Hoe voorkom je de meest gemaakte fouten op je cv?

  • Iris Douwes
  • 16 april 2019

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. Wanneer je wilt gaan solliciteren kom je erachter dat je cv helemaal niet up-to-date is. Omdat je geen fouten wilt maken is het tijd om aan de slag te gaan met dat verouderde cv. Hoe maak je indruk op je nieuwe werkgever en wat zet je wel of niet op je cv? Allemaal vragen die door je hoofd spoken als je jouw cv wilt opfrissen.

Omdat het vaak de eerste indruk is die een recruiter van je krijgt, is het belangrijk om fouten op je cv te voorkomen. Fouten op je cv kunnen ervoor zorgen dat je niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. In ons blog geven we tips over hoe je de meest gemaakte fouten op je cv kunt voorkomen. Lees snel verder!

Onnodige informatie

Welke informatie is relevant en schrijf je op? Een dilemma dat zeker aan de orde komt als je bezig bent met het maken van je cv. Een veelvoorkomende fout op cv’s is het gebruik van onnodige informatie.

Denk goed na over het gebruik van hobby’s op je cv. Hobby’s laten natuurlijk zien wie je bent en geven een persoonlijk tintje aan je cv. Als je hobby’s echter irrelevant zijn voor de functie waarop je solliciteert, vraag jezelf dan af of je ze wilt vermelden. Nevenactiviteiten zijn vaak relevanter voor je cv dan hobby’s. Nevenactiviteiten dragen bij aan competenties die relevant kunnen zijn voor je toekomstige functie. 

Daarnaast is het overbodig om hele lange teksten op je cv te zetten. Recruiters zien vele cv’s op een dag en je weet het: ‘you never have a second chance to make a first impression!’. Een recruiter moet snel kunnen zien of jij de geschikte kandidaat bent.

Zorg ervoor dat je kort en zakelijk schrijft, noteer alleen de meest relevante informatie en wees concreet. Dit geldt ook voor irrelevante persoonsinformatie, houd het beknopt. Vermeld bijvoorbeeld niet je lengte, gewicht, burgerservicenummer, bankrekeningnummer of religieuze en politieke voorkeur.

Indien de extra informatie relevant is voor de functie, kun je de keuze maken om het wel op je cv te zetten. Maar besef wel dat je vaak maar een aantal seconden hebt om de recruiter te overtuigen. Geef hem of haar het ‘Ik word nieuwsgierig’- gevoel!

Ben jij bezig met het maken van je cv? Het is altijd prettig om een voorbeeld cv te hebben en op basis daarvan je eigen cv te maken. Bekijk onze cv voorbeelden en doe inspiratie op voor jouw perfecte cv!

Professionaliteit

Wanneer je duidelijk voor ogen hebt welke informatie je op jouw cv gaat zetten is het van belang dat de informatie professioneel overkomt. Een onprofessioneel cv is een fout die je wilt voorkomen. Wanneer een recruiter zo’n cv ziet zal deze direct onder aan de stapel belanden.

De opmaak van je cv draagt bij aan de eerste indruk die je met jouw cv maakt. Zorg ervoor dat je informatie gestructureerd is waardoor je geen rommelig beeld geeft.

Daarnaast is het belangrijk dat je geen fouten maakt in je contactgegevens of deze zelfs helemaal vergeet. Dit staat ontzettend slordig en via de contactgegevens kan de recruiter jou bereiken. Check of je alle gegevens hebt meegenomen en zet je gegevens op een duidelijke plek op je cv.

Voorkom het gebruik van een onprofessioneel e-mailadres. Gebruik geen e-mailadres die je op jongere leeftijd hebt aangemaakt met rare elementen erin. Dit lijkt vanzelfsprekend maar deze fout wordt nog steeds gemaakt.

Als je ervoor kiest om een foto toe te voegen, ga dan voor een spontane maar professionele foto. Kies voor een foto waarop je duidelijk te zien bent, zonder afleidende achtergrond of andere afleidende attributen. Ook is het verstandig om een recent exemplaar te kiezen, vermijd foto’s van jaren geleden. Vaak is het door de combinatie van een naam en een gezicht dat recruiters je minder snel vergeten.

Spelfouten kunnen echt niet op een cv. Iedereen maakt wel eens een spelfout, maar op een cv of in een motivatiebrief heeft dit gevolgen. Recruiters knappen af op cv’s met te veel spelfouten en je cv belandt veel eerder in de prullenbak. Lees daarom je cv goed na of laat hem checken door iemand in je omgeving.

Leugens

Aangezien je een goede eerste indruk wilt maken, wil je jezelf natuurlijk zo goed mogelijk profileren op je cv. Het is echter af te raden om feiten te verdraaien of te liegen. Liegen zal zich altijd tegen je keren en dit komt vaak al naar boven tijdens het eerste gesprek. Zodra je gesprekspartner dit door heeft sta je al met 1-0 achter en zet je er je reputatie en de kans op een baan mee op het spel. Eerlijkheid duurt niet voor niets het langst.

Verder is het ook niet verstandig om te liegen over gaten in je cv, plak geen periodes aan je huidige baan terwijl je daar toentertijd niet gewerkt hebt. We raden je aan om het gat in je cv te vermelden. Leg in een beknopte zin uit waarom je een periode niet gewerkt hebt. Bijvoorbeeld omdat je bent gaan reizen of dat je moest zorgen voor een ziek familielid. Zorg dat je deze keuzes kan onderbouwen in het sollicitatiegesprek.

Leg juist de focus op werkervaring en resultaten die worden gevraagd in de functieomschrijving. Ga geen dingen verzinnen om beter uit de verf te komen. Laat de recruiter zien dat je geschikt bent voor de functie met relevante opleidingen en werkervaringen.   

Creativiteit

Zoals eerder aangegeven zien recruiters veel cv’s per dag. Zorg dat je cv de aandacht trekt van de recruiters. Standaard cv templates met een doorsnee lay-out zijn niet opvallend. Met creativiteit kun je jouw cv onderscheidend maken en zo val je op tussen de rest.

Indien je nog niet veel werkervaring hebt, kun je ervoor kiezen om een ander soort cv template te kiezen. Ga voor een template waardoor, ondanks de weinige werkervaring, je cv niet kaal oogt. Leg de nadruk op de dingen die jou als persoon sterk maken. Dit kan bijvoorbeeld door voor een competentie template te kiezen.

Zorg dat je cv interessant, aansprekend en netjes is. Maak duidelijke onderscheidbare categorieën. Laat de recruiter in één opslag zien wat voor persoon je bent. Maak er iets creatiefs van, spring eruit en zorg dat je opvalt op een positieve manier!

Een creatief cv is de ideale manier om indruk te maken op jouw toekomstige werkgever. Kijk hier voor onze creatieve cv-templates.

Social media

Tegenwoordig is social media een belangrijk onderdeel bij het solliciteren. Vergeet dus niet je social media te benoemen op je cv. Houd er rekening mee dat de kans groot is dat een werkgever één of meerdere social media kanalen van je bekijkt. Zorg er daarom voor dat je social media accounts er professioneel uitzien.

Als je accounts iets toevoegen aan je cv, kun je er gebruik van maken om jezelf nog beter te profileren naar de recruiter toe. Het hebben van een LinkedIn profiel is in deze tijd wel een must! Zorg dat je LinkedIn profiel iets toevoegt aan je cv. Geef de recruiter een extra inkijkje in je arbeids- en opleidingsverleden.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Voorkom fouten op je cv!

Recruiters zien enorm veel cv’s per dag, het is de eerste indruk die een recruiter van je krijgt. Voorkom daarom de meest gemaakte fouten die worden gemaakt op een cv.

Vermijd onnodige informatie, zorg ervoor dat je kort en zakelijk schrijft. Noteer alleen de meest relevante informatie en wees concreet. Voorkom onnodige informatie en maak absoluut geen spelfouten, hierdoor beland je cv onderaan de stapel.

Aangezien je een goede eerste indruk wilt maken, wil je jezelf natuurlijk zo goed mogelijk profileren op je cv. Het is echter af te raden om feiten te verdraaien of te liegen. Leg gaten in je cv uit op een korte en bondige manier.

Zorg dat je opvalt tussen de vele cv’s, onderscheid jezelf van de rest. Een creatief cv is de ideale manier om indruk te maken op jouw toekomstige werkgever. Vergeet niet je social media te benoemen en geef de recruiter een extra inkijk in je arbeids- en opleidingsverleden. Zorg wel dat je social media accounts er professioneel uitzien.

Stelling: een spelfout op je cv kan gebeuren en heeft niet direct consequenties op de kans voor een baan.

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie.

0 Reactie op "Hoe voorkom je de meest gemaakte fouten op je cv?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent