Professionaliteit tonen op het werk: 10 tips

  • Lars Tertoolen
  • 25 augustus 2020

Professionaliteit is een begrip dat op het werk vaak aan bod komt op het moment dat het bij iemand overduidelijk ontbreekt. Toch speelt professioneel gedrag een erg belangrijke rol in hoe mensen, soms onbewust, over je denken.

Één kant van je professionaliteit tonen op het werk is het kenbaar maken van de vakinhoudelijke kennis en kunde die je bezit. Toch komt er veel meer bij kijken als je als professional gezien wil worden. Lees hieronder 10 tips om je professionaliteit te tonen op het werk!

Wat is professionaliteit?

De definitie van professionaliteit op het werk is het gedrag en de houding van iemand in een werk- of zakelijke omgeving wat zowel jezelf als jouw bedrijf op een positieve manier vertegenwoordigt. Professionaliteit leidt tot succes op de werkplek, een sterke professionele reputatie en een hoog niveau van de arbeidsethos.

Een persoon hoeft niet in een specifiek beroep te werken om de belangrijke kwaliteiten en kenmerken van een professional te hebben. Mensen met een lagere verantwoordelijkheid in hun werkzaamheden kunnen net zo goed professionals zijn als bijvoorbeeld artsen, advocaten en ingenieurs, die vaak professionals genoemd worden.

Toon je professionaliteit aan op het werk!

#1 Kom op tijd

Op tijd komen klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar het is toch belangrijk om te benoemen. Het komt veel voor dat het bij mensen een gewoonte wordt om net iets te laat te komen. Vaak gebeurt dit als er niks van gezegd wordt, dan worden sommigen hier wat lakser in.  Als er niks van gezegd wordt, betekent dat niet dat het niet opvalt.

Als je te laat komt voor je werk of vergaderingen geef jij je baas en collega's de indruk dat je niet echt om je baan geeft. Het staat zeer onprofessioneel, het is alsof je zegt dat je hun tijd niet op prijs stelt.

Kom dus altijd minstens een paar minuten voordat je aan het werk moet gaan, ga tijdig naar vergaderingen en kom op tijd terug van je pauzes!

#2 Wees positief

Wanneer je een positieve houding aanneemt zullen je collega’s je eerder zien als een professional. Probeer actief bezig te zijn met je ‘mindset’; Think positive, stay positive! Door positief te denken en dit te uiten naar anderen zorg je ervoor dat je gerespecteerd wordt. Denk niet in problemen, maar in oplossingen en uitdagingen.

Voorkom ook het klagen, wanneer je alleen maar focust op wat er mis is met je werk saboteer je je denkbeeld. Niets is zo vervelend als een klagende collega. Ook al doen je collega’s het wel, probeer neutraal te reageren. Voorkom het klagen en wees positief, dan ben jij degene die opvalt!

#3 Draag geschikte kleding

Kleding speelt een grote rol bij de indruk die je maakt. Zorg dat je kleding bij de bedrijfscultuur past. Het dragen van ongepaste kleding is een enorme blunder. Je kunt gerust een persoonlijke touch aan je kleding geven en iets aantrekken wat bij je past, als het maar binnen de dresscode past.

Zorg er verder voor dat je kleding verzorgd is. Controleer deze op vlekken en vouwen, zodat je goed en verzorgd voor de dag komt. Kies voor kleren die netjes en schoon zijn!

#4 Let op je taalgebruik

Vloeken of schelden hoort niet thuis op de meeste werkplekken. Er zijn bepaalde normen en waarden waaraan je je moet houden en het gebruik van scheldwoorden valt daar niet onder. Ook al voel je je nog zo op je gemak, het komt erg onprofessioneel over.

Tenzij je écht weet dat het oké is om te schelden in jouw werkomgeving, is het verstandig om het niet te doen. Ook als anderen het wel doen, kan het goed zijn dat een aantal mensen zich er wel aan storen.

#5 Voer niet alleen het minimale uit

Het klopt dat je door het minimale vereiste werk uit te voeren je salaris ontvangt. Hierdoor trappen veel mensen in de valkuil dat het minimale wat er moet gebeuren voor de job voldoende is. Zorg dat je de drive om het maximale uit je werk te halen niet verliest en investeer in je carrière.

Help daarnaast je collega’s! Een echte professional is bereid om zijn collega's te helpen als ze overbelast zijn, voor een uitdaging op het werk staan of als het een kleine moeite is. Ze zijn niet bang om kennis, meningen of gewoon een extra paar handen te delen. Of het nu is bij een lastig project of bij het uitruimen van de vaatwasser, het staat zeer professioneel om je hulp aan te bieden.

#6 Luister naar anderen

Luisteren klinkt simpel, maar is vaak moeilijker dan gedacht. Het gebeurt regelmatig dat we onze gesprekspartner onderbreken als we het oneens met ze zijn. Probeer te voorkomen dat je alleen luistert om vervolgens zo spoedig mogelijk zelf aan het woord te komen.

Iemand die geen kans krijgt om uit te praten, heeft het idee dat er niet naar hem/haar geluisterd wordt. Daarbij zal iemand die onderbroken wordt nooit geloven dat je hun punt helemaal begrepen hebt. Door de ander zijn/haar verhaal te laten afmaken en goed te luisteren naar de kern van het verhaal voelt je gesprekspartner zich gewaardeerd, ziet hij jou als een professional en zal de ander meer begrip hebben voor het punt dat jij maakt.

Goed luisteren is essentieel om een verhaal te begrijpen en goede vragen te kunnen stellen. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat het gesprek meer diepgang krijgt, waardoor je tot betere ideeën komt en/of betere beslissingen kunt nemen.

#7 Ga niet roddelen

Niet doen, gewoon niet doen. Vermijd roddelen en uit geen buitensporigere kritiek! Overigens geldt dit ook voor participeren met anderen die dit gedrag vertonen. Met name in het begin van je carrière is het veel verstandiger om hier buiten te blijven.

Hoewel je misschien in de verleiding komt om wat sappig kantoornieuws door te vertellen, laat roddelen je eruitzien als een middelbare scholier. Het is zeer onprofessioneel, daarnaast kan het slecht uitpakken en kan het heel erg slecht zijn voor jouw reputatie of zelfs je carrière!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#8 Geef je fouten toe

Of je nu net begint aan je carrière of je al bijna klaar bent voor je pensioen, iedereen maakt fouten. Fouten maken is menselijk en is helemaal niet zo erg. Wel is het essentieel dat je deze durft toe te geven. Hoe moeilijk het ook mag zijn, geef je fouten toe en doe dan je best om ze te corrigeren.

Wees de persoon die kan toegeven dat je ongelijk had en communiceer dit ook. Wanneer je dit doet, zul je merken dat je sneller gewaardeerd wordt, de betrokkenen gelukkiger zijn en de problemen veel makkelijker op te lossen zijn.

Het kan ook voorkomen dat een ander, naast jou deels schuldig is voor een gemaakte fout. Geef deze dan niet de schuld, maar geef een voorbeeld. Op die manier kan de ander zijn of haar aandeel erkennen. Zo noem jij geen namen, dat staat zeer onprofessioneel.

#9 Wees eerlijk

Door oneerlijk te zijn kom je altijd slecht over. Door te liegen over jouw competenties, werkzaamheden, activiteiten of zelfs je privéleven vertrouwen je collega’s je op den duur niet meer.

Liegen op het werk draag net als in je privé-leven, niet bij aan je professionaliteit  Vroeg of laat zul je door de mand vallen. Dit kan jouw imago ernstig schaden. Zo kun je bijvoorbeeld als een onbetrouwbaar persoon worden gezien en zelfs ontslagen worden.

#10 Neem een professionele houding aan

Non-verbale communicatie speelt een grote rol in de indruk die je maakt. Non-verbale communicatie is het communiceren zonder taal te gebruiken. Je geeft signalen door bijvoorbeeld gebaren, oogcontact en lichaamstaal.

Als je professioneel wilt overkomen is het belangrijk dat je laat zien dat je vakkennis en kunde hebt. Een duidelijk verhaal is daarbij cruciaal. Handgebaren helpen je een verhaal te versterken en laten je charismatisch overkomen. Iemand die oogcontact maakt komt zelfverzekerd over. Het is dus belangrijk dat je regelmatig oogcontact blijft maken met je gesprekspartner.

Neem ook een open houding aan! Een professional zit niet onderuitgezakt in een stoel, maar rechtop. Door je rug recht te houden kom je actief en open over.

 

Stelling: professionaliteit is een bepaalde factor in of iemand een promotie krijgt of niet!

Eens of Oneens? Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "Professionaliteit tonen op het werk: 10 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent