8 tips voor een professionele profielfoto

  • Pascal Joore
  • 21 maart 2017
Om kans te maken op een baan, moet je jezelf positief onderscheiden van de rest. Door de technologische ontwikkeling en het alsmaar toenemende gebruik van het internet, vindt een groot deel van dit proces online plaats. Cv’s worden door werkzoekenden geplaatst in online databases en Social Media profielen worden geoptimaliseerd om de kans op een baan te vergroten. Dit blijkt ook nodig te zijn. Maar liefst 87% van de recruiters geeft aan LinkedIn te gebruiken bij het werven van kandidaten (bron). Voor Facebook is dit percentage 55%.

Eerste indruk

Net als in het echte leven, krijg je online ook maar één kans om een goede eerste indruk te maken. En waar kijken mensen het eerst naar zodra ze jouw profiel online bekijken? Juist, jouw profielfoto. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen binnen 1/10de van een seconde een eerste indruk vormen op basis van een profielfoto. Afijn, het hebben van een professionele profielfoto is dus ontzettend belangrijk, maar hoe maak je een dergelijke foto? Wees gerust, je hebt geen professionele camera nodig. Tegenwoordig is de camera van je telefoon een prima instrument waarmee je foto's van hoge kwaliteit kunt maken. Wat heb je nodig en waar moet je opletten? In dit blog geven we je 8 tips.

Technische tips

Het inzetten van onderstaande tips zorgt ervoor je op een vrij simpele manier het juiste effect kunt bereiken. Je hebt geen speciale camera of fotostudio nodig.

#1 Achtergrond

Een rustige achtergrond is van belang bij een profielfoto. Door het rustig te houden ligt de focus echt op het gezicht. Zorg voor een rustige en neutrale kleur. Wanneer je geen witte muur tot je beschikking hebt, kun je een wit doek of een wit laken gebruiken. Mocht je toch een drukke achtergrond hebben, kun je de achtergrond ook rustiger maken door hem onscherp te fotograferen.

Hoe doe je dat?

Dit heeft te maken met je diafragma en afstand. Bij de meeste telefoons is dit een klein getal, grote opening F2.2 - F2.8. Dit is meestal niet aan te passen, maar de afstand tot de achtergrond wel! Zorg ervoor dat de afstand tussen camera en persoon kleiner is dan de afstand tussen persoon en achtergrond. Op de onderstaande foto’s is het verschil goed te zien.
Voorbeeld: kleine afstand persoon en achtergrond.
Resultaat: de achtergrond is gedetailleerd en de aandacht wordt daardoor van de persoon getrokken.
Voorbeeld: de achtergrond verder van de persoon.
Resultaat: de aandacht gaat meer naar de persoon, omdat de details in de achtergrond vervagen.

#2 Belichting

Fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Met behulp van licht leg je je onderwerp vast. Belichting is een belangrijk onderdeel bij het maken van een goede foto. Door gebruik te maken van (de juiste) lichtbron kun het gewenste effect van je foto bereiken. Er zijn verschillende soorten licht:

Hard licht

Hard licht is direct licht, zoals dat van een interne flitser of direct zonlicht (bijvoorbeeld op een mooie zomerse dag). Over het algemeen geldt, hoe kleiner de lichtbron is, hoe harder het licht zal worden. Hieronder zie je twee voorbeeld foto’s. De eerste foto is gemaakt met flitser en de tweede zonder flitser. Zoals je kunt zien op de eerste foto, zijn er door het harde licht scherpe schaduwlijnen ontstaan (bijvoorbeeld achter de schouder). Voor het maken van een goede profielfoto raden we aan om de flitser van je telefoon niet te gebruiken.
Resultaat: foto met interne flitser van de telefoon.
Resultaat: foto zonder interne flitser.

Zacht licht

Zacht licht is over het algemeen egaler dan hard licht. Zacht licht kan zowel afkomstig zijn van buiten als van een kunstmatige lichtbron. Zacht licht is op verschillende manieren te verfijnen:
  • Gebruik bijvoorbeeld een bouwlamp achter een wit laken voor een zachte lichtbron.
  • Een groot raam kan ook een goede lichtbron zijn
  • Gebruik een witte piepschuim plaat, wit t-shirt of een wit A4 als reflector. Door schaduwen in te vullen met licht van de reflector worden de schaduwen minder hard.
Op de onderstaande foto’s is bij de eerste foto geen A4 gebruikt. Op de tweede foto is wel een A4 als reflector gebruikt. Bij de tweede foto zie je dat de schaduwen op het linker deel van haar gezicht een stuk lichter zijn.

Resultaat: foto zonder reflector (A4 papier)

Resultaat: foto met reflector (A4 papier)

#3 Standpunt en pose

Vaak wordt een profielfoto genomen vanuit een rechte positie. In de regel is dit niet de beste positie, omdat je breder lijkt wanneer je recht in de camera kijkt. Je kunt daarom het beste een klein beetje wegdraaien van de camera. Tevens is dit voor je lichaam ook een iets comfortabelere positie. Dit geeft een natuurlijke houding.

#4 Formaat foto plaatsing Social Media

De bestandsgrootte van de foto speelt een rol wanneer je het online gaat gebruiken als profielfoto. De meeste websites staan geen grote bestanden toe. Daarnaast gaat het downloaden en uploaden ervan sneller als het bestand klein is. Bovendien verkleinen Social Media de afbeeldingen toch naar kleinere resoluties, waardoor het geen zin heeft om het bestand groot op te slaan. Hieronder de afmetingen die verschillende Social Media gebruiken voor een profielfoto:

  • LinkedIn: 400x 400 pixels
  • Facebook: 180x180 pixels
  • Pinterest: 165 x 165 pixels
  • Instagram: 110 x 110 pixels
  • Twitter: 400 x 400 pixels

#5 Bewerkingsopties

Er zijn verschillende mogelijkheden om je profielfoto te bewerken zonder dat je hiervoor een duur Photoshop pakket hoeft aan te schaffen. We raden aan om je foto altijd zo natuurlijk mogelijk (dus niet zwart-wit) te houden. Bewerken is prima, maar ga niet over de top. Haal geen rimpels of moedervlekken weg, ze zijn deel van wie je bent.

Hier volgen een aantal vrij eenvoudige bewerkingsprogramma’s die je via het internet kunt downloaden. We geven hier drie opties waarmee je makkelijk de bovenstaande aanpassingen kunt verrichten.

  • Photoshop Express Editor
  • Picmonkey (let op een deel van de opties is hier gratis)
  • Ribbet (let op een deel van de opties is hier gratis)

Extra tip voor de geavanceerde gebruiker

Indien je een iPhone hebt, kun je de Adobe Lightroom app downloaden. De nieuwe iPhone 7 kan tegenwoordig ook RAW fotograferen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Praktische tips

#6 Zorg voor een recente profielfoto

Het is natuurlijk niet erg handig als je een foto hebt van een aantal jaar geleden waardoor je niet meer herkenbaar bent. Zorg er daarom voor dat je altijd een recente foto hebt, die niet te veel afwijkt van hoe je er nu uitziet.

#7 Zorg voor geschikte kleding

Ondanks dat er maar een gedeelte van je kleding zichtbaar is op je foto, draagt het wel bij aan het maken van een goede of slechte eerste indruk. Net zoals je zorgt voor geschikte kleding als je op sollicitatiegesprek gaat, raden we dit ook aan bij het maken van een profielfoto.

De volgende punten zijn van belang bij het kiezen van kleding:

  • Zorg ervoor dat je geen drukke prints draagt. Drukke streepjes en ruitjes doen het meestal niet goed
  • Let op kleurcombinaties
  • Kleed je naar de functie die je beoogd en let hierbij op de bedrijfscultuur die heerst bij je potentiële werkgever.

#8 Zorg voor eenheid en herkenbaarheid

Maak op je cv en op Social Media pagina’s gebruik van dezelfde foto. Op deze manier creëer je eenheid en herkenbaarheid. Wil je toch meer afwisseling? Zorg er dan voor dat je op de verschillende Social Media pagina’s en je cv foto’s gebruikt van dezelfde schoot.

Een professionele profielfoto

Wil je een professionele profielfoto voor op je cv en Social Media profielen? Zorg dan voor een rustige achtergrond, zacht licht, de juiste pose en het goede formaat. Finetune je foto door het subtiel te bewerken.

Tevens is het cruciaal dat de foto recent is. Zorg voor passende kleding en eenheid en herkenbaarheid in je foto.

Indien het je met behulp van deze tips niet lukt om een professionele foto te maken, raden we aan om een professionele fotograaf in te huren en hierin te investeren.

Stelling: Een profielfoto op je cv maakt je cv compleet. Ben je het eens of oneens met deze stelling? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "8 tips voor een professionele profielfoto"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent