Waarom is netwerken zo belangrijk?

 • Pascal Joore
 • 18 februari 2020
Update: Dit blog over waarom netwerken zo belangrijk is verscheen voor het eerst op 31 maart 2015 en werd op 18 februari 2020 geactualiseerd.

Dat netwerken belangrijk is hoor je waarschijnlijk regelmatig, maar waarom wordt het zó vaak verteld? Hoe vaak hoor je wel niet dat een goed netwerk cruciaal is voor succes? Dat het onderhouden en uitbreiden ervan een hoofdrol zou moeten spelen in jouw carrièrestrategie?

Inderdaad, vaak genoeg. Onderhand weet iedereen wel dat netwerken belangrijk is, maar waarom precies?

In ons blog geven we 8 redenen geven waarom je niet vroeg genoeg kunt beginnen met netwerken.

De betekenis: wat is netwerken?

Iedereen bouwt in de loop van de tijd een netwerk op, maar actief netwerken en een succesvol netwerk optimaal benutten is complexer dan vaak gedacht. Voordat we starten met de ‘waarom’ vraag, kijken we daarom eerst naar wat netwerken eigenlijk is.

Netwerken is het opbouwen en onderhouden van langdurige relaties, die wederzijds voordelig zijn en die van van belang kunnen zijn bij het realiseren van doelen in zowel je carrière als je privé-leven.

Netwerken gaat dus veel verder dan het uitwisselen van informatie of het smeken om gunsten van anderen. Het gaat om het aangaan van relaties met mensen die vaak je gemeenschap van collega's en/of je vrienden worden in het vervolg van je carrière.

De kracht van netwerken

Netwerken kan de basis zijn van een succesvolle carrière. De kracht van netwerken wordt door niemand onderschat, maar waarom is netwerken dan zo belangrijk?

#1 Kansen

Één van de grootste voordelen van een goed netwerk zijn de kansen en mogelijkheden die het biedt.

De beste kansen worden altijd gedeeld binnen het eigen netwerk van personen, vaak al voordat ze überhaupt naar buiten komen! Je kunt hierbij denken aan opdrachten, projecten, fusies, personeel, nieuwe klanten of goederen.

Ook in de banenmarkt komt dit voor. Mensen binnen een bedrijf zijn vaak al op de hoogte van een functie die vrijkomt, voordat de vacature verschijnt. Het eerste wat mensen doen is het inlichten van hun netwerk!

Wat zou jij doen als je weet dat er een functie vrijkomt en een vriend(in) met relevante werkervaring op zoek is naar een baan? Uit marktonderzoek blijkt dan ook dat 21% van de Nederlanders die van baan wisselden in 2019 een baan vond via hun eigen netwerk.

Hoe groter het netwerk, hoe meer kansen!

#2 Anderen helpen

Netwerken wordt veelal geassocieerd met het zelf benutten van de voordelen die het jou kan bieden. En in de zakelijke wereld zal dit helaas ook meestal het geval zijn.

Toch is er een heel belangrijk aspect van netwerken, die mensen vaak over het hoofd zien. Dat aspect is dat je andere mensen in je netwerk kan helpen!

Iemand helpen met zijn of haar carrièredoelen is echt de moeite waard. Denk bijvoorbeeld aan het helpen van iemand om de eerste baan te krijgen of een goed woord te doen om iemand te helpen de promotie te krijgen.

Dit geeft je waarschijnlijk een zeer goed gevoel. Daarnaast staat deze persoon in de toekomst vast en zeker klaar om jou te helpen.

#3 Vindbaarheid

Zichtbaar zijn en opgemerkt worden is essentieel bij het opbouwen van een carrière. Een van de voordelen van netwerken is dat je beter zichtbaar wordt voor de juiste mensen.

Door nuttige informatie of tips aan te bieden aan mensen die dit nodig hebben kun je jouw reputatie opbouwen als deskundig, betrouwbaar en ondersteunend. Via je contacten kun je geleidelijk die ene persoon worden die "iedereen kent" en overal voor wordt gevraagd.

#4 Kennis

Het is voor je ontwikkeling, je professionaliteit en effectiviteit belangrijk dat je op de hoogte blijft van wat er speelt in jouw vakgebied en de branche waarin je werkt.

Jouw netwerk is een uitstekende bron van nieuwe perspectieven en ideeën. Een breed netwerk van geïnformeerde, onderling verbonden contacten betekent bredere toegang tot nieuwe en waardevolle informatie.

Denk alleen al aan wat er gedeeld wordt op LinkedIn wat toegevoegde waarde heeft in jouw branche. Het uitwisselen van informatie over uitdagingen, ervaringen en doelen is een belangrijk voordeel van netwerken. Hiermee kom je wellicht op nieuwe inzichten waaraan je anders nooit gedacht had!

Daarnaast is het aanbieden van nuttige ideeën aan je netwerk een uitstekende manier om jouw reputatie als innovatieve denker op te bouwen.

#5 Advies

Een belangrijk voordeel van een netwerk is de mogelijkheid om gratis advies in te winnen. Het bespreken van gemeenschappelijke uitdagingen en kansen opent de deur naar waardevolle suggesties en richtlijnen.

Stel je voor dat je elke keer zou moeten betalen wanneer je om advies vraagt bij jouw vrienden, zoals bij een consultant. In de zakelijke wereld is advies vaak noodzakelijk om te overleven.

Zorg er dan ook voor dat jouw netwerk bereid is jou het nodige advies te geven. Het bieden van echte hulp aan jouw contacten vormt ook een sterke basis voor het ontvangen van ondersteuning wanneer jij het nodig hebt.

Wanneer je tijd en moeite steekt in het adviseren van jouw connecties kun je hetzelfde van ze terug verwachten. Zorg er wel voor dat het geven en nemen in balans is. Er zijn altijd mensen die proberen te profiteren van bepaalde situaties. Anderzijds zullen mensen niet bereid zijn jou te helpen als je nooit iets terug doet.

#6 Levenservaring

Het hebben van een groot en divers netwerk zorgt ervoor dat je een bredere kijk op het leven ontwikkelt. Door verschillende mensen te kennen krijg je begrip voor deze mensen en de situatie waarin zij zich bevinden. Situaties die jij zelf misschien nooit zal ervaren, maar die jij dankzij het kennen van de betreffende persoon wel zal begrijpen.

Dit geldt ook voor het kennen van mensen uit andere landen. Wanneer je een andere cultuur ervaart kom je erachter dat sommige zaken die jij als ‘normaal’  ervaart helemaal niet normaal zijn, of vice versa.

Zowel op zakelijk als persoonlijk niveau kun je tot allerlei nieuwe inzichten komen en dus levenservaring opdoen. Dit is één van de redenen waarom het hebben van ervaring in het buitenland als pluspunt wordt gezien bij sollicitaties. 

Het opdoen van levenservaring draagt bij aan het zijn van een goede manager, leider of gewoon een goede vriend. Het kennen van veel (verschillende) mensen, oftewel het hebben van een groot en divers netwerk, speelt een belangrijke rol bij zelfontwikkeling. Hoe meer levenservaring je hebt hoe beter je in staat bent te relativeren.

#7 Zelfvertrouwen

Door jezelf voortdurend te laten zien en nieuwe mensen te ontmoeten bouw je waardevolle sociale vaardigheden en zelfvertrouwen op die je overal mee naartoe kunt nemen. Hoe meer je netwerkt, hoe meer je groeit en leert hoe je duurzame verbindingen kunt maken.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#8 Het voordeel van vriendschap

De kern van jouw netwerk bestaat uit de mensen die echt veel voor jou betekenen, collega’s worden vrienden. Het voordeel van vriendschap levert niet per se zakelijke voordelen op, het kan je zelfs meer kosten dan dat het oplevert.

Ondanks dat het niet altijd direct wat oplevert is de kern van je netwerk ontzettend waardevol. Het is namelijk belangrijk dat er mensen in jouw leven zijn die jou begrijpen, waar je op kunt vertrouwen, die achter je staan, ongeacht de aanwezigheid van zakelijke voordelen. Simpel gezegd:

Mensen hebben mensen nodig!

Waarom is netwerken zo belangrijk?

Al met al kunnen we dus concluderen dat een netwerk belangrijk is. Je creëert jouw eigen gemeenschap van mensen die elkaar helpen en adviseren. Een gemeenschap die jou op de hoogte stelt van ontwikkelingen binnen jouw branche; van nieuwe producten, bedrijven, projecten, ontwikkelingen en banen. Een gemeenschap die emotionele ondersteuning kan bieden. Een gemeenschap die jouw leven richting geeft, maar ook een gemeenschap waarbinnen jij het leven van andere mensen significant kan beïnvloeden.

Stelling: een kandidaat die aangedragen is voor een baan via het netwerk heeft meer kans op de baan dan een sollicictant!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties.

3 Reacties op "Waarom is netwerken zo belangrijk?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Edith
  • 16 april 2015

  Mag ik jullie een advies geven

  • P. Slisser
  • 27 juli 2021

  Ik realiseer me heel goed dat netwerken belangrijk is. In het artikel moet wel beter belicht worden dat je ook behoedzaam moet zijn met het plaatsen van cv’s. De keerzijde belicht u niet voldoende! Ik heb mijn cv bijvoorbeeld geplaatst op Indeed en LinkedIn. De bots die daar achter zitten begrijpen echter niets van je cv en spammen je met “passende” vacatures. De meeste bedrijven die sites hebben die gebruik maken van bots, hebben de mens-tot-mens communicatie uitgesloten. Helaas, helaas: de meeste bots begrijpen me niet!

  • Buurman Harry
  • 10 januari 2024

  mooi en leuk