5 tips voor het vinden van jouw intrinsieke motivatie

  • Iris Douwes
  • 2 februari 2021

Op het moment dat je op sollicitatiegesprek gaat heb je een belangrijk doel: achterhalen of de functie en het bedrijf goed bij jou passen. Maar voordat je kan vaststellen of dit het geval is, wil je een duidelijk antwoord hebben op de vraag: wat zoek ik? Deze vraag is soms lastig te beantwoorden.

Door de volgende 5 tips kun jij vragen beantwoorden zoals: 'Wat zoek ik?', 'Wat wil ik nu echt?', ‘Waar kan ik mijn passie kwijt?’ of ‘Waar gaat mijn hart sneller van kloppen?’.

Je wilt weten wat jouw droom is, wat jouw talenten zijn en wat voor soort functie jou aanspreekt. Deze vragen helpen jou op weg bij het vinden van jouw intrinsieke motivatie!

Tip 1: Beschrijf jouw ideale situatie

Veel mensen vinden het lastig om te beschrijven wat ze precies willen. Het is daarom belangrijk om de tijd te nemen en voor jezelf na te denken over wat je wilt. Wat is jouw passie? Waarom is dit jouw passie? Waar word je blij van? En tenslotte, wat is nou echt jouw droombaan?

Veel mensen laten zich (onbewust) beperken door hetgeen wat ze al wel of juist niet bereikt hebben. Door te dromen over wat je wilt, word je je bewust van het verschil tussen jouw huidige situatie en de gewenste situatie.

Schrijf dus op wat jouw ideale situatie op als je dit helemaal zelf mag invullen.

Tip 2: Stel carrièredoelen op

Nadat je jouw ideale situatie hebt geschreven is het ook belangrijk om te kijken wat je zou willen bereiken in je carrière. Doelen stellen heeft een positief effect op de werkmotivatie.

Je denkt een goed idee te hebben van wat je wilt, maar als je gevraagd wordt om jouw doelstellingen voor de korte en lange termijn op papier te zetten blijkt dat vaak toch lastig te zijn.

Daarom is het zo belangrijk eens goed na te denken over wat jouw carrièredoelen precies zijn. Je kunt met kleine doelen beginnen en deze uitbouwen naar grotere doelen die je wilt bereiken.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Tip 3: Reflecteer op je arbeidsverleden

Het is belangrijk om eens terug te kijken naar jouw arbeidsverleden. In welke functie en bij welk bedrijf was jij het meest gelukkig en waarom? Gebruik deze kennis om erachter te komen wat je zoekt in een nieuwe uitdaging.

Wat heb jij geleerd in het werkveld, waar lag je kracht, wat was je valkuil? Waar liggen je successen en/of heb je met mislukkingen te maken gehad? Durf dit te benoemen voor jezelf. Je reflecteert op jouw carrière en staat stil bij hoe je het liefst werkt. Je kijkt naar welke keuzes je binnen je werkveld hebt gemaakt, welke vaardigheden en talenten je (graag) inzet en hoe dat voelt, zowel op persoonlijk als beroepsmatig vlak.

Maak voor jezelf een tijdlijn van je arbeidsverleden en benoem per werkervaring de plus- en minpunten.

Tip 4: In welke werkomgeving voel jij jezelf het prettigst

Doordat je hebt gekeken naar je arbeidsverleden ben je er misschien ook wel achter gekomen in wat voor werkomgeving jij jezelf het prettigst voelt.

Zet voor jezelf op een rijtje wat belangrijke normen en waarden zijn die je terug wilt zien in je werk en het bedrijf waar je gaat werken. De werkomgeving heeft een grote invloed op je motivatie en je werktevredenheid. Het is belangrijk om een bedrijf te vinden waar de werkomgeving prettig is en waar je elke dag met plezier naar toe gaat!

Tip 5: Bepaal jouw droombaan

Doordat je inzicht hebt gekregen in jouw ideale situatie, jouw carrièredoelen, jouw arbeidsverleden en jouw gewenste bedrijfscultuur heb je enorme stappen gezet in het vinden van jouw droombaan.

Zo weet je nu wat je leuk vindt om te doen, je weet waar je passies liggen, wat je wilt bereiken, waar je goed in bent, waar je energie van krijgt en de omgeving waar dit tot zijn recht komt. Hele waardevolle informatie, die de basis vormt voor de zoektocht naar jouw werkgeluk.

Schrijf voor je zelf een realistische droombaan en ga op zoek naar een soortgelijke functie. Je schrijft voor jezelf een gehele functieomschrijving. Het is niet gemakkelijk en daarom is het ook raadzaam om hier echt de tijd voor te nemen. Als het even niet lukt, leg het weg en kom er later op terug. Het is een investering die je doet in jezelf en wie wil niet zijn droombaan vinden? De moeite waard om ermee aan de slag te gaan dus! Het vinden van jouw intrinsieke motivatie gaat je op de lange termijn ontzettend veel opleveren!

Wil jij inzicht in jouw intrinsieke motivatie? In ons coachgesprek werken we samen aan het (h)erkennen van jouw persoonlijke drijfveren.

Lees verder

 

Stelling: het vinden van intrinsieke motivatie is essentieel bij de zoektocht naar een nieuwe baan!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "5 tips voor het vinden van jouw intrinsieke motivatie"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent