Je werk goed achterlaten voor je vakantie: 8 tips

  • Iris Douwes
  • 28 juli 2020

Je hebt hard gewerkt en je zeer verdiende vakantie komt in zicht. Met een heerlijk gevoel denk je na over de periode die gaat komen, wat een vooruitzicht! Dan denk je plotseling aan de periode ervoor, er schiet van alles door je hoofd wat je nog moet doen voordat je op vakantie gaat. Hoe ga ik mijn werk achterlaten? Hoe gaan ze dit allemaal regelen wanneer ik weg ben? Kan ik eigenlijk wel op vakantie?

Veel mensen ervaren stress bij het idee dat ze hun werk voor vakantie een tijdje moeten achterlaten. Toch is dit helemaal niet nodig. Door jouw afwezigheid vroegtijdig en goed voor te bereiden, kun jij met een gerust hart op vakantie. Lees in dit blog 8 tips hoe jij je werk goed kan achterlaten voor je vakantie!

#1. Stel prioriteiten

Begin een paar weken voor je vakantie met het prioriteren van je werk. Gestructureerd je prioriteiten stellen, zorgt voor meer rust in je hoofd. Ook vermindert het de kans op stress. Lees hier hoe je stress kan verminderen. 

Maak een lijst met de taken die absoluut moeten worden gedaan voordat je vertrekt. Welke zaken krijgen voorrang op andere zaken? Het is verstandig dat je de belangrijkste taken zo inplant dat je  genoeg tijd hebt om dit af te ronden.

Laat je planning vervolgens aan je leidinggevende of betrokken collega's zien. Er zullen vast nog taken tussendoor komen, maar tenzij ze écht belangrijk zijn, houdt jij je aan je planning. Doe je dat niet, dan stapelen de taken én de stress zich op.

#2. Breng je collega’s ruim op tijd op de hoogte

Geef je vakantie ruim op tijd aan. Zorg ervoor dat je leidinggevende, collega's en klanten weten wanneer je weg gaat en weer terug bent. Ten eerste is het prettig dat ze er op tijd rekening mee kunnen houden. Daarnaast is het belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt over het contact op vakantie.

Om écht rustig op vakantie te kunnen gaan is het natuurlijk belangrijk dat je niet lastig gevallen wordt met telefoontjes, berichten of mailtjes van je werk. Geef aan dat jouw werktelefoon in de periode niet bereikbaar is. Kun je niet helemaal onbereikbaar zijn? Maak dan duidelijke afspraken met je collega’s over wanneer ze je eventueel wel kunnen storen en spreek dat duidelijk af.

#3. Bouw je to-do-list af

Het is slim om je to-do-list langzaam af te gaan bouwen. Ten eerste door taken af te gaan ronden die erop staan, maar ten tweede doe je er verstandig aan om op korte termijn voor je vakantie geen nieuwe opdrachten aan te nemen. Durf grenzen te stellen en ‘nee' te zeggen.

Als je alle werkzaamheden aanneemt die je worden aangeboden, dan kan dit zorgen voor overbelasting. Probeer daarom vaker ‘nee’ te zeggen. Als je het moeilijk vindt om 'nee' te zeggen, leg dan uit dat je het graag zou doen, maar je een planning gemaakt hebt en je andere taken moet afronden voor je vakantie.

#4. Zet je out-of-office aan en pas je voicemail aan

Vergeet niet je out-of-office aan te zetten. Het afwezigheidsbericht op je mail zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van je afwezigheid. Je kunt deze al een dag eerder laten ingaan, zodat je niet op je laatste werkdag overvallen wordt door een taak die je toch niet meer kunt oppakken.

Belangrijk is dat je in de mail aangeeft dat je met vakantie bent, wanneer je weer terug bent en wie van je collega’s (inclusief contactgegevens) jouw werkzaamheden overneemt. Op deze manier hoef je echt niet lastiggevallen te worden.

Als je terug bent gekomen van vakantie hoef je niet gelijk op je eerste dag alles af te ronden. Laat op de eerste werkdag je out-of-office nog een dagje aan staan. Zo kun je rustig beginnen met het bijwerken van je mail.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#5. Zorg voor een goede overdracht

Het is verstandig om je overdracht tijdig en goed te regelen. In de meeste bedrijven kan iemand bepaalde taken voor je uitvoeren wanneer jij er niet bent. Probeer taken uit te besteden aan andere collega’s in de tijd dat je weg bent.

Zoek uit wie bepaalde taken van je werk het beste aankan en vraag die personen of ze dit kunnen overnemen als je weg bent. Vaak gaat dit in overleg met je leidinggevende of team.

Zodra er duidelijke afspraken gemaakt zijn is het netjes om ze een vervolgmail te sturen. Bedank ze voor hun hulp en vermeld alle informatie die ze nodig hebben. Op die manier weet je zeker dat je werk in goeden handen is en dat er aan doorgewerkt wordt. Het scheelt je een hoop stress en wellicht werk als je terug bent van je reis.

#6. Ruim je werkplek op voor je vakantie

Om met een rustig gevoel je kantoor te verlaten is het belangrijk je werkplek goed achter te laten.

Zet je bureau recht en zorg voor een opgeruimde werkplek. De reden is simpel: rommel kan stress verhogen. Het hebben van een nettere omgeving om naar terug te keren, zal je terugkeer van vakantie vergemakkelijken. Daarbij is het niet prettig als je collega’s jouw hele vakantie naar jouw rommelige werkplek moeten kijken.

Ook is het prettig om je online werkomgeving goed achter te laten. Moet een collega in jouw mailbox of in jouw computeromgeving (met toestemming natuurlijk), dan is het wel zo prettig dat deze kan vinden wat hij zoekt of bepaalde dingen juist niet tegenkomt.

#7. Zorg voor wat speling

Een beetje speling zorgt voor veel meer rust. Het is daarom verstandig om niet de eerste dag van je vakantie direct op reis te gaan.

Wanneer je de dag na je laatste werkdag direct op vakantie gaat zorgt dat voor stress, ook tijdens je laatste werkdagen. Per slot van rekening moet je een hoop regelen voordat je op reis kan gaan. Denk hierbij aan inkopen doen, inpakken en afspraken maken met familie en vrienden. Dit moet dan allemaal gedaan worden ná de werkuren, maar zit zeker tijdens het werk al continu in hoofd.

Ga ook niet meteen aan de slag als je weer thuis bent. Door één of meerdere dagen vrij te zijn voordat je start met werken wen je aan de overgang van je vakantie naar het normale leven.

#8. Besef dat niemand onmisbaar is

Veel mensen maken zich zorgen over hun ‘onmisbaarheid’ op het werk. Onder de 65 jaar neemt ruim 40% hun werk mee op vakantie…

In de praktijk valt het vaak reuze mee. Wanneer jij zorgt voor een goede overdracht, dan zul je waarschijnlijk positief verrast worden door degenen die zich inzetten voor jouw werkzaamheden.

Durf de ander ook volledig te vertrouwen en stel alle middelen beschikbaar die nodig zijn om de taken goed uit te voeren. Het helpt ervoor te zorgen dat je collega's zich oprecht verantwoordelijk voelen om jouw taken uit te voeren terwijl je weg bent. Dat betekent minder werk om naar terug te keren na je vakantie.

Je werk goed achterlaten voor je vakantie!

Veel mensen ervaren stress bij het idee dat ze hun werk een tijdje moeten achterlaten. Toch is dit helemaal niet nodig. Begin een paar weken voor je vakantie met prioriteren. Geef je vakantie ruim op tijd aan. Zorg ervoor dat je leidinggevende, collega's en klanten weten wanneer je weg gaat en weer terug bent.

Durf grenzen te stellen en ‘nee' te zeggen bij nieuwe opdrachten. Vergeet niet je out-of-office aan te zetten. Het is verstandig om je overdracht tijdig en goed te regelen. In de meeste bedrijven kan iemand bepaalde taken voor je uitvoeren wanneer jij er niet bent.

Een beetje spelling zorgt voor veel meer rust. Het is daarom verstandig om niet de eerste dag van je vakantie direct op reis te gaan. Wanneer jij zorgt voor een goede overdracht, dan zul je waarschijnlijk positief verrast worden door degenen die zich inzetten voor jouw werkzaamheden!

Stelling: tijdens mijn vakantie is er niemand die mijn taken goed over kan nemen.

Eens of Oneens? Laat het ons weten in de reacties.

0 Reactie op "Je werk goed achterlaten voor je vakantie: 8 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent