5 tips voor jouw personal branding tijdens het solliciteren

  • Iris Douwes
  • 9 maart 2021

Op het moment dat je gaat solliciteren is jouw eerste indruk natuurlijk ontzettend belangrijk, maar waar moet je allemaal op letten en hoe doe je dit op een onderscheidende manier? In onze blog video geven we uitleg over jouw personal branding bij het solliciteren!

Door de volgende 5 tips weet je een goede eerste indruk te maken nog voordat je sollicitatiegesprek begint!

Tip 1: Creëer jouw eigen merk

Bij personal branding beschouw jij jezelf als merk. Wie ben jij nu eigenlijk? Met jouw merk roep je associaties op bij anderen en onderscheid jij jezelf. Het merk zorgt op die manier voor erkenning en herkenning bij anderen. Je kijkt dus niet alleen naar wie je bent en wat je kunt, maar ook naar de manier waarop je dit communiceert naar de buitenwereld.

Jouw persoonlijke merk moet namelijk representeren wie jij bent en waar je voor staat; jouw normen en waarden. Zelfkennis is hier ook belangrijk bij, want wie ben jij nou eigenlijk? Je kan je omgeving vragen hoe ze jou als persoon zien en wat  jou uniek maakt. Hierdoor krijg je meer zelfkennis en kan je jouw merk sterk weg zetten. Creëer een merk van jezelf, ga op zoek naar jezelf. Weet wie je bent, zodat je jezelf gemakkelijker kunt verkopen aan een werkgever.

Tip 2: Verkoop jezelf

In de vorige video zijn we ingegaan op het vinden van jouw intrinsieke motivatie. Weet jij waar je energie van krijgt, wat jouw persoonlijke drijfveren zijn? Dit is van belang wanneer jij jezelf gaat verkopen. Met jouw motivatie kan je anderen overtuigen. Daarnaast is het ook waardevol dat jij inzicht krijgt in jouw kwaliteiten en talenten. Hiermee kan jij jezelf verkopen, omdat dit jouw toegevoegde waarde is.

Als je dit duidelijk hebt voor jezelf is het de kunst om jezelf te verkopen aan jouw toekomstige werkgever. Het is ook belangrijk om je minder sterke punten in kaart te brengen, want ook je minder sterke punten kun je verkopen aan een werkgever. Misschien wil je hier juist wel aan werken of kan een minder sterk punt voor het bedrijf heel waardevol zijn.

Het verkopen van jezelf bestaat dus uit verschillende delen:

  1. Jouw intrinsieke motivatie
  2. Jouw kwaliteiten en talenten
  3. Jouw minder sterke punten

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Tip 3: Verbeter je online imago

Jouw online imago, je ontkomt er niet meer aan. Bij jouw personal branding tijdens het solliciteren is het online imago ontzettend belangrijk. Als jij je online heel anders gedraagt dan je pretendeert in jouw sollicitatie dan zal de werkgever daar achter komen. Of andersom. Daarnaast biedt het verbeteren van jouw online imago ook mogelijkheden om jouw kansen op een baan te verhogen. Recruiters en werkgevers gaan na jouw sollicitatie of zelfs al bij het zien van jouw cv op zoek naar jouw online imago. Het is dus van belang dat dit in orde is.

Kanalen die jouw imago vormen zijn zoekmachines, social media, een persoonlijke website als je die hebt of andere vermeldingen op websites. De eerste stap om jouw online imago te verbeteren is dan ook om te kijken wat er allemaal te vinden is over jezelf op die verschillende kanalen. Het is natuurlijk de vraag of de gevonden informatie voldoet aan jouw gewenste imago.

De volgende stap om jouw online imago te verbeteren is om al die gevonden informatie ofwel te verwijderen, ofwel dusdanig aan te passen dat ze voldoen aan het gewenste imago. De laatste en meest belangrijke stap is het continu bezig blijven met jouw imago. Om dat optimaal te doen moet je drie dingen blijven doen: monitoren, bijhouden, en bewust blijven van jouw online imago.

Tip 4: Kies jouw manier van solliciteren

Je kan jezelf ook onderscheiden door de manier waarop je solliciteert. Als jij echt intrinsiek gemotiveerd bent voor de rol dan zul je waarschijnlijk ook meer moeite steken in je sollicitatie. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je sollicitatie te doen via een videopitch. Spits de video toe op de vacature waarop je solliciteert, zo kun je zien dat je echt de moeite hebt genomen voor hun organisatie. Wees vooral jezelf in de video, dit maakt je authentiek. Onthoud dat de video geen gelikt reclamespotje hoeft te zijn. Het bedrijf wil graag zien wie jij bent!

Indien je er geen fan van bent om jezelf te filmen is een audiosollicitatie de ultieme oplossing. Door jouw verhaal te vertellen in een audiobericht komt het krachtig over. De recruiter of werkgever is genoodzaakt om alleen te luisteren en wordt niet afgeleid door beeldmateriaal.

Doordat de luisteraar alleen bezig is met het luisteren naar jouw verhaal en wordt meegenomen kan hij of zij hierdoor geraakt worden. In een audio kan je emotie overbrengen door te spelen met verschillende intonaties van je stem. Indien de luisteraar wordt geraakt word je niet snel vergeten!

Naast deze twee varianten kan je er ook voor kiezen om een persoonlijke website te maken of een portfolio mee te sturen. Zo kun jij de werkgever laten zien wat je te bieden hebt en wat je al kunt. De persoonlijke website is gericht op het verkopen van jezelf. Zo laat je zien wie je echt bent, wat je gedaan hebt en wat je mee brengt. Je personal branding kan je hier dus goed in door trekken en dit is waardevol tijdens het solliciteren. Het voordeel van een persoonlijke website is dat je er alles op kwijt kan.

In je portfolio kan je er ook voor kiezen om een reflectie te geven op je eigen werk. Zo kan de werkgever zien wat je mening is en hoe je hier tegenaan kijkt. Dit geeft ook een deel van jezelf weer.

Tip 5: Blijf bij jezelf

Nu heb je alle facetten om jouw personal brand door te voeren in je sollicitatie. Als je wordt uitgenodigd voor het gesprek is het belangrijk dat je jouw personal brand ook doortrekt in jouw sollicitatie. Als je op gesprek gaat moeten de recruiters of de werkgever de persoon zien die je van tevoren hebt geschetst. Blijf dus bij jezelf!

In de volgende video gaan we verder in hoe je jouw sollicitatiegesprek het beste voorbereidt! Een hele fijne werkweek toegewenst en succes met het ontwikkelen van jouw eigen personal brand.

Wil jij hulp bij jouw personal branding? In ons coachgesprek werken we samen aan hoe jij het beste kunt solliciteren!

Lees verder

 

Stelling: personal branding maakt het verschil tijdens het solliciteren!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "5 tips voor jouw personal branding tijdens het solliciteren"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent