Hoe schrijf je een motivatiebrief bij het maken van een carrièreswitch?

  • Iris Douwes
  • 28 september 2021

Momenteel zijn er meer vacatures dan mensen, wat zorgt voor een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Dit is dan ook een goede tijd om een carrièreswitch te maken, omdat veel bedrijven op zoek zijn naar nieuwe werknemers. Echter is het niet zo dat ze dan iedereen zomaar aannemen. Hier is wel een goede motivatiebrief voor nodig, maar hoe schrijf je bij het maken van een carrièreswitch een juiste motivatiebrief? 

Vaak is het schrijven van een motivatiebrief al erg lastig, laat staan bij een carrièreswitch. Indien je een carrièreswitch maakt voldoe je vaak niet aan alle gevraagde eisen. Dit is geen reden om niet voor de baan te gaan! Jouw persoonlijkheid, competenties en vaardigheden kunnen al genoeg zijn om uitgenodigd te worden voor een kennismakingsgesprek. In ons blog leggen we uit hoe je een motivatiebrief schrijft bij het maken van een carrièreswitch! 

De opbouw van jouw motivatiebrief

Een standaard motivatiebrief bestaat uit verschillende onderdelen. Bij het maken van een carrièreswitch blijven de onderdelen op jouw motivatiebrief nagenoeg hetzelfde. Echter zal de inhoud van je brief wat afwijken. Leg in jouw motivatiebrief meer de focus op jouw verhaal en de keuze die je nu in je carrière gaat maken. 

Begin jouw motivatiebrief met een sterke opening, waarmee je de aandacht van de lezer gelijk trekt. Bij het zien van jouw cv kan de werkgever twijfelen, omdat je niet aan alle eisen voldoet. Als de werkgever gelijk wordt getriggerd door de opening, is het mogelijk dat ze je de voordeel van de twijfel geven en doorlezen.

In het tweede gedeelte van jouw motivatiebrief leg je de focus op wie jij bent en wat jouw verhaal is. Vervolgens benadruk je jouw vaardigheden, competenties en kwaliteiten. Tenslotte breng je dit samen om jouw toegevoegde waarde te vermelden. Eindig met de afsluiting en vraag of je jouw brief kan toelichten in een persoonlijke kennismaking.  

#1 Breng jouw intrinsieke motivatie in kaart

Zorg voordat je jouw motivatiebrief gaat schrijven dat je jouw intrinsieke motivatie in kaart hebt. Dit maakt het gemakkelijker om jouw brief te schrijven.  

Dit kan je doen aan de hand van 5 stappen; 

  • Stap 1: Beschrijf jouw ideale situatie
  • Stap 2: Stel carrièredoelen op
  • Stap 3: Reflecteer op je arbeidsverleden
  • Stap 4: Ontdek bij welke werkomgeving jij het beste past
  • Stap 5: Bepaal jouw droombaan

Als je deze 5 stappen hebt doorlopen kun je jouw motivatiebrief sterker onderbouwen. Zo weet je ook of je om de juiste reden een carrièreswitch maakt. Namelijk, omdat je hier intrinsiek gemotiveerd voor bent. 

#2 Zorg voor een sterke opening 

Na het vooronderzoek naar jouw intrinsieke motivatie ga je nadenken over hoe je dit vertaalt naar een sterke opening van jouw motivatiebrief. Indien je een carrièreswitch maakt is het niet de bedoeling dat je jouw brief begint met “Ik ben perfect voor deze baan”, dit is namelijk niet zo. Bij een carrièreswitch is het hoogstwaarschijnlijk niet het geval dat je aan alle eisen voldoet van de nieuwe vacature. Leg hier dan ook niet de focus op, maar laat je enthousiasme doorschemeren. 

Wees uniek en trek daarmee de aandacht. Focus je op jouw betrokkenheid met de organisatie of de functie. Betrokkenheid is een groot pluspunt voor werkgevers. Het leidt namelijk tot een hogere mate van toewijding. Daarnaast is het ook goed om te focussen op jouw intrinsieke motivatie. Dit leidt tot betere prestaties en het verhoogt het welzijn en geluk van de mens. Dit is voor de organisatie ontzettend waardevol. 

Voorbeeld 

“Tijd om mijn passie te delen met anderen, de helpende hand zijn als het bij de patiënt zelf niet meer gaat.” 

Voorbeeld

“Klaar om te starten aan een nieuwe uitdaging door het roer om te gooien en mezelf aan te sluiten bij een organisatie die dezelfde visie heeft als ik.”

#3 Vertel jouw eigen verhaal 

De werkgever/recruiter is nieuwsgierig naar jou. Waarom maak je deze carrièreswitch? Er zijn namelijk allerlei goede redenen om een carrièreswitch te maken. Als je deze goed onderbouwt in jouw motivatiebrief hoeft dit geen obstakel te zijn om te solliciteren op een hele andere functie of in een andere branche. 

Denk goed na waarom het voor jou belangrijk is om deze carrièreswitch te maken. Wellicht heb je andere doelen gekregen in het leven, is je leefsituatie veranderd of heeft er een gebeurtenis plaats gevonden, waardoor je anders tegen je huidige baan aan bent gaan kijken. Let wel op dat je niet alle details hiervan in je motivatiebrief vermeldt, maar onderbouw jouw carrièreswitch met jouw verhaal in een paar zinnen. Door de carrièreswitch te onderbouwen snapt de werkgever/recruiter jouw beweegredenen achter een carrièreswitch. Vat dit in een paar zinnen samen. 

Let daarnaast ook op dat je geen negatieve verhalen gaat vertellen over jouw vorige werkgever, want dit komt onprofessioneel over. Belicht de stap vanuit jouw intrinsieke motivatie. 

Voorbeeld 

"In de jaren dat ik in het onderwijs heb gewerkt, merkte ik dat het helpen van personen mij het meeste energie gaf. Zo initieerde ik coach uren voor kinderen die minder goed mee konden op school. Dit gegeven heeft mij aan het denken gezet dat ik met mijn werk meer wil betekenen voor andere mensen. De passie die ik daardoor ervaarde wil ik delen in de functie van Verzorgende."

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Buig jouw werkervaring om naar waardevolle vaardigheden

Wanneer je een carrièreswitch maakt heb je natuurlijk al wel ervaring opgedaan. Weliswaar niet in dezelfde functie of branche waarop je solliciteert, maar de ervaring is er wel. Door vaardigheden uit je oude functie om te buigen naar de nieuwe functie wordt jouw werkervaring relevant. Gebruik hiervoor de kernwoorden uit de vacaturetekst, indien deze van toepassing zijn. Vertel welke expertise je hebt opgedaan en welke je wilt inzetten in je nieuwe functie.  

Lees de vacaturetekst door waarop je wil solliciteren en markeer de vaardigheden die je bezit in je huidige functie en die je kan onderbouwen. Markeer daarnaast de vaardigheden die je niet bezit, maar die je wel wilt leren. Markeer daarnaast ook de vaardigheden waar jouw uitdaging ligt. Door dit te benoemen in je brief ziet de werkgever/recruiter dat jouw vaardigheden aansluiten bij de functie, ook al heb je deze niet in de juiste functie of branche op gedaan. Zoek dus de vergelijking die er is tussen de twee vacatures: degene die je nu bekleedt en degene waar op je wilt solliciteren. 

Wat je kunt doen om jouw carrièreswitch extra te onderbouwen is vrijwilligerswerk doen in de branche of functie waar je op gaat solliciteren. Door dit te benoemen in jouw motivatiebrief, toon je aan dat jouw carrièreswitch geen bevlieging is, maar dat je er serieus werk van maakt. 

#5 Benoem jouw visie 

Indien je een carrièreswitch gaat maken, kan het zo zijn dat je ook een andere visie hebt gekregen. Beschrijf welke waarden je graag wilt terugzien in de cultuur van de organisatie en in de autonomie van het werken. Om binnen een cultuur te passen, moet je op emotioneel en sociaal gebied (enigszins) overeenkomen met je collega’s. 

Jouw visie hierop is voor een werkgever relevant om te weten of er een match kan zijn ondanks dat je uit een andere branche of functie komt. Indien er een mismatch is op deze visie dan is er een grote kans dat jij geen werkgeluk gaat vinden bij die organisatie. Door dit te koppelen aan de reden van jouw carrièreswitch heb je een sterkere onderbouwing. Dit zou je ook als slotzin kunnen gebruiken. 

Voorbeeld

"Door deze stap in mijn carrière te maken wil ik bijdragen aan het uitdragen van de visie van jullie organisatie. Graag licht ik dit verder toe in een persoonlijke kennismaking."

Onderbouw jouw carrièreswitch met een sterke motivatiebrief!

Wanneer je een carrièreswitch maakt voldoe je vaak niet aan alle gevraagde eisen. Hierdoor zal jouw motivatiebrief deels afwijken van een standaard motivatiebrief. Bij het maken van een carrièreswitch is het van belang om de focus te leggen op jouw verhaal en welke keuze je gaat maken in jouw carrière.  

Ga, voordat je gaat schrijven, op zoek naar jouw intrinsieke motivatie. Indien je deze hebt gevonden kan je jouw brief beginnen met een sterke opening. Daarnaast deel je jouw verhaal en koppel je jouw werkervaring aan de nieuwe functie door de relevante vaardigheden te benoemen die je al bezit. Belicht daarna jouw visie op de organisatie en wat jouw toegevoegde waarde gaat zijn, ook door het maken van een carrièreswitch. 

Al met al kunnen jouw persoonlijkheid, competenties en vaardigheden al genoeg zijn om uitgenodigd te worden voor een kennismakingsgesprek, ondanks het missen van de juiste papieren of de juiste ervaring. 

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

Stelling: Indien je een carrièreswitch gaat maken sta je vaak al een punt achter bij een sollicitatieprocedure.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties. 

0 Reactie op "Hoe schrijf je een motivatiebrief bij het maken van een carrièreswitch?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent