Waarom is de juiste functietitel zo belangrijk?

  • Iris Douwes
  • 16 juli 2019
Functietitels, er komen er steeds meer van. Aan dezelfde functies zijn vaak verschillende functienamen verbonden. Het is tegenwoordig normaal om aan identieke werkzaamheden steeds chiquere namen te geven.

Een functietitel kan een enorm verschil maken tussen de soorten kandidaten die binnenkomen. Niet alleen voor werkgevers zijn functietitels belangrijk, maar ook voor kandidaten. Lees in ons blog waarom de juiste functietitel zo belangrijk is. 

Waarom is de juiste functietitel belangrijk voor de werkgever?

#1 Het voorselecteren van de doelgroep

De functietitel is het belangrijkste onderdeel van een vacaturetekst. De functiebenaming geeft weer wat voor beroep de persoon uitoefent. Met de functietitel zorgt de werkgever ervoor dat de mensen worden aangesproken die uiteindelijk op de vacature zouden moeten reageren.

Het is de eerste samenvatting van wat er in de rest van de vacaturetekst aan bod komt. De functietitel ofwel de vacaturetitel zorgt ervoor dat er een eerste selectie gemaakt wordt van de doelgroep. Indien de juiste functietitel wordt toegepast dan is er meer kans dat de beoogde doelgroep op de vacature solliciteert. Een functietitel zorgt voor herkenbaarheid bij de doelgroep. Zorg wel dat de functietitel aansluit bij de gezochte werkzaamheden, anders zullen kandidaten afvallen al voordat ze de gehele vacature tekst hebben gelezen.

#2 Het verleiden van de sollicitant

Zorg dat de functietitel een titel is waarmee je de kandidaat triggert om op jouw vacature te klikken. De functietitel is een gemakkelijke manier om de werknemer te laten zien welke toegevoegde waarde hij/zij is voor het bedrijf. Ofwel welke toegevoegde waarde hij/zij in de toekomst kan brengen indien de kandidaat nog gaat solliciteren.

Met de juiste functietitel kun je de kandidaat verleiden om te solliciteren op de vacature.

Soms zijn ze zelfs bereid om een stukje salaris in te leveren voor een betere functietitel. Indien de kandidaat doorheeft welke rol hij/zij gaat dragen en wat voor verantwoordelijkheid de functie met zich meebrengt zal de kandidaat de desbetreffende rol in overweging nemen om te gaan solliciteren. Kies daarom de juiste vacaturetitel, hiermee kan je de kandidaat verleiden.

#3 De vindbaarheid van de vacature

Naast het voorselecteren van de doelgroep en verleiding is ook de vindbaarheid van de functienaam belangrijk. Zoekmachines zoals Google herkennen zoekwoorden. Het kiezen van de juiste zoekwoorden is hierbij van belang. Zoek uit welke termen het meeste gezocht worden en pas hier de functietitel op aan. 

Indien de functietitel in verschillende aspecten terug komt zal dit ook beter zijn voor de zoekoptimalisatie. Titels en ondertitels worden door zoekmachines nog beter herkend. Zorg er voor dat de functienaam niet te veel afwijkt van de trefwoorden waarmee de vacature gevonden moet worden. Dit heeft ook weer te maken met het voorselecteren van de doelgroep.

Nadat de kandidaat verleid is om op de vacature titel te klikken zal de kandidaat op een landingspagina terecht moeten komen. Indien de kandidaat de landingspagina gelijk weer verlaat is dit niet goed voor de positie in Google. Zorg er dus ook voor dat de landingspagina in lijn staat met de gekozen zoekwoorden. Zo blijft de kandidaat langer op de website.

Waarom is de juiste functietitel belangrijk voor jou als sollicitant?

#1 Onderschat de functietitel niet!

Indien je opzoek bent naar een nieuwe baan zal je jezelf vaak als eerst focussen op wat voor werkzaamheden er moeten worden verricht, welke verantwoordelijkheden er worden verwacht of wat voor salaris je gaat verdienen. Vaak vergeet je hierdoor de functietitel, maar deze is net zo belangrijk.

Je functietitel geeft namelijk naar de buitenwereld weer wat voor werkzaamheden je doet. Met een te lage functietitel is er de kans dat je niet serieus wordt genomen of dat het lastiger is dat je dingen voor elkaar krijgt.

Daarnaast is een functietitel ook belangrijk bij het onderhandelen over een salaris. Het kan zo zijn dat je dezelfde titel hebt maar dat dit bij een ander bedrijf een andere gradatie is op salaris niveau. Als dat gebeurt kan je salaris bijvoorbeeld tegenvallen. Zeker als je vervolgens weer door gaat solliciteren, je kan dan voor een ‘hogere’ functie hetzelfde salaris krijgen als dat je nu hebt. Alleen maar omdat de twee bedrijven de functietitels op verschillende manieren gebruiken.

#2 Humoristische functietitels

Sommige bedrijven kiezen ervoor om net iets anders om te gaan met functietitels. Zo worden functietitels weleens gecreëerd met een humoristische noot. Een receptionist kan ‘Directeur van de eerste indruk’ worden genoemd. Dit om aan te geven hoe serieus het bedrijf zijn leveranciers en klanten neemt.

Laat jezelf niet afschrikken door een functietitel die je niet kent. Bedenk hoe jij je eigen kwaliteiten kan inzetten op wat er in de vacaturetekst wordt gevraagd. Competenties worden steeds belangrijker, het gaat erom wat je kan of potentieel zou kunnen. Niet wat je ervaringen zijn. Bekijk daarom altijd de gehele vacaturetekst en staar je niet blind op de functietitel. Vergelijk verschillende functietitels om te kijken welke functietitel bij jouw kwaliteiten past en solliciteer op soortgelijke vacatures.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

De juiste functietitel!

Met de vele functietitels is het lastig om de juiste te kiezen. Bekijk als werkgever welke doelgroep je wilt bereiken en hoe je de doelgroep gaat verleiden om op jouw vacature te klikken, voordat je een vacaturetekst gaat schrijven.

Zoek uit welke functietitel het hoogst scoort op Google en pas daar je zoektermen op aan. Houd hier ook rekening met het opstellen van ondertitels. Zorg er voor dat je niet te veel afwijkt van de trefwoorden waarmee je gevonden wilt worden.   

Laat je als kandidaat niet afschrikken door een functietitel maar bekijk de rest van de vacaturetekst ook goed. Staar jezelf niet blind op de vele verschillende functietitels. De functietitel geeft aan de buitenwereld weer wat voor werkzaamheden je doet en wat voor verantwoordelijkheden je draagt. Bedenk hoe jij je kwaliteiten kan inzetten op de kwaliteiten die in de vacaturetekst worden gevraagd. 

Stelling: de functietitel is voor mij niet van belang.

Eens of Oneens? Laat het ons weten in de reacties!

 

1 Reactie op "Waarom is de juiste functietitel zo belangrijk?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • R. Linthuis
    • 15 juni 2022

    Hebben of kennen jullie iemand/een bedrijf die advies kan geven over een functietitel?