Hoe gebruik je vacaturebanken in jouw zoektocht naar een nieuwe baan?

  • Lars Tertoolen
  • 25 mei 2021

Wanneer je vroeger op zoek ging naar een nieuwe baan, was het gebruikelijk om de kranten en tijdschriften in te duiken. Vanzelfsprekend is dit tegenwoordig niet meer de meestvoorkomende aanpak. Een van de meestgebruikte manieren is een online bezoek aan vacaturebanken. 

Vacaturebanken zijn een uitstekende tool om te zoeken naar een (nieuwe) baan. Ze zijn overal, van grote landelijke vacaturesites tot specifieke niche vacaturesites. Echter, maken de hoeveelheid vacaturebanken, de enorme aantallen vacatures en de vele mogelijkheden het zoeken via een vacaturebank niet echt overzichtelijker. Om hierbij te helpen lees je in ons blog hoe je het meeste uit een vacaturebank haalt!

Wat zijn vacaturebanken?

Een vacaturebank, ook wel vacaturesite genoemd, is simpelweg een website die vacatures weergeeft. Organisaties en recruiters gebruiken vacaturebanken om vacatures op te plaatsen en kandidaten te bereiken. Met een vacaturebank kunnen werkgevers vacatures publiceren voor een te vervullen vacature. 

Werknemers gebruiken de websites om nieuwe carrièremogelijkheden te vinden en online te solliciteren. Door middel van een navigatiemenu ben je als werkzoekende in staat om te zoeken binnen de gepubliceerde vacatures op de vacaturebank. Wanneer je geïnteresseerd bent in een vacature bieden sommige vacaturebanken je de optie om direct te solliciteren op de website zelf. In andere gevallen word je doorgestuurd naar de bedrijfswebsite om daar daadwerkelijk te solliciteren.

Populaire vacaturebanken in Nederland

Om je wat meer inzicht te geven in de vacaturebanken staan hieronder 10 veelgebruikte en populaire vacaturebanken in Nederland.

1. Nationale vacaturebank

Nationale Vacaturebank focust zich op het middensegment (mbo en hbo) en is al 10 jaar achter elkaar vernoemd tot Populairste Carrièresite van Nederland.

2. Intermediair

Intermediair valt net als Nationale Vacaturebank onder DPG Media, maar bevat meer vacatures voor hoogopgeleiden (hbo en wo).

3. Monsterboard

Monsterboard is een vacaturebank die al een hele tijd meedraait. Het is een vacaturebank die verspreid zit over de hele wereld. In Nederland richt het zich voornamelijk op hoogopgeleiden (hbo en wo).

4. Indeed

Indeed is wereldwijd een van de grootste vacaturebanken. Ook in Nederland is het de meestbezochte vacaturebank. Het is een échte zoekmachine voor vacatures op alle niveaus en in alle branches. 

5. LinkedIn vacatures

LinkedIn is als professioneel social media kanaal al populair onder werkzoekenden en netwerkers. Ook is het een populaire plek om vacatures te vinden. Het voordeel van LinkedIn is dat je direct bedrijfsinformatie ziet én weet wie er werkzaam is (geweest). Dit kun je gebruiken om te kijken of je jouw netwerk kan inzetten tijdens een sollicitatie!

6. Werk

Werk.nl is de vacaturebank en cv-database van UWV (UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Op de vacaturebank zijn altijd veel vacatures te vinden voor allerlei doelgroepen.

7. Nederland Vacature

Nederland Vacature is een landelijke vacaturebank met veel vacatures en extra bedrijfsinformatie van werkgevers.

8. Vacatures.nl

Vacatures.nl is meer dan alleen een vacaturebank. Naast dat werkgevers er zelf vacatures op plaatsen, scant de website ook het internet voor alle overige vacatures. Hierdoor krijg je een enorm aanbod te zien op één plek.

9. Werkzoeken.nl

Op werkzoeken.nl kunnen werkgevers gratis vacatures op plaatsen, waardoor er enorme aantallen vacatures te vinden zijn.

10. Jobbird

Jobbird, in 2018 overgenomen door YoungCapital, is een merk met een grote naamsbekendheid. Deze vacaturebank telt vele vacatures, zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen

Hoe gebruik je vacaturebanken in jouw zoektocht?

Lees hieronder 4 tips hoe je vacaturebanken gebruikt in de zoektocht naar een nieuwe baan.

1. Bekijk meerdere vacaturebanken

De eerste stap is een aantal vacaturebanken selecteren om op te gaan zoeken. Stel een lijst samen met namen of linkjes van online vacaturebronnen en kijk daar regelmatig op. Er zijn veel verschillende vacaturebanken. Natuurlijk is het goed om algemene vacaturebanken te gebruiken met vacatures voor alle niveaus en in alle branches, maar dat betekent meestal dat je veel moet spitten, voordat je daadwerkelijk een baan vindt die bij jou past.

Kijk daarom ook naar niche vacaturebanken, die zich op één gebied richten. Bijvoorbeeld op een bepaalde branche, op bepaalde functiegroepen of op een opleidingsniveau. Als je niche vacaturesites gebruikt, dan is de zoektocht al veel gerichter en korter.

2. Verfijn je zoekopdracht

De basis van het zoeken in een vacaturebank wordt vaak al op de homepage duidelijk. Door middel van een zoekbalk en filters kun je jouw zoekopdracht ingeven. Toch kunnen grote vacaturebanken omvangrijk en ingewikkeld lijken, dus hoe vind je dan banen die je écht interesseren?

Beperk allereerst jouw zoekopdracht geografisch. Het heeft geen zin om naar vacatures in Amsterdam te kijken als je er vrij zeker van bent dat je in Eindhoven wilt werken. Overweeg ook manieren te gebruiken om jouw zoekopdracht specifieker te maken. Gebruik niet alleen zoekwoorden. Probeer te verfijnen op branche, ervaring, opleiding of salaris. Deze filters staan vaak al aangegeven, maar durf ook breder te zoeken.

Vanzelfsprekend zoek je op functietitels. Probeer ook vaardigheden of trefwoorden. Op die manier vind je een breder scala aan mogelijkheden. Misschien vind je zelfs een rol waar je nog niet eerder aan had gedacht, maar die perfect past bij jouw vaardigheden.

3. Stel e-mail alerts in 

Als het goed is weet je precies waarnaar je op zoek bent. Wanneer je elke keer al je zoekopdrachten opnieuw moet invoeren, is dat niet het meest efficiënte gebruik van jouw tijd. Om ervoor te zorgen dat je geen vacatures misloopt, kun je het beste een alert instellen bij de vacaturebanken.

De meeste vacaturesites hebben de mogelijkheid om een ​​zoekopdracht op te slaan (met al jouw specifieke voorkeuren) en een e-mailmelding te ontvangen telkens wanneer er een nieuwe vacature wordt geplaatst die aan jouw criteria voldoet.

4. Benut de overige mogelijkheden

Vacaturebanken bestaan tegenwoordig uit meer dan alleen een weergave van vacatures. Zo heb je vaak de optie om je cv te uploaden. Op die manier kunnen werkgevers die toegang hebben tot de database van de vacaturebank jou vinden en bereiken. Ook bieden steeds meer vacaturebanken diensten aan zoals carrière- en sollicitatietips, extra informatie over bepaalde werkgevers en tools die jou helpen met het vinden van een nieuwe baan.

Maak volledig gebruik van andere tools op vacaturebanken naast alleen de functie voor vacatures. Carrière- en sollicitatietips helpen je beter solliciteren. Door de extra informatie krijg je een idee van de bedrijfscultuur voordat je solliciteert. Andere tools zoals een salariswijzer of competentietest geven je weer andere inzichten.  Er zijn nu zoveel interessante tools beschikbaar, maar het is nog steeds aan jou om er volledig gebruik van te maken.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Gebruik vacaturebanken in jouw zoektocht!

Een vacaturebank, ook wel vacaturesite genoemd, is simpelweg een website die vacatures weergeeft. Vacaturebanken zijn een uitstekende tool voor het zoeken naar een baan. Ze zijn overal, van grote landelijke vacaturesites tot specifieke niche vacaturesites. 

De eerste stap is een aantal vacaturebanken selecteren om op te gaan zoeken. Focus niet alleen op de algemene vacaturebanken, maar ook naar de wat meer niche vacaturebanken die zich op één gebied richten. Gebruik niet alleen zoekwoorden. Probeer te verfijnen op branche, ervaring, opleiding of salaris. Om ervoor te zorgen dat je geen vacatures misloopt, kun je het beste een alert instellen bij de vacaturebanken.

 

Stelling: vacaturebanken zijn dé manier om een nieuwe baan te vinden!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

1 Reactie op "Hoe gebruik je vacaturebanken in jouw zoektocht naar een nieuwe baan?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Mariska
    • 25 mei 2021

    Helaas voorziet het instellen van een alert veelal niet in de specifieke zoekfunctie naar gewenste vacatures.