10 tips om je productiviteit op het werk te verhogen

  • Daan Panis
  • 22 mei 2018
Wanneer je aan het werk bent, wil je natuurlijk zo productief mogelijk werken. Maar dat is soms moeilijker dan je denkt. Een lage productiviteit kan leiden tot verveling, overwerken, je niet lekker in je vel voelen en mogelijk zelfs tot ontslag. Om dit te voorkomen of te verhelpen, geven wij in dit blog 10 tips om je productiviteit op het werk te verhogen.

#1 Genoeg bewegen

Wanneer je heel de dag achter je computer werkt, is het belangrijk dat je af en toe even van je stoel opstaat en bijvoorbeeld een kopje koffie gaat halen of even kort een rondje gaat lopen.

Je kunt ook aan je werkgever vragen of je een staand bureau mag of een bureaufiets. Dit zijn nieuwe ontwikkelingen die zich focussen op beweging bij werknemers. Door te bewegen maak je het stofje endorfine aan, wat ervoor zorgt dat je betrokkener en alerter bent.

#2 Zet planten neer

Onderzoek heeft aangetoond dat een werkomgeving met voldoende planten het concentratievermogen en de werktevredenheid van werknemers met 15% kan verhogen.

Medewerkers voelen zich prettiger en meer thuis op het werk als er planten geplaatst zijn. Ze ervaren een verbetering van de luchtkwaliteit en de productiviteit van de medewerkers is 20% hoger als er planten in de omgeving geplaatst zijn.

#3 Kleuren op kantoor

Kleurgebruik heeft niet alleen een psychologische invloed tijdens het sollicitatiegesprek, maar is ook belangrijk op kantoor. Als de kantoormuren grijs, wit of beige zijn, blijkt dat negatieve gevoelens op te wekken bij werknemers. Paars en oranje worden ook afgeraden als muurkleur, aangezien dat niet bevorderlijk is voor een productieve werksfeer.

Groen of blauw als kleuren op kantoor is goed voor de concentratie, rood is goed voor gedrevenheid en geel voor energie.

#4 Maak een goede planning

Een goede structuur zorgt ervoor dat je veel effectiever werkt. Probeer aan het einde van de werkdag een planning te maken voor de volgende dag. Zo weet je precies welke taken je af moet ronden. Door de planning aan het einde van de dag te maken voor de volgende dag, kun je de volgende dag direct productief aan de slag. Daarnaast ga je ook met een gerust gevoel naar huis, omdat je precies weet wat je de volgende dag moet doen.

#5 Drink genoeg water

Water drinken heeft meer invloed op jouw productiviteit dan je wellicht denkt. Water vermindert uitdroging en breidt de grijze stof in je hersenen uit. De grijze stof heeft als functie het verwerken van informatie, dit is dus een belangrijke stof wanneer je op je werk bent. Onderzoek wijst uit dat water drinken zorgt voor een verbetering van de productiviteit van maar liefst 14%.

Dus, hoeveel water zou je dan moeten drinken? Er wordt geadviseerd voor mannen om 13 glazen water te drinken en voor vrouwen om 9 glazen te drinken om een optimale productiviteit te ervaren elke dag.

#6 Breng je team op de hoogte van doelstellingen

Om de productiviteit te verbeteren is het belangrijk dat je je team op de hoogte brengt van jouw doelstellingen. Als je je doelen kenbaar maakt naar anderen, heb je een stok achter de deur om deze doelen ook écht te halen. Deze stok achter de deur zorgt ervoor dat je productiever te werk gaat en hierdoor je doelen behaald.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#7 Check je mail op vaste tijden

Binnenkomende mail is een van de meest afleidende factoren op je werk. Het is dus verstandig om je mail op vaste momenten op de dag te openen. Door je mail op bijvoorbeeld 2 vaste momenten per dag te checken, wordt je niet afgeleid door binnenkomende mails en verhoog je je productiviteit.

#8 Doe meetings en vergaderingen staand

Gemiddeld zitten mensen 9,5 uur per dag. Staan is goed voor je, maar we doen het zo weinig. Het is dus een goed idee om voortaan meetings en vergaderingen staand te houding in plaats van zittend.

Je vraagt je wellicht af wat dat met productiviteit te maken heeft, maar zittende meetings duren gemiddeld 34% langer dan staande meetings. Nóg een reden om je meetings en vergaderingen in het vervolg staand te houden.

#9 Vier het behalen van doelstellingen

Als er bepaalde doelstellingen behaald zijn, kun je werken met beloningen om de productiviteit en motivatie van jou en je collega’s te bevorderen. Je kunt hierbij denken aan het geven van een compliment of het organiseren van een bedrijfsuitje. De grootte van de beloning is afhankelijk van de omvang van de doelstelling.

#10 Onderscheid tussen werk en rust

Wanneer je je lunchpauze achter je bureau doorbrengt omdat je nog iets belangrijks af moet maken, denk je misschien dat je verstandig en productief bezig bent. Maar het is beter om even rust te nemen en achter je bureau vandaan te komen. Je kunt het beste even een stukje lopen, wat drinken halen of even naar buiten gaan tijdens je pauze. Door je werkplek te verlaten ontstaat er rust in je hoofd waardoor er meer ruimte over is voor creativiteit en productiviteit.

Productiviteit verhogen op het werk

Op het werk is het belangrijk dat je productief werkt, maar soms lukt dit niet. Je kunt je productiviteit onder andere verhogen door genoeg water te drinken, meetings en vergaderingen staand te houden, planten neer te zetten, je mail te checken op vaste tijden en door genoeg te bewegen.

Stelling: Wanneer wij het behalen van doelstellingen vieren met het team, verhoogt dat onze productiviteit

Eens of oneens? Laat het weten in een reactie!

0 Reactie op "10 tips om je productiviteit op het werk te verhogen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent