Werk-privé balans verbeteren: 5 tips

  • Lars Tertoolen
  • 4 juli 2023

Veel mensen besteden een groot deel van de week aan hun werk. Toewijding, betrokkenheid en plezier in je werk zijn ontzettend belangrijk, maar het mag niet ten koste gaan van je privéleven. De gevolgen van een slechte werk-privé balans kunnen namelijk groot zijn.

Het beïnvloedt jouw prestaties op de werkvloer en zorgt voor spanning aan het thuisfront. Als je te veel met je werk bezig bent, zal dit ten koste gaan van de relaties in je privéleven.

Dit brengt vervolgens weer stress en ontevredenheid met zich mee. Verder kan het de eerste stap zijn naar een burn-out en kan het je gezondheid in gevaar brengen.

Redenen genoeg om je werk- en privéleven gescheiden te houden. Toch is het voor veel mensen lastig om een goede balans te vinden. Daarom geven we deze week 5 tips om je werk-privé balans te verbeteren.

#1 Stel grenzen

De juiste verhouding tussen werk en privé is voor iedereen anders. Als je merkt dat deze twee voor jouw gevoel (of naar mening van je omgeving) te veel door elkaar gaan lopen, is het verstandig om grenzen te trekken.

Sommige mensen vinden het erg moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Als je alle werkzaamheden aanneemt die je worden aangeboden, dan is het vaak dat je uit nood 's avonds en in het weekend doorwerkt. Probeer daarom vaker ‘nee’ te zeggen. Wanneer je dit lastig vindt, leg dan uit dat je het graag zou doen, maar het niet in je agenda past.

Verder is het aan te raden om je werk- en privémail gescheiden te houden. Op die manier word je in je vrije tijd niet getriggerd door werkgerelateerde zaken. Maar ook op je werk is het prettig als je niet gestoord wordt door privémail. Hierdoor word je afgeleid en gaat het ten koste van je productiviteit. Ook het uitzetten van je werktelefoon buiten werktijden zorgt voor meer rust.

Niet alleen op het werk, maar ook thuis moet je keuzes maken als je vindt dat het allemaal teveel is. Zorg goed voor jezelf en beslis wat het belangrijkste voor je is.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Communiceer

Het uitschakelen van je werktelefoon of het ontwijken van je werkmail is voor sommigen een onhaalbare maatregel. Wat je wel kan doen is je collega’s op de hoogte brengen dat je liever niet meer gecontacteerd wilt worden na bepaalde tijden. Vaak zorgt dit er al voor dat je over het algemeen een stuk minder gestoord wordt.

Het communiceren over je zoektocht naar een betere balans tussen je werk en privé leven is van grote waarde. Je collega’s, familie en vrienden informeren over je plan om te veranderen is zinvol. Ten eerste zullen ze je veranderende gedrag begrijpen en beter respecteren. Daarnaast kunnen ze je wellicht helpen en tips geven over hoe je het aan kunt pakken.

#3 Plan!

Een slechte werk-privé balans zorgt ervoor dat je werk en privé agenda door elkaar gaan lopen. Om dit te verbeteren is een goede planning cruciaal. Zaak is wel dat je de discipline hebt om je aan jouw agenda te houden.

Maak ten eerste van je familie prioriteit één! Te weinig tijd aan je familie besteden is voor jezelf niet prettig maar zeker niet voor je familie. Dit gaat op de lange termijn voor frustraties en stress zorgen, wat zowel thuis als op je werk negatieve effecten heeft. Plan dus voldoende tijd in voor je familie.

Je besteedt je vrije tijd over het algemeen aan activiteiten die je leuk vindt. Het gevaar van een slechte werk-privé balans is dat je de tijd bedoeld voor deze activiteiten gaat gebruiken voor werkgerelateerde activiteiten.

Of je deze tijd nu besteed aan een sport, het lezen van een boek of aan tv kijken, het zorgt ervoor dat je de tijd neemt om te resetten en je opnieuw op te laden. Wanneer je merkt dat je deze activiteiten steeds vaker overslaat, zorg dan dat je deze tijd inplant en ook echt gebruikt voor deze activiteiten.

werk-prive balans

#4 Creëer een werkruimte en een privéruimte

Thuiswerken wordt steeds populairder in Nederland. En ondanks dat er vele voordelen zijn, kan het moeilijker zijn een duidelijke lijn te trekken tussen werk en privé.

Allereerst is het minder duidelijk wanneer een werkdag begint of eindigt.

Daarnaast heb je te maken met allerlei andere soorten afleidingen dan op de werkvloer. Je zit immers de hele dag thuis.

Het kan ook zijn dat je normaal gesproken niet thuis werkt, maar je gedwongen voelt om in je vrije tijd thuis nog aan de slag te gaan.

Er wordt aangeraden om een afgebakende plek te creëren speciaal voor je werk. Zo houd je jouw werkruimte en een leefruimte gescheiden.

Is een speciale ruimte niet haalbaar door een gebrek aan ruimte, dan zorgt een vaste plek voor het verschil tussen een ‘werkplek’ en je leefruimte. Ga daarom altijd op dezelfde plek, bijvoorbeeld aan tafel, zitten zodat je daar ook weg kan stappen als je klaar bent.

#5 Evalueer

Zowel je werkleven als je privéleven verandert regelmatig. Zo kan er van alles gebeuren waardoor je hele situatie plotseling anders wordt. Zo kunnen verschillende onderdelen in je omgeving geleidelijk veranderen. Er zijn talloze mogelijkheden waardoor jouw werkdruk, privé-sfeer of behoeftes veranderen.

Om de kans op een goede werk-privé balans te vergroten is het van belang dat je om de zoveel tijd evalueert. Het advies is om hier tijd voor vrij te maken en dit moment in te plannen. Door steeds na een vaste periode te evalueren bescherm je de balans in je leven.

Mocht je de situatie willen veranderen gebruik dan de bovenstaande tips om de voor jou beste verhouding tussen werk en privé te creëren!

Vind de juiste werk-privé balans!

De gevolgen van een slechte werk-privé balans kunnen groot zijn. Het beïnvloedt jouw prestaties op de werkvloer en zorgt voor spanning aan het thuisfront. Het is voor veel mensen lastig om een goede balans te vinden. De juiste verhouding tussen werk en privé is immers voor iedereen anders.

Als je merkt dat je werk- en privéleven door elkaar gaan lopen, is het verstandig om grenzen te trekken. Verder is het belangrijk om goed met je omgeving te communiceren. Door goed te plannen en de discipline op te brengen om je aan je planning te houden zorg je voor een duidelijke scheiding.

Op het moment dat je thuis aan het werk gaat wordt er aangeraden om een afgebakende plek te creëren speciaal voor je werk. Zo houd je jouw werk- en leefruimte gescheiden.

Houd er rekening mee dat er talloze mogelijkheden zijn waardoor jouw werkdruk, privé-sfeer of behoeftes veranderen. Evalueer daarom om de zoveel tijd en vind voor jouw de beste verhouding tussen werk en privé!

  Update: dit blog over werk-privé balans verscheen voor het eerst op 2 april 2019 en werd op 4 juli 2023 geactualiseerd.

Stelling: Een goede werk-privé balans is onmogelijk voor thuiswerkers!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie?

 

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Werk-privé balans verbeteren: 5 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent