorg dat je bereikbaar bent

Wees bereikbaar en vermeld je telefoonnummer en e-mailadres. Gebruik wel een professioneel e-mailadres en zorg voor een professioneel ingesproken voicemail. Lees meer…

Optioneel: geboortedatum, rijbewijs, nationaliteit

Kies of deze onderdelen relevant zijn voor jouw cv. Geslacht, burgerlijke staat en geboorteplaats kun je beter weglaten, deze zijn vaak irrelevant. Lees verder…

02. Profielfoto

Een foto is niet verplicht, maar maakt je cv een stuk persoonlijker. De lezer krijgt meteen een beeld van jou.

Zorg voor duidelijkheid

Zorg voor de juiste belichting en gebruik een rustige achtergrond, zodat je gezicht goed zichtbaar is. Plaats vervolgens een foto met een hoge resolutie op je cv. Lees meer over deze vraag…

Maak het professioneel

Gebruik een foto die up-to-date is en waarop je kleding draagt die past bij de functie waarvoor je solliciteert. Zorg daarnaast voor een vriendelijke en open houding. Lees verder…

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

03. Persoonlijk profiel

In je persoonlijk profiel (profielschets) kun jij jezelf goed introduceren en onderscheiden. Vertel wie je bent, wat je kunt en wat jij ambieert!

Maak het persoonlijk

Formuleer een persoonlijke omschrijving (in de ik-vorm) die relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Schrijf een stukje tekst wat jou als persoon het beste omschrijft. Lees verder…

Houd het compact

Maak je persoonlijk profiel niet te lang, maar houd 4 tot 6 zinnen aan. Geef geen opsomming van je competenties en vaardigheden, maar vertel wat jou uniek maakt. Lees verder…

Wees origineel

Om te overtuigen is het belangrijk dat je onderscheidend bent en opvalt. Vermijd daarom clichés en wees origineel! Lees verder…

04. Werkervaring

Jouw werkervaring is een cruciaal onderdeel van je cv. Het biedt inzicht in je verleden en onthult informatie over je capaciteiten, ervaringen, competenties, voorkeuren en kennis.

Maak het compleet

Vermeld de functietitel, werkgever en periode. Beschrijf ook de werkzaamheden, je competenties en vaardigheden, je verantwoordelijkheden en de opgedane kennis. Lees verder…

Kies voor relevantie

Bekijk de functievereisten en kijk wat uit jouw werkverleden relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Hanteer dezelfde functietitels en termen als in de vacature! Lees verder…

Wees consistent

Kies voor een chronologisch cv (oud naar nieuw), een teruglopend cv (nieuw naar oud) of het vaardigheden cv (relevantste eerst). Wees hierin consistent in heel je cv! Lees verder…

Download en/of print de checklist en start je voorbereiding!

Download hier de checklist, vink alle boxen af die voor jouw cv relevant zijn en je cv is compleet!

Download

05. Opleidingen

Welke opleidingen je hebt gevolgd is voor de lezer waardevol. Het zegt iets over je denkvermogen, je vastberadenheid en je persoonlijkheid.

Schep duidelijkheid

Noteer de naam van de opleiding, het opleidingsinstituut en de start- en stopdata van de opleiding. Het is gebruikelijk om aan te geven of je een diploma hebt gehaald. Lees verder…

Indien relevant zorg je voor extra diepgang

Verder kun je ervoor kiezen om een korte beschrijving toe te voegen. Hierin kun je, indien relevant, informatie geven over je vakken, minors, onderzoeken en scripties. Lees verder…

06. Cursussen en trainingen

Hiermee kun je laten zien dat je meer betrokkenheid en kennis hebt omtrent een bepaald onderwerp.

Geef het toegevoegde waarde

Vermeld alleen de cursussen die relevant en van toegevoegde waarde zijn voor de functie. Controleer ook of de behaalde certificaten/diploma’s niet verouderd zijn. Lees verder…

Vermeld het kort en bondig

De belangrijkste informatie met betrekking tot de cursus is: de naam van de cursus, de naam van het instituut, de duur (of het eindjaar) en of er een certificaat is behaald. Lees verder…

07. Talen

Soms wordt er naar jouw taalvaardigheid gevraagd in een vacature. Echter, als je voldoende talenkennis bezit, vermeld je het altijd. Dit voegt extra waarde toe!

Bepaal je vaardigheden

Bepaal je spreek-, schrijf-, luister- en leesvaardigheid. Vermeld de talen in de volgorde van beheersing (goed naar minder). Talen die je niet goed beheerst vermeld je niet. Lees verder…

Kies jouw manier van vermelden

Gebruik de standaard terminologie (Moedertaal/Vloeiend/Uitstekend/Goed/Redelijk/Matig), de internationale standaard (A/B/C-niveaus) of een grafische weergave. Lees verder…

08. Vaardigheden / competenties

Onderscheid jezelf en laat je toegevoegde waarde zien door je competenties en vaardigheden aan te geven.

Koppel je competenties aan het bedrijf

Competenties zijn persoonsgebonden eigenschappen die tot bepaald gedrag leiden. Kies competenties die aansluiten bij de functie, de bedrijfscultuur en de bedrijfsvisie. Lees verder…

Sluit je vaardigheden aan bij het functieprofiel

Analyseer de vacature en bepaal welke vaardigheden noodzakelijk zijn om de functie succesvol uit te voeren. Vertaal deze vaardigheden naar voordelen voor de lezer. Lees verder…

09. Nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten zeggen de lezer veel over jouw skills, competenties, ervaringen en persoonlijkheid.

Onderscheid je nevenactiviteiten en hobby’s

Het verschil is de verantwoordelijkheid en de maatschappelijke betrokkenheid die bij nevenactiviteiten komt kijken. Plaats de activiteiten onder de juiste kopjes! Lees verder…

Maak het concreet

Vermeld de begin- en einddatum van het uitvoeren van de activiteiten. Beschrijf de rol die je had en geef daarnaast een korte toelichting als het relevant is. Lees verder…

10. Hobby’s

Hobby’s kunnen een goede aanvulling zijn. Laat zien hoe jij als persoon bent, waar jouw interesses liggen en of jij goed past binnen de bedrijfscultuur.

Vermelding zonder aansluiting

Indien er geen aansluiting is tussen je hobby’s en de functie, vermeld dan kort je hobby’s die jouw persoonlijkheid het beste beschrijven. Lees verder…

Zoek de koppeling

Vaak zijn er competenties te vinden die nodig zijn voor zowel jouw hobby’s als de functie. Indien relevant beschrijf deze competenties bij je hobby’s op je cv. Lees verder…

11. Sociale media

De lezer gaat op zoek naar een onafhankelijke bron om een beeld van jou te krijgen: de online wereld. Reik dit aan om jouw kansen te verhogen.

Zorg voor een professioneel online imago

Ga voor een professionele uitstraling op je kanalen. Zorg dat je informatie ofwel verwijdert, ofwel bewerkt (blijf wel jezelf) zodat het voldoet aan het gewenste imago. Lees verder…

Vermeld je online profielen

Het is zeer gebruikelijk om in ieder geval je LinkedIn profiel te vermelden. Oordeel zelf of overige sociale media of een persoonlijke website relevant zijn. Lees verder…

12. Reizen en stages

Geef reizen of buitenlandse stages weer. Deze verklaren wat je in bepaalde periodes gedaan hebt. Ook kun je er indruk mee maken!

Verklaar gaten in je cv

Ontbrekende periodes tussen banen of opleidingen vallen op. Schep duidelijkheid over deze periodes door aan te geven waar, wanneer en hoe lang je gereisd hebt. Lees verder…

Voeg extra waarden toe

Beschrijf in het kort iets meer over je reis. Denk hierbij aan de reden om te reizen, ontwikkelde vaardigheden, opgedane kennis en ervaringen. Benadruk de voordelen! Lees verder…

13. Referenties

De lezer kan via jouw referenties navraag doen over bijvoorbeeld je kwaliteiten, arbeidsethos of functioneren.

Gebruik relevante referenties

Check goed of je referenties relevant zijn voor de functie en de contactgegevens kloppen. Noteer op je cv ‘referenties zijn op aanvraag beschikbaar’. Als er specifiek om referenties wordt gevraagd vermeld dan direct de gegevens: naam, functie, bedrijf, telefoonnummer en e-mail. Lees verder…

Alle onderdelen staan op je cv!

WETALENT wenst je veel succes met het vinden van werkgeluk!

Stelling: deze checklist met onderdelen van het cv is volledig!

Eens of oneens? Mocht je iets missen laat het ons weten in de reacties.

0 Reactie op "Onderdelen op het cv"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent