Ga jij wachten tot jouw droombaan aan komt waaien? Pffff…

 • Daan Panis
 • 27 januari 2015
Solliciteren. We worden er allemaal mee geconfronteerd: het doorspitten van vacatures om te zien of er iets tussen zit wat ons wellicht interesseert. Hoe we die vacatures moeten screenen hebben we al eerder uitgebreid besproken. En ook hoe je erachter kunt komen of deze vacature iets voor je is. Toch sla je een hele cruciale stap over wanneer je op deze manier begint met zoeken. Want wat wil jij (los van de vacatures die openstaan) nu eigenlijk? Wat wil je echt? Waar word jij blij van? Pas als je dit voor jezelf helder hebt kun je gericht op zoek naar vacatures die bij jouw wensen aansluiten. En voorkom je dat je in een baan stapt die jou toch niet die voldoening brengt waar je op had gehoopt. Bovendien kun je op deze manier heel goed motiveren waarom een bepaalde vacature jou zo trekt. Kortom, waarom doen we dat niet allemaal? Waarom bedenken we überhaupt niet eerst wat we willen voordat we vacatures gaan zoeken? Omdat we niet weten wat we echt willen? Daar willen wij van WETALENT je graag bij helpen om daar meer duidelijkheid over te krijgen. Dat mensen werk doen dat ze leuk vinden, staat bij ons namelijk centraal. En daar helpen we je met dit blog graag bij verder.

NIETS IS TE GEK

Heb jij jezelf wel eens toegestaan om te brainstormen over wat jij wilt wanneer je geen belemmeringen kent? Wat kwam daar toen uit? Zo niet, sta jezelf deze gedachtegang dan eens toe. Een oefening die jou hierbij kan helpen is de volgende: Stel je eens voor dat je 1 miljoen euro op je bankrekening hebt staan. Je hebt geen financiële verplichtingen, geen anderen om je heen waar je rekening mee moet houden. Ofwel, je bent helemaal vrij en het draait nu even helemaal om jou. Zie je het al voor je? Geeft het al een fijn gevoel? Bedenk dan eens wat voor werk je in deze situatie zou gaan doen. Wat zou je gaan doen als niets moet, maar alles kan? Je denkt nu misschien, waarom stellen we deze vraag als het toch niet realistisch is. Want hoe groot is de kans nu echt dat je 1 miljoen euro op je bankrekening hebt staan? Daar heb je gelijk in, niet groot. Waarom wij deze vraag dan toch zo interessant vinden is omdat de antwoorden vaak helemaal niet zo onrealistisch zijn. Het zijn vaak belemmerende gedachten die ervoor zorgen dat we niet verder gaan met deze verlangens.

OM EEN VOORBEELD TE GEVEN

Laatst hadden we bij WETALENT een gesprek met een (al wat oudere) sollicitant die al op verschillende vacatures had gereageerd. Hoewel de functies niet echt uiteen liepen, was er voornamelijk een groot verschil in de bedrijven en producten waarop was gesolliciteerd. Deze sollicitant gaf aan dat zijn interesses ook heel breed waren, waardoor kiezen niet lukte. Echter, bij het doorvragen kwam naar boven dat de passie wel degelijk aanwezig is voor één enkel product. En toen deze sollicitant over dat product begon te praten, zat er letterlijk iemand anders voor onze neus. De passie was duidelijk zichtbaar aanwezig. Deze sollicitant durfde hier alleen niet voor uit te komen, uit angst dat daarmee de kans op een baan kleiner zou worden. Wanneer je namelijk voor één product kiest, vallen er al een hoop baanmogelijkheden af. Daarentegen solliciteer je, wanneer je hier bewust van bent, wel alleen op de vacatures die jou ECHT trekken. Bovendien stelt het jou in staat, wanneer je weet wat je wilt, om een open sollicitatie te sturen naar een bedrijf dat jou aanspreekt. En vanuit de kant van de recruiter bekeken, worden wij alleen maar blij van mensen die echt hun passie nastreven. Daarom nodigen we jou uit om eens te gaan zitten en bovenstaande oefening (waarbij je 1 miljoen euro op je rekening hebt staan) uit te voeren. En houd in je achterhoofd, niets is daarbij te gek.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

WAAROM WIL JE WAT JE WILT?

Heb je kunnen omschrijven wat je zou doen als alles kan, maar niets moet? Heel goed! Maar we zijn er nu nog niet. De volgende vraag, die aansluit hierop, is waarom je zo graag wilt wat je wilt. Probeer dit eens echt voor jezelf helder te krijgen, probeer eens echt de diepte in te gaan. Neem voor nu eens even niet genoegen met het antwoord ‘omdat ik daar energie van krijg’, of ‘omdat ik dat nu eenmaal leuk vind.’ Wat maakt het dan dat je daar energie van krijgt? Wat zorgt ervoor dat je dat zo leuk vind? Vaak moet je nog een paar keer ‘waarom’  aan jezelf vragen voordat je dit helder voor ogen hebt. Waarom is deze waarom zo belangrijk? Omdat je ook moet kunnen uitdragen waarom jij wilt wat je wilt! Alleen weten wat je wilt is niet voldoende als je hier werk van wilt gaan maken. Om verder te komen met jouw wensen zal je mensen moeten overtuigen, en meenemen in jouw enthousiasme. In een motivatiebrief moet je jouw keuzes kunnen beargumenteren en moet jouw motivatie voor de job er vanaf druipen. Probeer dus een heldere beschrijving van deze ‘waarom’ te creëren.

EN NU TERUG NAAR DE REALITEIT

Tot nu toe zijn we aan de slag gegaan zonder stil te staan bij beperkingen die de realiteit ons misschien wel oplegt. Maar al eerder gaven we aan dat de antwoorden op ‘wat wil ik?’ vaak ook (voor een deel) in de praktijk kunnen worden toegepast. Pak je antwoord op de eerste vraag er dus maar weer eens even bij. Wat zou je op dit moment al kunnen gaan doen met dit verlangen? Wat voor eerste stappen zou je kunnen zetten om deze wens(en) te verwezenlijken? Deze antwoorden kunnen enorm uiteenlopend zijn. Of het nu gaat om het niet langer solliciteren op vacatures waar je hart niet ligt, waardoor je je kostbare tijd puur kunt besteden aan die vacatures die overeenkomen met jouw verlangens (Met als bijkomend voordeel dat je hier dus ook meer werk van kunt maken). Of om het schrijven van een open sollicitatie naar een bedrijf wat jou echt interesseert. Misschien wil je wel een nieuwe opleiding gaan volgen. Of is voor jou de eerste stap om eens te gaan netwerken. Wat het ook is, één ding moge duidelijk zijn: Het ligt in jouw handen. Niet de werkgever of jouw omgeving kan en mag bepalen wat er gebeurt met jouw carrière. You’re in charge! Wij zijn heel benieuwd naar jouw antwoorden op de vragen in dit artikel! Wat zijn jouw verlangens op carrière gebied? Weet je ook waarom je dat wilt? En hoe ga je dit proberen te verwezenlijken? Of kom je er zelf niet zo goed uit?

9 Reacties op "Ga jij wachten tot jouw droombaan aan komt waaien? Pffff…"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Willem
  • 27 januari 2015

  Nee

  • Martin Montens
  • 27 januari 2015

  Nee natuurlijk niet! Ik wil er op uit!

  • René
  • 28 januari 2015

  Neen. Maar actief solliciteren en er op uit gaan worden tot op heden ook niet beloond. Je krijgt alleen maar afwijzende reactiets. Dit tast als je niet oppast je zelfvertrouwen aan. Je bent niet meer nodig. Je bent “uitgekotst” door de maatschappij.

  • Ilja
  • 28 januari 2015

  Het concept dat je zelf je succes in de hand hebt is natuurlijk niet vreemd. Wat mij opvalt is dat naast een stukje zelfreflectie en lef je er ook bewust van moet zijn dat je je opensteld. In een bepaalde mate zelfs min of min ‘kwetsbaar’ bent.
  Bij het solliciteren kijk ik zeker kritisch of de baan en het bedrijf me aanstaat, maar hoe meer de match er (naar mijn gevoel is) hoe spannender en vervelender een afwijzing is.
  Ik kijk nu vooral naar mijn skills/talent, waar krijg ik energie van, wat kan ik voor een bedrijf betekenen? Toegegeven dat is misschien nog steeds het omdraaien van de kernvraag: wat wil ik? Maar de arbeidsmarkt is overspannnen en die spanning voel je toch, na afwijzingen die je ontvangt die ongetwijfeld ook economische achtergronden hebben.
  En toch, hoe dichter je bij jezelf kunt blijven, hoe beter. Dus af en toe neem ik wat afstand, wat rust en kijk naar de feedback (voor zover aanwezig) en pas daar dan mijn cv op aan, of werk aan een korte alinea over mijzelf…
  Je kernkwaliteiten omzetten naar actie (een mooie cv, een online workshop, blog, video) en zo stap-voor-stap naar die droombaan.
  Ben wel heel nieuwschierig naar die coaching, dus ik vul zo direct het formulier in! Bedankt voor dit positieve artikel!

  • Peter
  • 29 januari 2015

  Ik kom uit een specifieke branche waar de gevolgen van recessie extreem hebben huisgehouden. Dus ligt de focus niet op de branche waar ik uit komt, maar probeer je jezelf in een nieuwe branche te nestelen. Dan wordt het erg zwaar om iedere keer die afwijzing te mogen ontvangen. We blijven slikken en weer doorgaan en wie weet wat er op mijn pad komt.

  • Kaar Schreuders
  • 4 februari 2015

  nee, nee zeker niet. Ik heb de vragen beantwoord en mezelf aan het werk gezet. Mocht een van de 10 er toch van af zien, dan houd ik me aanbevolen!

  • Armin Jansen
  • 9 april 2015

  Momenteel zit ik persoonlijk in een fase dat ik graag meer naar mijn gevoel wil (leren) luisteren m.b.t. werk. Ondanks dat ik zelf mensen coach, heb ik moeite om mijzelf te coachen…….maar dat is gelukkig normaal 😉 Graag zou ik derhalve een gratis gesprek met de jobcoach willen hebben. Vol enthousiasme wacht ik uw reactie en uitnodiging af!

  Hartelijke groeten,
  Armin

  • Marcia
  • 5 juni 2015

  nou dan sluit ik me hier aan.
  bijna 24 jaar ondernemer maar streef naar een leuke uitdagende job waar ik mijn skills in kwijt kan.
  hou van mensen en ben erg oplossingsgericht.
  maar ja wat ga en wil je doen na zoveel jaar hetzelfde????

  • trudy
  • 24 januari 2016

  Nee! in mijn powerpoint-presentatie heb ik ook opgenomen dat een droombaan niet bestaat maar dat je die zelf moet creëren. Vooral veel netwerken geeft me veel energie! en er komt een keer iemand die mij aan wil nemen om wat ik kan en waar ik goed in ben en niet kijkt naar leeftijd, daar ben ik van overtuigd!