5 onderdelen voor het juist opstellen van jouw cv

  • Marjolein Gubbens
  • 17 augustus 2021

Het opstellen van een goed cv is niet zo makkelijk als het soms lijkt. Er zijn veel verschillende onderdelen die je kunt vermelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jouw persoonlijke gegevens, werkervaringen en opleidingen. Daarnaast kun je nog vele extra onderdelen vermelden, maar niet alles zal een toegevoegde waarde hebben. De vraag is dan ook: wat vermeld je per onderdeel en hoe? 

Door de informatie op jouw cv juist te vermelden, wordt jouw cv relevant, professioneel en goed scanbaar. Lees in ons blog de 5 onderdelen voor de juiste opbouw van jouw cv!

#1 De onderdelen voor het opstellen van jouw cv

Voordat we de onderdelen van het cv één voor één gaan analyseren, gaan we ons eerst verdiepen in welke onderdelen relevant zijn voor jouw cv. Tegenwoordig ben je vrij met hoe jij jouw cv opstelt. Toch zijn er een aantal onderdelen die op je cv moeten terugkomen. 

De onderdelen die behoren tot een professioneel cv zijn jouw persoonlijke gegevens, profielfoto en een persoonlijk profiel. Hierdoor wordt direct zichtbaar wie jij bent, zet deze onderdelen dus bovenaan! 

De rest van de onderdelen kun je zelf naar relevantie toevoegen. Wees wel consistent in de volgorde van de inhoud van de onderdelen zelf. De meest voorkomende volgorde van de inhoud is een teruglopend cv of een chronologisch cv. Bij een chronologisch cv staat je ervaring in volgorde van tijd. Bij een teruglopend cv kies je ervoor om de meeste recente ervaring bovenaan te zetten, deze is vaak ook het meeste relevant voor de functie waarop je solliciteert. 

Afhankelijk van je situatie bepaal je de volgorde van jouw cv. Indien je al veel relevante werkervaring hebt, is het belangrijk om dit bovenaan te zetten. Geef vervolgens je opleidingen weer. Solliciteer je voor jouw eerste baan en heb je geen relevante werkervaring, maar wel een relevante studie gedaan? Zet dan je opleidingen bovenaan. 

De kunst van een professioneel cv is dat je de aandacht van de recruiter trekt en deze vasthoudt. Wanneer jij veel informatie geeft die niet relevant is, heb je de kans dat een recruiter/werkgever sneller afhaakt met doorlezen. Door veel irrelevante informatie te benoemen, lijkt het of jouw cv niet aansluit.  Focus dus altijd op de meest relevante onderdelen en trek daarmee de aandacht. 

#2 Wie ben jij

Hierboven benoemden we het al, maar persoonlijke informatie over jezelf is cruciaal op een professioneel cv. Wie ben jij? Dat is de vraag die een recruiter beantwoord wil hebben. Door een persoonlijk profiel te schrijven, een professionele profielfoto toe te voegen en je persoonlijke gegevens te vermelden laat je zien wie je bent. Zorg bij jouw profielfoto voor een duidelijke foto, gebruik geen vakantiekiekje of een wazige foto. Met jouw persoonlijk profiel trek je de aandacht van de recruiter en kun je jezelf onderscheiden van andere kandidaten. 

Personalia

Personalia, persoonlijke gegevens of persoonsgegevens zijn verschillende benamingen voor hetzelfde onmisbare onderdeel op je cv. Zonder deze informatie weet een recruiter/werkgever niet van wie het cv is en hoe jij te bereiken bent.

Een onmisbaar gegeven op je cv is natuurlijk jouw naam. Een recruiter wil weten over wie het cv gaat, hierdoor kan de recruiter het document koppelen aan een naam. Kies ervoor om jouw naam opvallend te vermelden. Denk hierbij aan een plek bovenaan de pagina, een groter lettertype of het gebruik van een andere kleur.

Indien je over doopnamen of dubbele achternamen beschikt, zijn deze niet relevant om te vermelden op jouw cv. Dit is voor een werkgever alleen maar afleidend. Vermeld alleen jouw voor- en achternaam.

Geef altijd aan wat je woonplaats is. Door je adresgegevens te benoemen kan een werkgever inschatten wat de woon-werkafstand wordt. Als je vlakbij de locatie van de werkplek woont, is dit soms een extra voordeel ten opzichte van kandidaten die verder weg wonen. Wanneer je verder weg woont, maar bereid bent om te verhuizen of veel te reizen, dan is het goed om dit aan te geven in je motivatiebrief.

Mochten er vragen over jouw cv zijn - of sterker nog, je bent geschikt voor de functie en ze willen jou uitnodigen op gesprek - is het wel zo handig om jouw contactgegevens te vermelden. Vermeld dus daarom altijd jouw telefoonnummer. 

Naast telefonisch contact, wordt er ook vaak via e-mail contact opgenomen over de procedure. Zet jouw e-mailadres duidelijk bovenaan jouw cv. Cv’s worden regelmatig geprint door recruiters/werkgevers, wanneer jij jouw e-mailadres hierop hebt vermeld, kunnen ze snel contact met je opnemen zonder eerst jouw e-mail erbij te zoeken.

Voorkom het gebruik van een onprofessioneel e-mailadres. Gebruik geen e-mailadres die je op jongere leeftijd hebt aangemaakt met rare elementen erin. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar deze fout wordt nog steeds gemaakt. Hiermee loop je het risico om niet serieus genomen te worden. Maak desnoods een nieuw e-mailadres aan speciaal voor sollicitaties en houd het simpel: voornaam.achternaam@emailprovider.com.

Naast de noodzakelijke personalia zijn er ook nog personalia die alleen goed zijn om te vermelden indien ze van toegevoegde waarde zijn. Denk hierbij aan het vermelden van jouw social media kanalen, geboortedatum of je persoonlijke website. 

Profielfoto

Een foto maakt je cv een stuk persoonlijker. Ook kijken recruiters/werkgevers als eerst naar jouw profielfoto. De lezer krijgt zo meteen een beeld van jou. Als je ervoor kiest om een foto toe te voegen, ga dan voor een spontane en professionele foto.

Kies voor een foto waarop je duidelijk te zien bent, zonder afleidende achtergrond of andere afleidende attributen. Ook is het verstandig om een recent exemplaar te kiezen. Vermijd foto’s van jaren geleden. Vaak is het door de combinatie van een naam en een gezicht dat recruiters/werkgevers je minder snel vergeten.

Persoonlijk profiel

Een persoonlijk profiel wordt ook wel een profielschets, cv profiel of samenvatting genoemd. Je schetst als het ware jezelf in een klein stukje tekst op je cv. Je introduceert jezelf, je vertelt wat je kwaliteiten en persoonlijke eigenschappen zijn en je benoemt je ambities. Ofwel: wie je bent, waar jouw kracht ligt en wat jij van je carrière wilt maken!

Maar waarom zou je een persoonlijk profiel toevoegen aan je cv? Een recruiter/werkgever ziet vele cv’s per dag. Door het toevoegen van een profielschets aan je cv kun jij jezelf onderscheiden van al die andere sollicitanten. Het is de beste manier om de recruiters/werkgevers te prikkelen en door te laten gaan met het lezen van je cv.

Maak je persoonlijk profiel niet te lang, houd 4 tot 6 zinnen aan. Hierin verwerk je jouw relevante eigenschappen. Som deze niet op maar geef hierbij voorbeelden uit je (werk)verleden. 

#3 Opleidingen of werkervaring

Afhankelijk van jouw situatie is het volgende onderdeel jouw werkervaring of gevolgde opleidingen. Ben je al een aantal jaar aan het werk en heb je relevante werkervaring opgedaan? Begin dan met jouw werkervaring te beschrijven. Heb je nog niet of nauwelijks werkervaring opgedaan, maar wel een relevante studie gevolgd? Begin dan met het vermelden van jouw opleidingen.

Werkervaring

Jouw werkervaring is een cruciaal onderdeel van je cv. Het biedt inzicht in je verleden en onthult informatie over je capaciteiten, ervaring, competenties, voorkeuren en kennis. Om jouw kans op een baan te vergroten is het belangrijk om met behulp van de juiste inhoud en formulering het maximale uit je werkervaring te halen.

Bij het vermelden van je voormalige werkgevers heb je, naast de basisinformatie (functietitel, werkgever en periode), ruimte om de werkgever te laten zien dat jij de beste kandidaat bent. In een kort stukje tekst kun je bijvoorbeeld beschrijven wat je verantwoordelijkheden waren, welke prestaties je hebt geleverd of welke vaardigheden en competenties je hebt ontwikkeld. Vermeld dit alleen wanneer de informatie ook echt relevant is voor de functie waar je op solliciteert.

Probeer de omschrijving van je werkervaring (en de rest van je cv) zo kort mogelijk te houden. Het doel is om de lezer nieuwsgierig te maken en de aandacht vast te houden. Met lange teksten schrik je de recruiter/werkgever af en vergroot je de kans dat belangrijke informatie over het hoofd wordt gezien.

Opleidingen

Opleidingen, een belangrijk en onmisbaar onderdeel op je cv. Veel werkgevers gebruiken een opleidingsniveau bij het selecteren van kandidaten voor openstaande vacatures. Reden genoeg om jouw opleidingen op de juiste manier onder de aandacht te brengen op je cv.

Ten eerste zeggen je opleidingen iets over je werk- en denkvermogen. Het afronden van een opleiding is een bevestiging dat je in staat bent om op een bepaald niveau te denken en te werken. 

Daarnaast zegt het iets over jouw vastberadenheid en persoonlijkheid. In wezen toont een diploma of certificering aan dat je de wens hebt om als professional vooruit te gaan. De kans is groot dat je deze drive ook hebt in de rest van je carrière, iets wat zeer waardevol is voor een werkgever.

Ook zegt je opleidingsrichting iets over waar je interesses liggen op professioneel gebied. Nu kan dit in de loop van de jaren veranderen, maar zeker bij starters is dit een goede indicatie van wat je interesseert, waarvan je gemotiveerd raakt en waar jouw intrinsieke motivatie ligt.

Vermeld altijd de naam van de opleiding, de school waar je hebt gestudeerd en de begin- en einddatum. Geef hierbij ook aan of je wel of geen diploma behaald hebt bij de opleiding. Voeg daarnaast ook nog een korte beschrijving toe. Hierin kun je, indien relevant, informatie geven over je vakken, minors, onderzoeken en scripties. Daarnaast heb je hier ook de ruimte om vaardigheden en competenties te benoemen met relevante voorbeelden. Wanneer je opleidingen hebt gevolgd die niet of minder relevant zijn, benoem je alleen de bovengenoemde drie punten zonder extra beschrijving.

Ben je nog bezig met een opleiding of ben je nog aan het werk? Beschrijf dan de startdatum en als einddatum ‘heden’. Op die manier is het meteen duidelijk of je werk of studie is afgerond of niet. 

#4 Cursussen, trainingen en certificaten

Cursussen en trainingen zijn toevoegingen op je cv die jou helpen met het maken van een goede indruk. Extra cursussen en trainingen kunnen helpen een werkgever te overtuigen.

Weeg goed af wanneer je jouw cursus of training vermeld op je cv. Indien je de juiste keuze maakt en het correct vermeld, wordt het gezien als een pluspunt!

Cursussen en trainingen vermeld je op je cv om je toegevoegde waarde te laten zien op een bepaald gebied. Het laat namelijk zien dat je meer kennis en kunde hebt van een bepaald onderwerp/vak. Zo is het een uitstekende manier om op te vallen tussen de andere sollicitanten!

Een afgeronde cursus of training zegt iets over je kwaliteiten. Het behalen van een certificaat is een bevestiging dat je in staat bent om een vaardigheid tot op een zekere hoogte te kunnen uitvoeren.

Ook laat het iets zien over je motivatie en interesses. Je onderneemt zo’n extra activiteit vaak, omdat je de wens hebt om als professional vooruit te gaan. Een werkgever ziet graag mensen met zo’n drive. Het hoeft niet altijd zo te zijn, maar meestal liggen de cursussen of trainingen in lijn met de dingen die je graag doet. Een werknemer met een passie voor wat hij of zij doet is goud waard binnen een organisatie!

Wanneer je weet welke cursussen en trainingen je op je cv wilt hebben voor deze sollicitatie, heerst er nog de vraag waar je dit gaat doen. Dit is sterk afhankelijk van het aantal dat je wilt vermelden.

Mocht je 1 of 2 relevante cursussen willen vermelden, dan is er de keuze om deze toe te voegen bij een van je bestaande cv onderdelen. Een voorbeeld hiervan is bij het kopje ‘opleiding’. Heb je een cursus gevolgd tijdens een opleiding, vermeld deze dan bij de omschrijving van een opleiding. Ook is het mogelijk de cursus als aparte opleiding te vermelden.

Het is gebruikelijk om bij meerdere cursussen en trainingen te kiezen voor een apart kopje. Dit is erg overzichtelijk en voor de lezer makkelijk te scannen. 

Op welke plaats je cursussen en trainingen op je cv vermeldt is niet bij ieder cv hetzelfde. Wat eerst komt ligt aan je persoonlijke situatie. Hoe relevanter het is, hoe hoger je het op je cv zet!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#5 Extra onderdelen bij het opstellen van jouw cv

Jouw cv is nu opgebouwd met de belangrijkste bouwstenen. Naast deze basisbouwstenen zijn er nog meer onderdelen die relevant kunnen zijn op jouw cv. Overweeg per onderdeel of het van toegevoegde waarde is wanneer je ze benoemt op jouw cv. 

Houd wel altijd in gedachte dat je het kort houdt. Recruiters/werkgevers hebben meestal maar heel kort de tijd om naar jouw cv te kijken. Leid ze niet af met onnodige informatie.

Bij werkervaring en opleidingen heb je al voorbeelden gegeven van jouw meest relevante vaardigheden en competenties. Wil je meer vaardigheden en competenties benoemen? Maak hiervan dan een apart kopje en som ze op. Je kunt deze extra vaardigheden en competenties vervolgens verder onderbouwen in jouw motivatiebrief. Let op dat je alleen relevante vaardigheden en competenties benoemd. 

Ben je nog maar net aan het werk en heb je nog niet veel relevante werkervaring? Ga dan na of het relevant is om jouw nevenactiviteiten te benoemen. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk, een bijbaan of een stage. Wanneer jij naast je studie sporttrainer en coach bent geweest heb je daarbij bepaalde vaardigheden of competenties ontwikkeld die relevant kunnen zijn voor de functie. Denk hierbij aan een leidinggevende competentie of sociale en analyserende vaardigheden. Door dit te benoemen met specifieke voorbeelden, onderscheid jij jezelf van andere kandidaten.

Daarnaast is het verstandig om je talenkennis te vermelden op je cv, wanneer hier naar gevraagd wordt. Vanzelfsprekend alleen als je de talen ook daadwerkelijk beheerst, ga er niet over liegen.

Er is één situatie wanneer je beter geen talen kunt vermelden. Wanneer je slechts één taal spreekt, is het misschien het beste om je taalvaardigheid uit je cv te laten. Eén taal zal extra opvallen.

Houd voor het onderdeel talen altijd een apart kopje aan. Het is een volledig onderwerp van je cv net als personalia, werkervaring, en opleidingen. Mocht je een taalcursus gevolgd hebben, plaats deze dan bij het onderdeel “cursussen”.

Begin daarnaast altijd met je moedertaal gevolgd door de talen die je daaropvolgend het best beheerst. Zo staat de meest relevante informatie bovenaan. Wees tot slot altijd eerlijk over het niveau van je taalvaardigheid.

Achter de taal zet je het niveau:

  Opstellen cv - Talen

Je kunt het ook weergeven met de internationale standaard. Hierbij zijn er standaard niveaus:

Het A-Niveau: basisgebruiker
  • A1: Volledige beginner
  • A2: Beginner
Het B-Niveau: onafhankelijke Gebruiker
  • B1: Half gevorderd
  • B2: Gevorderd

Het C-Niveau: vaardige gebruiker

  • C1: Vergevorderd
  • C2: (Bijna) moedertaal

Solliciteer je voor een internationale functie, rank dan jouw talenkennis met deze niveaus. 

Daarnaast heb je ook nog de optie om jouw talenkennis sterren te geven:

Opstellen cv - Talen

Om je te helpen bij het achterhalen van je niveau kun je een (online) taaltest maken. Je vindt verschillende soorten taaltesten op het internet. Ook geven diploma’s/certificeringen van opleidingen soms aan op welk niveau je afgestudeerd bent.

Gebruik deze bouwstenen bij het opstellen van jouw cv en maak meer kans op de baan!

Stelling: door jouw cv op de juiste manier op te stellen, maak jij meer kans op de baan.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "5 onderdelen voor het juist opstellen van jouw cv"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent