Een modern cv opstellen: tips en voorbeelden

  • Lars Tertoolen
  • 25 juni 2019

Een modern curriculum vitae is de ideale manier om indruk te maken op jouw toekomstige werkgever. Met een traditioneel cv red je het vaak niet meer. De strikte regels omtrent het traditioneel cv hebben plaats gemaakt voor creativiteit en originaliteit.

Met een opvallend cv haal je de werkgever uit de dagelijkse sleur en val je op tussen de concurrentie. Om jouw cv op te laten vallen gaan we verder in op hoe je een modern cv opstelt en geven we tips en voorbeelden.

Een traditioneel curriculum vitae

Voor we kijken hoe je een modern cv opstelt kijken we eerst naar een traditioneel cv. Strikte regels hebben sollicitanten jarenlang beperkt bij het schrijven en ontwerpen van hun cv. Het uiterlijk, het aantal pagina’s, de volgorde, het lettertype en de manier van delen was voor bijna elk cv hetzelfde.

Het uiterlijk wordt gekenmerkt door de standaard indeling:

  1. Personalia
  2. Opleiding
  3. Werkervaring
  4. Talen
  5. Competenties, neven-activiteiten en/of hobby’s

Verder bestaat het traditionele cv uit een vaste stijl. Opleiding en werkervaring zijn gesorteerd van meest recent naar minst recent. Het cv wordt geschreven op A4-papier en is één of twee pagina’s lang. Verder wordt er bijna altijd gebruik gemaakt van het lettertype Times New Roman, lettergrootte 12 en een zwarte kleur.

Een modern curriculum vitae

Een modern cv zelf maken is vaak best lastig. Om je daarmee te helpen geven we hieronder uitleg en voorbeelden over hoe een modern cv eruitziet. Als extra hulp hebben wij cv templates gemaakt die je kunt downloaden en makkelijk zelf aan kunt passen in MS Word. Wil je deze cv templates gebruiken? Download ze dan hier. Succes met je modern cv!

1. De onderdelen

Een groot voordeel van een modern cv is dat je veel meer vrijheid hebt. Zo kun je onder andere zelf kiezen welke letterkleur je gebruikt en welke volgorde je aanhoudt. Laat jouw creativiteit de vrije loop, maar let er wel op dat het overzichtelijk blijft!

Het is wel gebruikelijk om jezelf eerst te introduceren. Een foto is tegenwoordig een standaard onderdeel van het cv. Het maakt een cv persoonlijker. Ga wel voor een professionele foto, want een onprofessionele foto is een grote blunder. Lees meer over hoe je de meest gemaakte fouten op je cv voorkomt.

Met een sterke samenvatting kun je de aandacht van een recruiter krijgen en nieuwsgierig maken naar de rest van het cv. Inhoudelijk kan de samenvatting vergeleken worden met een elevator pitch.

Competenties zijn al jaren een belangrijk onderdeel om jezelf te onderscheiden. In een modern cv duik je hier echter verder in dan vroeger. Het volstaat niet meer om alleen naar jezelf te kijken. Doe goed onderzoek naar de vacature, de bedrijfscultuur en de branche. Welke competenties van jou passen hierbij?

Verder zijn er nog meer onderdelen die je tegenwoordig kunt toevoegen op je cv. Neem bijvoorbeeld: vaardigheden, skills, reizen/stages, social media profielen en persoonlijke websites.

2. Het uiterlijk

Bij het ontwerp van een modern cv heb je veel meer speelruimte dan bij een traditioneel cv. De tijden van enkel zwart en wit zijn voorbij. Het toevoegen van kleuren aan je cv is de meest visueel voor de hand liggende verandering die je kunt aanbrengen.

Let wel op dat je niet overdrijft. Gebruik een paar kleuren die goed matchen. Voor de leesbaarheid is het wel aan te raden een donkere kleur te gebruiken voor de tekst. Al hoeft dit niet indien je een kleurencombinatie vindt waarbij het goed leesbaar blijft.

Diagrammen zorgen voor een overzichtelijke weergave van jouw kennis en vaardigheden! Ook is het mogelijk logo’s toe te voegen aan jouw werkervaring. Op deze manier ziet een recruiter sneller bij welke bedrijven je hebt gewerkt. Logo’s kunnen voor een recruiter ook dienen als geheugensteuntje.

Ook de lengte en vorm van een hedendaags cv kan afwijken van de gebruikelijke standaard. Een A4 op zijn kant weergeven is zeker een mogelijkheid. Daarbij is drie, vier of zelfs vijf pagina’s niet ondenkbaar. Houd hier wel rekening met het soort bedrijf waarbij je solliciteert. Bij het ene bedrijf zal het meer toepasbaar zijn dan bij het andere bedrijf.

3. De stijl

Tijden veranderen en zo ook de manier van werken van recruiters en werkgevers. Het succes van jouw cv hangt van andere factoren af dan een aantal jaar geleden. Houd daarom rekening met de stijl van je cv!

De kans is groot dat je cv niet verder wordt gelezen als je niet in staat bent binnen 6 seconden de interesse op te wekken van de recruiters. Daarom moet je opvallen! Zorg voor een gestructureerd cv. Een ongestructureerde pagina maakt het snel scannen van je cv veel moeilijker.

Een recruiter is niet altijd de enige die je cv scant. Vaak wordt er in deze technologische tijd vaak gebruik gemaakt van software bij het zoeken naar de juiste profielen. Gebruik hierom veelgebruikte functietitels (of die van de vacature waarop je solliciteert), zodat jouw cv vindbaar is voor de software. Lees verder over het optimaliseren van je cv voor screening software.

Je bent vrij om elk lettertype, elke kleur en elke lettergrootte te gebruiken bij een modern cv. Let er wel op dat het overzichtelijk moet blijven. Daarnaast zijn sommige lettertypes niet goed leesbaar voor software. Met Cambria, Calibri of Georgia zit je goed. Maak je cv leesbaar voor mens en computer!

4. Een modern cv gaat verder dan het cv

Tegenwoordig zijn sociale profielen erg belangrijk, want het zijn publieke voorstellingen van onszelf. Een werkgever of recruiter dient zich aan regels te houden op het gebied van het checken van sociale media. De kans is echter groot dat er een aantal profielen worden bekeken. Wees hier op voorbereid en zorg voor een professioneel profiel.

In een modern cv benoem je deze kanalen alvast. Hiermee help je de werkgever, houd je zelf de controle en is het een extra stimulans om deze kanalen professioneel te houden.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om creatieve manieren te bedenken om jezelf te verkopen aan je toekomstige werkgever. Zo worden er tegenwoordig cv video’s opgenomen en daarnaast hebben steeds meer mensen een eigen website. Op deze persoonlijke website kan je jezelf presenteren, je skills laten zien of content publiceren. Indien je deze website hebt gemaakt, deel deze dan op je cv via een link of QR-code.

Voorbeelden modern curriculum vitae

Om een beeld te geven hoe een modern cv eruit kan zien hebben we onderstaande voorbeelden. Deze cv's wijken af van een traditioneel cv. De onderdelen, het uiterlijk, de stijl en het doorlinken naar persoonlijke online profielen maken dat de cv's opvallen tussen de concurrentie. Door op onderstaande afbeeldingen te klikken krijg je de moderne cv's in het groot te zien. Onderstaande cv's en vele anderen kun je ook downloaden op onze cv templates pagina!

Voorbeeld 1

Het verkoopproces

Klik op de afbeelding voor een grotere versie! Bekijk Premium cv template 2 en download deze cv template.

Voorbeeld 2

Het verkoopproces

Klik op de afbeelding voor een grotere versie! Bekijk Premium cv template 1 en download deze cv template.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Van traditioneel naar modern curriculum vitae

Een helder overzicht van het verschil tussen een traditioneel cv en een modern cv? Check deze infographic!

Stelling: met een traditioneel cv red je het niet meer!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie?

0 Reactie op "Een modern cv opstellen: tips en voorbeelden"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent