De zoektocht naar een nieuwe baan


Checklist: De zoektocht naar een nieuwe baan!

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je zoekt in een nieuwe uitdaging. Dit helpt je met gericht op zoek gaan naar vacatures.

Het is belangrijk om duidelijk te hebben wat je zoekt in een nieuwe uitdaging, omdat een nieuwe uitdaging die écht bij jou past je werktevredenheid en motivatie beïnvloed. Daarnaast zal je met meer plezier naar je werk gaan!

Gebruik deze gratis checklist én de sollicitatietips bij het oriënteren van een nieuwe baan.





Deze gratis checklist helpt je om je te oriënteren op een nieuwe baan.

Wanneer je alle boxen hebt afgevinkt weet je welke vacature er bij jou past en waar jij kunt zoeken naar een nieuwe uitdaging.

Verder staat er op deze pagina alle informatie die je nodig hebt om je te oriënteren op een nieuwe uitdaging. 

Zo staat er per punt van de checklist een link naar extra informatie over elk specifiek onderdeel!

Succes met jouw zoektocht naar een nieuwe baan!



Download de Checklist!



zoektocht-naar-een-nieuwe-baan-1

zoektocht-naar-een-nieuwe-baan-2



Wil jij deze checklist downloaden?

Download hier de checklist, vink alle boxen af tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan!

Download gratis


Hoe ga je op zoek naar een nieuwe baan?

Iedereen zoekt wat anders in een nieuwe uitdaging. Ga in de zoektocht naar een nieuwe baan na wat jij echt belangrijk vindt:

Wat vaak voorkomt is dat sollicitanten op vacatures solliciteren waarvoor ze niet intrinsiek gemotiveerd zijn. Dit is niet de bedoeling als jij jouw werkgeluk wilt vinden. Intrinsieke motivatie is de basis voor het vinden van jouw werkgeluk! Zorg er dus voor dat je op zoek gaat naar een uitdaging waar jij intrinsiek gemotiveerd voor bent en waar jij energie van krijgt!



De zoektocht naar een nieuwe baan!

Voor sommige punten is een extra verdieping nodig. Hieronder lees je meer informatie bij alle punten uit de checklist. Door verder te lezen over het onderwerp waar jij meer over wilt weten, heb jij een ijzersterke zoektocht naar een nieuwe baan.

Om jouw zoektocht overzichtelijk te houden, zijn de checkboxen klikbaar. Klik op de box wanneer je een punt hebt afgerond en de box wordt afgevinkt!

01. Jouw intrinsieke motivatie

Als je plezier uit jouw werk wil halen, is intrinsieke motivatie een essentieel onderdeel. Bij intrinsieke motivatie maak je de keuzes vanuit jezelf, omdat er positieve gevoelens voortvloeien uit de activiteit die je doet. 

Weet waarom je solliciteert

Zet op papier waar jij waarde aan hecht bij een nieuwe uitdaging, hierdoor kun je gerichter op zoek gaan naar een baan die écht bij je past. Lees verder…

Ga na wat jouw drijfveren zijn

Verlangen naar iets wat diep van binnen komt, is een krachtige drijfveer. Jouw drijfveren zijn een onuitputtelijke bron van energie. Ga op zoek naar deze drijfveren, hierdoor kun je op zoek naar een vacature die bij jouw intrinsieke motivatie past. Lees verder…

Stel jouw carrière doelen op

Het stellen van doelen is fundamenteel voor succes en geluk. Stel doelen op,  zodat je weet wat je zoekt in een baan en je jouw doelen kunt behalen. Lees verder…

Reflecteer op je arbeidsverleden

Kijk terug op jouw carrièrepad en bepaal waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Analyseer daarnaast op welke momenten jij met plezier naar je werk ging en gebruik deze kennis bij jouw zoektocht. Lees verder…

02. Achterhaal waar je naar op zoek bent 

Je hebt achterhaald wat je diep van binnen wil en wat je talenten zijn. De volgende stap is om op zoek te gaan naar wat voor bedrijf of functie bij jou past, zodat je kunt gaan zoeken naar de juiste vacatures. 

Beschrijf je ideale situatie

Wanneer je weet wat jouw ideale werksituatie is, kun je gefocust op zoek gaan naar een uitdaging die hierbij aansluit. Het is belangrijk om deze situatie zo specifiek mogelijk op te schrijven. Denk hierbij aan taken en werkzaamheden waar jij energie van krijgt. Lees verder…

Jouw ideale bedrijfscultuur

Naast jouw werkzaamheden is de bedrijfscultuur een belangrijk ingrediënt voor jouw werkgeluk. Hierdoor voel jij je prettig of onprettig op de werkvloer. Probeer zo gedetailleerd mogelijk op te schrijven wat jouw ideale bedrijfscultuur is. Lees verder…

Omschrijf je droombaan

Nu je hebt geschetst welke werkzaamheden en bedrijfscultuur het beste bij jou passen, is het tijd om jouw droombaan te schetsen. Dromen mag! Denk out of the box. Als je op zoek gaat naar een nieuwe baan, zoek dan naar overlapping met jouw droombaan. Lees verder…

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

03. Bereid je voor op de zoektocht

Voordat je gaat solliciteren is het goed om een aantal voorbereidende activiteiten te doen. Hiermee maak je meer kans om er tijdens jouw sollicitatie écht uit te springen. 

Zoeken naar een vacature

Een zeer gebruikelijke manier van solliciteren is het solliciteren op een vacature. Dit kan intern bij je huidige bedrijf of je kunt op zoek gaan naar een nieuwe werkgever. Bepaal voor jezelf of je een stap wilt maken naar een ander bedrijf. Lees verder…

Zoek jouw droombedrijf

In plaats van in te gaan op de vraag van de werkgevers, kun jij zelf jouw nieuwe werkplek creëren. Ga op zoek naar het bedrijf waar je wilt werken en bekijk welke mogelijkheden hier liggen. Geef de moed niet op als je droomwerkgever geen vacatures uit heeft staan, je hebt altijd de optie om een open sollicitatie te doen. Lees verder…

Jouw online imago

Zorg dat wat er online over je te vinden is een goede afspiegeling is van hoe en wie je echt bent! Verbeter je online imago indien het nodig is. Zo krijgen bedrijven ook online een goede indruk van jou. Lees verder…

04. Start met de zoektocht naar een baan

Nu je weet wat je zoekt in een nieuwe baan kun je gericht op zoek gaan. Er zijn veel verschillende plekken waar je op zoek kunt gaan naar vacatures. Verzamel verschillende vacatures die bij jou passen.

Ga op zoek naar vacatures via zoekmachines

Zoek op diverse trefwoorden die aansluiten bij wat jij zoekt in een nieuwe uitdaging. Analyseer daarna de zoekresultaten en bekijk of hier een vacature bij zit die bij je past. Lees verder…

Bezoek verschillende vacaturebanken

Er zijn heel veel verschillende vacaturebanken. Ga op zoek naar vacatures die bij je passen, gebruik hiervoor de filterfunctie. Om op de hoogte te blijven van nieuwe vacatures is het goed om jezelf in te schrijven op een vacature alert. Lees verder…

Zet professionele bureaus in

Bekijk de website van professionele bureaus. Deze bureaus zijn ervaren in het vinden van nieuwe uitdagingen voor kandidaten en misschien kunnen ze jou wel verder helpen. Lees verder…

Onderzoek de social media kanalen

Bezoek niet alleen de website van je droomwerkgever, maar zoek ze ook op social media op. Hier worden vaak als eerste de nieuwe vacatures gedeeld. Lees verder…

Werken-bij pagina’s 

Op de werken-bij pagina probeert een organisatie jou een zo compleet mogelijk beeld te geven  van hoe het is om bij het bedrijf te werken. Bekijk of deze bedrijfscultuur aansluit bij waar jij graag zou willen werken. Lees verder…

Kranten, tijdschriften en vakbladen

Bedrijven publiceren nog steeds vacatures in gedrukte media zoals vakbladen, tijdschriften of in de krant. Houd deze communicatie uitingen in de gaten, zodat je geen vacature mist! Lees verder…

Gebruik je netwerk

In je netwerk kun je achterhalen of iemand een nieuwe uitdaging voor je weet. Misschien zitten hier verassende banen tussen waar je zelf niet eens aan hebt gedacht. Daarnaast kun je ook beurzen en evenementen bezoeken om mensen te ontmoeten en je netwerk uit te breiden. Lees verder…

Scholen

Veel scholen bieden verschillende opties aan om hun (oud) studenten te helpen met een volgende carrièrestap. Deze kun je benutten in jouw zoektocht. Vraag bij jouw oude school wat zij eventueel voor jou kunnen betekenen. Lees verder…



Download en/of print de checklist en start jouw zoektocht!

Download hier de checklist, vink alle boxen af en vind de baan die bij jouw past!

Download


05. Maak je selectie

Nu je verschillende vacatures bent tegengekomen die je interessant vindt, is het tijd om de gevonden vacatures te analyseren en een selectie te maken. Vervolgens kun je daadwerkelijk solliciteren op vacatures die het beste bij jou passen. 

Analyseer de functie

Om te kijken of je echt gelukkig wordt van een functie, kijk je naar de taken en werkzaamheden. Als je hier energie van krijgt, ben je voor deze taken intrinsiek gemotiveerd. Lees verder…

Analyseer de organisatie

Ga na of je achter de kernwaarden, missie en visie staat. Daarnaast moet je ook achter de producten en/of diensten staan van het bedrijf, omdat je hier continu mee te maken zal hebben. Lees verder…

Analyseer de website

De website van een bedrijf bevat veel informatie waardoor je een goed beeld kan krijgen over jouw potentiële nieuwe werkgever. Analyseer de website van het bedrijf en kom er achter of het bedrijf bij je past! Lees verder…

Analyseer de vacature eisen

In een vacaturetekst zijn verschillende eisen opgenomen: opleidingseisen, ervaringseisen en vaardigheidseisen. Mocht je niet aan al deze eisen voldoen kijk dan of het een pré of een harde eis is. Zo weet je of jouw sollicitatie kans van slagen heeft. Lees verder…

06. Bepaal hoe je gaat solliciteren

Er zijn veel verschillende manieren hoe je kunt solliciteren. Bekijk wat voor manier er bij jou past om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Zo trek jij de aandacht van een potentiële werkgever. 

Een open sollicitatie 

Als er geen vacature open staat van het bedrijf waar jij heel graag zou willen werken dan kun je er voor kiezen om je stoute schoenen aan te trekken en een open sollicitatie te versturen. Lees verder…

De traditionele manier

De traditionele manier van solliciteren is het opsturen van jouw cv en motivatiebrief. Zorg dat jouw cv en motivatie onderscheidend zijn van andere kandidaten. Lees verder…

Een video- of audiosollicitatie 

Door een pitch te geven in een video of audio opname kun je jouw cv of motivatie meer kracht meegeven en jezelf onderscheiden van andere kandidaten. Lees verder…



De zoektocht naar een nieuwe baan kan beginnen!

WETALENT wenst je veel succes met het vinden van werkgeluk!



Stelling: de checklist ‘De zoektocht naar een nieuwe baan’ is volledig!

Eens of oneens? Mocht je iets missen laat het ons weten in de reacties.


0 Reactie op "De zoektocht naar een nieuwe baan"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent