Persoonlijk profiel op je cv: trek de aandacht met je profielschets

  • Iris Douwes
  • 9 juli 2019

Nog geen 10 seconde! Dat is de gemiddelde tijd dat een recruiter kijkt naar een cv. Wil je in aanmerking komen voor de baan zul je in die 10 seconde moeten opvallen. Hoe valt jouw cv op? Dé manier om de lezer van je cv nieuwsgierig te maken naar jou is een persoonlijk profiel.

Met een persoonlijke introductie pak je de aandacht van een recruiter en wek je de nieuwsgierigheid op naar de rest van je cv. Lees in dit blog alles over het persoonlijke profiel en gebruik de voorbeelden om jezelf perfect te introduceren op je cv. Laat jij zien we je bent?

Wat is een persoonlijk profiel?

Een persoonlijk profiel wordt ook wel een profielschets, cv profiel of samenvatting genoemd. Je schetst als ware jezelf in een klein stukje tekst op je cv. Je introduceert jezelf, je vertelt wat je kwaliteiten en persoonlijke eigenschappen zijn en je benoemt je ambities. Ofwel: wie je bent, waar jouw kracht ligt en wat jij van je carrière wilt maken!

Maar waarom zou je een persoonlijk profiel toevoegen aan je cv? Een recruiter ziet vele cv’s per dag. Door het toevoegen van een profielschets op je cv kun jij jezelf onderscheiden van al die andere sollicitanten. Het is de beste manier om de recruiters te prikkelen en door te laten gaan met het lezen van je cv.

Tegenwoordig is je cv een persoonlijk én creatief document. Gebruik de profielschets om jezelf op een originele manier te introduceren. Zo blijf je top-of-mind!

Hoe schrijf je een persoonlijk profiel?

Maak je persoonlijk profiel niet te lang, houd 4 tot 6 zinnen aan. Je hebt dus niet heel veel woorden om een recruiter of werkgever te overtuigen.

Om je persoonlijk profiel zo compleet mogelijk te maken is het verstandig de volgende vragen aan te houden. Geeft jouw profielschets antwoord op de volgende vragen?

  • Wie ben ik?
  • Waar ben ik goed in?
  • Wat zijn mijn persoonlijke eigenschappen?
  • Wat heb ik bereikt?
  • Wat zijn mijn toekomstige doelen?
persoonlijk-profiel-vragen

Schrijf jouw profielschets aan de hand van antwoorden op bovenstaande vragen. Zo komt alles aan bod wat een recruiter of werkgever over jou wilt weten! Zorg wel dat je geen eigenschappen gaat opsommen, hiermee overtuig je de lezer niet.

Probeer je profiel relevant te houden. Houdt bijvoorbeeld rekening op welke vacature je solliciteert en het aansluit bij de zoektocht van de werkgever. Pas wel op dat jouw persoonlijk profiel niet mooier is dan de werkelijkheid. Dit gaat ten koste van je geloofwaardigheid.

Nog niet helemaal zeker over wat je wilt of waar je goed in bent? Vraag het aan vrienden of collega’s. Waarin vinden ze jou onderscheidend of wat zijn jouw sterke punten? Het zal je helpen om een cv profiel te schrijven.

Maak het persoonlijk!

Het woord zegt het al; een persoonlijk profiel. Het is persoonlijk en daarom schrijf je een persoonlijke introductie vanuit de eerste persoon. Schrijf in de ik-vorm, zo komt het persoonlijk over. Laat de recruiter of werkgever het gevoel krijgen dat je persoonlijk kennis wilt maken.

Je kan er wel voor kiezen om te schrijven vanuit de derde persoon, dit is echter wel afstandelijk. Let er op dat indien je jouw boodschap niet goed over brengt dit juist averechts werkt waardoor je cv onderaan de stapel belandt. Bovenaan de stapel belanden? Download hier jouw originele cv template!

Kies er voor om een stukje te schrijven die jou als persoon omschrijft en die je zowel online als offline kan gebruiken voor je contacten. Indien je consequent bent in je boodschap creëer je een sterk persoonlijk merk.

Vermijd clichés

Om de recruiter of de werkgever te overtuigen met jouw persoonlijk profiel is het de bedoeling dat je onderscheidend bent en opvalt. Dit doe je door de woordkeuze die je kiest. Vermijd daarom clichés! Vaak gebruiken meerdere sollicitanten dezelfde woordkeuze in hun introductie.

Probeer origineel te zijn en gebruik geen cliché termen zoals:

‘Ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit'

‘Een pro-actieve houding’

‘Een teamplayer’

‘Spin in het web’

‘Opzoek naar een nieuwe uitdaging’

‘Out of the box denken’

Persoonlijk profiel cv voorbeelden

Het kan lastig blijven een persoonlijk profiel te schrijven. Daarom staan hieronder verschillende voorbeelden van de eyecatcher van je cv. Gebruik onderstaande profielschetsen alleen als voorbeeld. Dit onderdeel van je cv is vanzelfsprekend erg persoonlijk.

Voorbeeld persoonlijk profiel student

Het menselijke aspect in combinatie met het bedrijfskundige aspect maakt mijn opleiding zo interessant. Ik vind het fascinerend wat mensen drijft en wat hun gedachtegang is. De uitdaging om de ideale match tussen twee partijen te vinden pak ik met beide handen aan. Daarnaast zorg ik, Julia Janssen, voor creativiteit, enthousiasme en flexibiliteit.

Hulp nodig bij het maken van je cv? Bekijk hier het voorbeeld cv van een student!

Voorbeeld persoonlijk profiel starter

Een starter in het vak van HRM, maar met mijn enorme passie voor mens en organisatie help ik mensen naar het zoeken van hun werkgeluk. Mijn naam is Marianne van der Schans, een sociale, enthousiaste en behulpzame vrouw die kennis heeft van het arbeidsrecht. Ik vind het belangrijk dat er een duurzame relatie wordt aangegaan tussen werkgever en werknemer. Durft u deze relatie ook aan te gaan met mij?

Hulp nodig bij het maken van je cv? Bekijk hier het voorbeeld cv van een starter!

Voorbeeld persoonlijk profiel accountmanager

Als ervaren saleskiller zet ik mijn tanden graag in nieuwe uitdagingen. New business vind ik een echte uitdaging. Mijn naam is Stan de Laat. Ik ben gespecialiseerd in het verkopen van verf en coatings producten. Ik ben een reislustige, gedreven en betrokken accountmanager die zijn klanten op de eerste plek zet. 

Hulp nodig bij het maken van je cv? Bekijk hier het voorbeeld cv van een accountmanager!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Trek direct de aandacht!

Laat jouw cv opvallen door een persoonlijk profiel toe te voegen. Het schrijven van je profiel doe je in de ik-vorm om de lezer het gevoel te laten krijgen dat je persoonlijk kennis wilt maken. Geef antwoord op vragen over wie je bent, waar je goed in bent, wat je persoonlijke eigenschappen zijn en wat je ambities zijn.

Schrijf je profielschets op de vacature waarop je solliciteert. Houd je profielscets relevant en realistisch. Wek de aandacht van de lezer door onderscheidend te zijn en vermijd clichés. Je hebt tenslotte minder dan 10 seconden om de recruiter te overtuigen!

Stelling: een persoonlijk profiel is de beste manier om de lezer nieuwsgierig te maken!

Eens of Oneens? Laat het ons weten in de reacties

0 Reactie op "Persoonlijk profiel op je cv: trek de aandacht met je profielschets"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent