Wat zijn de voordelen en nadelen van een duobaan voor jou als werknemer?

  • Lars Tertoolen
  • 3 november 2020

Het kan zomaar zijn dat je nog nooit van een duobaan hebt gehoord. Toch is het een manier van werken die steeds populairder wordt. Bij een duobaan werken twee werknemers parttime om het werk te voltooien dat één persoon zou doen in een enkele fulltime baan.

Het is een flexibele werkregeling met veel voordelen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Naast de voordelen zitten er echter ook een aantal nadelen aan een duobaan. Om zeker te weten of een duobaan bij jou past geven we in dit blog alle voordelen en nadelen voor jou als werknemer!

Wat is een duobaan?

De betekenis van een duobaan is een baan waarbij twee parttime werknemers één fulltime functie vervullen. Je vervult samen de werkzaamheden en hebt de verantwoordelijkheid van een fulltimer. Op deze manier ben je in staat om volgens een flexibel werkschema te werken.

Er zijn verschillende invullingen van duobanen. Zo kunnen uren variëren. Sommigen werken met overlapping van uren, zodat ze het werk face-to-face kunnen overdragen. Anderen juist weer niet, hierbij zien de partners elkaar nauwelijks. Ook verantwoordelijkheden, werkzaamheden, manieren van werk overdagen en faciliteiten kunnen op verschillende manieren worden afgestemd.

In de afgelopen jaren is deze manier van werken steeds populairder geworden. Zeker bij diegenen die een flexibeler werkschema willen hebben, maar wel uitdagingen zoeken die aansluiten bij hun persoonlijke behoeften.

Voor- en nadelen voor de werknemer

Naast veel voordelen zitten er ook een aantal nadelen aan een duobaan, deze lees je hieronder!

Voordelen van een duobaan

#1 Betere werk/privé balans

Indien er geen juiste werk-privé balans is, kunnen jouw prestaties op de werkvloer minder worden en zorgen voor spanningen aan het thuisfront. Dit kan zelfs leiden tot een burn-out.

Doordat je minder werkt in de week verbeter je jouw werk-privé balans. Je hebt zo meer tijd voor andere dingen, bijvoorbeeld je gezin of een studie.

#2  Verhoogde productiviteit

Op de dagen die je wel werkt ben je gebrand om te presteren. Ook kun jij je beter concentreren en word je minder snel afgeleid door persoonlijke zaken.

Wanneer je meer tijd voor jezelf hebt, is de kans groot dat je meer controle hebt over je persoonlijke en professionele leven. Dit maakt je niet alleen productiever, maar het zorgt ook voor meer motivatie.

#3 Verantwoordelijkheid en uitdaging

Ondanks dat je het met twee personen uitvoert, is een duobaan één fulltime baan. Dit houdt in dat je de verantwoordelijkheden en kansen hebt van een fulltime functie. Op deze manier kunnen parttimers toch voldoende uitdaging vinden in een functie.

#4 Concentreren op jouw expertise

Iedereen heeft zijn sterke punten en minder sterke punten. Wanneer je met iemand samenwerkt in een duobaan, kun je het werk optimaal verdelen en zorgen dat je allebei in je kracht wordt gezet.

De taken strategisch verdelen is een uitstekende manier om uit te blinken in gebieden waar jij goed in bent. De andere persoon kan juist de taken vervullen die jou misschien minder liggen. Andersom net zo goed natuurlijk!

#5 Leren van vaardigheden en kennis

Een andere gunstige factor is de uitwisseling van vaardigheden en kennis. Je krijgt de kans om nieuwe vaardigheden van je partner te leren en je op andere gebieden te ontwikkelen.

Ondanks dat jullie allebei verschillende werkzaamheden kunnen hebben, zul je veel communiceren en samenwerken. Zo krijg je een uitstekende kans om te leren en in je persoonlijke ontwikkeling te groeien!

#6 Opvang van werk

Ook als je een baan deelt, neem je af en toe vrije dagen op. Gelukkig betekent dat bij een duobaan dat er iemand is die voor je klaarstaat.

Dit betekent dat jij je veel minder zorgen hoeft te maken dat het werk zich opstapelt. Je partner zorgt ervoor dat belangrijke taken niet over het hoofd worden gezien. Dit is goed voor de continuïteit in het werk en scheelt jou een hoop stress.

Nadelen van een duobaan

#1 Zonder goede match gaat het mis

Een vereiste van een duobaan is dat je goed kunt samenwerken met je partner. Een van de meest voorkomende nadelen van het delen van een baan is dat je misschien een “slechte” partner krijgt.

Je draagt beiden verantwoordelijkheid en moet goed kunnen communiceren. Wanneer dit moeizaam gaat, is dit een enorme bron van irritatie en frustratie. Reden genoeg om een match te zoeken die goed bij je past!

#2 Werk kunnen loslaten

Sommige mensen hebben erg veel moeite met het loslaten van hun werk. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je op vakantie gaat en je jouw werk moet overdragen aan een ander. Ook het thuis doorwerken, omdat je nog veel te doen hebt valt hieronder.

Werk kunnen loslaten is wel een vereiste bij een duobaan. Je draagt namelijk wekelijks je werk over aan de ander en thuis doorwerken is niet handig omdat de ander met de taken aan de slag gaat.

#3 Je kan niet alles bespreken

Je kunt niet alles doornemen wat de ander gedaan heeft. Daar is simpelweg de tijd niet voor en zou totaal niet effectief zijn. Hierom is het erg belangrijk dat jullie goed op elkaar afgestemd zijn en snel kunnen schakelen.

Verder is het belangrijk dat je elkaar kunt vertrouwen. Omdat je niet alles tegen elkaar kunt vertellen, is het belangrijk dat je de ander vertrouwt in wat hij of zij gedaan heeft. Is dit niet het geval of heb je moeite met het ontbreken van alle details dan gaan er zeker dingen fout!

#4 Het kan concurrerend worden

Concurrentie op de werkvloer komt vrij vaak voor. Toch kan het bij een duobaan ontstaan bij beroepen waar dat normaal niet van toepassing is.

Als dit zich ontwikkelt tot een situatie waarin een van de twee probeert te bewijzen dat diegene veel beter is dan de ander, kan dit nare gevolgen hebben. Dit kan zorgen voor een communicatiestoring. De samenwerking kan hier op den duur door misgaan.

#5 Carrièrekansen

Het uitvoeren van een duobaan kan een nadeel zijn voor het vervolg van je carrière. Ten eerste werk je parttime, iets waar vooroordelen aan vast kunnen hangen. Daarbij zijn je prestaties moeilijker meetbaar, je deelt namelijk alles. Een succesvolle actie kun je niet meer alleen op jouw conto schrijven.

Om dit te voorkomen moet je de prestaties en verantwoordelijkheden goed communiceren! Zo maken succesvolle duo's ook écht wel individueel indruk!

#6 Mindere arbeidsvoorwaarden

Wat vrij logisch is, maar wel een nadeel is, is dat je minder verdient dan bij een fulltime baan. Aangezien je minder uren werkt heb je ook minder inkomsten.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat de secundaire arbeidsvoorwaarden wat minder gunstig zijn in vergelijking met een fulltime baan. Zo kan er bijvoorbeeld bij een fulltime accountmanager een leaseauto klaarstaan. Iets wat een werkgever misschien niet 2 keer wil doen bij een duobaan. Ook kan het zijn dat een werkgever jullie niet allebei een training of cursus wilt laten doen.

Dit is vanzelfsprekend volledig van de situatie afhankelijk en het is verstandig om uit te zoeken voordat je een baan aanneemt.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Ga jij voor een een duobaan?

Bij een duobaan werken twee werknemers parttime om het werk te voltooien dat één persoon zou doen in een enkele fulltime baan.

Doordat je minder werkt in de week verbeter je jouw werk-privé balans. Op de dagen die je wel werkt ben je gebrand om te presteren. Ook kun jij je beter concentreren en word je minder snel afgeleid door persoonlijke zaken. Een andere gunstige factor is de uitwisseling van vaardigheden en kennis.

Naast veel voordelen zitten er ook een aantal nadelen aan een duobaan. Een van de meest voorkomende nadelen van het delen van een baan is dat je misschien een “slechte” partner krijgt. Sommige mensen hebben erg veel moeite met het loslaten van hun werk. Als de concurrentie zich ontwikkelt tot een situatie waarin een van de twee probeert te bewijzen dat diegene veel beter is dan de ander, kan dit nare gevolgen hebben. Het uitvoeren van een duobaan kan een nadeel zijn voor het vervolg van je carrière. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de secundaire arbeidsvoorwaarden wat minder gunstig zijn in vergelijking met een fulltime baan.

 

Stelling: de nadelen van een duobaan wegen niet op tegen de voordelen! Eens of oneens?

Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "Wat zijn de voordelen en nadelen van een duobaan voor jou als werknemer?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent