Maak de juiste koppeling tussen jouw cv en motivatiebrief

  • Marjolein Gubbens
  • 22 februari 2022

De meest gebruikte manier van solliciteren is nog steeds de traditionele manier. Namelijk solliciteren door middel van een cv en motivatiebrief. Met een cv en motivatiebrief kun jij de werkgever overtuigen om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Zorg ervoor dat jouw motivatiebrief een toevoeging is op je cv en geef de recruiter of werkgever informatie waar zij echt iets aan hebben. In dit blog bespreken we hoe jij de juiste koppeling kunt maken tussen jouw cv en motivatiebrief.

Het verschil tussen een cv en motivatiebrief

Voordat we uitleggen hoe je de koppeling kunt maken tussen je cv en motivatiebrief, bespreken we eerst het verschil tussen deze twee documenten. Beide documenten hebben als doel om een duidelijk beeld te geven aan de recruiter of werkgever dat jij geschikt bent voor de baan. Toch zit er een groot verschil in de structuur van de documenten. 

Het is belangrijk dat jouw motivatiebrief niet dezelfde informatie geeft als je cv, maar dat het juist een aanvulling is op je cv.

Een cv is eigenlijk een samenvatting/opsomming van jouw (werk)ervaring, opleidingen, competenties, vaardigheden, certificeringen en nevenactiviteiten. Je probeert je cv altijd zo kort en bondig mogelijk te houden. Een cv bestaat vaak uit maximaal 2 pagina’s. 

Het cv bestaat vaak uit lijsten met kopteksten en opsommingstekens om het beknopt en overzichtelijk te houden. De overzichtelijkheid biedt de recruiter of werkgever de kans om binnen een zeer korte tijd een indruk te krijgen van jouw ervaringen. 

In de motivatiebrief is het niet de bedoeling dat je alles uit je cv herhaalt. Hierin kun je juist de belangrijkste dingen uit jouw cv verder onderbouwen. Het is bedoeld om de recruiter of werkgever aanvullende informatie te geven over waarom jij een geschikte kandidaat bent voor de baan. 

De juiste inhoud van jouw cv

In jouw cv laat je zien dat jij beschikt over de functievoorwaarden/-eisen van de vacature. Dit doe je door jouw werkervaring, (behaalde) opleidingen, nevenactiviteiten, vaardigheden, competenties en hobby’s in een overzichtelijke lijst te beschrijven. Je beschrijft dus eigenlijk wat je allemaal al hebt gedaan.

Bij het maken van jouw cv kijk je altijd naar wat er in de vacature gevraagd wordt. Ga dus bij alles wat je op je cv wilt zetten voor jezelf na of het relevant is voor de functie waarop je reageert. Recruiters en werkgevers hebben vaak maar kort de tijd om jouw cv aandachtig te bekijken. Alle onnodige informatie lijdt af en kan ervoor zorgen dat de recruiter of werkgever zijn aandacht verliest en afhaakt. 

Het is bij een cv belangrijk dat alles kort en bondig blijft. Je beschrijft de feiten, zoals de functietitel, het bedrijf waar je hebt gewerkt, de periode dat je werkzaam was en wat jouw taken waren. Hierbij is het belangrijk dat ook je taken kort en bondig worden beschreven. Met zo min mogelijk woorden moet duidelijk worden wat jouw verantwoordelijkheden waren binnen de functie. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

De juiste inhoud van jouw motivatiebrief

In tegenstelling tot het cv beschrijf je in de motivatiebrief niet wat je al hebt gedaan, maar licht je toe waarom jij de juiste persoon bent voor de functie. Je maakt hierin de koppeling tussen jouw cv en de functie-eisen. Je licht verder toe waarom jij de geschikte persoon bent en hoe jouw ervaring, vaardigheden en competenties kunnen bijdragen binnen de functie. 

Kies de belangrijkste ervaringen/competenties uit jouw cv en maak dit duidelijker met concrete voorbeelden. Beschrijf hoe jouw ervaringen en competenties gaan bijdragen binnen de functie waarop je solliciteert. 

Bij een cv krijg je niet meteen een goed beeld wie jij écht als persoon bent. Een motivatiebrief kun je veel persoonlijker maken. Hierin kun je toelichten hoe jouw karakter is of hoe jij je binnen een team gedraagt. Schets een duidelijk beeld van wie jij bent. Zo kan de recruiter of werkgever beter inschatten of jij binnen het team gaat passen.

Staan er bepaalde “red flags” in jouw cv, zoals een gat tussen verschillende banen of solliciteer je op een locatie ver van jouw huidige woonplaats, dan is het een mooie kans om dit verder uit te leggen in jouw brief. Een gat in je cv hoeft namelijk niet iets nadeligs te zijn, maar wanneer je dit niet uitlegt kan het wel zo overkomen.

De juiste koppeling in uitstraling van jouw cv en motivatiebrief

Ondanks dat je jouw cv en motivatiebrief op een andere manier moet insteken is het wel belangrijk dat er visueel een samenhang in zit. Door de juiste opmaak te gebruiken in jouw cv en motivatiebrief laat je professionaliteit zien. Het is eigenlijk je persoonlijke merk. Met deze layout geef je een eerste indruk. Daarom is het belangrijk dat dit verzorgd is en goed op elkaar aansluit. 

Door middel van een mooie opmaak van jouw cv en motivatiebrief laat je zien dat je oog hebt voor detail en dat je in staat bent om een zakelijk verzorgd document op te stellen. 

Gebruik hetzelfde lettertype en maak gebruik van dezelfde kleuren. Verder is een cv wat visueler dan een motivatiebrief. In een cv maak je vaak gebruik van iconen om het overzichtelijker te maken. Daarnaast is het slim om op jouw cv een persoonlijke professionele foto te gebruiken. 

Een motivatiebrief is vooral tekstueel met kleine accenten van de layout uit je cv. Hierbij moeten niet te veel afleidende elementen toegevoegd worden. De focus ligt op de tekst, want dat is wat je wilt overbrengen. 

Heb je een vacature gevonden waar jij op wilt solliciteren? Onderzoek dan hoe de huisstijl van het bedrijf is waarop je solliciteert. Zo kun je de kleuren uit de huisstijl gebruiken in jouw cv en motivatiebrief. Hiermee laat je zien dat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf en het straalt ook professionaliteit uit.

Heb jij hulp nodig bij het maken van jouw cv? Bekijk dan onze cv-hulp diensten. 

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

De juiste koppeling tussen je cv en motivatiebrief

Wanneer jij de juiste koppeling maakt tussen jouw cv en motivatiebrief zul je meer kans maken op die droombaan. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste informatie verwerkt in je cv en motivatiebrief. 

Jouw motivatiebrief is niet bedoeld om de informatie uit je cv te herhalen, maar juist om verder te onderbouwen en de koppeling te leggen met de functie-eisen. Ook kun je in jouw motivatiebrief meer persoonlijkheid kwijt. 

Bij je cv is het vooral duidelijk dat je het overzichtelijk, kort en bondig houdt zodat de recruiter of werkgever het document snel kan scannen. Wanneer ze interessante onderdelen zien in je cv kunnen ze jouw motivatiebrief erbij pakken voor een goede onderbouwing ervan. 

Ten slotte zorg je ervoor dat jouw cv en motivatiebrief visueel overeenkomen, zodat er een duidelijke samenhang is en je professioneel overkomt.

Stelling: de juiste koppeling tussen jouw cv en motivatiebrief geeft je een grotere kans op de baan.

Eens of oneens. Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "Maak de juiste koppeling tussen jouw cv en motivatiebrief"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent