15 tips voor thuiswerken in tijden van corona

  • Lars Tertoolen
  • 31 maart 2020

Door de uitbraak van corona (Coronavirus COVID-19), zullen waarschijnlijk heel veel mensen voor het eerst thuiswerken. Maar hoe werk je vanuit huis? Thuiswerken is heel anders dan werken op kantoor, zeker als je het niet gewend bent.

Anderen werken altijd vanuit huis en zullen hier minder moeite mee hebben. Toch verandert er voor hen wellicht ook veel. Waar je eerder alleen was, lopen er nu kinderen door je huis. Waar je daarvoor de enige was die inbelde, belt nu het hele team in. Ook voor de ervaren thuiswerkers is de situatie niet als normaal.

Voor sommigen gaat het werk buitenshuis wel gewoon door. Sterker nog, voor sommige beroepen is het drukker en zwaarder dan ooit. Vitale beroepen zoals o.a. de zorgmedewerkers, hulpverleningsdiensten en leerkrachten houden de samenleving draaiende en verdienen veel respect.

Dat gezegd hebbende, in deze ontzettend lastige coronacrisis, zijn er dus veel mensen die vanuit huis werken. Voor deze mensen geven we deze week 15 behulpzame tips voor thuiswerken in tijden van corona.

#1 Ontwikkel een ochtend routine

Een gevaar van thuiswerken is dat je jouw dagelijkse routines gaat aanpassen. Je hebt bijvoorbeeld tijd over vanwege de reistijd of je kunt later naar bed en langer blijven liggen. Ben je gewend om 's ochtends te douchen? Nu merkt niemand het als je het niet doet. Normaal gesproken trek je representatieve kleding aan, wie ziet dat nu nog?

Een routine is een krachtig middel om je werkdag goed te starten. Geen ochtendprogramma gaat ten koste van je productiviteit van je hele werkdag. Zowel mentaal als fysiek zorgt het ervoor dat je écht klaar bent voor je werkdag.

Blijf daarom zo veel mogelijk in je oude routine. Dat je jouw routine iets aanpast is goed te begrijpen, maar verander niet te veel en houd dagelijks dezelfde thuiswerk routine aan.

#2 Maak afspraken met de rest in huis

Wanneer je vanuit huis werkt is de kans aanwezig dat je samen thuis aanwezig bent met iemand uit je familie. Zeker in tijden van de coronacrisis, waarbij scholen en kinderopvang dicht zijn en opa’s en oma’s niet kunnen worden ingezet als oppas.

Ondanks dat werken met kinderen in huis een grote uitdaging is, is het belangrijk zover mogelijk regels op te stellen. Regels die kunnen helpen zijn:

  • Maak een dagplanning
  • Gebruik meer pauzes
  • Geef je kinderen een vaste (speel)werkplek
  • Gebruik technische hulpmiddelen vanuit school
  • Werk samen (ga bijvoorbeeld samen aan tafel allebei je eigen opdracht doen)

Ouders moeten creatief zijn en de kans is zeer groot dat er bij lange na niet zo effectief gewerkt kan worden als op kantoor. Erg vervelend, maar er zit momenteel niet veel anders op dan het beste er van te maken.

Naast kleine kinderen is het ook mogelijk dat je samen met je partner of volwassen kinderen thuis aan het werk bent. Ook hiermee is het verstandig goede afspraken te maken. Geef bijvoorbeeld aan wanneer je een videomeeting hebt, bepaal de vaste lunchtijd en verdeel de huishoudelijke taken.

#3 Doe de belangrijkste taken eerst

Start je werkdag met de belangrijkste en moeilijkste taken. Waarom? Maar liefst 80% van de werkenden is s’ochtends op zijn of haar best. Je voelt je fit en verzet het meeste werk. In de ochtend heb je de meeste focus en concentratie.

Zeker als je thuis werkt met kinderen is dit verstandig. Ook bij kinderen is het vaakst dat ze in de ochtend zich langer kunnen concentreren op een bezigheid.

#4 Zorg voor goede faciliteiten

Als je thuis werkt beschik je niet altijd niet over de middelen die je op je kantoor wel tot je beschikking hebt. Geen vaste werktelefoon, slecht internet, of een ontbrekende printer maken je werk een stuk lastiger.

Probeer zoveel mogelijk te zorgen voor werkbare faciliteiten. Dit is zeker niet altijd mogelijk, maar ligt het binnen de mogelijkheden, dan kan het heel verstandig zijn hier in te investeren. In deze corona tijden helemaal, omdat het onduidelijk is hoe lang je moet thuiswerken.

Het zal niet voor iedereen mogelijk zijn, maar de kans is aanwezig dat je bij je werkgever kan aankloppen om je faciliteiten thuis te verbeteren. Zo mogen veel werknemers hun computer/computerschermen ophalen op kantoor, om zo vanuit huis productief te zijn.

Ook kun je een aanvraag doen voor een financiële bijdrage voor faciliteiten. Een bureau en een bureaustoel is misschien teveel gevraagd, maar de juiste monitor, toetsenbord, muis, printer, of software ligt misschien wel binnen het budget.

#5 Zorg dat je bereikbaar bent

Even naar je collega toe lopen en wat vragen zit er niet in wanneer je vanuit huis werkt. Je zal ze dus op andere manieren moeten bereiken, maar dat geldt ook andersom. Het is belangrijk dat jouw collega’s je kunnen bereiken. Dit kan op de volgende manieren:

- Zorg ervoor dat je regelmatig je mail checkt.

- Zorg ervoor dat je telefonisch bereikbaar bent.

- Zorg ervoor dat je bereikbaar bent via videobellen (Skype, Zoom, Hangouts etc.).

Het gebruik van deze communicatiemiddelen zorgt voor een goede bereikbaarheid, waardoor je de communicatielijnen met collega’s kort houdt. Dit is belangrijk, omdat:

  • Korte communicatielijnen bevorderlijk zijn voor een snelle besluitvorming binnen organisaties
  • De kans groot is dat door jouw afwezigheid afstand ontstaat tussen jou en je collega’s.
  • Je laat zien dat je, ondanks het feit dat je thuiswerkt, toch betrokken bent.

#6 Creëer een aparte werkplek

Thuiswerken kan het moeilijker maken een duidelijke lijn te trekken tussen werk en privé. Om dit te voorkomen, zou het ideaal zijn wanneer er een afgebakende plek gecreëerd kan worden speciaal voor je werk. Zo houd je jouw werkruimte en je leefruimte gescheiden.

Is een speciale ruimte niet haalbaar door een gebrek aan ruimte? Dan zorgt een vaste plek voor het verschil tussen een ‘werkplek’ en je leefruimte. Ga daarom altijd op dezelfde plek, bijvoorbeeld aan tafel, zitten zodat je daar ook weg kan stappen als je klaar bent.

In een ideale wereld heb je thuis niet alleen een speciaal kantoor, maar ook twee computers, één voor werk en één voor persoonlijk gebruik. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Probeer jouw werkruimte op andere manieren toch gescheiden te houden van jouw privéleven. Voorbeelden hiervan zijn het aansluiten van je tweede scherm alleen tijdens werktijd, een apart computeraccount aanmaken voor werk en een werk e-mailaccount te gebruiken.

#7 Neem pauzes

Pauzes zijn belangrijk voor je productiviteit. Even weg achter je scherm zorgt ervoor dat je daarna weer effectief aan de slag kan gaan. Toch is dit voor veel mensen lastig als ze thuiswerken.

Probeer om de één/twee uur even een korte pauze van 5 minuutjes te houden. Op deze manier ben je over het algemeen een stuk effectiever.

Daarnaast is het verstandig om je gehele pauze te nemen zoals je dat op je werk waarschijnlijk ook doet. Je kunt in Nederland nog naar buiten gaan, als je maar voldoende afstand van elkaar houdt. Je kunt er dus voor kiezen om een kleine wandeling te maken. Ook kun je in de pauze op een balkon of in de tuin gaan zitten, zodat je toch frisse lucht krijgt.

#8 Geniet van de voordelen van thuiswerken

Veel mensen zijn door corona gedwongen om te thuiswerken, terwijl ze dat liever niet zouden doen. Begrijpelijk dat je daar van baalt. Ondanks de nadelen van thuiswerken zijn er ook een paar voordelen. Maak hier dan ook gebruik van!

Zo heb je nu voor de lunch de beschikking over een gehele keuken. Waarom zou je geen ei bakken, broodjes in de over gooien of een tosti maken? Ook kun je in de pauze gezellig een spelletje doen met je familie. Of kies jij ervoor om je boodschappen tussen de middag te doen, zodat je na je werkdag tijd over hebt?

Thuiswerken heeft unieke voordelen. Gebruik deze dan ook!

#9 Behoud discipline

Mede door de afwezigheid van directe collega’s gaan sommige mensen luchtiger denken over hun werk. Ondanks dat een werkgever er in deze coronacrisis er zelf misschien niet voor gekozen heeft om jou thuis te laten werken, vertrouwt hij/zij jou wel. Ondanks de vrijheid die je krijgt, zul je toch gewoon je werk moeten uitvoeren.

Maak daarom geen misbruik van dit vertrouwen en zorg ervoor dat je je werkzaamheden naar behoren uitvoert.

#10 Blijf socializen met je collega’s

Thuiswerken is voor de één gemakkelijk, voor de andere een kleine ramp. Wanneer aan mensen wordt gevraagd wat ze het leukst vinden aan hun werk worden collega’s vaak als eerst genoemd. Pas daarna volgen zaken als vrijheid/verantwoordelijkheid, bedrijfscultuur, variatie/ontwikkeling en uitdaging.

Wanneer je vanuit huis werkt mis je jouw sociale contactmomenten met je collega’s. Daarom is het belangrijk dat je blijft socializen. Begin de week bijvoorbeeld met een teammeeting via videobellen. Vraag hoe het gaat, praat over het weekend en wat deze week op de planning staat.

Daarnaast zijn er veel tools die het vrij gemakkelijk maken om te blijven socializen. Verschillende chatfuncties zoals web.whatsapp, zorgen ervoor dat je heel de dag berichten over en weer kan sturen. Let hier natuurlijk wel mee op dat je niet teveel wordt afgeleid!

#11 Bekijk de mogelijkheden tot ontwikkeling

Op je werk leer je eigenlijk iedere dag wel. Zo leer je van collega’s, praktijkervaring of speciale trainingen. Dit loop je nu voor een deel mis. Toch betekent het niet dat je jezelf thuis niet kan ontwikkelen.

Er zijn talloze online trainingen, cursussen of coachingsmogelijkheden te vinden. Meld jezelf aan of geef aan je leidinggevende door dat je hier graag aan zou meedoen. Blijf je ontwikkelen!

#12 Stop op tijd

De juiste verhouding tussen werk en privé is voor iedereen anders. Als je merkt dat deze twee voor jouw gevoel (of naar mening van je omgeving) te veel door elkaar gaan lopen, is het verstandig om grenzen te trekken.

Stop daarom ook op tijd. Het gevaar van thuiswerken is dat je te lang doorwerkt. Maak de dagen daarom niet te lang. Houd je aan de vooraf vastgestelde uren!

Met kinderen in huis wordt dit zeker een stuk lastiger. Deze nemen vaak toch een deel van je uren die je normaal gesproken besteedt aan werk. Ondanks dit, probeer niet alles in te halen in de avond uurtjes. Het is onduidelijk hoe lang de coronacrisis aanhoudt en elke dag nachtwerk ga je op de lange termijn niet volhouden.

#13 Blijf bewegen

Door het coronavirus is de mogelijkheid tot sporten flink afgenomen. Alle sportclubs zijn gesloten, bepaalde buitenplekken onbereikbaar en er moet ten alle tijden afstand bewaard worden. Toch is het ontzettend belangrijk dat je blijft bewegen. Bewegen is cruciaal om je fysiek en mentaal fit te voelen.

Allen mogelijkheden die mits er voldoende afstand gehouden wordt nog mogen, zijn bijvoorbeeld hardlopen, wandelen of een stuk fietsen.. Toch zijn er veel mensen die dit liever niet meer doen. Gelukkig kun je thuis ook nog aan de slag. Mocht je de beschikking hebben over een hometrainer of een loopband, gebruik deze dan. Ook zijn veel bewegingsprogramma’s op tv of online te vinden.

#14 Doe wat bij jou past

Sommige tips sluiten bij de één goed aan, bij de ander juist totaal niet. Voor iedereen is de thuissituatie anders, het werk is anders en/of de persoon steekt anders in elkaar. Soms is het antwoord duidelijk, maar op andere momenten heb je wat inspiratie nodig. Zorg ervoor dat je een situatie creëert die het best bij jou past!

#15 Blijf positief

Ondanks dat het soms heel lastig kan zijn, is het belangrijk positief te blijven. We weten niet hoe lang deze situatie gaat duren, maar een positieve houding helpt zeker mee. Probeer de leuke dingen van het thuiswerken in te zien en daar op te focussen. 

Thuiswerken in tijden van corona

In deze ontzettend lastige tijden van corona, zijn er veel mensen die thuiswerken. Voor deze mensen zijn deze 15 behulpzame tips voor thuiswerken in tijden van corona.

Wij wensen iedereen heel veel sterkte in deze lastige periode. Hopelijk komt iedereen de coronacrisis goed door, zowel in gezondheid als op werkgebied.

Stelling: thuiswerken in tijden van corona is voor mij net zo productief als op kantoor.

Eens of oneens. Laat het weten in onze reacties.

1 Reactie op "15 tips voor thuiswerken in tijden van corona"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • w. van Pijlen
    • 31 maart 2020

    Graag zal ik met U in contact komen