De ultieme video pitch

  • Pascal Joore
  • 14 april 2015

"If you want to stand out from the crowd, give people a reason not to forget you"

-Richard Branson

De concurrentie op de arbeidsmarkt is hoog en zal tot 2024 verder toenemen. Het gevolg is dat er per vacature vaak veel sollicitanten zijn. Het wordt dus steeds belangrijker dat jij jezelf onderscheidt van anderen, maar hoe dan?

Door middel van een video pitch!

Het maken van een video pitch is een relatief nieuwe methode om jouw toekomstige werkgever te overtuigen van jouw talenten. Het is een extra hulpmiddel om op te vallen, zodat jij meer kans maakt op jouw droombaan!

Een video pitch is een korte video waarin jij jouw vaardigheden en kwalificaties op een persoonlijke manier presenteert. We willen benadrukken dat het niet simpelweg een video is van jezelf waarin je jouw CV opleest. Dan heeft een video pitch namelijk weinig toegevoegde waarde bij een sollicitatie. Het kan zelfs averechts werken.

Deze week geven we jou handige tips & tricks voor het maken van een video pitch, zodat jij tussen al die andere sollicitanten uit kunt springen!

Geef je de voorkeur aan een visuele handleiding voor het maken van een video pitch? Bekijk dan de infographic "Maak in 6 stappen een professionele video pitch".

Weet waarom je een video pitch gebruikt

Een video pitch is bedoeld als extra hulpmiddel bij het solliciteren. Het zal het traditionele CV niet vervangen, omdat het voor recruiters en werkgevers handig is een schriftelijke weergave te hebben van jouw opleidingen, kwalificaties en relevante ervaring.

Echter biedt een video pitch veel extra mogelijkheden om jezelf op de kaart te zetten. Het is een ideaal middel om bijvoorbeeld jouw passie, enthousiasme, creativiteit en persoonlijkheid te delen met jouw toekomstige werkgever.

Vind jij het moeilijk om jouw enthousiasme te verwoorden?

Wil jij een persoonlijk tintje aan jouw sollicitatie geven?

Kun jij je creativiteit niet kwijt in een motivatiebrief?

Dan is een video pitch de oplossing.

Weet wanneer je een video pitch moet gebruiken

Maak geen video pitch omdat het kan, maar maak een video pitch omdat het relevant is voor de functie waarop je solliciteert en omdat het bij je past!

Je moet jezelf afvragen of jij geschikt bent voor een video pitch. In een video pitch komen jouw presentatie vaardigheden aan bod. Wanneer je moeite hebt met presenteren of jezelf niet op je gemak voelt bij het spreken voor een camera raden we je af een video pitch te gebruiken.

Aan iemands lichaamstaal kun je namelijk snel herkennen of degene zich op zijn gemak voelt of niet. Wanneer dat laatste het geval is, maak je geen goede indruk.

Wees creatief

Wanneer je besluit een video pitch te maken, probeer er dan iets spectaculairs van te maken. Je hebt veel meer mogelijkheden om jezelf te presenteren dan bij een motivatiebrief, maak hier dus ook gebruik van. Laat zien dat je creatief bent, vooral als dat een functievereiste is.

Zo zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden met betrekking tot de locatie eindeloos.

Ben jij een verkoper van bouwmaterialen? Dan kun je jouw video pitch bijvoorbeeld op een bouwplaats opnemen. Toon jouw passie voor bepaalde bouwmaterialen. Zet een veiligheidshelm op en vertel dat je je thuis voelt in de bouwwereld. Door jouw enthousiasme en persoonlijkheid op creatieve wijze in een video pitch naar voren te laten komen kun je echt indruk maken!

Naast locatie zijn er nog veel meer aspecten waarop je creatief kunt zijn. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van meerdere camerastandpunten of het gebruiken van muziek. Je dient hierbij wel rekening te houden met de relevantie van jouw video met betrekking tot de functie.

Wees creatief, maar ook professioneel!

Een goed voorbeeld bekijk je hier (Engelstalig).

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Do’s and don’ts video pitch

Ondanks dat je bij een video pitch veel meer ruimte hebt om creatief te zijn dan bij een motivatiebrief, zijn er een aantal ‘regels’ waar je je aan moet houden.

Houd het kort

De gebruikelijke duur van een video pitch ligt rond een minuut. Dit lijkt misschien kort, maar je kunt in een minuut veel vertellen. Een video pitch moet een teaser zijn, een voorproefje op bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek.

Door de pitch kort te houden voorkom je tevens dat een recruiter je video niet bekijkt, omdat hij of zij geen tijd heeft.

Creëer de juiste verwachtingen

Gedraag je in de video hetzelfde als tijdens een sollicitatiegesprek. Wees jezelf! Een video pitch biedt de mogelijkheid jezelf anders voor te doen dan je bent. In wanhopige tijden kan het verleidelijk zijn om je net iets anders op te stellen, zodat ‘jouw persoonlijkheid’ aansluit op de functievereisten.

Dit kan een goed idee lijken, omdat je anders niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, maar dat is het niet!

Je verdoet je eigen tijd en die van de recruiter. Wanneer je te hoge verwachtingen creëert, om wat voor reden dan ook, kan jouw sollicitatie nog weleens teleurstellend eindigen.

Creëer je te lage verwachtingen? Dan wordt je hoogstwaarschijnlijk niet uitgenodigd voor een gesprek.

Let op je taalgebruik

Wees netjes en praat duidelijk. We raden je vanzelfsprekend af scheldwoorden te gebruiken, maar het overmatig gebruik van vakjargon is ook niet goed.

Daarnaast kent Nederland kent veel dialecten en accenten. Spreken met een accent is zeker niet erg, sommige accenten worden zelfs aantrekkelijk gevonden, maar het kan in een video soms raar klinken. Mocht je besluiten jouw video pitch te gaan gebruiken voor een sollicitatie vraag dan eerst even om feedback van bijvoorbeeld jouw vrienden.

Kleed je gepast

Kleed je zoals je zou doen voor het sollicitatiegesprek. Wanneer je een baan zoekt bij een groot formeel accountancy kantoor moet je tijdens het opnemen van jouw video pitch natuurlijk geen trainingsbroek dragen.

Zorg voor een goede eerste indruk

Bij een motivatiebrief heeft de recruiter geen mogelijkheid om jou op je voorkomen en presentatie te beoordelen. Bij een video pitch wel. Naast een verzorgd uiterlijk is het belangrijk een goede openingszin te gebruiken. Probeer de aandacht te trekken van de recruiter en hem nieuwsgierig te maken naar de rest van de video.

Let op jouw lichaamstaal

Een correcte houding maakt het verschil tussen een goede en slechte video. De ene persoon heeft meer charisma dan de ander, maar met een beetje oefening kan iedereen een goede video pitch maken.

Het voordeel van een video pitch is dat je het oneindig vaak kunt oefenen. Jezelf terug zien op video kan soms confronterend zijn, maar het is over het algemeen erg leerzaam.

Houd rekening met jouw omgeving

Probeer rare achtergrondgeluiden en beelden te voorkomen. Die leiden de kijker af en dat is niet de bedoeling. Het draait immers om jou!

Wanneer je geen locatie kunt vinden waar het stil is, kun je overwegen een microfoontje te gebruiken of naderhand met behulp van editing geluid toe te voegen.

Lees de tekst niet op

Het oplezen van tekst zorgt voor een onnatuurlijke indruk. Ja, ook in de vorm van een autocue (waar nieuwslezers gebruik van maken). Daarnaast loop je de kans dat je jouw ogen van links naar rechts ziet bewegen. De kijker zal door hebben dat je de tekst opleest en dat komt de geloofwaardigheid niet ten goede!

Geef een duidelijke boodschap mee

Ondanks dat je veel ruimte hebt voor creativiteit is het verstandig om op zijn minst te vertellen wie je bent en waarom jij geschikt bent voor een bepaalde functie. Het is hierbij belangrijk dat je niet zelfzuchtig overkomt. De video pitch is bedoeld om jezelf te promoten, dat snappen we. Maar doe dit door enthousiasme en passie te tonen. Door te laten zien wie jij bent als persoon en waarom jij bij het bedrijf past! Niet door simpelweg op te sommen waar je goed in bent!

Zorg daarnaast voor sterke afsluiter die de kijker aanzet tot actie. Wil je uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek? Vraag de kijker dan om contact op te nemen, zodat je een gesprek kunt plannen waarin je jouw motivatie verder toe kan lichten.

Hoe film, edit en deel ik mijn video pitch?

Nu we weten waar onze video aan moet voldoen is het de vraag hoe we de video gaan opnemen, hoe we het gaan editen en hoe we het vervolgens gaan delen met anderen.

De mogelijkheden met betrekking tot het filmen, editen en delen zijn eindeloos. Je kunt hierbij jouw creativiteit de vrije loop laten gaan. Het is dan ook onmogelijk alle aspecten en mogelijkheden van dit proces in dit blog te behandelen, maar om je op weg te helpen zullen we hieronder een aantal methoden bespreken.

Heb je niet veel geld te besteden?

Dan kun je gebruik maken van bijvoorbeeld jouw smartphone of webcam (laptop). De laatste generaties laptops en smartphones bezitten over prima camera’s. Het is hierbij wel belangrijk dat je genoeg licht gebruikt zodat je een scherp beeld hebt. Mocht je twijfels hebben over de kwaliteit van jouw camera kun je ook voor een klein bedrag een camera huren via een winkel of website.

Bij een hoger budget kun je ervoor kiezen professionele apparatuur te huren. Door het gebruik van goede camera’s en microfoons kun je hoge kwaliteit video’s maken. Je moet hierbij wel rekening houden met het feit dat je jouw video hoogstwaarschijnlijk via het internet met mensen wilt delen. Hierdoor wordt de maximale grootte van jouw video beperkt.

Mocht je zelf te druk zijn om een video te maken kun je er ook voor kiezen een bedrijf in te huren. Er zijn tegenwoordig verschillende aanbieders voor het maken van persoonlijke video's voor sollicitatiedoeleinden. Dit soort bedrijven nodigen je uit voor een interview en nemen al het overige werk uit je handen.

Zodra je voldoende beeldmateriaal hebt kun je beginnen met editen. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Het internet biedt voor elk niveau gratis editors met bijhorende tutorials. Voorbeelden hiervan zijn Windows movie maker en Camtasia. Door slim gebruik te maken video effecten, muziek en tekst kun je jouw uitspraken extra kracht bij geven.

De laatste stap in het proces is het delen van jouw video pitch. Je kunt hierbij gebruik maken van websites en clouds. Op websites als Youtube en Vimeo kun je, na gratis registratie, jouw eigen video pitch uploaden en delen door middel van een link.

Wil je niet dat iedereen jouw video pitch kan zien? Bij de genoemde websites kun je in de privacy instellingen aangeven wie jouw video mag zien.

Wanneer je de voorkeur geeft aan het gebruik van een cloud kun je bijvoorbeeld denken aan iCloud of Dropbox. Je kunt jouw video vervolgens delen door een een link aan te maken.

Moet ik nou wel of geen video pitch gebruiken bij mijn sollicitatie?

Ondanks dat een video pitch veel voordelen biedt is het niet in alle gevallen een geschikt hulpmiddel bij het solliciteren. We moedigen je zeker aan te experimenteren met het maken van een video pitch, maar vraag jezelf altijd af of het past bij de functie waar je op solliciteert.

Mocht je na het toepassen van de genoemde tips & tricks toch nog twijfelen over de inhoud of het uiterlijk van jouw video pitch dan nodigen we je uit jouw video met ons te delen (publiek of privé). Wij zullen jouw video pitch gratis analyseren en van feedback voorzien.

Heb jij al een eigen video pitch die jij met ons wilt delen? Of heb jij nog andere tips voor het maken van een video pitch? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "De ultieme video pitch"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent