Hobby’s op je cv vermelden: Do or Don’t?

  • Natasja van Wijk
  • 15 augustus 2023

Je hobby is een ontspannende activiteit die je graag in je vrije tijd uitoefent. Een hobby zegt veel over wat jij het liefste doet en hoe jij als persoon bent. Toch zijn de meningen verdeeld over de toegevoegde waarde van hobby's op je cv.

Sommige mensen zullen zeggen dat hobby’s op je cv te veel plaats in beslag nemen en dat de kans groot is dat de recruiter ze niet eens zal lezen. Anderen zijn van mening dat recruiters naast jouw werkervaring en opleiding ook geïnteresseerd zijn in hoe jij als persoon bent, waar jouw interesses liggen en wat jouw kwaliteiten zijn.

Ontdek in dit blog op welke manier jouw hobby's kunnen bijdragen aan een succesvolle sollicitatie en welke valkuilen je moet vermijden.

Ondersteuning van je cv

Hobby's zijn een goede aanvulling op je cv, mits je de relevantie laat zien. Recruiters zijn niet alleen op zoek naar jouw opleiding en werkervaring. Ze willen ook weten wat jouw persoonlijkheid is en of jij goed past binnen de bedrijfscultuur en het team. Jouw hobby’s vormen een handig middel om je persoonlijkheid in je cv door te laten schemeren.

Het is ook mogelijk om je hobby's gebruiken om een gat in je cv op te vullen. Dit is vooral bedoeld voor starters en mensen die een carrièreswitch willen maken. Als je weinig werkervaring hebt, laat je met jouw hobby’s zien dat je over de juiste competenties beschikt.

Als je bijvoorbeeld gaat solliciteren op een managementfunctie, maar geen relevante werkervaring hebt, toon je met een hobby als voetbaltrainer toch aan dat je over de nodige organisatorische en communicatieve vaardigheden beschikt.  Daarnaast heeft een hobby te maken met hetgeen wat jij het liefste doet. Als de kwaliteiten die daarbij komen kijken ook nodig zijn voor een bepaalde functie, kun je dit in je voordeel gebruiken bij je sollicitatie. Ten slotte geven hobby’s mogelijk de doorslag bij twijfel tussen meerdere kandidaten met een vergelijkbaar profiel. Als je dan wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, vormen je hobby’s een goed gespreksonderwerp. Recruiters zien graag kandidaten ergens met passie over praten. 

Relevantie

Wanneer je gaat solliciteren, is het belangrijk om je hobby's dusdanig te presenteren dat ze relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Dit lijkt misschien een lastige opgave, maar er zijn altijd competenties te vinden die je nodig hebt voor zowel jouw hobby als de functie waarop je solliciteert.

Op het eerste gezicht heeft vissen niks te maken met een beroep als archeoloog. Voor vissen heb je echter veel geduld en concentratievermogen nodig. Dit zijn competenties die een archeoloog zeker kan gebruiken.

Als je echt geen aansluiting vindt met jouw hobby en de functie waarop je solliciteert, is het slim om jouw hobby’s vermelden die jouw persoonlijkheid het beste beschrijven. Maak deze hobby’s wel aantrekkelijk. Dit doe je bijvoorbeeld door specifieke details toe te voegen. 

Voorbeeld

Stel, je bent gitarist in een blues band. Het zou jammer zijn als je dan alleen muziek als hobby op je cv zet. Muziek is erg algemeen en zegt weinig over wie jij nu echt bent. Door “gitarist in een blues band” te vermelden, kom je authentieker over en zul je meer indruk maken bij de werkgever.

Lees in dit artikel meer over de kracht van authenticiteit tijdens het solliciteren.

Valkuilen

Met hobby’s laat jij je persoonlijkheid doorschemeren tijdens het solliciteren. Daarnaast dragen relevante competenties, die je hebt ontwikkelt tijdens het uitoefenen van je hobby’s, bij aan een succesvolle sollicitatie. Toch zijn er een aantal dingen waarop je moet letten.

Het is niet aan te raden om alleen jouw hobby's te vermelden, zonder daarbij de ontwikkelde vaardigheden en competenties te omschrijven. Met een toelichting maak je duidelijk dat jouw hobby betrekking heeft op de vacature waarop je solliciteert.

Het is ook niet de bedoeling dat je jouw hobby’s gaat aandikken op je cv. Als jij één keer in je leven hebt geskied, zet dit dan niet als hobby op je cv. Het zou jammer zijn als je geen concrete antwoorden kunt geven, wanneer een recruiter dieper ingaat op je hobby's. Dit gaat ten koste van je geloofwaardigheid, waardoor de recruiter de rest van jouw cv ook in twijfel trekt.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Hobby’s op je cv vermelden

Met hobby’s kun jij je persoonlijkheid laten doorschemeren tijdens het solliciteren. Daarnaast dragen relevante competenties, die je hebt ontwikkelt tijdens het uitoefenen van je hobby’s, bij aan een succesvolle sollicitatie. Maak gebruik van je hobby's, maar zorg er wel voor dat je ze relevant maakt voor de functie waarop je solliciteert!

Update: dit blog over hobby’s op je cv vermelden verscheen voor het eerst op 7 november 2017 en werd op 15 augustus 2023 geactualiseerd.  

Stelling: Je hobby’s zijn een goede manier om een gat in je cv op te vullen!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

 

Heb je meer hulp nodig bij het maken van jouw cv? Bekijk dan ook eens onze andere blogs:

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

1 Reactie op "Hobby’s op je cv vermelden: Do or Don’t?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Joris
    • 20 november 2017

    Ik vind dat het afhangt van het soort bedrijf. Vaak is het een leuk onderwerp om over te praten bij een informeel bedrijf, maar bij formele bedrijven ervaar ik het anders