10 tips voor videosolliciteren in tijden van corona

 • Lars Tertoolen
 • 21 april 2020

In deze tijden van corona (COVID-19-virus) is videosolliciteren niet alleen een handig alternatief voor een face-to-face sollicitatiegesprek, het is de nieuwe standaard!

Waar sommige sectoren enorm zwaar te lijden hebben onder de huidige situatie, is het in anderen juist drukker dan ooit. Ook zijn er veel bedrijven die blijven werven om later een ​​vertraging van de bedrijfsactiviteiten te voorkomen.

Maar hoe werkt het werven in een samenleving waarbij er wordt aanbevolen om persoonlijke contacten tot een minimum te beperken? Veel werkgevers en recruiters schakelen om gezondheids- en veiligheidsrisico’s over op videogesprekken.

De kans is dus groot dat wanneer je de volgende keer solliciteert, je uitgenodigd wordt voor een videogesprek. Hoewel de grote lijnen bij het videosolliciteren hetzelfde blijven als bij een normaal sollicitatiegesprek, zijn er zeker een aantal verschillen waarmee je rekening moet houden. Deze week geven we 10 tips voor videosolliciteren in tijden van corona!

Voorbereiden op videosolliciteren

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt ook zeker bij videosolliciteren!

#1 Begin met het testen van de apparatuur

Het is niet prettig als je voor verassingen komt te staan nét voor of tijdens het gesprek. Om problemen en spanning te voorkomen is het daarom verstandig de middelen die je gaat gebruiken goed te testen.

Zorg ten eerste dat het duidelijk is met welk programma het gesprek gaat plaatsvinden. Stem dit van te voren goed af met je gesprekspartners. Zo heb je veel verschillende software om mee te videobellen. Google hangouts, Microsoft Teams of Skype zijn voorbeelden van een veel gebruikte software.

Daarnaast is het handig om voor het gesprek te kijken of je een goede internetverbinding hebt en of alles werkt op je computer/telefoon. Het zou jammer zijn als je wel in beeld bent, maar dat ze je niet kunnen verstaan, omdat jouw microfoon het niet doet.

Gebruik een headset met microfoon. Een voordeel van een headset is dat alle geluiden van de ruimte waarin je zit worden gedempt. Hierdoor kun jij je beter focussen op het gesprek en de vragen die worden gesteld. Een microfoon van een laptop of telefoon vangt alle geluiden van de ruimte op, waardoor de recruiter jou minder goed kan verstaan. Hierdoor kan de aandacht tijdens het gesprek verloren gaan.

#2 Ga voor een geschikte locatie

Een valkuil van videosolliciteren is dat je overal kunt gaan zitten waar je wilt. Dit betekent echter niet dat alle locaties geschikt zijn. Zorg voor een rustige plek met weinig achtergrondgeluiden en waar je niet gestoord kunt worden.

Het is ook aan te raden om op een vaste stoel te gaan zitten. Als je op een draaibare stoel met wieltjes gaat zitten, kunnen de zenuwen ervoor zorgen dat je onbewust gaat draaien of rijden tijdens het gesprek. Dit kan irritatie opwekken bij de recruiter.

#3 Draag representatieve kleding

Draag, net als bij een normaal sollicitatiegesprek, geschikte kleding. Dus niet alleen de bovenkant, maar een volledig representatieve outfit. Let er bijvoorbeeld ook op dat je geen witte kleding draagt bij een witte achtergrond. Op een beeldscherm is dit extra onduidelijk.

#4 Bereid je voor net als bij een face-to-face gesprek!

Ga voor dezelfde grondige voorbereiding als bij een normaal sollicitatiegesprek. Wanneer je voorbereid naar een sollicitatiegesprek gaat heb je een veel grotere kans op succes.

Zo neem je een aantal onzekerheden weg en is het dé manier om optimaal te presteren in je gesprek. Je laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent, je voorkomt een eenzijdig gesprek en door overal op voorbereid te zijn ben je in staat een ijzersterke indruk te maken!

Lees hoe jij je optimaal voorbereid op een sollicitatiegesprek!

De videosollicitatie uitvoeren

#4 Let (ook nu) op je lichaamstaal

Je lichaamstaal kun je gebruiken om een goede indruk te maken. Ook tijdens het videosolliciteren is een actieve en open houding belangrijk om professioneel over te komen.

Een grote fout die veel mensen maken tijdens een videogesprek is dat ze naar het beeldscherm kijken in plaats van de camera. Vergeet tijdens het gesprek niet om met regelmaat in de camera te kijken. Door oogcontact te maken kom je zelfverzekerd over en toon je interesse.

Neem verder een actieve houding aan. Dit doe je door rechtop te zitten, voeten op de grond te plaatsen en niet achterover te leunen.

#5 Stel vragen over de bedrijfscultuur

Bij het videosolliciteren in tijden van corona bezoek je het bedrijf niet, waardoor je de bedrijfscultuur niet goed kunt proeven. De bedrijfscultuur en werksfeer bepalen onder andere hoe werknemers met elkaar omgaan en hoe beslissingen worden genomen. 

Gezien de match met de bedrijfscultuur bepaalt of je goed op je plek gaat zitten, is het belangrijk om tijdens het videogesprek te achterhalen wat voor cultuur er heerst. Door open vragen te stellen en niet direct naar de bedrijfscultuur te vragen, voorkom je dat iemand de organisatie mooier verkoopt dan het in werkelijkheid is.

#6 Blijf kalm

Het kan altijd voorkomen dat de technologie jou in de steek laat. Er kan bijvoorbeeld iets misgaan met de internetverbinding. Het is aan te raden om in deze situaties kalm te blijven.

Het is nergens voor nodig om stress te krijgen van iets waar jij zelf waarschijnlijk geen invloed op hebt. Tel tot tien en probeer het gewoon nog een keer. Als het dan nog niet lukt, kun je altijd telefonisch of via e-mail contact opnemen met de recruiter.

Blijf ook kalm als je vragen niet verstaat of begrijpt door de video. Vraag gewoon rustig of je gesprekspartner de vraag wilt herhalen.

#7 Laat je niet afleiden

Als je het antwoord op een een vraag niet weet is dat vervelend. Laat je desondanks niet verleiden tot het opzoeken van antwoorden in je notities of erger nog, op het internet.

Doordat je gesprekspartners niet goed zien waar je naar kijkt op je scherm of wat je met je handen doet, kan het verleidelijk zijn om stiekem informatie op te zoeken. Doe dit niet! Je gesprekspartners zullen dit altijd doorhebben, omdat je afgeleid bent van het gesprek dat je met ze voert!

Na het videosolliciteren

#8 Zorg dat de verbinding verbroken is!

Direct na het videosolliciteren is het belangrijk om te checken of de verbinding echt verbroken is. Bij diverse videoprogramma’s zorgt het wegklikken van een venster er namelijk niet voor dat het gesprek wordt beëindigd. Het zou jammer zijn als jij je (negatieve) mening geeft over het gesprek of de organisatie, terwijl jouw gesprekspartner nog kan meeluisteren. 

#9 Contact opnemen

Als je na het sollicitatiegesprek contact wilt opnemen met de recruiter, is het niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld de chatfunctie in Skype hiervoor gebruikt. Stuur, net als na een gewoon sollicitatiegesprek, een correcte bedank mail. Hoe je deze e-mail het beste kunt schrijven, lees je in dit blog.

#10 Een ander vervolg door corona

Houd er rekening mee dat het vervolg van de procedure na het videosolliciteren er ook anders uit kan zien dan bij een sollicitatieprocedure vóór corona.

Zo kan het langer duren voordat de werkgever keuzes kan maken door de veranderde omstandigheden. Ook is het te begrijpen dat sommige werkgevers eerst een face-to-face gesprek willen voordat ze definitieve keuzes maken.

In de huidige samenleving leven we eigenlijk van persconferentie moment tot persconferentie moment. Het kan zijn dat een werkgever pas keuzes maakt ná de volgende verduidelijking over de maatregelen. Houd hier rekening mee en mocht je hier vragen over hebben kun je deze gerust vragen aan je gesprekspartner.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Videosolliciteren door corona

In deze tijden van corona (COVID-19-virus) is videosolliciteren niet alleen meer een handig alternatief voor een face-to-face sollicitatiegesprek, het is de nieuwe standaard! Hoewel de grote lijnen bij het videosolliciteren hetzelfde zijn als bij een normaal sollicitatiegesprek, zijn er zeker een aantal verschillen waarmee je rekening moet houden. Om problemen en spanning te voorkomen is het daarom verstandig de middelen die je gaat gebruiken goed te testen. Zorg voor een rustige plek met weinig achtergrondgeluiden en waar je niet gestoord kunt worden. Draag, net als bij een normaal sollicitatiegesprek, geschikte kleding. Ga vervolgens voor dezelfde grondige voorbereiding als bij een normaal sollicitatiegesprek. Ook tijdens het videosolliciteren is een actieve en open houding belangrijk om professioneel over te komen. Houd er rekening mee dat het vervolg van de procedure er ook anders uit kan zien dan bij een sollicitatieprocedure vóór de coronacrisis.

Stelling: een vervolggesprek na het videosolliciteren moet plaatsvinden in een face-to-face gesprek.

Eens of oneens. Laat het weten in onze reacties.

2 Reacties op "10 tips voor videosolliciteren in tijden van corona"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Angeles Gavilan Y Aido
  • 29 april 2020

  Je meld : Open vragen stellen over bedrijfscultuur … ik vind het lastig welke vragen stel je dan ? Voorbeeld

   • Lars Tertoolen
   • 29 april 2020

   Hoi Angeles,

   Hier zijn een aantal open vragen om je op weg te helpen:

   Heb je veel contact met andere afdelingen? Hoe zou je de relatie/samenwerking met andere afdelingen omschrijven? Met het antwoord kun je de afstand tussen afdelingen inschatten.

   Hecht je veel waarde aan autoriteit? Heeft iedereen evenveel zeggenschap tijdens vergaderingen? Met het antwoord krijg je een idee van het type organisatiestructuur (horizontaal of verticaal).

   Krijg je de ruimte om creatief te zijn? Is het makkelijk om ideeën te opperen bij collega’s? Met het antwoord kun je beoordelen of er een open cultuur heerst met laagdrempelige communicatie of juist het tegenovergestelde.

   Ik hoop dat je hiermee verder kan, succes!

   Mvg,

   Lars Tertoolen