Podcast: Intrinsieke motivatie

  • Iris Douwes
  • 23 februari 2021

Motivatie is een belangrijke factor in het menselijk gedrag. Als je ergens voor gemotiveerd bent, gaat het je beter af dan wanneer de motivatie ver te zoeken is.

Zo is intrinsieke motivatie een essentieel onderdeel voor het ervaren van werkgeluk. In de eerste podcast van WETALENT praten Pascal Joore en Floor Noijen over intrinsieke motivatie! 

Luister naar onze podcast over intrinsieke motivatie!

Wat is intrinsieke motivatie?

Elk gedrag kent een interne en externe drijfveer. Bij de interne drijfveren kun je denken aan persoonlijke kenmerken, je eigen ervaringen en dingen die jou geleerd zijn. Bij de externe drijfveren kun je denken aan de reactie van anderen op jouw resultaten en gedrag.

Bij intrinsieke motivatie maak je de keuzes vanuit jezelf, omdat er positieve gevoelens voortvloeien uit de activiteit die je doet. Dit kun je ervaren op zowel privé- als zakelijk vlak. Het maken van een puzzel, het adviseren van een klant of het presenteren van de jaarcijfers… dit kunnen allemaal activiteiten zijn die jij doet omdat je ze wilt doen én een positief resultaat opleveren. Vraag jezelf dus af: “Wat vind ik nu echt leuk om te doen?”

Wat is de toegevoegde waarde van intrinsieke motivatie?

Intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat je je blijft inzetten om doelen te behalen. Daarnaast leidt het tot betere prestaties en een verhoging van het welzijn en geluk van de mens.

Als jij gedreven bent, zal je je inzetten voor het bedrijf waar je gaat werken en je meer betrokken voelen bij het bedrijf. Je wilt graag bijdragen aan het succes van het bedrijf en je kunt je indenken dat dit betere resultaten. Als werknemer zorgt intrinsieke motivatie ervoor dat je met meer plezier naar je werk gaat en je je meer betrokken voelt bij de organisatie waarvoor je werkt.

Door een nieuwe uitdaging aan te gaan op basis van intrinsieke motivatie zal dit ook een positieve invloed hebben op het welzijn buiten je werk. Denk aan een beter humeur, meer energie om dingen te ondernemen en het gevoel van voldoening. Voor je werkgever is dit natuurlijk waardevol en voor jou als medewerker net zo goed!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Tips om aan de slag te gaan!

Voor het vinden van jouw intrinsieke motivatie is het belangrijk dat je er bewust mee bezig bent, dit kan door verschillende dingen te doen.

  1. Het is belangrijk om te weten wat jouw ideale situatie is. Wat is nou echt jouw droombaan? Schrijf dit op als je dit helemaal zelf in mag vullen.
  2. Denk goed na over jouw carrièredoelen. Je kunt met kleine doelen beginnen en deze uitbouwen naar grotere doelen die je wilt bereiken.
  3. Kijk eens terug naar jouw arbeidsverleden. Benoem per werkervaring de plus- en minpunten. Gebruik deze kennis om erachter te komen wat je zoekt in een nieuwe uitdaging.
  4. Zet voor jezelf op een rijtje wat belangrijke normen en waarden zijn die je terug wilt zien in je werk en het bedrijf waar je gaat werken.
  5. Schrijf voor jezelf een realistische droombaan en ga op zoek naar een soortgelijke functie.

Het vinden van jouw intrinsieke motivatie gaat je op de lange termijn ontzettend veel opleveren!

 

Wat vind jij van onze allereerste podcast? Heb je nog vragen of tips voor ons?

Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "Podcast: Intrinsieke motivatie"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent