De opmaak van het cv: 7 tips [INFOGRAPHIC]

 • Iris Douwes
 • 22 september 2020

Voordat je gaat solliciteren is het belangrijk dat je een opvallend cv hebt. Recruiters of werkgevers kijken als eerste naar jouw cv voordat je de kans krijgt om jezelf te bewijzen in een sollicitatiegesprek. In deze infographic geven we tips over de opmaak van jouw cv!

Waarom is de opmaak van jouw cv belangrijk?

Jouw cv is je visitekaartje voordat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk dat je met jouw cv een goede indruk maakt. Zorg er daarom voor dat de opmaak van jouw cv optimaal is.

Zorg ervoor dat jouw cv professioneel en creatief tegelijk is. Je cv moet goed scanbaar en leesbaar zijn. Daarnaast moet de uitstraling van jouw cv opvallen op een positieve manier.

Infographic opmaak cv

#1 Kleur

Kies de kleur van je cv zorgvuldig uit. Een keuze van kleuren kan ervoor zorgen dat jouw cv enorm afleid of juist opvalt. Kies daarom maximaal drie kleuren, ga het liefst voor 2 kleuren die goed matchen.

Bedenk daarnaast wat je wilt uitstralen met jouw cv. Kleuren hebben een betekenis. Mocht je willen gaan voor een zakelijk cv, kies dan bijvoorbeeld voor blauw. Je kan er ook voor kiezen om je cv in de kleuren te doen van het bedrijf waar je solliciteert. Kijk voor kleurcombinaties op coolors.co of op color.adobe.com.

De betekenis van de verschillende kleuren zijn:

 • Rood: actief, energiek, leiderschap, ambitieus, daadkracht en passie
 • Oranje: warm, optimistisch, spontaan, sociaal en creatief
 • Geel: vernieuwend, mentaal sterk, bewegelijk en opgewekt
 • Groen: balans, groei, gezond, overvloed, veilig en stabiel
 • Roze: zorgzaam, sensitief, voedend, onvoorwaardelijk
 • Blauw: communicatie, zakelijk, ruimte gevend en betrouwbaar
 • Grijs: neutraal, beschouwend en onuitgesproken
 • Wit: zuiver, helder, fris, eerlijk en neutraal
 • Bruin: basis, veilig, vertrouwd en betrouwbaar
 • Zwart: op zichzelf staan, afstandelijk en contrastrijk

#2 Lettertype

Voor een overzichtelijk cv is het belangrijk dat je een goede keuze maakt in de lettertypes die je kiest. Gebruik geen onduidelijke lettertypes, hierbij moet de lezer te veel moeite doen om je cv goed te kunnen scannen. Veilige keuzes zijn bijvoorbeeld: Times New Roman, Arial en Verdana.

Kies je voor een lettertype dat niet standaard in Word zit? Stuur altijd je cv op in PDF, dan weet je zeker dat de lezer het goed kan openen.

Minimaliseer het aantal verschillende lettertypes. Door het gebruik van veel verschillende lettertypes wordt het onoverzichtelijk. Let daarnaast ook op de verschillende lettertype groottes. Verklein het lettertype niet met het doel er zo veel mogelijk informatie op het cv te zetten. Zorg dat het leesbaar blijft!

Probeer alleen de kopjes te onderscheiden van de hoofdtekst. Vindt de balans tussen de leesbaarheid en de aantrekkelijkheid van je cv! De koptekst van het cv mag iets opvallender zijn dan de bodytekst. Kijk voor de verschillende lettertypes eens op Google Fonts of Font Squirrel

#3 Kopjes en Kolommen

Recruiters zien vele cv’s per dag, daarom is het belangrijk dat je jouw cv overzichtelijk maakt. Zo kan een recruiter jouw cv snel scannen. Gebruik op je cv verschillende kopjes en kolommen. Maak gebruik van kolommen bij de opmaak van je cv. Hiermee deel je als het ware je cv op in vlakken, waardoor het goed scanbaar is.

Wees consistent op je cv, dit maakt jouw cv overzichtelijker. Presenteer de verschillende onderdelen van je cv op een consistente manier. Gebruik voor vergelijkbare kopjes dezelfde manier om informatie weer te geven.

#4 Witruimte

Tussen de verschillende kopjes en tekst is het goed om witruimtes te gebruiken. Door veel enters te gebruiken tussen verschillende onderdelen en kopjes op je cv creëer je overzicht. De lezer ziet op deze manier snel waar de informatie te vinden is en wat bij elkaar hoort. Zeker als je veel tekst op je cv hebt staan, creëren witruimtes rust in jouw cv.

#5 Bulletpoints en Graphics

Gebruik niet te veel tekst op je cv, zorg ervoor dat je het compact houdt. Lange stukken teksten maken je cv onprettig om te lezen. Je kunt er voor kiezen om tekst op te sommen via bullets. Deze zijn veel overzichtelijker. Je kan er voor kiezen om naast tekst gebruik te maken van pictogrammen of graphics. Dit laat jouw cv nog meer opvallen!

#6 Lengte

Een cv bestaat normaal gesproken uit 1 á 2 pagina’s. Op deze manier is het cv voor de lezer goed scanbaar. Meerdere pagina’s maakt het cv onoverzichtelijk.

Wanneer de informatie écht relevant is zou je ervoor kunnen kiezen uit te wijken naar meer pagina’s. Zorg er dan wel voor dat je de belangrijkste informatie op de eerste 2 pagina’s zet, want de kans is groot dat de rest in eerste instantie niet gelezen wordt.

#7 Afbeeldingen

Het is wel gebruikelijk om jezelf eerst te introduceren. Een foto is tegenwoordig een standaard onderdeel van het cv. Het maakt een cv persoonlijker. Ga wel voor een professionele foto, want een onprofessionele foto is een grote blunder. Lees meer over hoe je de meest gemaakte fouten op je cv voorkomt.

 

2 Reacties op "De opmaak van het cv: 7 tips [INFOGRAPHIC]"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Aldo Backer
  • 22 september 2020

  Leuk CV, ik zou m zo willen gebruiken. Niet toevallig een link met een sjabloon ?